Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa da, naravno. Šta da se radi.

Jaoj, kolege, setila sam se sad da vam kažem da bi vam moj savet bio da ako u oktobru budete na retikulumu (online seminari), da tražite da vas stave na prave seminare, mi smo ove godine imali katastrofu sa tim posebno na histologiji, pa eto setih se da vam preporučim to iz najbolje namere. :)

Retikulum dosta zavisi i od toga ko vam ih vodi, nama se dešavalo da profesor /asistent otvori temu, jedna osoba koja stalno visi tu odgovori i više se ne postavlja pitanja što bukvalno znači da odmah posle vežbe sediš i čekaš da on okači svoje jedno cenjeno pitanje, retko kad bi se na nekoj temi povela diskusija pa da može više ljudi da učestvuje i tako zaradi poene, a na genetici nosi 10 poena od ukupnih 100, što je čitava jedna ocena i tako smo na kraju semestra dobijali bedne poene na tome, a kolege sa klasičnog su mogle da dobiju lepe poene jer je drugačije bilo organizovano. Opet za nekoga koga mrzi da ide na fax, retikulum je super rešenje, ali uvek ljudi sa retikuluma imaju manje poena nego ovi sa običnog.
To je neko moje iskustvo sad zavisi šta kome više odgovara.
Ja sam iz anatomije bila isto na ovoj nesreći od retikuluma kao i određen broj kolega iz grupe i od nas se nije zahtevalo ništa sem da čitamo nešto što postavljaju, a na kraju dođeš na ispit niko ti nije upisao te poene, kao nose 4 boda za dva semestra mada dobro na anatomiji te poene toliko i ne gledaju kao na ova druga dva, ali opet ne znam onda svrhu svega toga sem rasterećenja profesorskog rasporeda i fakultetskih prostorija. XD

Pozdrav!
Interesuje me odnos zastupljenosti biologije i hemije na medicinskom fakultetu,u stvari interesuje me koje je predznanje potrebno iz hemije?
Hvala na odgovorima...

Pomalo mi je smesno koliko puta se postavljaju identicna pitanja, a odgovori na njih su vec nekoliko puta pisani, na samo 3-4 strane unazad.
Ali ajde evo opet: hemija ti cini pola prijemnog ispita i zastupljeno je skoro citavo gradivo u manjem ili vecem stepenu. Nekad hemija na prijemnom bude malo laksa, nekad malo teza, ali sve u svemu, moras da je spremis dobro ako mislis da uopste upises faks. Kasnije, na drugoj godini (taman dovoljno vremena da zaboravis sve iz hemije, ako si za prijemni ucila napamet) imas ponovo hemiju prvi semestar, pa biohemiju drugi semestar. Kasnije ti hemija vise nece biti toliko bas vazna, imaces nekoliko procesa koji ce se stalno provlaciti kroz gradivo, ali nista preobimno. U svakom slucaju, ako upisujes medicinu, savetujem ti da dobro spremis hemiju za prijemni, sa razumevanjem, bez bubanja napamet, pa da onda ne prolazis kroz pakao na drugoj godini, jer ces ionako imati milion kolokvijuma i nikako ti ne treba da se mucis sa hemijom.

Izvinjavam se zbog ponovljenog pitanja(verovatno je i ovo naredno ponovljeno)...Interesuje me kako se izboriti sa visokom cenom skolovanja na medicini(kako se snaci ako niste bas pri parama) i da li je moguce zaposliti se u inostranstvu ako nemate prosek preko 9??hvala na odgovorima i strpljenju...

Izvinjavam se zbog ponovljenog pitanja(verovatno je i ovo naredno ponovljeno)...Interesuje me kako se izboriti sa visokom cenom skolovanja na medicini(kako se snaci ako niste bas pri parama) i da li je moguce zaposliti se u inostranstvu ako nemate prosek preko 9??hvala na odgovorima i strpljenju...

Upadnes na budzet i onda ne placas skolarinu. Vecinu knjiga mozes da nabavis kao fotokopije kod preprodavaca ispred fakulteta.

Koliko sam ja upoznat, u inostranstvu ljude ne zanima preterano tvoj prosek na fakultetu. Zanima ih da li imas sertifikat o znanju jezika, kao i sa kog je fakulteta diploma, pa ako je priznaju, onda nije problem. Ali problem jeste to sto nasu diplomu u vecini razvijenih zemalja jos uvek ne priznaju, ili ne priznaju u potpunosti, pa te ceka nostrifikacija. Dobra strana je sto su lekari deficitarno zanimanje u nekim privlacnim zemljama, kao sto je Nemacka, pa se mnogo lakse dobija posao.

