Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zdravo svima, ove godine zavrsavam gimnaziju opsteg smera i htela bih da upisem medicinu, pa moze li nekoliko saveta oko samog prijemnog pre svega, gde naci zbirke, kada poceti sa pripremama, a zelela bih da cujem nesto i o predmetima u prvooj godini, ispitima.. :)

Marina, evo ti jedan korisniji savet od srca: upisi nesto drugo. Budi pametna sada, da se ne bi kajala posle. Ako ipak ostanes pri odluci, uzmi i prelistaj poslednjih 20ak strana, imas odgovore na bar 90% toga sto te zanima. Posle se vrati pa postavi konkretnija neka pitanja, ako ti nesto i dalje nije jasno ;)

Mikelo, ne znam koji faks nudi bolju persfektivu u smislu materijalne sigurnoti kasnije. Ja bih ga prvi sada upisao! Okej, možda ETF, IT smerovi na svemu i svačemu, ali šta da radimo mi koji smo bežali od matematike i fizike? :O :P

Kad smo već kod fizike, ja ću da se šlogiram zbog one biofizike, kao treba da nam izadje nova knjiga, na osnovu koje učimo, a nje još nema, i svi smo u šoku! Je l' težak taj test, čemu da se nadam! :D

Mikelo, ne znam koji faks nudi bolju persfektivu u smislu materijalne sigurnoti kasnije. Ja bih ga prvi sada upisao! Okej, možda ETF, IT smerovi na svemu i svačemu, ali šta da radimo mi koji smo bežali od matematike i fizike? :O :P

Kad smo već kod fizike, ja ću da se šlogiram zbog one biofizike, kao treba da nam izadje nova knjiga, na osnovu koje učimo, a nje još nema, i svi smo u šoku! Je l' težak taj test, čemu da se nadam! :D

Znaci po tebi bi izbor zanimanja (fakulteta) trebalo da se zasniva na materijalnoj dobiti koje to zanimanje nudi?

Poslednja izmena:

Farmacija. Hemija. Sto ti kazes - IT smerovi na svakom faksu koji ih ima :) I ne moras da imas muke sa matematikom, recimo upises to na FON-u i ispolazes te "matematicke" ispite dosta lakse nego na Matematickom faksu ili na ETF-u. Ionako za samo programiranje ne moras da znas da resis ni kvadratnu jednacinu :D
Zatim ekonomija. Koliko god da postoji hiperprodukcija kadrova, oni se svi nekako zaposle dosta brzo.
Sto se tice materijalne sigurnosti, prvo pitanje je kada ces doci do bilo kakve plate. Ako je to 4-5 godina nakon sestogodisnjeg faksa, da li je to materijalna sigurnost?
Drugo pitanje je kolika ce ti biti plata. Ja sam trenutno na stazu kod doktorke koja je pedijatar, dakle specijalista, vec 16 godina, a ukupno ima 20 godina staza. Njena plata je 67000 dinara. Toliku platu imaju kuriri u nekim javnim preduzecima. Da li je to prava materijalna sigurnost?

Za biofiziku mogu da ti kazem da je u moje vreme taj test bio dosta lak. Doduse, meni je fizika isla od ruke, isao sam na takmicenja, pa mi te stvari nisu bile strane. Zato mozda nisam bas merodavan da procenim, ali secam se da nikom nije bio problem da polozi taj test (naravno, bilo je i prepisivanja). E sad, nesto sam nacuo da se biofizika promenila narednim generacijama, to jest da je postala donekle ozbiljniji predmet, ali ne znam da li je to tacno, pa mozda da sacekas da ti odgovori neko od kolega iz kasnijih generacija :)

- - - - - - - - - -

Znaci po tebi bi izbor zanimanja (fakulteta) trebalo da se zasniva na materijalnoj dobiti koje to zanimanje nudi?

A ti mislis da to nije znacajan faktor?

A ti mislis da to nije znacajan faktor?

U danasnjem drustvu je znacajan faktor, ali danasnje drustvo je mentalno bolesno zbog toga sto novac upravlja pojedincem, a ne pojedinac novcem. Covek radi s ciljem da zaradi novac i u tom cinu on zanemaruje osnovne ljudske potrebe koje svaki covek ima, jedna od tih potreba je potreba za stvaranjem. Covek je obdaren razumom i imaginacijom i kao takav ima potrebu da stvara, kao sto slikar "stvara" sliku, muzicar muziku, tako i lekar "stvara" zdravlje. Slazem se s tobom da je potpuno nelogicno da pedijatar ima platu od 67000 dinara, a politicar sa siromasnim znanjem tri puta vecu (jos jedan problem drustva), ali za nju kao i bilo kog lekara bi trebalo da predstavlja zadovoljstvo to sto pomaze nekome.

