MEGATREND - POMODARSTVO ILI PRAVI KVALITET ??

• Začetnik teme Začetnik teme anabella.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
....Vec 5 godina radim sa studentima, nas petoro pisemo diplomske i master radove..... Kako smo svakodvenvno u kontaktu sa mnogobrojnim klijentima... Ja bih licno najvise volela kada bi mi profesionalna etika dozvoljavala da obelodanim neke od radova koje smo dobijali od studenata drzavnih fakulteta (sa ciljem da ga dopunimo, na primer) pa da vidite do kojih granica doseze nepismenost...

Lepo je to sto radite, i sam sam uradio dosta seminarskih i diplomskih radova, ali to nikako nije eticki. Klijenti, kazete? :roll:
Osim toga, govorite o nepismenosti. Tu ste svakako u pravu. Uostalom, ceo nas narod je vecinom nepismen. Ali ako smo se slozili kako ljudi na privatne fakultete dolaze sa slabijim uspehom iz prethodnog obrazovanja, postavlja se pitanje gde se onda stice pismenost ako ne u srednjoj/osnovnoj skoli? Da li mozemo da tvrdimo da su studenti privatnih fakulteta nepismeniji od kolega sa drzavnih?

Nego cujem da neka kompanija u Indjiji pravi neki kompleks za proizvodnju racunarskih komponenti i da dovlace masu radnika iz Indije. I da ce za njih da se grade stambeni kompleksi.

I sad se ja pita. Zasto ne zaposle nase mlade strucnjake, sa nasih genijalnih fakulteta, koji su tako genijali, mozgovi ovo ono. Ima mali milion nasih mladih super mozgova sa dip ispod imena pa cak i sa mr pa i sa sci. koji cekaju na posao. I sada neko dovodi Indijce da rade.

Ajde neka ni neko kaze zasto?

PA ZATO STO OVI NASI SA DIPL NE ZNAJU DA URADE POSAO. ZNA ON DA PESAKA RESI INTEGRAL HILJADITOG STEPENA ALI TO POSLODAVCA BAS ZABOLE.

LJUDI OD RADA SE ZIVI, SVATITE TO, OD RADA SE ZARADI NOVAC, KO NE ZNA DA RADI POSAO NECE DOBITI POSAO, KO NE DOBIJE POSAO NECE MOCI DA ZARADI NECE IMATI NOVAC, A NOVAC JE HRANA, STAN, NOVAC SU DECIJI RODJENDANI, OPSTE OBRZAVOVANJE JE SUPER STVAR ALI OD OPSTEG OBRAZOVANJA SE NE ZIVI, NE MOZETE DA ODETE NA PIJACU I DA KAZETE "JA IMAM KILO OPSTEG OBRAZOVANJA OCU DA GA MENJAM ZA KILO KROMPIRA"

E ZATO NAM DOVLACE INDIJCE DA RADE. ZATO STO IM TREBA NEKO DA RADI POSAO KO ZNA DA RADI POSAO. A MI TO NEMAMO. MI IMAMO "OPSTE OBRAZOVANE"

Greska u koracima. Indijci rade za male pare, nasi ljudi nece. Zato i odlaze na zapad, isto tako kao sto ce ti Indijci doci ovde da rade za malo vecu platu nego u Indiji, a opet manju nego sto ljudi ovde imaju. Nagledao sam se Indijaca programera koji bi projekat od 10 dana posla uradili za 100 dolara.

Sevilja da li mozda znas sve definicije iz Interne medicine napamet od slova do slova sa svim tackama i zarezima? Ali iskreno i bukvalno tako mislim.
Ја сам Ацо изразит логичар. Чак су ме аутиритети наговарали да студирам ЕТФ. Код мене нема учења напамет, само по логици. А то је учење за сва времена.

А кад је у питању нешто што се састоји од сувопарних чињеница, које су саме по себи аргументи, онда ако и заборавиш, некад си то учио и знаш где да тражиш, тачније у којој књизи.;)

Ја сам Ацо изразит логичар. Чак су ме аутиритети наговарали да студирам ЕТФ. Код мене нема учења напамет, само по логици. А то је учење за сва времена.

А кад је у питању нешто што се састоји од сувопарних чињеница, које су саме по себи аргументи, онда ако и заборавиш, некад си то учио и знаш где да тражиш, тачније у којој књизи.;)

E ja ti sad kazem da su studenti stomatologije duzni da za test iz interne medicine odgovore znaju kao u knjizi od reci do reci sa sve tackama i zarezima. Bukvalno i doslovno tako. Ljudi padaju test za izlazak na ispit zbog zareza i tacaka i zbog toga sto nisu dali odgovore od reci do reci kako pise u knjizi. Dakle ne netacne odgovore. Od 200 i kusur studenata u svakom roku polozi njih 20.

