Meditacija

• Začetnik teme Začetnik teme ooo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hektor:
Da li si cula za :ISIHAZAM ,Pravoslavnu,neprestanu umno-srdacnu molitvu?Mnoge radosti donosi...

hektore, hektore... do pre neki dan si cutao o isahazmu! popravljas se! ipak, drago mi je da se istina probija! medjutim, isihazam nije samo molitva! to je vezba koja te, uz molitvu, dovodi do odredjenog stanja svesti! :wink: kao i neke druge vezbe iz yoge!
pozdrav 8)

Pre svega, to što si pokupovala neke knjige samo će te više zbuniti. Ja se bavim jogom i meditacijom već nekoliko godina i moram Ti reći nešto. Nije mi jasna jedna stvar a to je kako zamišljš da se baviš meditacijom kao načinom za opuštanje!!! Svaki oblik meditacije ima svoju svrhu i neizbežno ako se radi kako treba dovodi do nekih dubljih uvida. Isto tako to što bi ti da nadješ u Beogradu ''dobre a prizemne učitelje'',ne postoji , nigde čak ni u L.A,-u gde Ja živim a poznato je da je Kalifornija prepuna svakakvih sistema i učitelja.I ako takavv neki postoji , to je onda zasigurno da ti uzme pare jer prosto ne ide to što ti zamišljš na taj način (to ti je kao da hoćeš da seckaš luk a da ti suze ne podju :lol: ). Da se nisam vratila pre desetak dana iz Beograda u U.S.A . Ja bih te rado uputila u meditaciju, ovako mogu samo da ti preporučim nekoga ko o meditaciji i mnogo čemu drugom zna daleko više od mene u Beogradu.

A što se tiče komentara koji je dao ''pusac'': savetujem Ti da još treba da radiš na svojoj uravnoteženosti jer iako dotičnog lamu lično ne poznajem mada znam o kome govoriš(N....l), sa kojim pravom (pa još iz neke treće ruke imaš informacije) tvrdiš da je prevarant, tj,On ili bilo ko drugi. I Činmoj kad ga već pominješje za jedne je pravi učitelj a za druge kao što si i Ti (koji vole da o svemu daju savet bez samokritičnosti)običan folirant sa okultnim moćima Možda i jeste, a možda i nije. Očigledno ako hoćeš da napreduješ na tom tvom putu koji pratiš moraš da naučiš lekciju života zvanu TOLERANTNOST. u suprotnom, nećeš daleko stići od svog spiritualnog Ega.
I zaista je interesantno, da si joj onako usput preporučio baš knjigu o meditaciji od Činmoja, ''čista slučajnost'' i psihološki marketinški trik. Prvo ga izreklamiraš a onda kao nisi ti to tako mislio,lukavo nema šta. Kad si već tako upućen, zašto joj nisi preporučio nekoliko knjiga od više autora pa nek devojka sama odluči šta će da izabere :!: :?: :idea:

"Nije mi jasna jedna stvar a to je kako zamišljš da se baviš meditacijom kao načinom za opuštanje!!!"...sto se tice ovog opustanja, bas u americi su u razne stress centre u okviru bolnica ubacili meditaciju da bi ljudi poput srcanih bolesnika naucili da se opuste i promene pristup prema svetu oko sebe. mislim da meditacija postoji u raznim varijantama, prvo zavisno od skole kojoj se prikljucis, drugo, zavisno od toga koliko daleko ides u svom ucenju. kad kazem 'prizemniji ucitelji' vise sam mislila na one koji prihvataju da se ucenik tome preda zbog neke vrste samospoznaje, a ne obavezno iz verskih razloga.

OK,sad počinjem da shvatam šta si htela izraziti. Prihvatam i takvu vrstu upotrebe meditacije u antistresnim programima ali nisam stekla dojam da je tebi baš takva vrsta meditacija potrebna. Pre bih to preporučila ljudima koji imaju neurotične konflikte koji su sve više sastavni deo modernog društva.

