Postovane kolege, nadam se buduce, imam za vas par pitanja, vezana za upis i funkcionisanje medicinskog fakulteta.
Naime, ja sam iz Prokuplja, tako da ne postoji sansa da cu upisati fax u Beogradu, jer nazalost, moja porodica takav luksuz meni ne moze da priusti, tako da je jedina solucija Nis. Ovde pisem jer je forum med. fakulteta za Nis neaktivan, tako da se nadam odgovoru ovde, iako je sve to usko povezano..
Zavrsavam Gimnaziju, da nesreca bude veca, drustveno-jezicki smer. Medicina je nesto sto mene ispunjava, a to sam primetio jos od detinjstva da sam bio sklon da crtam ljudska tela, njihove organe itd itd. Kasnije, kada je dosla srdnja skola, a uz to i pubertet, adolescencija, pogled na svet se menja, i nista te ne interesuje, pa nesto mnogo nisam razmisljao ni o fakultetu, iako sam znao sta cu da studiram, a to je medicina.
Evo je, konacno je dosla i ta IV godina, zavrsna, mozda i odlucna smernica za zivot, a ja sam mnogo mnogo skeptican, ali sa druge strane duplo mnogo optimistican. Citao sam komentare, jeste da su bili individualni, ali su uporedu stvarali strah, a pored i neku zelju da upsem u tome.
Biologiju volim jos od osnovne skole, da bih u srednjoj naisao na profesora koji je onako, u 60im, gledao da sto pre okonca cas, bez mnogo rada. Pored toga, drustveno-jezicki smer ima samo 3 godine biologiju, maler.
Hemiju nesto nisam voleo, valjda zbog zadataka i formula koje su tako dosadne, da ti prosto isperu mozak. Onda je dosla srednja skola, malo temperamentna i nervozna profesorka, ali dobra u dusi, naterala me je da koliko-toliko zavolim hemiju.
Hemiju sam imao samo dve godine, i to je bilo tako sazeto, da je gotovo nedovoljno za ovo sto upravo ucim za prijemni.
Od oktobra meseca ja gledam da krenem da se pripremim, ali nikako nisam mogao da nabavim literaturu. Kad sam je nabavio, to je bio decembar mesec, listao sam sajt, gledao informatore, preuzeo oblasti koje su date na sajtu, valjda sa ciljem da se ne uci sve iz knjiga, nego da nas upute na ono sto moze 95% da se nadje na prijemnom. Ja sada ucim po tome.
Krenuo sam negde posle krsne slave Sv. Jovana, znaci 21-22. januar. Krenuo sam sa biologijom, ali sam pauzirao 10ak dana, jer sam morao da se posvetim hemiji malo, koju sam da ne kazem zaboravio.
Isao sam na dva privatna casa, kod profesorke koja mi je predavala, sa kojom sam radio zadatke, tacnije soli, neke koncentracije itd, nebitno sada.
Kada sam sa sajta preuzeo listu oblasti iz biologije i hemije, krenuo sam sa spremanjem. Prelazim onako kako mi je dato i mislim da lepo napredujem.
Iz hemije sam presao sledece oblasti, koje kasnije treba dodatno da obradim (nadam se da nece biti zamorno da procitate):
1.Struktura atoma, periodni sistem elemenata(energetski nivoi i podnivoi elektrona u atomu. Elektronska konfiguracija. Atomski i maseni broj. Mol i molarna masa/molarna zapremina. Atomska i molekulska masa. Energija jonizacije i afinitet prema elektronu. Hundovo pravilo. Paulijev princip iskljucenja)
2. Hemijske veze (Jonska veza. Kovalentna veza(nepolarna, polarna, koordinativna). Vodonicna veza. Medjumolekulske sile).
3. Osnovni hemijski zakoni (Zakon stalnih pasenih odnosa, Proust. Zakon visestrukih masenih odnosa, Dalton. Zakon stalnih zapreminskih odnosa Gay Lussac. Avogadrov zakon). I nakon ovoga ide stehimoetrija, znaci zadaci.
4.Energetske promene u hemijskim reakcijama (unutrasnja energija sistema. Entalpija, entropija, slobodna energija. Termohemijske jednacine.
To je to sto sam presao. Ostalo mi je sledece:
1. Brzina hemijske reakcije, hemijska ravnoteza
2. Klasifikacija neorganskih jedinjena (oksidi, baze, kiseline, amfoterni elektroliti, proteliticka teorija baza i kiselina, hidridi, soli!)
3. Rastvori
4. Rastvori elektrolita
5. Neutralizacija. Hidroliza. Puferi oksidoredkucije.
Nakon toga Neorganska hemija: Opste karakteristike s, p i d elemenata.
I sledi opsta hemija, koja je do neke mere obimna, ali msm da ima vise teorije nego zadataka.
Tu sam stao znaci, iako imam jos dosta kod opste hemije, odlucio sam da se posvetim biologiji.
Prelazim citologiju, a trenutno radim eukariotsku i prokariotsku celiju, celijsku membranu i celijske organele. Nakon toga slede deobe, razlike izmedju jedno i visecelijskih organizama. Bakterije, virusi.
Ono sto treba da se radi posle je: fiziologija zivotinja(to je osnovna anatomija i fiziologija sistema organa u ljudskom telu). Biologija razvica. Molekularna biologija. Mehanizmi nasledjivanja. Populaciona genetika. Geneticka kontrola razvica. Geentika coveka. Evolucija i Ekologija kao dve najlaske oblasti na kraju.
Radim po principu: podvlacim iz udzbenika, prepisujem u svesci, i ono napisano, najbitnije podvlacim-stavljam zvezdice na odredjene pojmove. Ne idem mnogo brzo, ali msm da ce biti efikasno za kasnije ucenje jer se ovako maltene 60% obradjenog gradiva nauci. Zanima me kakvo je vase misljenje za ovakav vid ucenja?!
Kao suma sumarum svega, mozda i kasnim delimicno, ali stojim iza onoga da nisam zakasnio sa ucenjem, tj pocetkom i mislim da sve zavisi od coveka kako kapira neke stvari.
Neka pitanja za vas iskusnije:
1. Da li je ovaj moj princip ucenja dobar? Ako nije, sta treba menjati, na sta se fokusirati?
2. Koje oblasti se najcesce padaju na prijemnom iz biologije (pitanje pretezno za studente upisnog roka 2014/15) i kakvi zadaci se daju iz hemije, najcesce, tj. kakve oblasti najvise zapadaju na prijemnom?
3. Da li mislite da zainteresovanost za medicinu iz godine u godinu opada?
4. Da li postoji mogucnost da kriterijum za upis 2015/16 jos opadne, da li ste nesto culi povodom toga?
5. Koji je princip da se, ukoliko na prvoj upadnes na budzet, preneses budzet i na drugu godinu? - Kako se polaze,tj. zavrsava godina, kako to funkcionise?
6. Kako se mentalno spremiti za prijemni ispit?
7. Iako nisam zagovornik toga, skeptican sam level 999, pa me zanima kakva je mogucnost da ti neko pomogne bar 1-2 pitanja na prijemnom? Da li ste imali takvo iskustvo.
Hvala svakom ko bude procitao i izdvojio vreme da mi odgovori, nadam se da ce mi pomoci. Usput, pozelite mi srecu, nadam se da necu da razocaram prvenstveno sebe