Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa to jeste, ali opet oni tu prvu godinu prodju bez nekog iscimavanja uče bukvalno kao u srednjoj školi i onda dođu sa mnogo više snage i neistrošenosti, naravno, i to što ide posle tek je teško, ali opet je nepravedno, trebalo bi da postoji nešto što ograničava ko se može prebaciti i pod kojim uslovima .

Slazem se :)

Ne bih rekla da nisu inteligentni,ko je nama kriv sto smo isli tezim putem,a sto se ovog ostalog sto si napisao apsolutno se slazem...Ove koje znam su se pretezno prebacili posle trece,kad se prodje "najtezi" deo studija.

ma dobro, naravno, prosek inteligencije medju studentima je manje-vise svuda isti. a kako se provedu na klinickim predmetima sa svojim znanjem bazicnih predmeta?

Poslednja izmena:
Posto smo nedoumice vezane za polaganje prijemnog obradili do najsitnijih detalja, volela bih da sada neko ko je vec upisao napise nesto o samoj prijavi za polaganje prijemnog ispita i o upisu nakon polozenog istog. Sta treba doneti na konkurs, kada se upisuju prosecne ocene iz srednje skole, nesto o prijavnom listu, kada se objavljuje rang lista sa brojem poena iz srednje skole, sta se radi sa fotokopijama predatih dokumenata. Onda, da li se na upis donose originalna dokumenta, sta se radi sa njima i da li nam se vracaju. Mene sve interesuje pa bih bila jako zahvalna ako mi neko odgovori ... Pozdrav.

Posto smo nedoumice vezane za polaganje prijemnog obradili do najsitnijih detalja, volela bih da sada neko ko je vec upisao napise nesto o samoj prijavi za polaganje prijemnog ispita i o upisu nakon polozenog istog. Sta treba doneti na konkurs, kada se upisuju prosecne ocene iz srednje skole, nesto o prijavnom listu, kada se objavljuje rang lista sa brojem poena iz srednje skole, sta se radi sa fotokopijama predatih dokumenata. Onda, da li se na upis donose originalna dokumenta, sta se radi sa njima i da li nam se vracaju. Mene sve interesuje pa bih bila jako zahvalna ako mi neko odgovori ... Pozdrav.
Ja ti mogu napisati kako je to obicno na fakultetima , sad ne znam da li se medicinski nesto razlikuje (mada ne verujem) .
Prijavu kupis u skriptarnici , popunis i zajedno sa dokumentima (neki fakulteti ne zahtevaju ni da budu kopije overene) i uplatnicom (placas polaganje) predas na salteru . Obicno ti uz prijavu i sve ostalo treba i par sopstvenih slika . Na prijemni dodjes u odredjeno vreme , nosis licnu kartu i hemijsku olovku . Preliminarna rang lista se obicno objavi za 2-3 dana (nekad pre , nekad kasnije , zavisi od fakulteta) , imas dan - dva za zalbe (vreme za zalbe opet zavise od fakulteta) , pod zalbe podrazumevam proveru sopstvenog rada . Onda dolazi konacna rang lista . Objavi se datum za upis , a pre upisa se obavi prozivka . To je obavezno za sve , ako se ne pojavis (obicno ne moras licno doci) na tvoje mesto dolazi osoba ispod tebe . Zatim i formalan upis , gde ti treba dva SV obrasca koja kupis u skriptarnici i popunis , original diplomu o zavrsenoj srednjoj , sva cetri svedocanstva , izvod iz maticne knjige rodjenih , indeks (kupujes u skriptarnici , oko 400 din ) , tri fotografije i ako si samof. student uplata skolarine (ili samo prve rate , zavisi od fakulteta) , predas sve to na salter i uzivas naredna 3 meseca do pocetka faksa .
Najtezi deo tek dolazi ;)

Taj drugi primer koji si navela je jos gora stvar: kod nas se anatomija uvek tesko polagala u odnosu na ostale fakultete u zemlji, posebno se tesko dobijala dobra ocena, a sad sa ovim usmenim kolokvijumima je verovatno jos teze. Onda poloze anatomiju negde tako u Nisu ili slicno i prebace se u Beograd. Mada, kako god okrenes, ceka ih svejedno pakao kad dodju ako nemaju radne navike, znanje i inteligenciju. :)

A vi mislite da se lagano polaze anatomija u Nisu?? Zbog te iste anatomije sam zivce izgubila i obnovila godinu i to bas u Nisu.