Spiritualna staza, odnosno rad na sebi, bez obzira koju metodu primenjivali, dakle i meditacija, nezaobilazno vodi u dubine vlastitog bića i moj cilj kao tragaoca je težnja samo jednom cilju-SAMOREALIZACIJI. Zato sada kada si pomenula samospoznaju , pretpostavljam da počinjemo govoriti istim jezikom.I Ja kad sam došla u Beograd iz LA preko svojih poznanika uspostavila sam kontakte sa dosta ljudi koji se bave sobom na različite načine. Posećivala sam nekoliko grupa u proteklih godinu dana fok sam boravila u Beogradu, koje su kao ozbiljno time bavili,ali nisam imala poverenja da se priključim ni jednoj jer mi jednostavno nisu ulivali poverenje a i ti koji su to vodili imali su pored duhovnijih aspiracija i mnogo prizemnije želje prema meni. tako da sam Ja nastavila svoj unutrašnji rad sama jer ovo što se ovde radi je najblaže rečeno neozbiljno. Medjutim, u Beogradu postoji jedna osoba za koju sam od više ljudi koji su u različitim duhovnim sistemima čula da je pravi majstor, učitelj ili već kako da ga nazovem. Potrudila sam se da nekako dodjem do njega ali na žalost izgubila sam trku sa vremenom jer su me čekale postdiplomske obaveze u Americi tako da sam morala nazad. Trag mi je bila knjiga koju je objavio ali koju ja nisam mogla naći jer je bila rasprodana, Sada imam informaciju od jednog člana sa kojim sam u kontaktu na Krstarici da se ponovo pojavila. Šta više i taj član(Inferno) mi je potvrdio da se radi o izuzetnoj duhovnoj osobi jer je imao priliku da sa upozna sa Njim. Jedini problem je taj što, koliko sam shvatila, veoma je teško doći do njega, jer ne uspostavlja lako kontakte sa zainteresovanim spiritualnim tragaocima. Istini za volju, to i mogu da razumem , kad znam, ne samo kakvih sve ima nazovi učitelja u Beogradu, već i učenika
Ne znam koliko ti sve ovo može pomoći, ali ako ti je stalo potrudi se. :)
Pozdrav

''Biološki zakoni upravljaju živim bićima. Ljudska
vrsta traga kako da ih podredi sebi. Mnogobrojni su
razlozi. Naši su, ljudski. Ma koliko neki od njih bili
teško razumljivi, opet su nam dovoljni.
Tragajući, dešava se da zabrazdimo
ili krenemo stranputicama.
Dobrano se saplićemo.
U želji da se oslobodimo, sputamo se posledicama.
Onda se zamislimo.
Promišljanjem saznajemo.
Što više znamo, to smo tvrdoglaviji.
Tvrdoglavo se držimo onoga
što smatramo da poznajemo.
Tako i nikako.
Nikako da se osvrnemo i gazimo dalje.
Poništavamo svoja biološka predodređenja.
Mental nam je saveznik.
Opravdava nas i hrani našu tvrdoglavost.
Tako sami sebe negiramo.
Sebe, u sebi i oko sebe.''

lotosov cvet:
Pre svega, to što si pokupovala neke knjige samo će te više zbuniti. Ja se bavim jogom i meditacijom već nekoliko godina i moram Ti reći nešto. Nije mi jasna jedna stvar a to je kako zamišljš da se baviš meditacijom kao načinom za opuštanje!!! Svaki oblik meditacije ima svoju svrhu i neizbežno ako se radi kako treba dovodi do nekih dubljih uvida. Isto tako to što bi ti da nadješ u Beogradu ''dobre a prizemne učitelje'',ne postoji , nigde čak ni u L.A,-u gde Ja živim a poznato je da je Kalifornija prepuna svakakvih sistema i učitelja.I ako takavv neki postoji , to je onda zasigurno da ti uzme pare jer prosto ne ide to što ti zamišljš na taj način (to ti je kao da hoćeš da seckaš luk a da ti suze ne podju :lol: ). Da se nisam vratila pre desetak dana iz Beograda u U.S.A . Ja bih te rado uputila u meditaciju, ovako mogu samo da ti preporučim nekoga ko o meditaciji i mnogo čemu drugom zna daleko više od mene u Beogradu.

