MEGATREND - POMODARSTVO ILI PRAVI KVALITET ??

• Začetnik teme Začetnik teme anabella.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
1. Aco ja nemam 1000 evra. Tebi je ti malo, meni nije.

2. Nemam para ni da odem tamo jer bih, eto, htela :lol:

3. Možda ne želimo svi da brišemo iz zemlje...

4. Odakle ti da studenti medicine to ne rade, uopšte? Odakle ti to.....

5. Nisam ja rekla da smo mi "tako genijalni", rekla sam samo da ni ostali nisu "tako genijalni", čak naprotiv. Malo je napaćeno to veličanje nečega što nisi ni video, pa i da si video majku mu, mi bar imamo izgovor da kod nas niš' ne funkcioniše, koji je njihov?

6. Pa mi bismo verovatno popadali na onim psiho-testovima, ako ih imaju za upis studija valjda imaju i za dobijanje licence, ko još može ostati normalan u ovoj zemlji, posle svih ratova i njihovog bombardovanja :lol:

7. Svašta.

Pa super onda, znaci na osnovu toga da li je sposoban da nabuba gomilu nepotrebstina odredjuje se da li je sposoban da studira i da li ce jednog dana biti dobar lekar. COOL.

U svetu se takva evaluacija posebno za medicinu radi tako sto izaberu 200 kandidata na osnovu testova tj. bodova za upis. Zatim svi oni idu pred komisiju sastavljenu od strucnjaka psihologa, psihijatara koja sa njima prica i pravi psihicku evaluaciju. I na kraju se bira 10-20 kandidata za studije. Izmedju ostalog se gleda i kakav je covek, njegovi motivi za upis, koliko je human.....
Не лупетај.
Једино што сам у Немачкој била дужна да одрадим, био је тест интелигенције:!:

Исти бих увела и овде, па не би разним ретардима ни падало на памет да студирају, свако би био позиционирам тамо где му је место.
Испаде на крају да су паметнији они кои не могу ни два испита да дају на државном факултету од оних који исти поцепају.
Суштина и јесте у томе да НИЈЕ СВАКО ЗА ФАКУЛТЕТ!
А те приче о бубању, јесу истините, али таквих је било и биће све док се не уведу поменути тестови интелигенције.

Је л' знаш да Руси на прве две године медицине имају математику?
Е па брале, ако ниси логичар, нема да нечији живот држиш у својим рукама.
Зато и јесу најбољи лекари на свету!

Сви бисте ви дипломе, а да можете да путјете излазите свако вече, да учите по могућству сат времена једном недељно- мало сутра.

Има да се одрекнеш много чега и да загрејеш столицу буљом, јер положај у друштву мора да се плати.

Тачка- крај!

"Poređenja radi, na medicinskom fakultetu Hajdelberškog univerziteta u Nemačkoj
od upisanih 2.347 studenata na različite studije medicine u roku je 2005.
godine završilo 2.024 studenta. U procentima: 86,24 odsto!"

Dakle dalo bi se zakljuciti da su nemacki medicinski fakulteti zbog visoke prolaznosti uzasno losi, i da ih treba pozatvarati? Mislim to vodjen logikom da su akulteti sa visokom prolaznoscu losi. Znaci sevilja da si ti zapravo S doktor posto si zavrsila jedan lak medicninski fakultet koji je vrlo neozbljan. Na kom normalnom fakultetu je prolaznost 86,24%.

Ovo sve govorim vodjen logikom ovih sto tvrde da su privatni fakulteti losi zbog visoke prolaznosti. Onda logicno da je svaki fakultet gde je prolaznost visoka los.

Ацо, извини нисам игнорисала да одговорим, већ нисам свраћала на форум.
Чему фрка?

Ја сам мед. фак. завршила у драгом ми Београду.

У Тибингену сам била примљена исте године кад и овде, али ме је отац спречио да одем у Немачку.
Неко време сам га кривила, али сад ми је драго што је то урадио.
Медицину заврших у року са високим просеком.
Додуше, овај просек није мерило ни за шта.
Студирала сам са гомилом медиокритета, људи који немају развијену елементарну логику који се пет минута размишљају кад треба да помноже два проста броја...

Занимљива ситуација која одсликава колико нам је школство отишло у ПМ!

