Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
1. princip ucenja je individualna stvar i treba da ucis onako kako tebi najvise odgovara, a ovo kako ti ucis meni zvuci sasvim ok. zakasnio nisi :)
2. preskacem :)
3. mislim da ne. cini mi se da se povremeno desi da naidje "takva godina" pa se prijavi nesto manje kandidata nego inace, ali je, generalno gledano, interesovanje uvek manje-vise isto.
4. kad kazes "kriterijum" da li mislis na potreban broj bodova da uopste polozis prijemni, ili mislis na to koliko ce ljudi primiti? ako je ovo prvo, to se gotovo sigurno nece menjati (a i da se to smanji, nece mnogo uticati na ishod, posto ce svakako biti vise nego dovoljno ljudi sa velikim brojem bodova). ako je ono drugo, nazalost verovatno ce situacija ostati kao i do sad - svi fakulteti ce da prime mnogo vise studenata nego sto ce posle moci da se zaposli i nastavicemo sa haosom u medicini :)
5. u Beogradu je potrebno da das uslov za narednu godinu i ostajes na budzetu. ne znam da li je tako i u Nisu. na nekim fakultetima u Bg nije dovoljno da das uslov, nego se pravi rang lista gde se gleda prosek i broj ESPB (npr. tako je na FPN).
6. spremis zadatke i ne pravis od prijemnog bauka, posto to zaista nije. znam da ti je to sad tesko zamislivo, ali prijemnog ces se kasnije prisecati kao nekog prosecnog kolokvijuma :)
7. ja licno sam imao takvo iskustvo, potpuno neplanirano, neocekivano i bez pokusaja :D resio sam ceo prijemni brzo, osim jednog pitanja iz hemije jer nisam mogao da se setim koliko c atoma ima cilibarna kiselina :D sedeo sam nekih pola sata, gledao u to jedno pitanje i zvrljao neke upitnike pored :) u jednom momentu, prilazi mi jedan od studenata seste godine, koji su dezurali zajedno sa profesorima, staje ispred mene i gleda u to pitanje... i taman kad je krenuo da se penje dalje ka vrhu amfiteatra, spusti prst na tacan odgovor :D
ali sto se tice prepisivanja izmedju kandidata, mislim da je to vrlo tesko, a i vrlo glupo, jer ne znas nikog ko u tom trenutku sedi u tvojoj okolini - kako znas da li oni znaju bolje od tebe odgovor na to pitanje? znam da su, davne 2009. kad sam ja polagao prijemni, neki kandidati izlazili "do toaleta" (iako je to zabranjeno), pa se posle ispostavilo da su se s nekim preko telefona domundjavali. nadam se da toga vise nema.

U svakom slucaju, srecno na prijemnom, a i dalje na studijama :)

1. princip ucenja je individualna stvar i treba da ucis onako kako tebi najvise odgovara, a ovo kako ti ucis meni zvuci sasvim ok. zakasnio nisi :)
2. preskacem :)
3. mislim da ne. cini mi se da se povremeno desi da naidje "takva godina" pa se prijavi nesto manje kandidata nego inace, ali je, generalno gledano, interesovanje uvek manje-vise isto.
4. kad kazes "kriterijum" da li mislis na potreban broj bodova da uopste polozis prijemni, ili mislis na to koliko ce ljudi primiti? ako je ovo prvo, to se gotovo sigurno nece menjati (a i da se to smanji, nece mnogo uticati na ishod, posto ce svakako biti vise nego dovoljno ljudi sa velikim brojem bodova). ako je ono drugo, nazalost verovatno ce situacija ostati kao i do sad - svi fakulteti ce da prime mnogo vise studenata nego sto ce posle moci da se zaposli i nastavicemo sa haosom u medicini :)
5. u Beogradu je potrebno da das uslov za narednu godinu i ostajes na budzetu. ne znam da li je tako i u Nisu. na nekim fakultetima u Bg nije dovoljno da das uslov, nego se pravi rang lista gde se gleda prosek i broj ESPB (npr. tako je na FPN).
6. spremis zadatke i ne pravis od prijemnog bauka, posto to zaista nije. znam da ti je to sad tesko zamislivo, ali prijemnog ces se kasnije prisecati kao nekog prosecnog kolokvijuma :)
7. ja licno sam imao takvo iskustvo, potpuno neplanirano, neocekivano i bez pokusaja :D resio sam ceo prijemni brzo, osim jednog pitanja iz hemije jer nisam mogao da se setim koliko c atoma ima cilibarna kiselina :D sedeo sam nekih pola sata, gledao u to jedno pitanje i zvrljao neke upitnike pored :) u jednom momentu, prilazi mi jedan od studenata seste godine, koji su dezurali zajedno sa profesorima, staje ispred mene i gleda u to pitanje... i taman kad je krenuo da se penje dalje ka vrhu amfiteatra, spusti prst na tacan odgovor :D
ali sto se tice prepisivanja izmedju kandidata, mislim da je to vrlo tesko, a i vrlo glupo, jer ne znas nikog ko u tom trenutku sedi u tvojoj okolini - kako znas da li oni znaju bolje od tebe odgovor na to pitanje? znam da su, davne 2009. kad sam ja polagao prijemni, neki kandidati izlazili "do toaleta" (iako je to zabranjeno), pa se posle ispostavilo da su se s nekim preko telefona domundjavali. nadam se da toga vise nema.

