MEGATREND - POMODARSTVO ILI PRAVI KVALITET ??

• Začetnik teme Začetnik teme anabella.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam o cemu vi ovde pricate, kolokvijumi i seminarski radovi, predavanja i vezbe za najmanju ocenu???
haha ja studiram na Ekonomskom u Nisu, evo iz predmeta Teorija i politika cena imam 16 poena na kolokvijumu 4 poena za seminarski 30 za predavanja i vezbe,znaci imam ravno 50 poena! I sta mislite?Da ne treba da idem na ispit, i da izvlacim 2 kartice i odgovaram? HA!? Nema teorije bez toga da se prodje, mora da se znaju oba pitanja!Polagala sam u januarskom roku,odgovorila na 2 pitanja i onda mi je profesor postavio jos 2 zasebna pitanja koja sam isto znala.I tako je svakog ispitivao!Bez izuzetaka!
Tacno je da je donekle smanjen kriterijum,lakse je kad imas kolokvijum, ali zar mislite da ce takav kriterijum dostici nivo Megatrenda? Evo primer, znam decka koji je 3 godine studirao na drzavnom ekonomskom, i dao 4 ispita, znaci nije uspeo da upise drugu godinu nikako, prebacio se na Megatrend i ocistio prvi semestar u januarskom roku.A sad cete videti i zasto! Dakle predmet Osnovi ekonomije na Drzavnom ekonomskom se sprema iz knjige od 500 strana,oko 150 ispitnih pitanja,vecina imaju grafike koje je potrebno objasniti, izvlaci se kombinacija od 3 pitanja.Za kolokvijum je 56 pitanja. Na Megatrendu iz istog predmeta za kolokvijum se uci 18 pitanja a za ispit 36 !?
A i ti kolokvijumi nas oslobadjaju trecine gradiva, tj trecine knjiga.Tako da u svakom slucaju se polaze cela knjiga ;)
I moram da priznam da mi je mnogo lakse kad imam kolokvijum,eto 2 ispita iz prve godine su mi ostala nepolozena, za njih nisam uspela da polozim kolokvijum! Za sve ostalo jesam.
Jednostavno osetim olaksanje kad okrenem 150tu stranicu i krenem odatle da ucim za ispit!
Inace nista se mnogo nije promenilo sto se tice bolonje,na vecinu predavanja i ne mora da se ide jer se ne vodi evidencija,isto ko i vi stari sto niste isli! Profesori imaju mesta za subjektivno ocenjivanje, tj oni ti prvo daju ocenu pa onda sracunaju koliko treba poena da ti upisu u index za tu ocenu, i tako...

Sustina svega.
Onaj ko upisuje Megatrend ne moze da ocekuje ladovinu (kao sto je bio slucaj sa mnogim mojim kolegama, pa su se posle hvatali za glavu), ali je program mnogo laksi nego na drzavnom faksu (govorim iz licnog iskustva, posto sam ispusio na drzavnom).
Mora da se uci, to je fakat, ali onaj ko daje kolokvijume, radi konstantno, moze dosta dobro da prodje i "cisti" ispit po ispit.
Polozeni kolokvijum oslobadja studenta jednog dela knjige, tako da za ispit mora da se nauci drugi deo knjige da bi se proslo (doduse, kriterijum na polaganjima i kolokvijumima je dosta ostar i mora bukvalno da se da odgovor na svako pitanje, da bi se proslo).
Profesori su, za sad, stvarno sjajni i mogu reci da je za mene licno, apsolutno pun pogodak upisivanje Megatrenda.

Megatrend, SIngidunum i ostali privatni fakulteti, prakticki i nisu fakulteti. Nivo znanja koje traze od studenata je na nivou nekadasnjih i sadasnjih kurseva, a cesto se ne trazi ni to. Uglavnom, ljudi to upisu da im se poveca koeficijent ili da bez ucenja zavrse faks i preko veze se zaposle u nekoj budzetskoj instituciji.