To je zadovoljavanje profesorske sujete i izivljavanje na studentima.

Samo sto ce jednom nekome da pukne film, pa ce da dovati bezjzbol palicu i skokne do zvezdare da se nekome najebe majke. A znam masu studenata kojima je dokurcilo.
Pitanje je samo dana kada ce da bude nekog sranja, sto naravno nikako ne zelim.

Тачно тако, да не кажем да студенти стоматологије уче само основе интерне медицине...а тестови се продају на сваком кораку, студенти излазе на тест на коме унапред знају питања.

Усмени је нешто друго.

Тачно тако, да не кажем да студенти стоматологије уче само основе интерне медицине...а тестови се продају на сваком кораку, студенти излазе на тест на коме унапред знају питања.

Усмени је нешто друго.

Ima usmeni i te kako.

Taj fakultet ne vredi nista- u fazonu plati pa se klati. idite vi na drzavni pa cete videti sta je fakultet !!!!

Da li ti mislis da to što na državnom fakultetu možeš dočekati penziju u statusu studenta govori o kvalitetu stečenog znanja? Ako ti tako misliš, onda sa tobom nešto izuzetno ozbiljno nije u redu!!! Svrha studiranja ne zasniva se na memorisanju nepotrebnih i praktično neupotrebljivih znanja, već obučavanja kako teorijskog tako i praktičnog za brzu i kvalitetnu primenu stečenog znanja. Jedna studentkinja, iz moje blizine, nije znala šta je berza, a sama je student EKONOMIJE BU! Pa to je sramota za BU. U ovakvom obrazovnom sistemu, gde je važnije naučiti izjave teoretičara određene nauke (discipline) iz npr. osamnaestog veka, nego konkretne i gotovo neophodne pojmove, ne može se očekivati visok stepen stručnosti u primeni konkretnih znanja, a u cilju poboljšanja privrednog stanja (u ovom slučaju). No, dobro. Ja ne kažem da su studenti BU loši, da je sistem rada na BU skroz (potpuno) loš, ali smatram da kolege sa BU ne mogu i ne smeju imati tako nizak prag razumevanja za one koji se bave izučavanjem iste ili srodne discipline na "privatnim fakultetima" - jer, kao što je moguće zaključiti, nisu ni ta Vaša, tako teško stečena znanja toliko kvalitetna i perfektna. Razmišljajte u tom pravcu!:arrow::arrow::arrow::idea:

Taj fakultet ne vredi nista- u fazonu plati pa se klati. idite vi na drzavni pa cete videti sta je fakultet !!!!

Znas koja je razlika.
Kada na drzavnom fakultetu od 300 prodje 20 studenata i tako iz roka u rok. Nikome se ne desi nista. Profesor je bog i batina i moze da te obori cak i iz razloga sto nisi napisao sve kako pise u njegovoj knjizi od reci do reci i ako si dao tacne odgovore veoma zrele svojim recima.

Na privatnom fakultetu kada prodje 20 studenata od 300 (a desava se vrlo cesto u Pancevu na stomatologiji ne samo da padaju ispite padaju i godine znam neke ljude tamo) onda preispitaju stvari i studente i profesora. Pa gledaju sta nije u redu, pa se svi pobrinu da se to isptavi kroz dodatne casove, vise konsultacija. O tome da padnes zato sto nisi od reci do reci napisao nesto , ili zbog tacaka i zareza nema govora. Cak sta vise stimulise se da napises tacan odgovor svojim recima uz koriscenje adekvatnih izraza i lepih recenica.

Znate li gde u svetu ima da od 300 polozi 20 i da to prodje tek tako? Da se niko ne zapita. I da to jos traje godinama?
Pa svakako nigde.

Mislim ajde logicno.
To su sve masom bili nekada odlicni ucenici, vukovci dobra deca.
I sta se onda desi kad upisu fakultet? Postanu losi? Od radnika postanu neradnici?
Jel to fakultet salje neke negativne talese?
Mali zeleni menjaju mozgove na spavanju?

Znate li gde u svetu ima da od 300 polozi 20 i da to prodje tek tako? Da se niko ne zapita. I da to jos traje godinama?
Pa svakako nigde.

Mislim ajde logicno.
To su sve masom bili nekada odlicni ucenici, vukovci dobra deca.
I sta se onda desi kad upisu fakultet? Postanu losi? Od radnika postanu neradnici?
Jel to fakultet salje neke negativne talese?
Mali zeleni menjaju mozgove na spavanju?