На шестој години има предмет Медицина рада.
И вежбе на истој ми је водио извесни проф. Булат ( токсиколог са ВМА)
И креће он причу:
''Знате колеге, пре годину дана смо отворили конкурс за два асистентска места. Дође четворо људи, сви просек 9,5 и више. Како да одлучимо кога да примимо? Решимо да им дамо да ураде тест интелигенције.
Колеге, можете ли претпоставити какав је био резултат? ( сав видно шокиран док прича!)
Замислите, двоје их је имало подпросечан IQ! Замислите колеге ко све данас студира медицину!''

Све би било у реду да није избаљезгао ту последњу реченицу!!!
Онда ја, која сам без длаке на језику устанем и питам га: ''Извините, а ко је њима уписивао те тако високе оцене у индекс?'' Ја? Моје куче?
Ви, професори!!

Да ли је неко крив што није свестан где му је место?
Наравно да није!
Много је људи без адекватне свести о себи.
Практично сви са ове теме који причају о томе како су приватни факултети супер ствар.

Али зато, ти ауторитети, ти вајни професори, морају да раде посао.
Али га, очито, не раде како треба!

У томе је трагедија нашег школства. Што ни ти професори нису заслужили да седе на тим местима, већ да буду на много нижем месту на лествици.

Да то није тако, да нам профани нису лоши, не би ни свако студирао, јер смо сви сведоци, управо тог неједнаког критеријума за сва.
Овде се укључује и она прича о безразложном падању на испиту, јер сваки профан који је сигуран у себе и своје знање, осим ако није крајњи скот и лош човек, неће обарати тек тако.

Ето, Ацо, разрешисмо и ту мистерију, мистерију ко је, у ствари крив.

Али нису ни они криви.
Узрок ове појаве је много даљи, чак сеже у неке оквире који нису за овај пдф. ;)

"Студирала сам са гомилом медиокритета, људи који немају развијену елементарну логику који се пет минута размишљају кад треба да помноже два проста броја..."

Ko je takve pustio na fakultet?

''Знате колеге, пре годину дана смо отворили конкурс за два асистентска места. Дође четворо људи, сви просек 9,5 и више. Како да одлучимо кога да примимо? Решимо да им дамо да ураде тест интелигенције.
Колеге, можете ли претпоставити какав је био резултат? ( сав видно шокиран док прича!)
Замислите, двоје их је имало подпросечан IQ! Замислите колеге ко све данас студира медицину!''"

Ja se ne secam da se iko na mom fakultetu (stomatoloski) brine da razvijalmo nekakvu elementarnu ili bilo kakvu drugu logiku daleko im je vaznije sto sam naucio da deklamujem recimo lanac stvaranja holesterola sa svim onim NADP ovima, ATP ovima C atomima H jonima i sta tu vec ima naravno napamet.

"Али зато, ти ауторитети, ти вајни професори, морају да раде посао.
Али га, очито, не раде како треба!"

Vidis u necemu se slazemo!!!

"Студирала сам са гомилом медиокритета, људи који немају развијену елементарну логику који се пет минута размишљају кад треба да помноже два проста броја..."

Ko je takve pustio na fakultet?

Замислите, двоје их је имало подпросечан IQ! Замислите колеге ко све данас студира медицину!''"

Ja se ne secam da se iko na mom fakultetu (stomatoloski) brine da razvijalmo nekakvu elementarnu ili bilo kakvu drugu logiku daleko im je vaznije sto sam naucio da deklamujem recimo lanac stvaranja holesterola sa svim onim NADP ovima, ATP ovima C atomima H jonima i sta tu vec ima naravno napamet.

"Али зато, ти ауторитети, ти вајни професори, морају да раде посао.
Али га, очито, не раде како треба!"

Vidis u necemu se slazemo!!!

Твој проблем је што конкретну ситуацију не посматраш као целину.
Нема одвајања: лоши професори= лоши студенти- ово је узрочно-последична спрега и не може , а да не да резултат.

Они су лоши зато што ни у ком сегменту не обављају свој посао како треба због:
1. недостатка знања=> овако се лако провлаче они без елементарне логике
2. због тога што су дозволили да функционише принцип ''услуга за услугу'' , а не добијање по заслузи=> овако се лако провлаче они без елементарне логике
3. замене теза- шетам титулу само зарад титуле, а за студентарију ме заболе=> овако се лако провлаче они без елементарне логике

Али, као што рекох, корени овог проблема су у државном уређењу ( читај неуређености) Србије.
Да смо ми нека земља у којој се зна ред, мало сутра би међу профанима седео мидиокритет и мало сутра би они могли да не раде оно за шта су плаћени.
Па би и мало сутра студенти били лоши колико јесу.

