Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da kopije,Mikelo mi je tako i rekao(u žurbi sam pogresno napisao) :)
Carol nema frke,samo opušteno :) ( ,,samo opušteno",to mi je kao neki životni moto) :D
Interesuje(pošto sam 3.razred gimnazije opšteg smera),da li mi se isplati da idem na takmicenje iz hemije ili iz biologije...(učenje mi nije problem,sve za medicinu mi je trenutno ,,drugi moto" :D).
Koliko će mi pomoći za prijemni?molim vas vaša iskustva i mišljenja...
Veliko hvala :)

Pa idi, što da ne, makar ćeš više posvetiti pažnje hemiji i biologiji, bez obzira na plasman na takmičenjima.

Ne zaboravi da bivaš oslobođen polaganja testa na prijemnog iz predmeta na kome se dobro pokažeš, tj. udjes medju prva 3 takmičara na republičkom takmičenju.

Jel može jos jedan mali savet?? Dolazim iz malog mesta,niko iz moje cele generacije ne planira da upiše medicinu,nisam upoznat sa fakultetom(znam jos ima vremena,ali i taj dan će doći)...Nisam siguran kako cu se snaci sa novim društvom na faksu,ipak nikog bas tamo ne znam...moze neki savet? :(

Pošto si treća godina idi obavezno na takmičenje iz biologije pošto je lakše nego hemija, bićeš onda oslobođen testa iz biologije na prijemnom. :)
A što se društva tiče snaći ćeš se sigurno i naći društvo koje ti odgovara u okviru svoje grupe, to ti je najlakše :)

@Starman
Sve što si napisao je apsolutno tačno. O hirurgiji i hirurzima, i sama im se divim, o tome kakav je to posao i zašto svi toliko o tome maštaju, sve je tačno.
Ipak, ono što sam ja htela da naglasim, a možda se nisam lepo izrazila je nešto sasvim drugo. Možda to zavisi od osobe do osobe, svi smo različiti, ali ne znam valjda smo upisali ovaj fakultet da prođemo kroz razne predmete, pa da vidimo šta nam leži, kako sve to ide i onda se nekako orijentišemo. Ali dosta ljudi je toliko samouvereno i puno sebe na neki iritantan način, mislim ni šestinu fakulteta nije neko završio a već priča o nekakvoj hirurgiji. Ne znam, za mene je to neshvatljivo, ali dobro. I da si bogom dan za to, ne znaš dok ne stigneš do određenih predmeta, a i da nekim slučajem znaš zašto mora o tome da se toliko priča. Možda i ja preterujem u viđenju svega toga. Ko će biti hirurg biće, kao i sve ostalo, to sam htela da kažem. Možda sam ovako negativna pošto mi je prilično jasno kako kod nas sve stoji i da neće da se menja pa nemam nekog početničkog entuzijazma u tom smeru.

Ja sam tebe pogrešno razumeo.

Da, logično zvuči, to što si rekla, prvo da prođemo sve predmete, pa onda da odlučujemo. Međutim, mislim da uvek treba imati neki cilj jer imati cilj je nešto što nas motiviše da radimo više, nešto što nas pokreće. Problem je odrediti konačan cilj i zato se služimo dosadašnjim iskustvom, ali i maštarijama (jer želimo da nam sve bude fino) da odredimo neki privremeni pseudo cilj (koji na kraju može da se ispostavi kao konačan). U tvom slučaju, tvoji drugari žele da budu hirurzi, a da li će zaista postati hirurzi, to uopšte nije bitno jer oni su motivisani. Taj cilj će ih držati sve dok ga ne postignu ili promene cilj, pa onda ponovo. I ti isto sigurno imaš neki cilj, ali tvoj cilj nije određen u smislu šta želiš da specijaliziraš nego nešto drugo, nešto što te tera da ideš dalje. Suštinu si rekla, svi smo različiti i svi imamo različite ciljeve.

Razumem tvoju negativnost u pogledu ''kako kod nas sve stoji'', ali kao da u ovom trenutku možeš nešto promeniti. Svi bismo mi trebali da težimo nekom idealu gde su svi pošteni i svako dobija onoliko koliko zaslužuje, ali to je nemoguće postići jer će uvek biti sebičnih i pohlepnih ljudi (razlog potraži u evoluciji, survival of the fittest). Nama ne preostaje ništa nego da postanemo kao oni ili da se nekim svojim poštenim radom trudimo da postignemo ono što želimo.

