Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hteo bih da ti odgovorim da sam pricao sa ljudima koji su spremali ucenike za medicinski fakultet preko 20 godina i veruj mi, zbirka stara preko 20 godina i moja (koja je 2011. kao i tvoja) se ne razlikuju cak ni u redosledu ni u tekstu zadataka. Tako da promena nema nikakvih, evo ja se pripremam ove godine da se upisem.Ti si vec stigao do III godine?

Moram da te razocaram,ali da..u trecoj se crtaju preparati na patologiji.

Anatomija se uci do besvesti,jedno ucis,drugo zaboravljas,pa onda opet ponavljas pa malo po malo ostane u glavi i nekako pred ispit se sve slozi pa znas dosta.Poenta je da moras stalno da ponavljas!Nikad neces nauciti sve,naravno mozes ti to da pokusas ako zelis da skrenes,ali ti to ne treba ;) Ispit iz anatomije je u principu lutrija,zavisi naravno od tvog znanja,ali isto tako i od profesora.Asistenti su trebali na pocetku da vam kazu sta se odakle uci.Sve sto vam nije jasno mozete njih da pitate,ionako im je u opisu radnog mesta da uce studente ;) Ruka,noga(osim zglobova),kosti glave(osim sfenoidalne i maksilarne) mozes komotno iz praktikuma.Karlica bi trebala iz knjige,ali i nju mozes iz praktikuma.Ostalo knjiga.CNS je nebitno odakle ces da radis.Nama su rekli da treba da znamo odnose glavnih krvnih sudova i nerava,a grane i grancice samo da se nabroje,takodje bitne su projekcije organa i njihovi odnosi.Nemoj da kupujes kojekakve atlase preseka i da dozvolis da te zaplase neke persone kako neces da polozis ispit kod doticnog profe ako nemas njegovu knjigu,gluposti!Ovako uci do ispitnog spiska.Kad vidis kod koga si raspitaj se sta najvise pita...npr neko pita cns veoma detaljno,dok drugi profani neki put ili jedro,ali se zato zalepe za kosti noge.Sve je to individualno!Konsultacije su dobre i savetujem ti da ides kod onog ko se bavi oblascu koja ti bas nije jasna. ;) Nadam se da sam nesto pomogla i puno srece ;)

Hvala ti mnogo, takođe :)
Rekli su nam asistenti odakle da učimo, to je desetak knjiga i atlasa, a uglavnom se i baziramo na praktikum sve do glave i vrata plus neke stvari iz te oblasti. Nego čak i u praktikumu ima nečega što neki kažu da treba, neki da ne treba da se uči... ali dobro, pojasnila si mi šta u principu mora da se zna na ispitu. Imam Gilroj atlas anatomije i uopšte nisam zadovoljna njim, kupiću Jovanovićev koji su mnogi ismevali, a na kraju se ispostavio kao sasvim ok kao jeftinija varijanta.

Poslednja izmena:
Osim ako nisi imala nekog strogog asistenta, na patologiji je crtanje opciono :) Bar je tako bilo prosle godine.

Ali to crtanje iz histologije koje te toliko smara sada, bice ti od znacajne pomoci kad krenes da spremas ispit, celu drugu grupu pitanja mozes da pricas skoro sasvim sa slike. Videces kad krenes da ucis o cemu pricam ;)

aham,moja asistentkinja je bila stroga...

- - - - - - - - - -

Zamalo da pitam gde si nasla atlas koji se zove Kadaver :D hahah

u cemu je problem?

Osim ako nisi imala nekog strogog asistenta, na patologiji je crtanje opciono :) Bar je tako bilo prosle godine.

Ali to crtanje iz histologije koje te toliko smara sada, bice ti od znacajne pomoci kad krenes da spremas ispit, celu drugu grupu pitanja mozes da pricas skoro sasvim sa slike. Videces kad krenes da ucis o cemu pricam ;)

E pa odlično ako će mi pomoći, onda to smaranje nije bez razloga :)

Verujem da se na kadaverima najbolje uči pogotovo za praktični ispit, koji će nama biti nešto drugačiji nego vama, biće u fazonu da profesor pita : šta je ovo, i na licu mesta se prepoznaju strukture, takođe položen praktični važi jedino u dotičnom roku, ali kad se nauči onda valjda neće biti suviše teško... :)

Takođe i za usmeni ispit mislim da je bitna vizuelizacija svega što učimo, pri čemu su kadaveri često najbolja opcija. Tako da ću se baciti na njih i više nego ranije :D

Hteo bih da ti odgovorim da sam pricao sa ljudima koji su spremali ucenike za medicinski fakultet preko 20 godina i veruj mi, zbirka stara preko 20 godina i moja (koja je 2011. kao i tvoja) se ne razlikuju cak ni u redosledu ni u tekstu zadataka. Tako da promena nema nikakvih, evo ja se pripremam ove godine da se upisem.Ti si vec stigao do III godine?