U svakom slucaju, srecno na prijemnom, a i dalje na studijama :)

:hahaha: најгенијалније је што ти све то памтиш!

Иначе, потписујем све ово горе написано.
Колико сам сконтао - долази по 1 питање из екологије, једни из еволуције, и ово остало подједнако - у просеку по 5 питања из генетике, молекуларне, физиологије, развића итд.

Срећно!

Hvala Mikelo, prvenstveno zato sto si procitao, pa onda i odgovorio.

Misljenje, saveti i iskustva stare garde mi itekako znace i znacice u buducnosti.

Taman dok sam cekao da mi se post odobri, pa odgovor, prso sam endoplazminu mrezu/retikulum, vakuolu, mitohondrije i citoskelet, sutra planiram da se posvetim samo citologiji, da je konacno zavrsim pa da krenem dalje, a msm da na red dolazi fiziologija zivotinja. Interesantno je to sto sada, kada radim biologiju, mnoge stvari odmah povezujem, kapiram, naucim, ali onda pomislim na hemiju, pa se tako zabrinem, ajme meni :O

Zaboravio sam da napisem. Na medicinskom faxu u Nisu, primalo se 180 na budzetu i 13, 14 na samof. Znaci, granica je bila negde, maltene 72,65 bodova, sto je mozda 10 bodova manje nego za granicu na med. faxu u Bgu.
Nisam bio neki djak za ove IV godine, ali sam konstantno imao prosek iznac 4.0. Znaci, ukoliko ove godine budem bio odlican imacu nesto iznad 33 iz skole, ukoliko ne, ~ 32,5.
Nisam zeleo sebe da za ove 4 god. bespotrebno terorisem nepotrebnim informacijama, tako da mislim da cu imati dovoljno prostora za pripremu, pa kasnije i za sam fax.

Iako mi je ljubav medicina, sklon sam da vodim raznorazne debate, bilo da je tema vezana za sociologiju, ustav, srpski, istorija ili politika, tako da nisam dzabe bio drustveno-jezicki :D . I na tim poljima sam dosta jak, pa se nadam da ce da ce mi ta moc verbalnog izrazavanja biti od koristi kada bude trebalo da se nesto odgovara i sl. hehe

Nadam se da ce biti jos odgovora na onaj moj post, jer me itekako zanima misljenje, ali i koji ce biti odgovori na pitanja ovih novijih generacija (1-2-3. godina). Prvenstveno me zanima na sta treba da se obrati paznja na prijemnom (oblast biosa, zadaci iz hemije) pa onda ostalo.

Iako mi je ljubav medicina, sklon sam da vodim raznorazne debate, bilo da je tema vezana za sociologiju, ustav, srpski, istorija ili politika, tako da nisam dzabe bio drustveno-jezicki :D . I na tim poljima sam dosta jak, pa se nadam da ce da ce mi ta moc verbalnog izrazavanja biti od koristi kada bude trebalo da se nesto odgovara i sl. hehe

Pa iskreno i neće nešto posebno. Mislim naravno da je lepše slušati osobu koja je rečita i normalno priča za razliku od nekoga ko zamuckuje i ima tremu, ali u suštini nikakva posebna razlika, niti su to neke informacije gde ti možeš da se dovijaš i snalaziš nego jednostavno odgovaraš naučeno i povezuješ na licu mesta ako je to moguće. :)

Što se tiče samog principa učenja i raspodele pitanja iz biologije odgovoreno je, sa mikelovim postom se uglavnom slažem, pa da ne ponavljam. :)
Iz hemije ti ide 15 pitanja iz neorganske i opšte, 15 iz organske i to je neka jedina podela za koju znam da tako uvek bude, a nešto konkretnije po oblastima mislim da i ne postoji nego jednostavno nauči sve, pa ne moraš ni da misliš o tome, a uzmi testove od prethodnih nekoliko godina, pa prostudiraj sam otprilike kako to sve izgleda kad završiš sa učenjem. :)

Hvala Carol :)

Upravo sad radim po onom principu sto sam napisao. Znaci citam iz knjige, izvlacim najbitnije, podvlacim, stavljam zvezdice na vazne pojmove da bih kasnije sebi olaksao ucenje.
Jeste da nekako ide sve mnogo sporo, i kad vidim jos koliko treba da predjem, prosto mi padne mrak na oci. I dalje tvrdim da nisam kasno poceo, jer ne valja ni mnogo rano, ali opet uci u stos sa pojmovima iz biosa, pa to kasnije povezivati i nauciti kako treba, a plus i hemija sa nekim mrtvim zadacima, uzas jedan... I pored moje solidne raspodele vremena, vreme mi prolazi mnogo brzo, a osecam se kao da cupkam u mesto. Nadam se da je to samo trenutni strah, onaj pozitivan naravno.