Carol hvala na podršci,možes li mi reći koliko otprilike postoji grupa i iz koliko studenata su sastavljene?koliko dugo traju predavanja,da li su veecina obavezna?Kako se snaći prvi dan na fakultetu? hvala puno :)

Prvi dan na fakultetu cete (govorim vec kao da upisujes medicinu, posto me ocigledno nisi poslusao da dobro razmislis i da budes pametan. Ne mogu da te krivim, i ja sam ispao budala. Jbg, valjda ima nesto u nasim glavama sto nam ne dozvoljava da napravimo pametniji izbor. A mozda smo samo prokleti mazohisti :) ) prvo imati upoznavanje sa dekanom, to jest njegov govor u amfiteatru, pa cete odatle ici svako sa svojom grupom na vezbe iz predmeta koji tog dana imate.

U prvoj godini ima 8 grupa. A1-4, B1-4. Rasporedjeni ste po abecedi (bar je tako bilo pre 5 godina, ali moguce je da ste sad po azbuci). Svaka od tih grupa se dalje deli na "levu" i "desnu" u zavisnosti od anatomske sale u kojoj imaju vezbe. U svakoj sali je po 20-ak studenata.
Na histologiji se malo drugacije delite, a na OKP ste u grupama od 5-6 studenata, ali ces u principu u prvoj godini upoznati solidno celu svoju grupu, neke ljude iz ostalih grupa, a posebno dobro ces upoznati ljude cije prezime pocinje slicno kao tvoje, jer ces sa njima biti prakticno na svim vezbama.

Da Mikelo slazem se,izgleda da svi mi koji zelimo medicinu imamo neke ,,Fantazije" :) Mene privlači krajnji cilj....da doći ćes sa etf-om 100 puta lakse do posla,ali medicina je medicina... :) (hvala što si pokušao da mi kao ,,Stariji brat" dobronamerno skrenes misli sa medicine,ali samo me jos više privlači :D )... želja za znanjem je prevladala :)
hvala za informacije o faksu,vreme je da se zagreje stolica i ode na neko takmicenje ;) (rad mi nije nikakav problem :D )
Ako imate jos neki savet za budućeg brucoša,bio bih vam zahvalan...
i da recite mi sve najlošije strane faksa (ne mislim za posao, toga sam se i previše naslušao xD ),bolje da se spremim na vreme hihihih :D

Ja nemam, ali najlogičnije bi bilo da se kreće 29. septembra, jer bi tako išli ranije 2 dana u odnosu na 1. oktobar, što je bolje nego da idemo 3 radna dana posle 1. oktobra. Ovo pričam po uzoru na prošlu godinu kada se krenulo 30. septembra (ponedeljak).
S druge strane vidim da je u toku konkurs za sestrinstvo, gde upis traje do 2. oktobra. Možda zbog toga krenemo kasnije.

Nije bio eufemizam za bilo sta, bilo je konkretno pitanje. Da sam hteo da ti kazem da ne lupas gluposti, to bih ti bas tako i rekao :)

Potpuno je nebitno sto su na istom fakultetu, jer oni/one uce da budu medicinske sestre/tehnicari ili sta god drugo i uopste nece imati istu vrstu nastave, niti ce im (uglavnom) isti ljudi drzati nastavu po istom programu. Odnosno, jedino sto delite s njima je studentska sluzba :D

Nije bio eufemizam za bilo sta, bilo je konkretno pitanje. Da sam hteo da ti kazem da ne lupas gluposti, to bih ti bas tako i rekao :)

Potpuno je nebitno sto su na istom fakultetu, jer oni/one uce da budu medicinske sestre/tehnicari ili sta god drugo i uopste nece imati istu vrstu nastave, niti ce im (uglavnom) isti ljudi drzati nastavu po istom programu. Odnosno, jedino sto delite s njima je studentska sluzba :D
Da, skoro da nema nikakve veze, to je bilo objašnjenje za manje verovatan ishod. Dobro je da smo se razumeli, Hajzenberže. :D
A evo i Dženis Džoplin sa konačnom informacijom. :mrgreen:

Back