Ti izgleda stvarno nosis neke traume sa fakulteta. Jeste, u pravu si, stanje na fakuletima (drzavnim) je ocajno, uz puno korupcije. Ali kad vec navodis odlicne ucenike, danasnji odlikasi se ne mogu meriti po znanju sa odlikasima od pre 20 godina. Tj. daleko manje znaju danasnji studenti, kao sto su i danasnje srednje skole srozanije nego ranije. A da ne spominjem koliko su ranije kriterijumi na fakultetima bili stroziji.
Ali stoji cinjenica da su danasnji odlikasi slabo potkovani znanjem. E tu dolaze na red vecina studenata sa privatnih fakulteta koji su i u takvim jadnim srednjim skolama imali jadan uspeh. Njihovo znanje je zalosno. Licno sam se uverio u to znanje spremajuci iz matematike nekoliko studenata koji nisu znali elementarne racunske operacije koje se uce u 6. razredu osnovne skole, zaboga... sistem od tri jednacine sa tri nepoznate su za njih bila spanska sela. Pa naravno, kada se to uci jos u srednjoj skoli.
I onda dodjem ovde i procitam kako je neko komentarisao:
Sanja011:
Ne mogu a da ne prokomentarišem ovo. Neverujem koliko su ljudi ograničeni,pa to je strašno.
Prvo kakve veze ima srednja škola sa fakultetom? Možda neko u srednoj nije voleo da uči,smarali ga predmeti,bio je zaljubljen,puno je izlazio,sve ovo kao npr...Posle toga upiše fakultet, i dobije volju i uči..Na fakultetu uglavnom učiš ono što te interesuje, za šta si se opredelio.Tako da mene ali uopšte ne iznenađuje kada čujem da je neko jedva prolazio u srednjoj,tj.nije voleo da uči,a onda na fakultetu zablista.U među vremenu sazri,shvati neke stvari..Ali te predrasude, tipa u gimnaziji je bio ovakav a sad na fakultetu 9-10..Pa ljudi se menjaju brale,ako to nisi znao.
Onda postavljam pitanje: zasto je uopste potrebna srednja skola? Zasto ne bismo posle osnovne skole odmah upisivali fakultete? Obrazovanje, sta je to? Smarali ga predmeti? Koji predmeti? Srpski jezik i knjizevnost, matematika, istorija, fizika, biologija, to je vama smaranje? Kao, boli me tuki za srednju skolu, sta ce meni srpski i matematika, ja cu da upisem menadzment i ima da je8em kevu? Pritom cu biti polupismen i poluobrazovan menadzer? Ako nekoga smara srednja skola i ako u toj srednjoj skoli ne zeli da stekne neki pristojan nivo OBRAZOVANJA, onda smatram da taj ne zasluzuje da uopste upise fakultet. Bilo koji. E to je problem sa privatnim fakultetima, sto dozvoljavaju da masa ljudi bez tog KONTINUITETA OBRAZOVANJA dobije diplomu bez nekog strogog kriterijuma. Na kraju krajeva, svrha srednje skole jeste da pripremi ucenika za studije. Ako se neko smarao u srednjoj skoli, onda mora da ulozi OGROMAN trud da bi nadoknadio svo to izgubljeno znanje. Tu cu kao primer navesti jednog mog druga koji je u gimnaziji ponavljao zbog matematike, ali je zato upisao Masinski fakultet i zavrsio u roku. Ali taj se decko zato od Nove godine spremao za fakultet svakog dana pre i posle skole po 2 casa. SVAKOG DANA NEPREKIDNO 6 MESECI i na (teskom) prijemnom ispitu imao maksimum bodova i tako kompenzovao manjak bodova na osnovu skolskog uspeha.
Zato se na fakultetima mnoge stvari podrazumevaju i ne ponavljaju se jer se podrazumeva da ste neko gradivo savladali. Ako neko misli da se na fakultetima (bilo kojim) ispocetka savladavaju elementarna znanja, onda se taj grdno vara. Ako ne zelite da u srednjoj skoli steknete obrazovanje, onda ne zelite ni da idete na fakultet. Za takve ljude postoje srednje strucne skole, gde ima puno prakse i gde mozete da savladate gomilu prelepih zanimanja. Ali ne, to nije u trendu, to je bljak i fuj. Da budem automehanicar? To je ruzno, prljavo, tesko... zasto da se mucim kada mogu da dobijem neku diplomicu i budem satro intelektualac.
A najsmesniji su mi ljudi koji se pozivaju na Zapad, kako na zapadu od 200 izaslih poloze preko 80%. E pa brajko moj, a kako su svi ti ljudi upisali te skole? Mislite da prethodni uspeh i obrazovanje nisu igrali nikakvu ulogu? Ne secate se da ste u filmovima gledali kada ucenici salju svoje ocene i preporuke da bi bili primljeni na neke univerzitete? To je tako u stvarnosti, jedini izuzetak su jaki sportisti koji se bez problema upisuju, zbog marketinga i jacanja imidza univerziteta...
Bla, bla, bla, mogu o ovome do sutra da pricam, ali cinjenica je da bi neki ovde hteli 'leba bez motike. Da imaju fakultetsku diplomu a da pisu "neverujem" umesto "ne verujem". Da ne znaju za koliko procenata treba smanjiti cenu proizvoda koji je ranije poskupeo 10%, da bi se cena vratila na prvobitan nivo. Da nisu procitali bar polovinu knjiga iz skolske lektire. Da ne znaju da rese obican sistem jednacina. Da nemaju osnovnu jezicku i racunsku kulturu.

Srednja skoala TREBA DA DA OPSTE OBRAZOVANJE ALI TAKO DA TO OPSTE OBRAZOVANJE OSTANE U GLAVI, sta imaju deca od toga sto ce da nauce gomilu sitnica detaljcica i ne znam ja sta kada ce to posle da im ispari iz glave. Profesori se nicime ne trude da decu stimulisu da zavole skolu, isto vazi i za ucitalje.

Koko kila pirinca pojede koji kines?
Koliko je obroka jeo Zorz Bize?
Sta je jeo za koji obrok?
Kako se zove koji rudnik u nekoj tamo Africkoj vukojebini?

imamo tako listu nebuloza koje smo ucili.

"A najsmesniji su mi ljudi koji se pozivaju na Zapad, kako na zapadu od 200 izaslih poloze preko 80%. E pa brajko moj, a kako su svi ti ljudi upisali te skole? "

Zato u Srbiji decko koji je u preteskoj gimnaziji imao dobar uspeh i cam za njega morao da tare guzicu o stolicu ne uspe da upise fakultet a neki tamo iz neke seoske vukojebine gde se ocene dobijaju na "A ciji si ti?" upise. Ali to je problem sistema a ne dece , nisu tu deca nista kriva. Sistem kaze da ko ima vece osecne ima prednost pri upisu, bez obzira na to kako je stekao te ocene i gde ih je stekao.

Nije poenta nijednog fakulteta niti skole da ti sve sto si ikada naucio drzis u glavi. 10% od onog sto si naucio ce mozda ostati sve ostalo se zaboravi, ali se nauce osnove, i najbitnije nauci se nacin razmisljanja i sistem po kome stvari funkcionisu u nekoj oblasti. Zato se u gimnaziji i uci sve zivo, bitno je steci sirinu razmisljanja i videti razlicite stvari.
Pa sta ce vojnom pilotu fizika i matematika, da nece on da sedne da pise programe ili da u vazduhu izracunava nesto. Bitno je da shvati kako neke stvari funkcionisu i te osnove ce mu ostati u glavi. A da bi shvatio sustinu mora da sagleda celinu. Apsolutno te ne shvatam, vidis da pricas gluposti idalje si uporan. Po tebi svi treba da budu dresirani ko kucici, skola da se svede na 1 godinu i coveku je potrebno da zna samo ono sto moze da zapamti??? lol

Zato u Srbiji decko koji je u preteskoj gimnaziji imao dobar uspeh i cam za njega morao da tare guzicu o stolicu ne uspe da upise fakultet a neki tamo iz neke seoske vukojebine gde se ocene dobijaju na "A ciji si ti?" upise. Ali to je problem sistema a ne dece , nisu tu deca nista kriva. Sistem kaze da ko ima vece osecne ima prednost pri upisu, bez obzira na to kako je stekao te ocene i gde ih je stekao.

Znaci, u tom grmu lezi zec, malo proradili kompleksi? Ne volimo seljake iz vukojebina? Cccc...
Prvo, u seljackim vukojebinama nemas gimnazije, imas ih u gradovima. Ili su za tebe gradovi iz unutrasnjosti seljacke vukojebine?
Drugo, nekoliko puta sam bio zamena u par bg gimnazija i licno sam se uverio u njihovu "tezinu". Zamislite odeljenje gimnazijalaca gde nemate nijednu peticu iz matematike. A zadaci prosti da prostiji ne mogu da budu. Mnogo teska gimnazija, mnogo... U Bg-u mozda postoji samo par jakih gimnazija, sto je ekstremno malo u poredjenju sa velicinom grada. Sve ostale su na republickom nivou. Osim toga, ako taj decko u teskoj gimnaziji "tare guzicu o stolicu" za uspeh, onda mu je najmanji problem da polozi prijemni i ima maksimum bodova. A vecina prijemnih se boduje u odnosu 40-60, gde 40% bodova nosi uspeh a 60% rezultat na prijemnom upravo da bi se dala sansa onima sa slabijim uspehom da upisu fakultet. A ako taj tvoj i pored toga nije uspeo, onda se verovatno nije dovoljno spremio.