Mikelo hvala puno na odgovorima...Mozes li mi reci kakve su sanse za zaposljenje u bg i neku bolju specijalizaciju,ako ti je dobar prosek (mislim preko 9).Malo se plašim da upišem medicinu bas zbog jedne vesti u novinama da se zena sa zavrsenom medicinom (9.76 čini mi se) ne može da nađe posao,čak su je i u jednom selu odbili na konkursu(katastrofa)!!!
Da li ostati u ovoj zemlji ili bežati što dalje odavde? :( Da li ću se pre zaposliti ovde ili u inostranstvu...

Mikelo hvala puno na odgovorima...Mozes li mi reci kakve su sanse za zaposljenje u bg i neku bolju specijalizaciju,ako ti je dobar prosek (mislim preko 9).Malo se plašim da upišem medicinu bas zbog jedne vesti u novinama da se zena sa zavrsenom medicinom (9.76 čini mi se) ne može da nađe posao,čak su je i u jednom selu odbili na konkursu(katastrofa)!!!
Da li ostati u ovoj zemlji ili bežati što dalje odavde? :( Da li ću se pre zaposliti ovde ili u inostranstvu...

Sanse za zaposlenje su veoma slabe, a za specijalizaciju ( koju god ) - minimalne.

Upiši, zašto da ne, ali, began van.

sanse su ti stvarno jako male, osim ako nemas jaku vezu. iskreno, ja bih ti savetovao da ne upisujes medicinu, ako imas bilo kakvu alternativu u zeljama.
meni su isto ovo rekli i nisam poslusao, i moram da kazem da se velikim delom kajem. jeste ovo jako zanimljiv posao, ako dobijes priliku da ga radis, ali evo, ja sam pred vratima seste godine, sa 24 godine imam jedno 100 sedih u kosi, podocnjake do zemlje i hronicni umor. ali postoji i nesto sto nemam. perspektiva. zato sad, pored sve muke, moram da ucim i nemacki. ako bi se kojim slucajem i desilo da se ovde zaposlim, imao bih milion ljudi dnevno, kojima ne mogu da posvetim dovoljno vremena, brdo papirologije i minimalno postovanje od strane pacijenata. iskreno ti kazem, mislim da nije vredno sve ove muke. ako vagas izmedju medicine i jos neceg, verovatno je bolje da upises to nesto drugo.

Stvarno žalosno,malo sam se sad iznerirao...Stvarno treba bežati odavde...Znaci ti planiras u Nemačku(potpuno te podržavam),da li ćes probati jos negde van zemlje, imali kolega sa tvoje godine koji takodje planiraju da odu?
Znači,koliko sam ja razumeo ako želim da upišem medicinu i malo bolji život,bolje da odma na 1 godini budem svestan da bi to dobio samo u inostranstvu?:(

Moram jos da razmislim..imam jaku volju i zelju da upisem medicinu,mnogima se ne svidja onaj deo oko stalnog usavršavanja ali mene to privlaci na neki poseban način...volim da upoznajem ljudsko telo (najvise me privlači hirurgija,ali od toga ovde izgleda nista nema bez neke veze)...A da sve što vredi zahteva neku žrtvu,a to se pogotovo po meni odnosi na medicinu.... :)

Glupo je možda da se ubacujem ovako, ali ja stvarno ne verujem da ću ikad shvatiti tu foru zvanu hirurgija pre nego što bilo šta drugo znamo. Mislim nevezano konkretno za ovaj slučaj nego od toliko pomahnitalih studenata prve godine koji su sigurni da će biti hirurzi smuči mi se na sam pomen toga.

Glupo je možda da se ubacujem ovako, ali ja stvarno ne verujem da ću ikad shvatiti tu foru zvanu hirurgija pre nego što bilo šta drugo znamo. Mislim nevezano konkretno za ovaj slučaj nego od toliko pomahnitalih studenata prve godine koji su sigurni da će biti hirurzi smuči mi se na sam pomen toga.

Eh, Janis, hirurzi su najcenjeniji i najplaceniji, tako da i nije neko veliko čudo što veliki broj ljudi želi hirurgiju. Znaš kako je to kad neko kaže da je hirurg, pomisliš u sebi: ''Uf, taj mora da je neki opasan baja... ma bog!'' Ima nešto privlačno. Odgovoran posao, život u rukama, ljudi vole da budu poštovani i značajni u društvu, a hirurška profesija to donosi.

Daleko sam ja od hirurgije, ali na osnovu nekog dosadašnjeg iskustva i razmišljanja, mislim da su, pored velikog znanja, za hirurgiju, potrebne još dve stvari: Veština - stiče se vežbanjem, kao sviranje klavira, s tim što su neki talentovaniji od drugih, ali se pored toga može lepo naučiti svirati. Druga stvar je već malo teža, potrebno je da ta osoba bude sposobna da izdrži svakodnevne izazove, pritisak, jednostvano taj stres koji hirurgija donosi. Stvar je u glavi, samo pitanje je da li se to može naučiti. Da, zaboravio sam treću možda i najbitniju stvar. Motivacija. Da li je to novac, položaj u društvu ili ono što bi trebalo da bude, nije bitno sve dok postoji.

:ok:

Upravo. Mislim samo da isuvise gledaju ''Uvod u anatomiju''. ;)

Kod mene u srednjoj, pola razreda je od prvog dana pričalo kako će posle srednje medicinske završiti medicinu i postati hirurzi. :dash:
Došla je 4. godina, nas 12-oro je polagalo prijemni, samo smo nas dvojica položili prijemni (minimum 31 bod) i upisali faks.

Dakle, želje, a i mogućnosti se brzo menjaju.

Izvinjavam se,izgleda da ste me pogresno shvatili...Mene u suštini interesuje medicina (naravno neke oblasti vise,što mislim da je sasvim normalno).Da,slažem se da se misljenja menjaju...nisam ja zacrtao sebi da ako ne budem hirurg nisam uspeo u životu...(uvod u anatomiju je lepa serija :) ).Moja motivacija pre svega je znanje koje stičeš studiranjem na medicini i pomaganje ljudima(ma kojom granom medicine se bavio). :)
Cenim svačije mišljenje sa ovog foruma i svaki savet studenata medicine ( a i drugih) mi je dobrodosao kako bih doneo pravu odluku(ipak je to zanimanje za ceo život). :)
Jedan od lepsih delova je što uvek možes da napredujes i da se usavršavaš nevezano kojom se granom baviš :)
uff malo sam se previše zaneo (izvini te ) :)

@Starman
Sve što si napisao je apsolutno tačno. O hirurgiji i hirurzima, i sama im se divim, o tome kakav je to posao i zašto svi toliko o tome maštaju, sve je tačno.
Ipak, ono što sam ja htela da naglasim, a možda se nisam lepo izrazila je nešto sasvim drugo. Možda to zavisi od osobe do osobe, svi smo različiti, ali ne znam valjda smo upisali ovaj fakultet da prođemo kroz razne predmete, pa da vidimo šta nam leži, kako sve to ide i onda se nekako orijentišemo. Ali dosta ljudi je toliko samouvereno i puno sebe na neki iritantan način, mislim ni šestinu fakulteta nije neko završio a već priča o nekakvoj hirurgiji. Ne znam, za mene je to neshvatljivo, ali dobro. I da si bogom dan za to, ne znaš dok ne stigneš do određenih predmeta, a i da nekim slučajem znaš zašto mora o tome da se toliko priča. Možda i ja preterujem u viđenju svega toga. Ko će biti hirurg biće, kao i sve ostalo, to sam htela da kažem. Možda sam ovako negativna pošto mi je prilično jasno kako kod nas sve stoji i da neće da se menja pa nemam nekog početničkog entuzijazma u tom smeru.

@Starman
Sve što si napisao je apsolutno tačno. O hirurgiji i hirurzima, i sama im se divim, o tome kakav je to posao i zašto svi toliko o tome maštaju, sve je tačno.
Ipak, ono što sam ja htela da naglasim, a možda se nisam lepo izrazila je nešto sasvim drugo. Možda to zavisi od osobe do osobe, svi smo različiti, ali ne znam valjda smo upisali ovaj fakultet da prođemo kroz razne predmete, pa da vidimo šta nam leži, kako sve to ide i onda se nekako orijentišemo. Ali dosta ljudi je toliko samouvereno i puno sebe na neki iritantan način, mislim ni šestinu fakulteta nije neko završio a već priča o nekakvoj hirurgiji. Ne znam, za mene je to neshvatljivo, ali dobro. I da si bogom dan za to, ne znaš dok ne stigneš do određenih predmeta, a i da nekim slučajem znaš zašto mora o tome da se toliko priča. Možda i ja preterujem u viđenju svega toga. Ko će biti hirurg biće, kao i sve ostalo, to sam htela da kažem. Možda sam ovako negativna pošto mi je prilično jasno kako kod nas sve stoji i da neće da se menja pa nemam nekog početničkog entuzijazma u tom smeru.

Carol izvini, nisam želeo da budem napadan...:D Ako uopšte upišem medicinu(svestan sam da traje 6 god plus rad pa plus ovo pa ono...)I naravno da se svako snalazi odlično na nekim predmetima,dok neke druge uči samo da prodje (mada toga da medicini treba da ima najmanje)...Svestan sam toga da jos ,,Ni ne znam šta je medicina" i zato si potpuno u pravu :)

Back