A što se tiče komentara koji je dao ''pusac'': savetujem Ti da još treba da radiš na svojoj uravnoteženosti jer iako dotičnog lamu lično ne poznajem mada znam o kome govoriš(N....l), sa kojim pravom (pa još iz neke treće ruke imaš informacije) tvrdiš da je prevarant, tj,On ili bilo ko drugi. I Činmoj kad ga već pominješje za jedne je pravi učitelj a za druge kao što si i Ti (koji vole da o svemu daju savet bez samokritičnosti)običan folirant sa okultnim moćima Možda i jeste, a možda i nije. Očigledno ako hoćeš da napreduješ na tom tvom putu koji pratiš moraš da naučiš lekciju života zvanu TOLERANTNOST. u suprotnom, nećeš daleko stići od svog spiritualnog Ega.
I zaista je interesantno, da si joj onako usput preporučio baš knjigu o meditaciji od Činmoja, ''čista slučajnost'' i psihološki marketinški trik. Prvo ga izreklamiraš a onda kao nisi ti to tako mislio,lukavo nema šta. Kad si već tako upućen, zašto joj nisi preporučio nekoliko knjiga od više autora pa nek devojka sama odluči šta će da izabere :!: :?: :idea:

Dragi Lotosov cvetu, nisam joj "slucajno" preporucio knjigu od Sri Cinmoja, jer sledim onu filozofiju ako ne znas ti pitaj onog ko zna, ali bar dva autoriteta suprostavljenih misljenja! I oni koji nisu njegovi sledbenici rado ga citaju i smatraju ga autoritetom. Nisam clan ni jedne verske organizacije, iako znam puno njih koji pretenduju da budu "ucitelji". Voleo bih da znam koga koga joj ti preporucujes! Daru Ribnikar?! Namerno joj nisam preporucio ni jedno ime, mada znam sigurno 3-4 za koje slovi da su na visokom nivou (i koji su priznati i ovde i u inostranstvu; neki od njih se bave i izlecenjem, tako da ih jako visoke licnosti zovu za pomoc), jer ona sama mora da prodje taj put istrazivanja, bez necijih sugestija! Nisam joj preporucio ostale knjige jer se devojka pre svega interesovala za meditaciju, a to gde moze da pronadje knjige i adrese poslao sam joj preko p.p. jer ne treba reklamirati knjizare i prodavnice zdrave, zar ne?
Sto se doticnog "lame" tice i tu informaciju nisam potrazio preko "rekla-kazala", vec, kao sto prilici novinaru-istrazivacu koji se bavi procesima u drustvu, proverio sam ga preko pretrazivaca i konsulatcija sa ljudima koji idu na ta predavanja. Imam prijatelje i u SPC-u, i u Cinmoj centru i u Hari Krisni, kao i u drugim verskim zajednicama.
I da jos odogovorim na tvoju tendencioznu recenicu da "lukavo" reklamiram: NE PRIPADAM NI JEDNOJ VERSKOJ ORGANIZACIJI !!! VEC SAM TRAZIM SVOJ PUT!!!
Pozdrav 8)

Lotosov cvetu, ako se vec predstavljas da si pametna i zivi u L.A. pronadjimi podatke o prof. Dejvidu Bejlu. Nisam uspeo da pronadjem podatke o njemu a u pon. odrzava zatvoreno predavanje, uz donaciju ambasade SAD u Beogradu, o Religiji - tolerancija i razlicitost. Samo stoji podatak da je profesor Univerziteta Kalifornija, Dejvis. Ono sto sam uspeo da pronadjem jeste da ima mnogo nasih pitomaca oovog univerziteta koji danas zauzimaju kljucna mesta u drzavi, kao i sajt na srpskom, ali o samom profesoru nisam pronasao nista. To mi je jako bitno.
Unapred zahvalan. 8)