Zadovoljstvo sto pomazes ne stavlja hleb na sto i ne oblaci decu. Niko nije zadovoljan ako od svog posla ne moze da zivi normalno, a narocito ne onaj ko je u svoje obrazovanje ulozio tolike godine i nikakva kolicina osecaja da si spasao neciji zivot ti nece pomoci da se osecas manje razocarano. Dok citam to sto ti pises, kao da slusam mladjeg sebe. Samo sto iz ove perspektive smatram da sam tada bio mnogo naivan. Ideali ne pune stomak, a ne kupuju ni karte za pozoriste ;)

Zadovoljstvo sto pomazes ne stavlja hleb na sto i ne oblaci decu. Niko nije zadovoljan ako od svog posla ne moze da zivi normalno, a narocito ne onaj ko je u svoje obrazovanje ulozio tolike godine i nikakva kolicina osecaja da si spasao neciji zivot ti nece pomoci da se osecas manje razocarano. Dok citam to sto ti pises, kao da slusam mladjeg sebe. Samo sto iz ove perspektive smatram da sam tada bio mnogo naivan. Ideali ne pune stomak, a ne kupuju ni karte za pozoriste ;)

Sta podrazumevas pod pojmom "ziveti normalno"? Priznaces da je ovaj pojam dosta subjektivne prirode jer ono sto je za nekog nomalno za drugog nije. Moje misljenje je da lekari u nasoj zemlji, bez obzira na jadna primanja, mogu sebi (i svojoj porodici) da obezbede onaj minimum koji je potreban za normalan zivot. Problem naseg drustva je sto ima pogresan sistem vrednosti. Ljudi su navikli da trose, da kupuju stvari koje im zaista nisu potrebne, oni nalaze zadovoljstvo u samom cinu trosenja, a ne proizvodu. Otuda i nezadovoljstvo.

Sta podrazumevas pod pojmom "ziveti normalno"? Priznaces da je ovaj pojam dosta subjektivne prirode jer ono sto je za nekog nomalno za drugog nije. Moje misljenje je da lekari u nasoj zemlji, bez obzira na jadna primanja, mogu sebi (i svojoj porodici) da obezbede onaj minimum koji je potreban za normalan zivot. Problem naseg drustva je sto ima pogresan sistem vrednosti. Ljudi su navikli da trose, da kupuju stvari koje im zaista nisu potrebne, oni nalaze zadovoljstvo u samom cinu trosenja, a ne proizvodu. Otuda i nezadovoljstvo.

Recimo, smatram da je normalno da mozes da, pored najosnovnijih zivotnih potreba, sebi priustis da povremeno odes u bioskop i pozoriste, da mozes sigurno da odes na letovanje, a i na zimovanje, sto da ne. Zatim, da svojoj deci mozes da platis ekskurziju, sportske treninge i slicno. Kada se to sve sabere, shvatis da ta plata prosto nije dovoljna za optimum. Za minimum - da. Ali, minimum nije normalan zivot.

Старман, тако смо сви ми размишљали кад смо кретали на факултет, пуни ентузијазма. Мене ентузијазам, морам признати, није потпуно напустио као микела90, али свакако да, што сам ближе крају факултета схватам да није љубав према нечему што радиш пресудна у томе да ли ћеш заправо и бити задовољан у животу.

Свакако да је предиван осећај радити посао који те испуњава у професионалном смислу, али кад материјална страна није подмирена то се много одражава на све.
Живети нормално није оно што је код нас уобичајено. Већина људи овде не живи, већ преживљава, од данас до сутра.
Да, људи живе и са много мање од 67000, али то је пуко натезање, то не може да се назове нормалним животом.
Али, нису само лекари у таквој позицији; неће ни са другим факултетом посао сам од себе пасти са неба, па се не бих сложио са оваквим дефетистичким ставом микела90. :)
Познајем доста људи који су се запослили (и без везе чак) у року од највише годину дана по дипломирању. Наравно, плата није нешто велика, али и то је добро за почетак.

Али, нису само лекари у таквој позицији; неће ни са другим факултетом посао сам од себе пасти са неба, па се не бих сложио са оваквим дефетистичким ставом микела90. :)

Naravno, nikom posao nece pasti s neba, osim mozda programerima :D Zato je mozda moj prvi savet trebalo da bude: "Budi pametna, upisi nesto vezano za IT" :) Ili, jos pametnije: "Gledaj da odes iz Srbije na vreme" :)

Познајем доста људи који су се запослили (и без везе чак) у року од највише годину дана по дипломирању.

Manje od godinu dana po diplomiranju? Znaci posle 6 meseci obaveznog staza odradili jos maksimum 6 meseci nekog volontiranja negde i zaposlili se? Ja ne poznajem nikog ko je tako nesto uspeo bez veze. To sto poznajes ljude koji su uz vezu uspeli da se zaposle nakon maksimum godinu dana po diplomiranju ne moze da sluzi kao argument. Svi poznajemo ljude koji su uspeli da se zaposle brzo preko veze.
Ali tuzno je sto si morao da napises "i bez veze čak". Znaci, eto, ima cak i toga. Zato ja govorim ljudima, kad razmisljaju o medicini, da beze sto dalje od toga, da ne bi sutra morali da se nadaju da ce mozda uspeti da se zaposle bez veze. Ili to, ili ce uciti nemacki pa bezati, ili jos gore, uclaniti se u naprednjake :) Ili ko vec bude feudalni gospodar ovog pakla za 6 godina.

