Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav svima ;)

Planiram upisati medicinu, ali nisam pocela sa pripremama. Problem je sto sam iz Subotice i nemam sa kime da radim. Treba mi strog/a prof. posebno za hemiju. Nadam se da ne pocinjem kasno.

Volela bi da cujem vase predloge.
I savete :)

Pa ne znam koliko je preporučljivo da ideš kod studenta hemije pošto ipak profesori koji spremaju za prijemni imaju i potrebne zbirke i znaju kojom bi brzinom trebalo da se ide i sl. A mislim da na forumu nema nikoga ko je iz tvoje okoline tako da bi možda najbolje bilo da pitaš nekoga iz svoje škole da li zna nekog ko je upisivao medicinu ili stomatologiju i kod koga se spremao, sigurno ćeš tako pre naći. A ako i ne pitaj svog profesora/profesorku iz škole. :)

Pozdrav svima ;)

Planiram upisati medicinu, ali nisam pocela sa pripremama. Problem je sto sam iz Subotice i nemam sa kime da radim. Treba mi strog/a prof. posebno za hemiju. Nadam se da ne pocinjem kasno.

Volela bi da cujem vase predloge.
I savete :)

Ако си из гимназије - није ти касно.
Ако си из медицинске, бојим се да би требало да му га даш по гасу, да простиш! ;)
Не треба ти строг професор хемије, него онај кога разумеш и који ће ти реално рећи шта треба да знаш, колико (не)знаш...итд.

U roku od dva dana dobila sam 100 argumenata zbog kojih da ne upisem medicinu. Kako da kazem kvalitetan=strog kako hocete.

Ovo je zivotna odluka i ne zelim da pogresim. Perfekcionista sam.
Ako ne doguram do budzeta ili padnem sa budzeta mojima cu biti dodatna muka. To mi je najveci problem. Zanima me na koji nacin proveravaju znanje? Predmeti se uce paralelno ili jedan resis pa posle provere znanja drugi predmet?

Ja bih samo da dodam ovo: ako trazis strogog profesora da bi te "terao" da ucis, onda bolje odmah batali medicinu. prijemni ce ti biti boza u poredjenju sa velikom vecinom ispita.

Јесте. ;)
Ја сам увек хејтовао вас маторце, када бисте тако нешто рекли, али, да - у праву сте!

Јбг, то им је прво озбиљније искушење, знам како је мени било.
А сада...што кажеш - боза!

U roku od dva dana dobila sam 100 argumenata zbog kojih da ne upisem medicinu. Kako da kazem kvalitetan=strog kako hocete.

Ovo je zivotna odluka i ne zelim da pogresim. Perfekcionista sam.
Ako ne doguram do budzeta ili padnem sa budzeta mojima cu biti dodatna muka. To mi je najveci problem. Zanima me na koji nacin proveravaju znanje? Predmeti se uce paralelno ili jedan resis pa posle provere znanja drugi predmet?

Не контам!
Учиш, научиш хемију и биологију (имаш литературу), дођеш на пријемни, дају ти два теста, ти их урадиш, довиђења.

Pa u suštini, ako sam lepo shvatila šta pitaš, treba da učiš redovno tokom cele godine, to je neki moj uvid u stvari, a unapred znaš koji ti je predmet najobimniji i njemu se posvetiš maksimalno i tako ih gradacijski poređaš, jednosemestralne rešavaš odmah, najteže u prvim letnjim rokovima itd. Ali mora da se uči redovno pa pred rok se opredeliš za jedan samo da obnavljaš i dopuniš šta je zafalilo u toku godine. :)

Da, na to sam mislila. To sa rokovima mi bas nije jasno. Uci se dakle paralelno vise, i provera naucenog ide npr. ove nedelje jedan predmet, sledece nedelje drugi pa treci, cetvrti?

Ne znam gde da se informisemo uposteno kako sve funkcionise? Tokom cetiri god skolovanja nisam imala kad da se detaljno posvetim toj sferi. Isplatilo se ali...

A kada pitamo prof. oni izbegavaju pricu o tome jer " ne poznaju bolonjski sistem" i "razlikuje se od fakulteta do fakulteta".

Poatoji neki informator/prirucnik kako funkcionise studiranje (konkretnije medicina)?

Da, na to sam mislila. To sa rokovima mi bas nije jasno. Uci se dakle paralelno vise, i provera naucenog ide npr. ove nedelje jedan predmet, sledece nedelje drugi pa treci, cetvrti?

Ne znam gde da se informisemo uposteno kako sve funkcionise? Tokom cetiri god skolovanja nisam imala kad da se detaljno posvetim toj sferi. Isplatilo se ali...

A kada pitamo prof. oni izbegavaju pricu o tome jer " ne poznaju bolonjski sistem" i "razlikuje se od fakulteta do fakulteta".

Poatoji neki informator/prirucnik kako funkcionise studiranje (konkretnije medicina)?

Не постоји. Али, веруј ми, врло брзо се уђе у то како све функционише. Јесте мали шок кад пређеш са средње школе на факултет, али се врло брзо схвати како се функционише и сама нађеш себи начин на који ти је најзгодније да учиш.
Провера знања се врши преко колоквијума. Конкретно, на првој години имаш 3 предмета, два која се слушају у оба семестра (анатомија и хистологија) и један предмет који се слуша само у зимском семестру (хумана генетика). Из генетике има 2 колоквијума, из хистологије 3, из анатомије исто 3 (нека ме исправе, давно сам је полагао :D). А учење иде по овом принципу како је Керол рекла - најобимнији предмети би требало највише да се уче, мање обимни слабије, па мало појачаш пред колоквијум. А кад одлучиш да полажеш испит (обично један по једном року, мада је могуће, уз велики напор, дати и два), онда се неко време посветиш само њему.

Iz anatomije su sada dva kolokvijuma. :)
Iz genetike su recimo sredinom novembra i početkom januara ta dva, iz histologije kraj decembra, marta i maja, anatomija usmeni kolokvijum (gradivo prvog semestra) sredina marta, pismeni krajem aprila.
To je to što se tiče kolokvijuma i uvek nedelju dana nakon toga ima i popravni. Takođe ima više rokova, ali stalno to nešto menjaju, u svakom slučaju ta genetika je najbolje da se da u januaru, nekad ima martovski rok, a uvek i aprilski, ali je nepotrebno da se vuče dotle jer je kroz ove kolokvijume sasvim moguće spremiti za januar, a onda u drugom semestru maksimalno učiš anatomiju koja je najteža, a bar jednom nedeljno treba da učiš histologiju po par sati da budeš u toku, ako već ne stižeš više. I naravno kao što Yersinia kaže u skladu sa približavanjem kolokvijuma. Sami bodovi sa istih učestvuju u formiranju predispitnih poena po kojima se kasnije delimično formira ocena sa usmenog, ali nije kao na nekim fakultetima da daš kolokvijum i onda posle nemaš to na ispitu, nego na usmenom imaš celokupno gradivo. Posle slede rokovi jun, jul, septembar, oktobar i uglavnom oktobar 2 u kome može samo jedan ispit da se polaže i to je to , preporučljivo je da se da anatomija, pa histologija, ali sve zavisi od osobe do osobe, ako ne stojiš dobro sa anatomijom početkom juna, onda za julski možeš da probaš histologiju, a ovo da lepo spremiš za septembar i slično, a naravno sve zavisi i od ispitivača kog izvučeš itd. ali to se već sve u hodu pohvata. :)

Puno vam hvala na odgovorima. Bas sam to htela znati.

Imam jos jedno pitanje Zdravstvena nega 3god i Zdravstvena nega 4god? Koja je razlika? To nije ono sto zelim, ali cisto me zanima koja je razlika? Od 3god je visa sk. a cetiri fax? Postoji neki plus? (sa sajta un u NS)

@Anatom
E isto je tako bilo, mislim da i svaki traje 30 minuta, a i ja se sećam da mi je taj pvi bio težak nešto, imala sam 18. :lol:
Ali drugi i treći su bili skroz ok i imala sam baš dosta poena, tako da pretpostavljam da je i vama nešto slično kao i nama. :)

Recite mi, je l i vama bio ovako težak i kratak (30 pitanja - 30 min) prvi kolokvijum iz histologije, kao što je bio nama danas? :evil:

@Anatom
E isto je tako bilo, mislim da i svaki traje 30 minuta, a i ja se sećam da mi je taj pvi bio težak nešto, imala sam 18. :lol:
Ali drugi i treći su bili skroz ok i imala sam baš dosta poena, tako da pretpostavljam da je i vama nešto slično kao i nama. :)

Анатом, која си био група?
Јесте, било је предетаљно. Тамара нас је додатноп хистерично малтретирала пред сам почетак - Силос. :)
Ја оно, молим Бога за 16. Изгрепио сам на пар глупих питања, неке ствари нисам ни учио, и ето... :evil:

- - - - - - - - - -

Puno vam hvala na odgovorima. Bas sam to htela znati.

Imam jos jedno pitanje Zdravstvena nega 3god i Zdravstvena nega 4god? Koja je razlika? To nije ono sto zelim, ali cisto me zanima koja je razlika? Od 3god je visa sk. a cetiri fax? Postoji neki plus? (sa sajta un u NS)

Па да, сада је и на нашем факсу отворено то ''Сестринство'' за пропале медицинаре.
Сада ће и сестре имати факс. Лудило. Мислим да Виша у Земуну овим потпуно губи смисао. :)

Сумњам да неће!
Увек ће бити оних који желе да се (ма како) ишколују.
Мада, паметније је да завршиш средњу медицинску, и са њом радиш исто што и са вишом/факсом.
Немам појма. Унели су забуну.

Back