Sve dalekoistocne meditacije i verske grupe,bilo da se tako otvoreno deklarisu ili kriju svoj pravi identitet,su VEOMA OPASNE! Drugim recima, to su SEKTE! Da li vam je poznato da u Indiji obican narod NE MEDITIRA, nego donesu darove i BEZE ODMAH! Dalekoistocna ucenja nam ne dolaze direktno iz Indije,vec preko PENTAGONA,koji nam ne misli dobro!Sve je to u cilju stvaranja Novog Svetskog Poretka! Danasnje verske zajednice kao Hare Krisna,Sri Cinmoj,Osho Radznis,itd. i u samoj Indiji se tretiraju Kao Sekte! Da ponovim: sve je to jako opasno za mentalno zdravlje!!!

''U ljudima se strah javlja i samom pretnjom.
Pretnja je uslovljavanje, ukazivanje na posledice
postupaka različitih od onih koje neko zahteva.
Uterivanje straha u kosti je način kojim su se služili i
služe mnogi diktatori i vešti vladari. To je najlakši i
najubedljiviji način uspostavljanja autoriteta.
Vešt vladar obazrivo balansira.
Vlada strahom i zadovoljstvima svojih podanika.
Pruža im i jedno i drugo.
Po potrebi, umereno. Takav je suveren, apsolutan.
Imperator obožavan strahopoštovanjem.''

pusac:
lotosov cvet:

Dragi Lotosov cvetu, nisam joj "slucajno" preporucio knjigu od Sri Cinmoja, jer sledim onu filozofiju ako ne znas ti pitaj onog ko zna, ali bar dva autoriteta suprostavljenih misljenja! I oni koji nisu njegovi sledbenici rado ga citaju i smatraju ga autoritetom. Nisam clan ni jedne verske organizacije, iako znam puno njih koji pretenduju da budu "ucitelji". Voleo bih da znam koga koga joj ti preporucujes! Daru Ribnikar?! Namerno joj nisam preporucio ni jedno ime, mada znam sigurno 3-4 za koje slovi da su na visokom nivou (i koji su priznati i ovde i u inostranstvu; neki od njih se bave i izlecenjem, tako da ih jako visoke licnosti zovu za pomoc), jer ona sama mora da prodje taj put istrazivanja, bez necijih sugestija! Nisam joj preporucio ostale knjige jer se devojka pre svega interesovala za meditaciju, a to gde moze da pronadje knjige i adrese poslao sam joj preko p.p. jer ne treba reklamirati knjizare i prodavnice zdrave, zar ne?
Sto se doticnog "lame" tice i tu informaciju nisam potrazio preko "rekla-kazala", vec, kao sto prilici novinaru-istrazivacu koji se bavi procesima u drustvu, proverio sam ga preko pretrazivaca i konsulatcija sa ljudima koji idu na ta predavanja. Imam prijatelje i u SPC-u, i u Cinmoj centru i u Hari Krisni, kao i u drugim verskim zajednicama.
I da jos odogovorim na tvoju tendencioznu recenicu da "lukavo" reklamiram: NE PRIPADAM NI JEDNOJ VERSKOJ ORGANIZACIJI !!! VEC SAM TRAZIM SVOJ PUT!!!
Pozdrav 8)

E moj Lotosov Cvetu

Šta ti sve ovo treba, devojka je tražila odgovor a ti započe krstaški rat. Ne radi se to tako draga moja, posebno ne u sredini (gde ljudsko neznanje i ograničenost sve filtrira kroz zdrav razum i religiozna ubedjenja)koja jedva čeka da rastrgne svakog ko nije kao oni.O kakvoj ti tolerantnosti sanjaš na ovim prostorima :?: :?: :?:
Iz ovoga bi trebala da naučiš debelu lekciju :!:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back