И шта је резултат= гомила неквалитетног кадра, јер није селекција уопште вршена.

Али зато су се мудраћи у Србији досетили да могу да се нахлапају пара и на вајним дипломама приватних факултета који нуде све, само не знање.
И онда они, који живе логиком ''ја би 'леба без мотике'', одлазе тамо, излазе са тих факултета и глуме неке стручњаке.

Сваки технички посао може да се научи, али џабе Ацо кад приватни факултети не дају ширину у знању које је неопходно за сам начин размишљања у области којом се баве...зато су, суштински, инфериорни у односу на људе са државних универзитета.

Наравно, изузеци постоје.

Na MEGATRENDU su izuzetni uslovi,vodeci univerzitet.Drzavni fakulteti sve vise gube trku sa privatnim,jer novac je moc,mozete da obezbedite za studente najbolje uslove i profesore.Uostalom tu moju tvrdnju je vec pokazala i akreditcija visih skola u Srbiji.Pogledajte samo procentualno kako su prosle drzavne,a kako privatne skole.Zao mi je ovih sa drzavnih,ali cinjenice vas guse...

Сваки технички посао може да се научи, али џабе Ацо кад приватни факултети не дају ширину у знању које је неопходно за сам начин размишљања у области којом се баве...зато су, суштински, инфериорни у односу на људе са државних универзитета.

Vidi mozda sam je mnogo manje uspesan student od tebe, mozda ne mogu da sedim i bubam informacije napamet 10 sati, ali negde sam u prednosti a to je da imam daleko vise radnog iskustva od tebe u zdravstvu naravno.

A sto ovo gore pricam. Ono sto sam vidjao da ljudi rade, se kosi sa zdravom pamecu i logikom. Vidjao sam takve stomatoloske radove za koje ne mogu da nadjem adekvatne reci da ih opisem.

Cesto se zbog idenja u sirinu zapostavio ono primarno na studijama. Ljudi izadju imaju sirinu ali ne znaju kako se radi posao. Od posla se na zalost zivi a ne od sirine. Dakle treba prvo sve snage usmeriti da se nauci ono od cega zavisi buduci posao, pa ako ostane prostora ici u neku sirinu i neko opste obrazovanje. A ne ici u sirinu i opste obrazovanje a primarnu profesiju zapostaviti.

Ako se "od posla živi", valjda samo živi, što bih ja uopšte studirala? Evo sačuvam ovaj honorarac i još se priključim nekim terencima, njih leti jako lepo plaćaju, bar tako pričaju..... ne treba mi ni srednja, mogu da idem kao figurant.

Interesantna pojava je preko 50% studenata na mom faksu čiji su roditelji isto to. Nešto kao tvoj primer, Aco. Jes' da su upućeni u to kako otvoriti firmu i koji se poslovi najviše traže, ali pojma nemaju o samom poslu. Upisali su to jer nisu znali šta drugo, pa roditelji preporučili, neke čak i naterali..... dobro, ima tu i dobrih, da se ne lažemo..... uglavnom, stomatologija nije biznis Aco :roll: to je, manje-više human posao i ježim se kad vidim kako govoriš. Bre ima traume da navučem :lol:

Vidi mozda sam je mnogo manje uspesan student od tebe, mozda ne mogu da sedim i bubam informacije napamet 10 sati, ali negde sam u prednosti a to je da imam daleko vise radnog iskustva od tebe u zdravstvu naravno.

A sto ovo gore pricam. Ono sto sam vidjao da ljudi rade, se kosi sa zdravom pamecu i logikom. Vidjao sam takve stomatoloske radove za koje ne mogu da nadjem adekvatne reci da ih opisem.

Cesto se zbog idenja u sirinu zapostavio ono primarno na studijama. Ljudi izadju imaju sirinu ali ne znaju kako se radi posao. Od posla se na zalost zivi a ne od sirine. Dakle treba prvo sve snage usmeriti da se nauci ono od cega zavisi buduci posao, pa ako ostane prostora ici u neku sirinu i neko opste obrazovanje. A ne ici u sirinu i opste obrazovanje a primarnu profesiju zapostaviti.
Опетсе не могу сложити са причом о теорији и пракси.

Зашто?
Зато што сам окружена људима са завршеним факултетима код нас које је иностранство оберучке прихватило.
Оду тамо и за 6 месеци науче све у пракси, а онда њихов кадар не може да им присмрди.