Privatni univerziteti i fakulteti u sklopu njih u Srbiji su smejurija, ali za to ne treba kriviti studente, ni ljude koji ih otvaraju, imaju ideju, ostavre je zarade ogromne pare. Uloga države u otvaranju privatnih univerziteta je veoma bitna. Ona je najviše kriva što su oni takvi kakvi jesu. Strategija o visokom obrazovanju praktično ne postoji, formalno standardi su isti za sve, ali pitam se jesu li ? Privatni fakulteti se lakše završavaju, posao se lakše dobije (gde se dobija normalnim putem) sa diplomom državnih. Velike pare ima država od privatnih univerziteta, sugeriše vlasnicima da kriterijum bude smešan, u protivnom bi se nivo studenata smanjivao, a zarada bi bila manja. Logično. Da bi se krenulo sa mrtve tačke smatram da prijemni ispiti treba da budu isti svuda. Ti intervijui, testovi opšte kulture nije to ništa loše, ali na tome da se zasniva prijemni je velika glupost. Dalje uvesti budžetska mesta na privatnim univerzitetima, ako mogu da uzimaju školarine po par hiljada evra, mogu i da uvedu koju desetinu budžetskih mesta, znam da par univerziteta to praktikuje ali broj studenata na budžetu nije veći od 10. Što se tiče profesora na privatnim univerzitetima koliko sam upoznat mislim da su uglavnom to priznati stručnjaci, koji jure zaradu, to im se ne zamera, ali nivo znanja koji prenose mislim da nije ni blizu u odnosu na nivo znanja koji prenose na državnim. Kada bi se resorno ministarstvo pozabavilo više ovim možda bi se i nivo znanja izjednačio ili bi se bar razlika ublažila, ovako ćemo imati sve veći broj visokoobrazovanih ljudi, a pravih stručnjaka sve manje.

Na registraciju čeka još 40 privatnih fakulteta, a vlasnik Megatrenda Mića Jovanović kaže da se od prosvete u Srbiji može zaraditi.

"To je ona prosta računica – deca puta školarina i to je to. Tako i vi računate, ali nije tako. Ostane vrlo malo. Mislim, skupi automobili koje imam, sve je to tačno, ali to su neki drugi izvori. Jesam zaradio od fakulteta u Srbiji, apsolutno jesam, ali ne toliko", rekao je Mića Jovanović, vlasnik i rektor Univerziteta Megatrend.

Megatrend, SIngidunum i ostali privatni fakulteti, prakticki i nisu fakulteti. Nivo znanja koje traze od studenata je na nivou nekadasnjih i sadasnjih kurseva, a cesto se ne trazi ni to. Uglavnom, ljudi to upisu da im se poveca koeficijent ili da bez ucenja zavrse faks i preko veze se zaposle u nekoj budzetskoj instituciji.

Kao i znanje na drzavnim fakultetima... Jedini fakulteti koji u celoj Srbiji valjaju su Farmacija, Tehnoloski i Elektrotehnicki, ni jedan drugi. Ovo ne pricam u prazno vec su to cinjenice koje se mogu proveriti. Kad sam se raspitivao o inostranstvu koji fakulteti su priznati (posto imam ambiciju da odem), ni jedan drugi osim ovih koje sam pomenuo.
Svi koji hvale beogradski univerzitet(posto je najjaci kod nas) samo da znaju da se u svetu nalazi na 1400 i nekom mestu ili 1500 i neko mesto(sto nije nikako pohvalno, slozicete se sa mnom). Konkretno za medicinu, da bi nostrifikovao diplomu, moras da polozis najmanje 23 ispita (brat od bivse sa zavrsenim medicinskim je hteo da ide u Francusku).
Najveca zabluda ljudi u Srbiji je, ovaj fakultet valja ovaj ne, u Nisu valja u Bg ne, privatni ne valja drzavni valja. Skolstvo nam je sje..ano skroz, ali skroz.
I da, ono najvaznije, kakvo ces znanje pokupiti zavisi samo od tebe licno. Ako hoces i ako si zainteresovan, znanje mozes da pokupis na bilo kojoj obrazovnoj instituciji, bilo privatna ili drzavna.

Poslednja izmena:
Ja najbolje mogu da procenim koji je fakultet bolji, privatni ili drzavni zato sto sam diplomirao na fakultetu za poslovne studije i odmah posle diplomiranja sam upisao industrijski dizajn na beogradskom univerzitetu koji upravo zavrsavam. Uslovi, profesori, sam odnos student/profesor ne moze da se uporedi drzavni sa vec pomenutim Megatrendom.
Sto se samog znanja tice, savisilo je od mene i na jednom i na drugom fakultetu. Koliko sam se iscimao toliko sam znanja pokupio.

Svi koji hvale beogradski univerzitet(posto je najjaci kod nas) samo da znaju da se u svetu nalazi na 1400 i nekom mestu ili 1500 i neko mesto(sto nije nikako pohvalno, slozicete se sa mnom).