Pa da je tako, sigurno ne bih medicinu upisao. Sa malo manjom platom od doktorske mogu već sada da živim. A i da se ne lažemo, svi mi želimo posao i pristojan život, makar da ne skapavamo od gladi. Jbg, ako već učimo, da ne moramo da se prostituišemo za hleb xD

Manje od godinu dana po diplomiranju? Znaci posle 6 meseci obaveznog staza odradili jos maksimum 6 meseci nekog volontiranja negde i zaposlili se? Ja ne poznajem nikog ko je tako nesto uspeo bez veze. To sto poznajes ljude koji su uz vezu uspeli da se zaposle nakon maksimum godinu dana po diplomiranju ne moze da sluzi kao argument. Svi poznajemo ljude koji su uspeli da se zaposle brzo preko veze.
Ali tuzno je sto si morao da napises "i bez veze čak". Znaci, eto, ima cak i toga. Zato ja govorim ljudima, kad razmisljaju o medicini, da beze sto dalje od toga, da ne bi sutra morali da se nadaju da ce mozda uspeti da se zaposle bez veze. Ili to, ili ce uciti nemacki pa bezati, ili jos gore, uclaniti se u naprednjake :) Ili ko vec bude feudalni gospodar ovog pakla za 6 godina.

Да, па добро, веза јесте оно што даје посао овде. Али, мислио сам и на људе који су се запослили као сарадници у настави на факултету (на претклиничким предметима); ту је веза мање битна.

Да, па добро, веза јесте оно што даје посао овде. Али, мислио сам и на људе који су се запослили као сарадници у настави на факултету (на претклиничким предметима); ту је веза мање битна.

Na pretklinickim je zaposljavanje saradnika otprilike 50:50. Pola veza, pola posteno. Ali, treba docekati konkurs :D Mada, nije bas da je vecini to bio cilj kad su upisivali medicinu.

Na pretklinickim je zaposljavanje saradnika otprilike 50:50. Pola veza, pola posteno. Ali, treba docekati konkurs :D Mada, nije bas da je vecini to bio cilj kad su upisivali medicinu.

Јасно да то није већини циљ, али посао је посао; моја филозофија је да је боље и то (макар и за прелазни период) него чекати 5 година и волонтирати негде. :)

Јасно да то није већини циљ, али посао је посао; моја филозофија је да је боље и то (макар и за прелазни период) него чекати 5 година и волонтирати негде. :)

Pa, cuj, naravno, bolje ista nego nista. Ja zapravo spadam u one kojima bi to bio dream job :D Ali shvatam da sam u totalnoj manjini :)

Idu u Nemacku, Norvesku, a u poslednje vreme cujem da neki idu i u arapske zemlje, ali, koliko sam razumeo, samo specijalisti. Poneko ode u SAD, s tim sto ti treba mnogo para i vremena da nostrifikujes diplomu za SAD. To je otprilike to od inostranstva.

Idu u Nemacku, Norvesku, a u poslednje vreme cujem da neki idu i u arapske zemlje, ali, koliko sam razumeo, samo specijalisti. Poneko ode u SAD, s tim sto ti treba mnogo para i vremena da nostrifikujes diplomu za SAD. To je otprilike to od inostranstva.
A jel znas mozda za stomatologe, jel kod njih bolja situacija illi.
Dvoumim se izmedju ta dva.

Kakva je mogucnost tipa da se ovde pocne a napolju zavrsi faks i slicno?

Koje je tvoje misljenje o faksu.
Citam sad ovu temu od kraja i ti bi trebalo da si ili zavrsio ili 6-ta godina :D
Jel vredi ovo upisivati (cuo sam na vestima da treba ogroman broj lekara/specijalista da ode u penziju uskoro)?

Da, zavrsio sam i trenutno staziram. Sad kad stignes do kraja videces moje misljenje, ali da ponovim: kada bih mogao da vratim vreme, ne bih ponovo upisao. Jeste to meni jako zanimljivo i medicina je moja velika ljubav, ali je to jednosmerna ljubav u kojoj ti dajes celog sebe, a ne dobijas nista zauzvrat. Zato apelujem na mladje da ne prave gresku kao mi stariji.

Da, zavrsio sam i trenutno staziram. Sad kad stignes do kraja videces moje misljenje, ali da ponovim: kada bih mogao da vratim vreme, ne bih ponovo upisao. Jeste to meni jako zanimljivo i medicina je moja velika ljubav, ali je to jednosmerna ljubav u kojoj ti dajes celog sebe, a ne dobijas nista zauzvrat. Zato apelujem na mladje da ne prave gresku kao mi stariji.
U prevodu mala plata........

Eh, koliko bi ovo bila laksa odluka da smo u USA ili zapadnoj Evropi
Prosecna plata u USA za doktora opste prakse je preko 100.000 dolara z:lol:

Back