Тако је и у медицини и стоматологији.
Отворена тема на пдф-у Дом и породица ''Куда после основне...?'', појавило се оно дете које је као главни аргумент за уписивање средње стручне школе навело да се ту стиче пракса.
Ок, има и тога, али ја сам посао сесте научила за једно после-подне. Занимало ме је.
Научила сам за јено дежурство да дајем ињекције- занимало ме је.
И тако је са свима које занима!!

Тако ћу лако научити и ту праксу која се тиче виших студија.

АЛИ, неко ко није научио теорију коју ја знам, НИКАД је неће доучити! А мени ће то знање теорије у неком тренутку, сигурно, омогућити, да одскочим у односу на те људе који су уско студирали.

Хало? Глагол који описује високо школовање, зове се СТУДИРАЊЕ!

Знаш ли шта то значи?

Опетсе не могу сложити са причом о теорији и пракси.

Зашто?
Зато што сам окружена људима са завршеним факултетима код нас које је иностранство оберучке прихватило.
Оду тамо и за 6 месеци науче све у пракси, а онда њихов кадар не може да им присмрди.

Тако је и у медицини и стоматологији.
Отворена тема на пдф-у Дом и породица ''Куда после основне...?'', појавило се оно дете које је као главни аргумент за уписивање средње стручне школе навело да се ту стиче пракса.
Ок, има и тога, али ја сам посао сесте научила за једно после-подне. Занимало ме је.
Научила сам за јено дежурство да дајем ињекције- занимало ме је.
И тако је са свима које занима!!

Тако ћу лако научити и ту праксу која се тиче виших студија.

АЛИ, неко ко није научио теорију коју ја знам, НИКАД је неће доучити! А мени ће то знање теорије у неком тренутку, сигурно, омогућити, да одскочим у односу на те људе који су уско студирали.

Хало? Глагол који описује високо школовање, зове се СТУДИРАЊЕ!

Знаш ли шта то значи?

Interesantno je to, da fakultetski obrazovani (barem kod nas) imaju sklonost omalovazavanja poslova ljudi sa srednjom skolom... Ja hvala Bogu nisam jedna od, ali mi takvi nisu bas simpaticni...

Jel ti sevilja, radis u struci? Dobro je ako postizes i rad i ovolike postove.:D

Interesantno je to, da fakultetski obrazovani (barem kod nas) imaju sklonost omalovazavanja poslova ljudi sa srednjom skolom... Ja hvala Bogu nisam jedna od, ali mi takvi nisu bas simpaticni...

Jel ti sevilja, radis u struci? Dobro je ako postizes i rad i ovolike postove.:D
Па не радим у струци, возим борбене авионе.
А вожња авиона има смене- пре-подне, после-подне, па чак и ноћну.:idea:

И ничији посао не омаловажавам, само сам реална.
Посао сестара је тежак психички, као и доктора, али далеко од тога да је ненаучив за кратко време.
Поготово што сам одлично упућена у то шта су им задужења.

Посао сестара је тежак психички, као и доктора, али далеко од тога да је ненаучив за кратко време.

I ja sam upucena... i posao sestre nije nauciv za jedno poslepodne, jer ne znaci samo davanje injekcija. Drz` se ti borbenih aviona! :D

Ne bi verovala koliko je posao sestre tezak. Sestra je naravno skoro uvek kriva za sve.
Sta mislis kad se doktor razboli pa treba da mu se otkazu pacijenti da ce on da zove i izvinjava se, jok sestra ce naravno, na kome se pacijenti izdrkavaju pa na sestri naravno. Kad je dr nervozan sta mislis na kome ce da se izdrka posebno u privatnoj praksi da sa pacijentima mora da bude na cile mile? Na sestri naravno.

A to "samo sam realan". To je cuveni doktorski postulat koji sam cuo mali milion puta i od mog rodjenog oca. A u glavnom je sluzio za omalovazavanje mene i mog brata kad god je za to bilo i najmanje prilike.

Nego cujem da neka kompanija u Indjiji pravi neki kompleks za proizvodnju racunarskih komponenti i da dovlace masu radnika iz Indije. I da ce za njih da se grade stambeni kompleksi.

I sad se ja pita. Zasto ne zaposle nase mlade strucnjake, sa nasih genijalnih fakulteta, koji su tako genijali, mozgovi ovo ono. Ima mali milion nasih mladih super mozgova sa dip ispod imena pa cak i sa mr pa i sa sci. koji cekaju na posao. I sada neko dovodi Indijce da rade.

