Čuj, govoriš o sledećem: ako fakultet ima veliku prolaznost, to može biti iz 2 razloga:
1. Fakultet je lak za završavanje i materija mu je nepotpuna ( + što se mnogo prepisuje, uz blagoslov profesora i dodatak korupcije kao mogućnosti);
2. Fakultet ima toliko dobro osmišljen nastavni program da i najveći debil mora da nauči (uzmimo ipak za polaznu osnovu da ljudi sličnih..... hm... "kapaciteta" upisuju i državne i privatne). Dakle, pretpostavka broj 2 je da su ljudi iste inteligencije jednostavno dobili bolje ocene na svom fakultetu jer ih je ovaj bolje primorao da nauče.
Na zapadu (ipak uzmimo Ameriku, čiji sistem nezvanično sledimo, kao primer) je mooooožda slučaj ovo drugo (mada sumnjam, jer sam pričala sa nekim gastrosima online, kao i u rl sa profesorima koji su tamo radili), ali kod nas, još uvek..... ne bih rekla. Zašto? Zato što znam ko je, od ljudi koje poznajem, upisao privatni faks, i znam kristalno jasno da te osobe mahom nisu kapacitet za devetke i desetke koje tamo imaju. Prosto. Na stranu što je većina prethodno izvisila na nekom od prijemnih na BU ili bilo kom drugom... Devojka koja je na Megatrendu iz moje srednje me sretne u busu i počne sva da se iščuđava kako ja nisam "još položila matematiku" kada je ona to u prošlom roku....... iz prve..... još dobila devetku.....
Radila sam sa njom svojevremeno, savršeno dobro znam u kojoj meri je matematički genije....... :| :| :| zato pričajte tu priču nekom drugom. Nju ni 20 godina konstantnog rada ne bi naučilo suštini jedne funkcije. Nema tog programa, razumete?!?! Ne znam sada da li ovo ego govori iz mene, ali situacija jeste krajnje crno-bela

Druga stvar, ona je (uzeta za primer) prosto upisala privatni jer je imala za to para i njeni su je podržali. Ja, i masa ljudi poput mene, sam računala na budžet. Da nije bilo njega verovatno bih sad bila u stalnom radnom odnosu. Ne čini li vam se to nefer? Možda bih i dobila jednu godinu od mojih, ali..... 3, koliko ih ima na privatnim u proseku, teško da bih sama dozvolila da mi plate. A ne mogu ni na takmičenje za miss, da jurim stipendiju

jer sam mnogo niska

obzirom da vi računate na to da je nastava kvalitetnija, onda bih i na Megatrendu bila isto prosečan student, tako da opet ne bi bilo stipendije ni na pamet..... ili uspeh.....
A to koliko naši profesori obaraju i koliko kake je takođe priča za sebe. Moj fakultet nije težak zato što je materija nesavladiva. Već zato što sam polagala najteže ispite u vreme autokratije najvećih puvandera + svaki, (skoro svaki) ispit ima minimum pismeni i usmeni koji se moraju dati u istom roku ili sve ponovo. Ako nam slučajno odobre kolokvijume, bez međusobne uslovljenosti opet ništa (moraš položiti sve, uglavnom oko 4, jedan za drugim). A usmeni najčešće ima pismeni deo usmenog i usmeni deo usmenog, ne radi se o pisanju koncepta već se ispitivanje vrši u dva uzastopna dana, pa ako se profesoru dopadne tvoj tekst (tvoj pismeni usmeni), on te i usmeno usmeno ispita. To sve naravno posle piemsnog kome se takođe počesto zalomi da se polaže iz više nadovezujućih delova. Uzmimo matematiku 1 i 2 na primer, (za trojku još nisu uveli), ko je povukao bilo koji od ta dva ispita u sledeću godinu najpre polaže "preliminarni"
10 lakih zadataka, ali koje moraš rešiti za 60 minuta. 6 minuta po zadatku, i treba da uradiš 8 da bi stekao uslov da izađeš na pismeni. Kad položiš pismeni, onda ideš na pismeni usmeni, pa na usmeni usmeni i ako se tu syebeš u sledećem roku sve ponovo, od preliminarnog

da ne zaboravim da se za M1 polagalo 4 prilično solidno teška kolokvijuma koji su bili uslov za potpis
Imali smo recimo i UPR (uvod u primenu računara, Word, Excel i AutoCAD

drugi smerovi su imali i Corel), debilnije ne može biti. ALI, 4 kolokvijuma za potpis (odgovaraš na 10 pitanja u obliku testa, samo dodaš reč..... ali imaš negativne ako pogrešiš, tako da su neki bili i sa minusom na kraju

), tako da moraš da naučiš do poslednjeg detalja gde je i čemu služi svaka alatka u retardiranom tekst editoru

posle toga pismeni i usmeni, a ne sećam se da li je bio praktični, možda umesto pismenog.
Fakultet ima 45 (+ -) 3, 4, 5 ispita i traje 5 godina. Mislim da ima 2 ispita koji su polagani samo kroz usmeni (tj. imaju samo jedan deo), jedan od njih pojede 3 meseca (sociologija, inače užasno potrebna za struku

) jer obara kao kreten i najveća ocena kod njega je osmica. Taj je valjda naučio

A da ironija bude veća, knjižica je prilično tanka :|
Vau, posle toga ko nije naučio taj je ili genije puškica ili mu je tata dekan.
Sad mi recite da je stečeno znanje (fer, nefer, brutalno ili kako god da je) isto?!
Neka sredina bi bila rešenje, a to valjda pokušavaju sa ovom Bolonjom.
Izvinjavam se što sam se raspisala, ali uvek imam nešto da dodam (štošta iritantno na faksu), pa ko je pročitao - pročitao. I svaka mu čast

Pozdrav svima :wink: