MEGATREND - POMODARSTVO ILI PRAVI KVALITET ??

• Začetnik teme Začetnik teme anabella.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ljudi, zalosno je cuti ovoliko uvreda na jednom forumu. Cinjenica je da nam je skolstvo u raspadu. Evo ja zavrsavam studije, izlazim sa fakulteta i shvatam da sam tamo naucila milion neprimenjivih gluposti i da neke bitne stvari nikad nisu ni pomenuli. Da sam se drzala samo fakulteta i onoga sto su mi tamo govorili, da se nisam svojski potrudila da puno stvari naucim sama, da nisam svaki letnji odmor (od juna do septembra) provodila ovde ili vani na nekim praksama da vidim sta je posao, sta znaci biti spreman da kopcas, ucis, saradjujes, budes brz da te drugi ne bi progutali danas bi bila diplomirani inzenjer nesposoban za bilo kakav posao. Ali je upravo suprotno...Dakle, ne ocekujte da cete (bilo na privatnim ili drustvenim fakultetima) samo uceci po defaultu ono sto vam tamo prezentuju biti savrseno sposobni za posao kad to zavrsite. Ne, ne... Polozeni ispiti u roku, visoke ocene i sl su bitni, ali ne cine sve...To sto ljudi na privatnim plate, ne znaci da ne mora da se trude i da samo treba da sacekaju pa ce biti savrseno sposobni, posao treba da im je obezbedjen i td. Greska!!! Glupo je to ocekivati! I nemojte da se zavaravamo. Novac je novac! Ne sumnjam ja da na Megatrendu ima ljudi koji se zaista trude da budu dobri u tome sto rade, ali novac vrti gde burgija nece... Dakle, i oni koji tamo rade su "placeni" da vas sto manje obaraju. To je u interesu fakulteta. Ako zamolis komsiju automehanicara da ti popravi auto mozda ce i uraditi, ali ga boli uvo kako ce da funkcionise posle toga, pa ako neces da platis ima sam da naucis sta mu fali pa da ga popravis... Ali ako mu lepo platis, auto ima da ti veze posle toga, a ti nemas pojma sta mu je falilo...Platio si da to neko drugi uradi za tebe...Dakle, nije dobro kad nema ko da vas nauci tome sto treba da vas nauci pa treba za sve sami da se potrudite, ali isto tako nije dobro ni kad vam neko sve servira na gotovo pa vas cini sve vise nesposobnim...

Ne bih se u potpunosti slozio sa tobom.
Mozda je i tacno da kod nas stvari vecinski funkcionisu "plati pa se klati". Ali ima i onih drugih... Najbolja stvar bi bila kada bi ljudi placali skolovanje da bi stekli sto kvalitetnije znanje. Ja znam da takvih ljudi ima. Na Megatrendu ili na drugim privatnim univerzitetima... Nadajmo se da ce ljudi koji se upisuju na privatne skole sve ise ici za tim porivom.
Uostalom, ne treba ni zaboraviti opstu ppomamu za nedozvoljenim sredstvima za polaganje ispita. Tolika rasprostranjenost stavlja studente i jednih i drugih fakulteta u isti kos (svi su manje vise isti). Cemu onda svrha studiranja?

kia:
Uopste ne razumem ljude koji imaju nesto protiv ovog univerziteta...svako ima pravo da studira sta i gde zeli...

A ZASTO VI SA PRIVATNIH UVEK GLEDATE NA STVARI IZ TOG UGLA....JA NISAM NI PROTIV PRIVATNIH FAKULTETA NI PROTIV LJUDI KOJI STUDITAJU TAMO,PA KONKRETNO NI PROTIV MEGATRENDA...MOJ BUNT JE USMEREN PROTIV DRZAVE KOJA JE DOZVOLILA DA JE 95% PRIVATNOG VISOKOG SKOLSTVA NEKONTROLISANA PRODAJA DIPLOMA I NISTA VISE....

Sto se tice MEGATREND-a :

Moj drug, koji je 81 god, je zavrsio FPS(Fakultet Za Poslovne Studije) na M. I kad sam ga pitala kakav jej univerzitet i sve to, on je samo poceo da se smeje i odgovorio:"Ma, samo zaje*avas profesore, nista ne radis, a dobijes 9..." Takva je situacija bila na MEGATREND-u tokom njegovog studiranja.

Kakva je situacija danas? Pa, reci cu vam..

NA FPS ima prof. Ivica Stojanovic. Kod njega nema ko nije padao, i nema toga koji je iz prvog puta polozio. Jedan lik je bukvalno 13 puta pao... pa sad vi procenite sami...

Znaci, nije nimalo naivno, kao sto se prica.