Ajde da bacim par reci o ovome sto vi pisite, prvo za broj poena i upis na fakultet u Kos.Mitrovici ste sasvim upravu, i anatomije sto se tice moje generacije, 2011, jer su [primenili sistem ko u Kgu, ali ko nije polozio te kolokvijume je imao mnogo tezak put vrlo slican kao i ovaj na Bg fakultetu, a sto se ostalih predmeta tice, mogu vam reci da je kvalitet nastave slican kao i U Beogradu, cak mozda i tezi, jer su nama mnogo oduzimali vreme predmeti poput Medicine i drustva, Prve pomoci itd, dok ste to vi bukvalno polagali onako, onda histologija je nama predmet koji se mnogo radio, jer je sef katedre covek po cijem udzbeniku radi cela Srbija, dok su i ostali prof. veoma dobri, genetiku nam je predavala vecina profesora sa vaseg fakulteta...

Molim te, medicina i drustvo vs. anatomija :)
Nemoj da se ljutis, ali sto bih ja voleo da su me smarali sa medicinom i drustvom ili da mi je prva pomoc bila teska, a da sam imao taj sistem polaganja anatomije.
By the way, da se razumemo, ja ne mislim da je nacin polaganja ispita na beogradskom fakultetu sjajan - kolokvijume polazemo samo zarad mogucnosti da izadjemo na ispit i da pricamo sve u sitna crevca, detalje kojih se necemo secati vec prekosutra. Mnogo bolji nacin, po mom misljenju, bio bi da su kolokvijumi tezi, a da se onda taj deo gradiva racuna kao polozen, ili bar da ne postoje ispitna pitanja o najglupljim sitnicama iz tih polozenih delova.

Poslednja izmena:
Nisam ni mislio to, ali prvenstveno vecina vas ide i na dodatna spremanja iz anatomije, sto tokom godine sto za ispit, dok se dole sam snalazis, ja nisam polagao preko tih kolokvijuma, vec normalno, test, prakticni, usmeni... Km, ali hocu da se prebacim ako dam ovu godinu na vreme prosle sam zakasnio za par dana tj. 1, ali nisam odlucio gde jer mi je Kg sad mnogo primamljiv, jer je jedini faks koji priznat van granica nase zemlje, nisam siguran da ce mi to uopste i biti potrebno, jer necu da napustam moju zemlju, jer je volim, ali ono sto sam cuo me je jako zainteresovalo, ali ne znam da li je to znanje koje oni dobiju za nedelju dana, ili taj kolokvijum sto poloze da li to ostaje, jer tamo bukvalno postajes masina za ucenje, ali nam je prof. rekao da su radili neke testove da je moc reprodukcije gradiva mnogo dobra, cak i bolji nego pre, nego sto su primenili ovaj sistem rada...

Problem vecine studenata koji studiraju u Bg-u je u tome sto misle da se na ostale fakultete van Bg-a ide rekreativno na fakultet ako ne znas olako dobijas sestice, ako znas bar nesto pljuste visoke ocene. Da, kako da ne. A u slucaju da obnavljas godinu onda si totalni dibidus koji nema pojma sta studira. Jedino sto mislim da je na pojedinim fakultetima u Bg-u vece izivljavanje nad studentima, sto je u drugim gradovima manje izrazeno zbog manjeg broja studenata, a da mora da se uci, mora i znanje se svodi na isto. Ne zelim ikome da se pravdam i objasnjavam stvari, ali stvarno vredja inteligencju nas ostalih koji studiramo van Bg-a.

'Ajde, bre, sta se primas, kakvi su to kompleksi? :P
Nikad mi nije bila jasna ta potreba Nislija, Kragujevcana i drugih da se nesto pravdaju, nadmecu, pokazuju... Ne mislim sad samo na medicinare, nego generalno.

Poslednja izmena:
Ljudi jel neko zna jesu li izasle upisne kvote za sve univerzitete u srbiji (prvenstveno mislim na medicinske fakultete,naravno), ili je tacno ono sto pise u danasnjem blicu (u dodatku o obrazovanju),da je broj studenata ,,na budzetu" za beograd ostao nepromenjen a da je u nisu taj broj znatno smanjen ?? hvala vam unapred,ako neko nesto zna molio bih da mi odgovori. :D

Back