Pozdrav ljudi,

Ove godine upisujem (ili se bar nadam) medicinu,s tim sto polazem u septembru u roku za ljude sa stranim obrazovanjem,jer ove godine završavam cetvrtu u Americi (vracam se u junu).Spremanje za sada samostalno jer ovde niko ne zna nista o organskoj hemiji/biohemiji (radi se na drugoj godini koledza),pa moram sam - moji mi šalju knjige i zbirke,jelte.

Jel ima neko ideju/statistiku koliko je upisano prošle godine,i koliko je polagalo?Konkretno mislim na taj septembarski rok.To nigde ne objavljuju (jer pretpostavljam da je mali broj ljudi),i nikog nisam nasao da je polagao u septembru (iako jasno na sajtu MFUBa pise da odvajaju 9 budzetskih i 1 samofinansirajuće mesto).Hvala unapred

Pozdrav ljudi,

Ove godine upisujem (ili se bar nadam) medicinu,s tim sto polazem u septembru u roku za ljude sa stranim obrazovanjem,jer ove godine završavam cetvrtu u Americi (vracam se u junu).Spremanje za sada samostalno jer ovde niko ne zna nista o organskoj hemiji/biohemiji (radi se na drugoj godini koledza),pa moram sam - moji mi šalju knjige i zbirke,jelte.

Jel ima neko ideju/statistiku koliko je upisano prošle godine,i koliko je polagalo?Konkretno mislim na taj septembarski rok.To nigde ne objavljuju (jer pretpostavljam da je mali broj ljudi),i nikog nisam nasao da je polagao u septembru (iako jasno na sajtu MFUBa pise da odvajaju 9 budzetskih i 1 samofinansirajuće mesto).Hvala unapred

Било је то објављено! Само, треба ископати. Мислим, 10-оро људи се само формално упише. :)

Било је то објављено! Само, треба ископати. Мислим, 10-оро људи се само формално упише. :)

Kako mislis formalno?Bas sam kopao,nasao sam brda spiskova sa regularnih prijemnih,ali ne znam za ovo.

Nemoj me sad usrati u zivot,nije valjda da to samo preko veze upisuju a prijemni je fora,roknucu se. :((

Poslednja izmena:
Па не, упишу се 10 најбољих регуларно, али, и после спуштају црте, упише се увек више, наравно на самофинансирање! Декан има дискреционо право да упише одређени број студената без полагања пријемног. Не брини, ја не знам особу која није успела да га упише у септембру по том програму. :)

Pozdrav ljudi,

]

Ne znam da li ti znaci nesto, ja sam polagao u septembru pre tri godine. U tom roku bilo nas je 9 i svi smo upisali. Ovo su podaci za proslu godine: http://www.mfub.bg.ac.rs/sr/vesti/naslovna/vest.dot?id=79935

Cao, imam nekoliko pitanja pa bih bila zahvalna ako bi mi neko odgovorio :) Da li mogu da se prebacim sa hemijskog fakulteta na medicinski? Da li mi se priznaju ispiti i koji otprilike? I da li je to uopste dobro ili da odem u KM i zavrsim prvu godinu medicinskog, pa se posle prebacim na medicinski u drugom gradu? :)
Hvala! :D

Cao, imam nekoliko pitanja pa bih bila zahvalna ako bi mi neko odgovorio :) Da li mogu da se prebacim sa hemijskog fakulteta na medicinski? Da li mi se priznaju ispiti i koji otprilike? I da li je to uopste dobro ili da odem u KM i zavrsim prvu godinu medicinskog, pa se posle prebacim na medicinski u drugom gradu? :)

Sa hemijskog na medicinski ne, sa medicinskog na medicinski da, samo sto mislim da se gubi status budzetskog studenta... Proveri, mada mislim da je tako...

Многи оду и у КМ заврше прве три године јер је ипак лакше, па онда после пређу у Бг да "оперу" диплому. Тако да свакако не би била једина. :)

Јасно, али нажалост реалност. Колико знам таквих примера.
Као и енглеска настава на нашем факултету. У новинама све сами генијалци који чисте годину у јуну са високим просеком. Рећи ћу само ЛОЛ: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/572941/Beogradjanka-najmladja-lekarka-u-Evropi

Da, ne znam kako ovu Melani nije sramota da se pojavi :) Mada, realno, vecina ne zna kakva je ta nastava i kakvi su ispiti na engleskom.

Не мислим да нико од њих ништа не учи, напротив.
Али, поштено се замислим када кажу да им је хистологија најтежи предмет?
Зашто? Ради се као завршни тест и то изгледа не може да се купи. :)

Kad sam kretao u drugu godinu, u moju grupu je dosao decko koji je prvu godinu zavrsio na engleskom. Pretpostavljam da mu je plan bio da tako zaobidje anatomiju, pa kao posle ce vec lako na srpskom, a treba oprati diplomu. Ishod: nije polozio nijedan ispit iz druge godine i vratio se na engleski :D

Back