Ajde neka ni neko kaze zasto?

PA ZATO STO OVI NASI SA DIPL NE ZNAJU DA URADE POSAO. ZNA ON DA PESAKA RESI INTEGRAL HILJADITOG STEPENA ALI TO POSLODAVCA BAS ZABOLE.

LJUDI OD RADA SE ZIVI, SVATITE TO, OD RADA SE ZARADI NOVAC, KO NE ZNA DA RADI POSAO NECE DOBITI POSAO, KO NE DOBIJE POSAO NECE MOCI DA ZARADI NECE IMATI NOVAC, A NOVAC JE HRANA, STAN, NOVAC SU DECIJI RODJENDANI, OPSTE OBRZAVOVANJE JE SUPER STVAR ALI OD OPSTEG OBRAZOVANJA SE NE ZIVI, NE MOZETE DA ODETE NA PIJACU I DA KAZETE "JA IMAM KILO OPSTEG OBRAZOVANJA OCU DA GA MENJAM ZA KILO KROMPIRA"

E ZATO NAM DOVLACE INDIJCE DA RADE. ZATO STO IM TREBA NEKO DA RADI POSAO KO ZNA DA RADI POSAO. A MI TO NEMAMO. MI IMAMO "OPSTE OBRAZOVANE"

Ne bi verovala koliko je posao sestre tezak. Sestra je naravno skoro uvek kriva za sve.
Sta mislis kad se doktor razboli pa treba da mu se otkazu pacijenti da ce on da zove i izvinjava se, jok sestra ce naravno, na kome se pacijenti izdrkavaju pa na sestri naravno. Kad je dr nervozan sta mislis na kome ce da se izdrka posebno u privatnoj praksi da sa pacijentima mora da bude na cile mile? Na sestri naravno.

A to "samo sam realan". To je cuveni doktorski postulat koji sam cuo mali milion puta i od mog rodjenog oca. A u glavnom je sluzio za omalovazavanje mene i mog brata kad god je za to bilo i najmanje prilike.
Ацо, живота ти, немој да ми држиш предавање о нашим сестрама.
Имам силно искуство.;)

Nego cujem da neka kompanija u Indjiji pravi neki kompleks za proizvodnju racunarskih komponenti i da dovlace masu radnika iz Indije. I da ce za njih da se grade stambeni kompleksi.

I sad se ja pita. Zasto ne zaposle nase mlade strucnjake, sa nasih genijalnih fakulteta, koji su tako genijali, mozgovi ovo ono. Ima mali milion nasih mladih super mozgova sa dip ispod imena pa cak i sa mr pa i sa sci. koji cekaju na posao. I sada neko dovodi Indijce da rade.

Ajde neka ni neko kaze zasto?

PA ZATO STO OVI NASI SA DIPL NE ZNAJU DA URADE POSAO. ZNA ON DA PESAKA RESI INTEGRAL HILJADITOG STEPENA ALI TO POSLODAVCA BAS ZABOLE.

LJUDI OD RADA SE ZIVI, SVATITE TO, OD RADA SE ZARADI NOVAC, KO NE ZNA DA RADI POSAO NECE DOBITI POSAO, KO NE DOBIJE POSAO NECE MOCI DA ZARADI NECE IMATI NOVAC, A NOVAC JE HRANA, STAN, NOVAC SU DECIJI RODJENDANI, OPSTE OBRZAVOVANJE JE SUPER STVAR ALI OD OPSTEG OBRAZOVANJA SE NE ZIVI, NE MOZETE DA ODETE NA PIJACU I DA KAZETE "JA IMAM KILO OPSTEG OBRAZOVANJA OCU DA GA MENJAM ZA KILO KROMPIRA"

E ZATO NAM DOVLACE INDIJCE DA RADE. ZATO STO IM TREBA NEKO DA RADI POSAO KO ZNA DA RADI POSAO. A MI TO NEMAMO. MI IMAMO "OPSTE OBRAZOVANE"

Можда то Ацо нема везе са нашим радницима, него послодавцима.
Можда им Индијци не верују.
Можда су начули за корупцију у земљи Србији.
Можда су чули за оне форе ''Мика 10%''...

Успут, ја имам гомилу пријатеља који су након завршеног факултета у Србији отишли у иностранство...маса инжењера што електротехнике, грађевинских, машинаца, технолога, имам и троје познаника медецинара у Немачкој...не видим проблем тај који ти видиш- да нас нико неће:idea:

Back