A sta bi ti da se uci u skolama? Da se godinu dana rade par lekcija iz svakog predmeta, da se ponavljaju svakog casa da bi i onaj sa najskromnijim mentalnim kapacitetom zapamtio? Kako bi ti popunio program i plan rada? Ja shvatam potrebu i slazem se sa time da se smanji obim gradiva u skolama, ali ti ga brate pretera nacisto.

Covece, mnogo si ozlojedjen. Iskuliraj malo.

Realno gimnazije u BG-u (ne sve ali dobra vecina) spadaju u najteze odn najkvalitetnije u Srbiji,zajedno sa jos nekima iz unutrasnjosti.Neke od tih u unutrasnjosti su cak i bolje od BG gimnazija ali ipak beogradske gimnazije su daleko daleko iznad proseka u Srbiji....Ne mislim da je to dobro ali nazalost je tako.....

A sto se MEGETRENDa tice... Nikada nisam prisustvovala predavanjima,upoznala se sa sistemom rada,tako da ne mogu da sudim....
Ali od ljudi koje znam svi kvalitetniji su se upisali na drzavne a na privatne fakultete su otisli oni 'lako cemo' i 'samo da zavrsim'.

Posto na MEGATRENDu ne postoji ono sto mene zanima nikada nisam ni razmisljala a upisu na isti.

Realno gimnazije u BG-u (ne sve ali dobra vecina) spadaju u najteze odn najkvalitetnije u Srbiji,zajedno sa jos nekima iz unutrasnjosti.Neke od tih u unutrasnjosti su cak i bolje od BG gimnazija ali ipak beogradske gimnazije su daleko daleko iznad proseka u Srbiji....Ne mislim da je to dobro ali nazalost je tako.....

A sto se MEGETRENDa tice... Nikada nisam prisustvovala predavanjima,upoznala se sa sistemom rada,tako da ne mogu da sudim....
Ali od ljudi koje znam svi kvalitetniji su se upisali na drzavne a na privatne fakultete su otisli oni 'lako cemo' i 'samo da zavrsim'.

Posto na MEGATRENDu ne postoji ono sto mene zanima nikada nisam ni razmisljala a upisu na isti.

Kao neko ko je iz unutrasnjosti, ko studira sa kolegama iz unutrasnjosti i iz bg-a, ko je licno imao uvid u stanje par bg gimnazija a preko kolega i o ostalim gimazijama, mogu da tvrdim da u Bg-u postoje samo tri ili cetiri dobre gimnazije. Ostalo je ZALOSNO. Toliko zalosno da je zalosnije od vecine gimnazija iz unutrasnjosti. U unutrasnjosti svakako postoje dobre gimnazije, nekoliko cak i boljih od beogradskih, ali srazmerno velicini Beograda i Srbije se krece i taj broj gimnazija. Dakle, u tom slucaju je Beograd u stvari Srbija u malom.

O Boze, ova tema jos zivi. Da ponovim, ja sam na M-trendu, srednju sam zavrsio, iskreno, bzvz, jer sam se aktivno bavio sportom i usled silnih obaveza nisam puno vremena posvecivao skoli. Nazalost! Upisao sam Megatrend, iskreno, reda radi. Zainteresovala me materija, ucio i dalje ucim. Znanje se itekako moze steci, profesori su zaista korektni, ali me ubija to sto smo mi u manjini. Nervira me i demoralise cinjenica na koji nacin neko zavrsava fax. Znam da bi trebao da gledam samo sebe, ali u tim trenucima to jako zna da nervira. Mada, kao sto sam rekao davno na ovoj temi, znam decka koji iznajmljuje bubice i samo studenti sa drzavnih ih koriste. Bar u njegovom slucaju. Da, to moze da znaci da na privatnim fakultetima nema potreba za bubicama. Ali, nema razlike izmedju nizih kriterijuma i bubica. Tako da...nazalost, obrazovanje nam je u katastrofalnom stanju i trebalo bi mnogo toga promeniti.

Back