Neće biti da je tako... beogradski je 716., a novosadski 1040. u svetu, od preko 20000 univerziteta... što i nije tako loše, bar po mom mišljenju.

http://www.webometrics.info/details.asp?univ=bg.ac.rs&zoom_highlight=belgrade
http://www.webometrics.info/details.asp?univ=uns.ac.rs&zoom_highlight=novi+sad

Megatrend je na 8742. mestu.
http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=rs

Uostalom, ovo bi bilo rangiranje svih univerziteta u našoj zemlji:
http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=rs&zoom_highlight=megatrend

Poslednja izmena:
Sta god ti zavrsila, u inostranstvu ti se nece priznati. Moraces da polazes razliku ispita zbog razlicitosti nastavnog programa.
I da, ne drzim ja Megatrend pa da ga sad branim i da ga velicam, boli mene uvo, samo kazem i konstatujem da je generalno nase skolstvo nikakvo i jako mi je krivo zbog toga.

Poslednja izmena:
Sefica kabineta Megatrend univerziteta Tamara Filipovic. Jel treba komentar?

bigger.ashx

http://www.naslovi.net/2011-03-24/vesti-online/jos-malo-i-ekrem-profesor-na-megatrendu/2423184

Još malo i Ekrem profesor na "Megatrendu"!

“Šta ćes ovde? Završi MEGATREND i pali!“, novi je reklamni slogan privatnog univerziteta, akreditovanog od strane države, na kojem kao redovan profesor predaje ni manje ni više nego ministar prosvete Žarko Obradović, dok su lekcije studentima davali Tadić i Jeremić!
Vesti online četvrtak, 24. mart 2011. | Alo

Vesti online

Ako mislite da smo mi pogrešili - nismo - slovna greška je greška “vrhunske ustanove“ čiji će predavači, na primer, biti Nataša Bekvalac i Ekstra Nena... Naime, osim što se “Megatrened“ reklamira pozivom na migraciju mladih, u oglasu od sedam reči (ukupno 7, slovima, brojevima, rečima, matematikom, fizikom, srpskim...), potkrala se slovna greška (s/š), pa u njemu stoji: “Šta ćes ovde?“!

Ne znaju da pišu, al' znaju da poruče - Šta ĆES ovde?

Ma kvalitet nema sta! Imam jednog prijatelja, studenta privatnog fakulteta, kome su sve knjige koje je ikad dobio,nove!? Naime, momak ima 6icu do 6ice u indexu,a sve knjige iz kojih je ucio, pa otvorio je recimo prvih dvadesetak strana...Da li to ima smisla?Koja je vrednost tih ocena?
Imam i ja sestica sa drzavnog fakulteta ali u mojim knjigama je sve podvuceno, iscitano,procitano,podvuceno, procitano pa opet obnovljeno.Gradivo je obimno pa nije dovoljno samo jednom procitati ili nabubati,potrebno je vreme da se sve dovoljno razume i zapamti da bi se mogla sklopiti prica na ispitu...
Inace ja se osecam spremnom da u svakom trenutku diskutujem na bilo koju temu vezanu za ekonomiju, menadzment i marketing, buduci da sam za ove tri godine naucila puno i procitala dosta knjiga vezanih za te oblasti.
Pitanje glasi, da li to mogu da kazu studenti megatrenda? U tom grmu lezi zec! :D
Sto se prakticnog znanja tice, sada proucavamo razvoj svetske ekonomije u proteklim godinama,poslovne strategije razlicitih svetskih kompanija, najvece svetske brendove itd. Ne znam da li ste vi na privatnom izmislili toplu vodu pa proucavate nesto drugo!?A da, radimo i studije slucaja i seminarske radove, obicno je to za 9 ili 10 uz perfektno znanje gradiva... :)

Hvala lepo, uvek ste dobrodosli da upisete drzavni fakultet!
Ps. ja studiram Poslovno upravljanje-modul Marketing, dakle skolujem se i za menadzment ali ipak nisam MenaDJer...Gracias a Dios :D

Ја знам из искуства најбоље другарице, која иде на Мегатренд, да се математика, рачуноводство и статистика полажу са 7, тако што се донесе свеска са урађеним домаћим задацима (не проверава се знање студента, свеску може да испише и баба му покојна).