Ja sam na FKM (Fakultet za Kulturu i Medije) i iskreno, prijemni mi bio lak, znaci odes na njihov sajt preuzmes pitanja za prijemnji, naucis odgovore i kraj. Iskreno, mislila sam da ce ovo sve biti jedna sprdnja, medjutim, evo za koji sat (u 12:30) imam kolokvijum, zatim, pbavezni smo da prisustvujemo na predavanjima (s tim sto je ovo priv. fax, ne kapiram sta ce im to...), zapisuje se ko je prisutan, a ko ne,..

Drustvo je ok, svi su opusteni, mada, kao i svugde ima nafuranih osoba...

I, NORMALNO, da pohvalim nase asistente, i one (mladje), koji rade na Univerzitetu...:)))

P.S. Ako neka devojka ne zna sta da upise - Megatrend joj je najbolja opcija...ima dosta slatkih momaka, a pogotovu asistenata :)))

eto... ;)

I za kraj, ne pricaj ono, sto ne znas, posto vidim da ovde ima dosta onih, koji sude o

necemu, sa cime nisu imali posla... "Ne sudi knjigu po korici" kako li se vec ...

auuu te price "ima lik koji je 13 puta padao"...ne znam faxa gde nema tako neke individue stim to je takva pre za psihijatra bilo da nece da uci pa sam sebe muci 13 puta umesto jednom da nauci kako treba ili da ne moze da polozi (onda je pretpostavka da je ogranicen u razvoju)...ili da niko ne moze da polozi iz prve...jbga onbda pre studenti da se zapitaju jer toga nema nigde, a mica jovanovic ga da je don jega sigurno ne bi drzao na faxu

moj drug ide na megatrend i kaze da predavanja nisu obavezna,i da mu je neki lik rekao da se za kolokvijum bukvalno uci dan pred ispit,e sad to nista ne mora da znaci.......moj drug je inace na geoekonomiji(kazu najbolji fakultet na univerzitetu),ali je napustio fax,ne svidjaju mu se predmeti............ali mozda i nije tako los univerzitet,samo ljudi generalno imaju predrasude prema privatnim i mogu da pricaju sta hoce,ali tako je

Na kom su to fakultetu predavanja obavezna. Ona jesu obavezna po zakonu, ali u 99% se to ne praktikuje. Pa ni na tvom univerzitetu nisu obavezna, nego se upisuje na papir ko dolazi pa to utice 10% na ocenu.

Sto se tice kolokvijuma sve zavisi od predmeta. Ako imas 9 predmeta po godini, a cetiri kolokvijuma po predmetu, s tim da oni ucestvuju 33% u oceni, ti onda za jedan kolokvijum i ne treba da ucis vise od 16 sati za jedan kolokvijum.

Gresis Milanche, po proslom i sadasnjem zakonu ne postoji vanredno studiranje, ali neki fakulteti to praktikuju. Kao sto ne mozes da radis na dva mesta, tako ne mozes ni da studiras i radis, ali to je zakon, praksa je potpuno drugacija, pa eto mnogi fakulteti cak i drzavni, imaju studije na daljinu, tako da nisi uopste obavezan da pohadjas nastavu.

Na Megatrendu isto tako, mnogi profesori upisuju na predavanjima, a isto tako imas i studiranje na daljinu.

I evo izracunao sam da jedan kolokvijum od cetiri iz ispita gde kolokvijumi nose ukupno 33% ocene, a kojih ima 9 u toku jedne skolske godine (dva semestra), ne bi trebali da zahtevaju vise od 11h rada, po Bolonjskoj deklaraciji. Naravno prosecno, neko uci sporije, neko brze.

roxy135:
Gresis Milanche, po proslom i sadasnjem zakonu ne postoji vanredno studiranje, ali neki fakulteti to praktikuju. Kao sto ne mozes da radis na dva mesta, tako ne mozes ni da studiras i radis, ali to je zakon, praksa je potpuno drugacija, pa eto mnogi fakulteti cak i drzavni, imaju studije na daljinu, tako da nisi uopste obavezan da pohadjas nastavu.

Na Megatrendu isto tako, mnogi profesori upisuju na predavanjima, a isto tako imas i studiranje na daljinu.

I evo izracunao sam da jedan kolokvijum od cetiri iz ispita gde kolokvijumi nose ukupno 33% ocene, a kojih ima 9 u toku jedne skolske godine (dva semestra), ne bi trebali da zahtevaju vise od 11h rada, po Bolonjskoj deklaraciji. Naravno prosecno, neko uci sporije, neko brze.
u pravu si to zavisi od fakulteta do faukulteta setio sam se da takva mogucnost ne postoji recimo na medicini.

bobos:
Nisam citao prethodne poruke, ali mogu da kazem
Bolje je zavrsiti privatni za cetiri godine, nego drzavni za sedam ili osam godina...

