Neozbiljni pesimista
Elita
- Poruka
- 18.635
Ne znam o cemu vi ovde pricate, kolokvijumi i seminarski radovi, predavanja i vezbe za najmanju ocenu???
haha ja studiram na Ekonomskom u Nisu, evo iz predmeta Teorija i politika cena imam 16 poena na kolokvijumu 4 poena za seminarski 30 za predavanja i vezbe,znaci imam ravno 50 poena! I sta mislite?Da ne treba da idem na ispit, i da izvlacim 2 kartice i odgovaram? HA!? Nema teorije bez toga da se prodje, mora da se znaju oba pitanja!Polagala sam u januarskom roku,odgovorila na 2 pitanja i onda mi je profesor postavio jos 2 zasebna pitanja koja sam isto znala.I tako je svakog ispitivao!Bez izuzetaka!
Tacno je da je donekle smanjen kriterijum,lakse je kad imas kolokvijum, ali zar mislite da ce takav kriterijum dostici nivo Megatrenda? Evo primer, znam decka koji je 3 godine studirao na drzavnom ekonomskom, i dao 4 ispita, znaci nije uspeo da upise drugu godinu nikako, prebacio se na Megatrend i ocistio prvi semestar u januarskom roku.A sad cete videti i zasto! Dakle predmet Osnovi ekonomije na Drzavnom ekonomskom se sprema iz knjige od 500 strana,oko 150 ispitnih pitanja,vecina imaju grafike koje je potrebno objasniti, izvlaci se kombinacija od 3 pitanja.Za kolokvijum je 56 pitanja. Na Megatrendu iz istog predmeta za kolokvijum se uci 18 pitanja a za ispit 36 !?
A i ti kolokvijumi nas oslobadjaju trecine gradiva, tj trecine knjiga.Tako da u svakom slucaju se polaze cela knjiga![]()
I moram da priznam da mi je mnogo lakse kad imam kolokvijum,eto 2 ispita iz prve godine su mi ostala nepolozena, za njih nisam uspela da polozim kolokvijum! Za sve ostalo jesam.
Jednostavno osetim olaksanje kad okrenem 150tu stranicu i krenem odatle da ucim za ispit!
Inace nista se mnogo nije promenilo sto se tice bolonje,na vecinu predavanja i ne mora da se ide jer se ne vodi evidencija,isto ko i vi stari sto niste isli! Profesori imaju mesta za subjektivno ocenjivanje, tj oni ti prvo daju ocenu pa onda sracunaju koliko treba poena da ti upisu u index za tu ocenu, i tako...
Sustina svega.
Onaj ko upisuje Megatrend ne moze da ocekuje ladovinu (kao sto je bio slucaj sa mnogim mojim kolegama, pa su se posle hvatali za glavu), ali je program mnogo laksi nego na drzavnom faksu (govorim iz licnog iskustva, posto sam ispusio na drzavnom).
Mora da se uci, to je fakat, ali onaj ko daje kolokvijume, radi konstantno, moze dosta dobro da prodje i "cisti" ispit po ispit.
Polozeni kolokvijum oslobadja studenta jednog dela knjige, tako da za ispit mora da se nauci drugi deo knjige da bi se proslo (doduse, kriterijum na polaganjima i kolokvijumima je dosta ostar i mora bukvalno da se da odgovor na svako pitanje, da bi se proslo).
Profesori su, za sad, stvarno sjajni i mogu reci da je za mene licno, apsolutno pun pogodak upisivanje Megatrenda.