Тако да, свуда, али на Сингидудук и Мегаблеју никад. Радије бих остао на средњој школи и радио у трафици. (Не да бих имао боље предуслове са дипломом поменутих)

Kako su vam divne te pricice: rekla mi komsinica, rekao mi ortakov ortak, pa od njegove sestre najbolja drugarica...
Nepotizma ima svuda, i na drzavnim, i na privatnim fakultetima...
Na privatnim vise nego na drzavnim, to stoji, ali te price da pokazes svesku i da polozis ispit, toga nema na Megatrendu (bar ja ne znam za takav slucaj)...
Lepo bi bilo da postoji, ne bih se bunio, ali to je ili neka fikcija, ili taj neko ima vezu, pa je dovoljno da nacrta i Cica Glisu da polozi ispit...
Ponavljam, program jeste laksi, ali nema 'ladovine, cak mogu reci da su pojedini profesori bas zahtevni...

http://www.novosti.rs/vesti/sport.294.html:337149-Crno-beli-od-oktobra-studenti-Megatrenda

Crno-beli od oktobra studenti „Megatrenda“

Novosti

U sklopu saradnje svi prvotimci Partizana upisali su se na prvu godinu studija, a birali su uglavnom poslovne studije ili odsek za komunikaciju i medije. Pored osnovnih studija obavezno je i učenje stranih jezika

sp-stojkovic-i-bekvalac_310x186.jpg

Vladimir Stojković i Nataša Bekvalac

-----------------------------------

Amon Ra 08. jul 2011. 12:57 #1614055

Grobar sam ali moram da se nasmejem :-)))))) Studenti na "jet set University" Najtezi ispit je polozen, vrata su otvorena, dogovor potpisan, e sad moracete licno po diplome :-) j.b.g-

b93 07. jul 2011. 22:30 #1613510

...posle titula,kupujemo i diplome...hahaha...pa oni nisu zavrsili ni srednju skolu a hoce na fakultet....sto ce piti cirkus na prijemnom...da li ce neko biti ispod crte...

ruso 07. jul 2011. 22:48 #1613530

Ajde megatrendas, sta si se uvredio. Meni je pravo iznenadjenje da neko sa tako visokim stepenom obrazovanja (diploma Megatrenda) ume da koristi racunar. Partizanovim igracima ce ovo sasvim lepo koristiti, taman da savladaju i latinicu i cirilicu.

Poslednja izmena:
Ajde megatrendas, sta si se uvredio. Meni je pravo iznenadjenje da neko sa tako visokim stepenom obrazovanja (diploma Megatrenda) ume da koristi racunar. Partizanovim igracima ce ovo sasvim lepo koristiti, taman da savladaju i latinicu i cirilicu.

Danas svako ko ima para moze da studira...
Kakvih sve pacijenata ima i po drzavnim fakultetima, bolje da ne pricam...
E sad, ko prolazi, to je vec drugo pitanje...
Ja ne negiram postojanje nepotizma na Megatrendu, ali je krajnje maliciozno izjaviti kako je to fakultet gde sednes da ucis 2-3 sata i polozis ispit, i da su svi koji su zavrsili Megatrend apsolutni duduci...
To sto su tebe cedili kao bubuljicu na nekom drzavnom fakultetu dok nisi iskamcio neku diplomu, na kojoj sad mozes da grickas nokte, ili sto si se skucao na trecoj godini, ne daje ti za pravo da svoju rezignaciju prenosis omalovazavajuci druge...

D
E sad, ko prolazi, to je vec drugo pitanje...
Ja ne negiram postojanje nepotizma na Megatrendu, ali je krajnje maliciozno izjaviti kako je to fakultet gde sednes da ucis 2-3 sata i polozis ispit, i da su svi koji su zavrsili Megatrend apsolutni duduci...

Ne znam da li su svi koji završe Megatrend duduci. No znam da ne mogu ozbiljno shvatiti univerzitet na čijem forumu se otvoreno reklamiraju firme za izradu seminarskih,diplomskih pa čak i magistarskih radova. Na istom tom forumu studenti bez problema prodaju svoje seminarske radove.

Imam jedno pitanje za sve clanove diskusija i radnike poste:
Kako je moguce da posta uopste priznaje Sega mega fakultete sa sedistima u raznim selima?
Prosto je neverovatno da student koji zavrsi Visu PTT(Visoku ICT) bude na Birou,a primi se covek sa Sega mega fakultetom,ili nekom drugom skolom,recimo,Hemijskom,Masinskom,Tekstilnom i Kožarskom(da dobro ste procitali Kožarskom školom)?
A da ne pricamo o ljudima koji vec rade u PTT,koji odu na odmor,vrate se sa odmora,i pokazu da su zavrsili Fakultet ili Visu,ili su zaista toliki geniji(da zavrse 25 ispita za tri nedelje,samo da su isli na potpis da Zajecara,S.Palanke,ili Pambukovice,ne bi stigli da im se ispotpisuju 25 ispita ili je NESTO DRUGO U PITANJU?MOLIO BIH ZA ODGOVOR...OD LJUDI KOJI ZNAJU O CEMU PRICAM.S postovanjem.....Hvala

Back