Mislim da je ipak lepo zagrejati stolicu i uciti, zar ne? Iz licnog iskustva znam da niko ko je redovno i savesno ucio nije studirao vise od 5 godina drzavni fakultet koji ima 8 semestara. Ali znam dosta njih koji su se zezali, nisu ucili, visili su po zurkama, i naravno da su studirali 7 ili 8 godina.
Nazalost, isto tako imam par prijatelja koji su na Megatrendu i koji veoma, veoma malo uce a redovno studiraju. Da li je to normalno? Recite mi, ali posteno.
Mozda su oni pametniji od mene a ja sam glup sto ponekad, zamislite vi to, PADNEM na ispitu. Stavise, sklon sam da pomislim da se odliv mozgova iz zemlje uopste nije ni desio, vec su svi ti pametni i inteligentni ljudi upisali Megatrend. (tumacenje za studente Megatrenda: bio sam sarkastican.)
Nemojmo da se zavaravamo i da lecimo komplekse vise ili nize vrednosti.
Sticajem okolnosti sam bio na tom Zapadu i video kako se STVARNO studira. Verujte mi, Megatrend je daleko, daleko od toga. Ali u svakom slucaju su drzavni fakulteti bolji.
Dakle knjigu u sake, polozite prijemni, upadnite na budzet i lepo i redovno ucite i sve ce biti OK. Svako ko krivi iskljucivo profesora za svoj neuspeh mora pre svega da se iskreno pogleda u ogledalo i zapita se kako to samo ja imam problem sa tim ispitom a drugi ga nemaju. Ako neki profesor i pravi probleme, tu je Studentski parlament, student prodekan, peticija i sve se vrlo, vrlo lako desi bez ikakvih posledica po studenta.
Verujte mi, svaki problem na fakultetu moze da se resi redovnim i savesnim radom.

P.S: Zasto studenti Megatrenda na pitanje sta studiraju, odgovore: "Megatrend"? Retko ko od njih je precizan. To bi bilo kao kad bih ja rekao da studiram Beogradski univerzitet. :-)

Zato sto samo kod nas postoje fakulteti i EX YU, a bilo ko na zapadu ce ti reci na kom univerzitetu studira i sta studira. Kad bi otisao u SAD ili Veliku Britaniju, ili bilo gde kad bi im rekao da studiras Faculty of economics/law ili bilo sta drugo, morao bi pola sata da objasnjavas da su kod nas fakulteti toliko samostalni u odnosu na univerzitet.

A to sto pricas za studente Megatrenda, nije istina, jer se i tamo pada na ispitu i obnavljaju se godine. Od ljudi koje sam ja znao na prvoj, na cetvrtoj je ostao tek svaki treci.

A tezinu studija mozes da izracunas tako sto vidis da li mozes celo gradivo iz jedne godine da naucis ako ucis, slusas predavanja, pises seminarske i sl. i sve ti to stane u 40-to casovnu radnu nedelju, tokom dva semestra. To kod nas nije slucaj. I maksimalno 650 strana literature iz jednog predmeta.

Prosek studiranja kod nas je 8 godina, i to se odnosi samo na one koji su zavrsili. A studenti na zapadu uopste ne idu na zurke i slicno, nego samo uce?

Ako nesto treba protumaciti za studente Megatrenda to je tvoj kompleks.

@roxy135: "I maksimalno 650 strana literature iz jednog predmeta."

Samo 650 strana literature?! Smesno, stvarno smesno...
Sve sto pricam o Megatrendu pricam na osnovu poznanstva sa 10-ak osoba koji redovno daju ispite a za koje znam koliko MALO uce (ili bolje - KOLIKO NE UCE) i za koje znam kakve intelektualne kapacitete poseduju.
Ebi ga, nema 'leba bez motike.

Sto se tice studenata na Zapadu, veruj mi da ne idu na zurke niti provode vreme po kaficima. Vecina njih radi oko 4 sata dnevno, dok ostatak dana provode na univerzitetu i kampusu (koji su integrisani). Stavise, to je jos i laksi deo studiraja koji uglavnom svi zavrse u roku a situacija na poslediplomskim je totalno drugacija: uglavnom dobijes zaposlenje kao asistent (ali daleko veceg obima posla nego nasi asistenti) i paralelno sa tim ucis. Stres i napor je izuzetno veliki i prosek ljudi koji zavrse poslediplomske studije je zalosno mali, oko 20-ak %. Ovo sve pricam za USA.

Back