Pa presao sam neorgansku hemiju,tih 15 oblasti...sad ucim organske reakcije...bas ima malo zadataka sa racunanjem (cega je 90% u neorganskoj),vec se sve svodi na to iz cega se sta dobija i kako odredjena grupa jedinjenja reaguje...tako da mi bas tesko ide da bubam to napamet...(bas mrzim da bubam :) ) Kako je kod tebe,dokle si stigao,kako ti ide ? Pozdrav :)

Sto se tice organske,izgleda mi kao da mesam reakcije jedne grupe jedinjenja sa drugima...Neznam,mozda mi je tesko jer uopste ne volim hemiju...nadam se da je nece biti (bar ne previse) na fakultetu... @klara,stigao sam do aldehida i ketona...ti ? :)

Poslednja izmena:
Срећно,људи! Ја сам '95,кренуо сам да се спремам,урадио сам:структуре атома,хемијске везе,пх,колоиде,пуфере,скоро све из соли,део киселина и база,све комплет растворе(осим 4 или 5 задатака).

Што се биоса тиче,нисам ни кренуо са збирком,али сам почео да читуцкам помало 1.годину.

Срећно,људи! Ја сам '95,кренуо сам да се спремам,урадио сам:структуре атома,хемијске везе,пх,колоиде,пуфере,скоро све из соли,део киселина и база,све комплет растворе(осим 4 или 5 задатака).

Што се биоса тиче,нисам ни кренуо са збирком,али сам почео да читуцкам помало 1.годину.

Ne treba ti 15 meseci spremanja za prijemni, posebno kada jos dobar deo gradiva treba tek da radis u skoli; bolje uzivaj jos malo ;)

Pa presao sam neorgansku hemiju,tih 15 oblasti...sad ucim organske reakcije...bas ima malo zadataka sa racunanjem (cega je 90% u neorganskoj),vec se sve svodi na to iz cega se sta dobija i kako odredjena grupa jedinjenja reaguje...tako da mi bas tesko ide da bubam to napamet...(bas mrzim da bubam :) ) Kako je kod tebe,dokle si stigao,kako ti ide ? Pozdrav :)
Meni ide super, ja sam zavrsio skoro celu prvu godinu, ostalo su mi oblasti kao puferi, oksido-redukcije i osobine rastvora, a iz biosa sad radim morfologiju zivotinja.. Koja ti je oblast bila najteza?Koja ti se najvise svidela? :)

Nauci je dobro, bice je u drugoj godini ponovo :)
To sam cuo od vise njih da ce je biti u II godini, u kom predmetu? :)

- - - - - - - - - -

Biologiju obozavam tako da mi ide super,ostala mi je jos samo morfologija zivotinja koju sad radim...a iz hemije mi se nista ne svidja,ucim je samo zbog velike zelje da upisem medicinu. :)
Meni je bas naprotiv hemija zanimljivija od biologije, jer hemiju mogu da shvatim a bios je takav da ako ne ponavljas ti detalji prosto ispare iz glave! :) Ja sam procitao da ce polaganje ispita biti izmedju 26-30. juna..Ne znam jel dozvoljen digitron, trebalo bi da bude.. :)

To sam cuo od vise njih da ce je biti u II godini, u kom predmetu? :)

Medicinska biohemija i hemija. Prvi semestar hemija (manje-vise to sto sad spremas za prijemni), imas tri kolokvijuma i ti bodovi sa kolokvijuma ti se racunaju kao deo zavrsne ocene iz biohemije, koju imas u drugom semestru i koju polazes na usmenom ispitu. Bar je tako bilo meni, ali moguce je da su nesto menjali pa da sada hemija postoji kao poseban predmet iz kog dobijas posebnu ocenu.

Digitron je dozvoljen ;)

Medicinska biohemija i hemija. Prvi semestar hemija (manje-vise to sto sad spremas za prijemni), imas tri kolokvijuma i ti bodovi sa kolokvijuma ti se racunaju kao deo zavrsne ocene iz biohemije, koju imas u drugom semestru i koju polazes na usmenom ispitu. Bar je tako bilo meni, ali moguce je da su nesto menjali pa da sada hemija postoji kao poseban predmet iz kog dobijas posebnu ocenu.

Digitron je dozvoljen ;)
Pa lepo, ti si cetvrta godina sad? :)

Back