Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa ne postoji granica, pitanje je koliko ce dobro kandidati da se pokazu. ako primaju 20 ljudi i 20 kandidata (sa svih 40 bodova iz skole) odradi sve tacno, onda treba maksimum
Pa da, dobro to jeste tako, al male su sanse da bas tako bude :D U zadnjih prosle godine je 20ti na listi imao 89 bodova, a 30 85, nisam siguran da li su primili 20 ili 30 ljudi ali tu ti je negde prosek izmedju 85 i 90 zavisi od godine do godine :D

ma da u pravu si, najbolje je gledati da se uradi što bolje, ne obazirući se na prethodne godine XD

mada ja sam mislila da je prethodnih godina, koliko god to (i)relevantno bilo za nas, bilo potrebno vise poena za vma.

Poslednja izmena:
Pa ne znam kako je na prijemnom, ali ja sada u skoli ucim organsku hemiju. Sta podrazumevas pod formule organskih jedinjenja? Ako mislis na davanje naziva vec postojecim strukturama ili pisati strukturu za dati naziv, to nebi trebalo da ti bude problem, jer je oko 90% naziva po sablonu ide, a ostalih 10% se da nauciti :D . A ako mislis na reakcije, to je onda malo teze, ali moj ti je savet da podelis gradivo na neke celine, posto naprimer svi alkani reaguju isto, pa svi aleni reaguju isto (ili slicno) i onda naucis za svaku grupu org jedinjenja kako reaguju i onda kada dobijes zadatak samo vidis kojoj grupi pripada i bice ti lakse da ispises tacnu reakciju :D

Medju nazivima raznih organskih kiselina (jabucna, cilibarna, limunska,...) nema apsolutno nikakvog sablona, to mora napamet. Moze eventualno nesto malo da se klasifikuje, kao koliko C atoma ima, koliko COOH grupa ima i slicno. To je u sustini i bitno, jer ce za resenje vecine zadataka biti bitno da mozes da sracunas masu, a za to ti treba broj atoma svakog elementa u molekulu. Ne verujem da ce ti za neki zadatak biti vazno da umes da napises pravilnu formulu cilibarne kiseline :)

Hvala vam puno,ali nazivi se pamte (lakse ili teze), ja misim na formule (tipa: moram da znam formulu limunske kiseline,ili nekog nitro jedinjenja,amina,fenola..itd) bas mi je tesko da ih popamtim a na tom principu je vecina zadataka iz organske...vi koji spremate prijemni (ili se spremali),kako izlazite na kraj sa tim ?

@mikelo90 U ovoj zbirci od 1200 zadataka (Karadzic i ostali) ima brdo zadataka iz organske koji se resavaju tako sto znas formulu tog jedinjenja (ili iz cega se dobija,ili koliko hidroksilnih,karboksilnih itd grupa ima) i da,ima bas puno organskih reakcija....e sad,zbirka mi je iz 2011. ,a za novu ne znam ni dali je izasla,i ako jeste,kakve su promene? (ne bi trebalo da su velike...)

Imam pitanje za poštovane kolege sa starijih godina :) : u kom periodu se odprilike odvija junski, a u kom julski ispitni rok? Ove godine je nastava do 7. juna, pa me zanima zbog pripreme za ispite u kom periodu odprilike traju ova dva roka.

Zanima me da li od druge godine naviše ima predmeta gde se crtaju preparati kao na histologiji na prvoj? Pošto mi je to pomalo bez veze... :D

Takođe druga, mnogo bitnija stvar odnosi se na konsultacije iz anatomije: do sada nisam išla na iste, jer nikad nisam smatrala da sam dovoljno spremna da me profesor ili asistent ispita neku oblast ili više oblasti, mada zapravo i jesam bila spremna sad kad se osvrnem, ali sam uvek mislila kad naučim još bolje otićiću. Međutim, vidim da ljudi uglavnom savetuju da su konsultacije korisne, pa me interesuje kod koga bi bilo najbolje da idem da me pita, i da li mogu da idem na konsultacije kod više profesora, pošto sam primetila da za neke stvari npr. ivice između zidova orbite, pojedini profesori kažu da nisu bitne, drugi ih smatraju veoma bitnim!

Takve stvari me malo nerviraju, jer na kraju ne znam šta da naučim, naravno bilo bi najbolje sve ali znate i sami koliko je obimna anatomija, glupo mo je da se razvaljujem sa nekim sitnim crevcima da bi mi profesor na kraju rekao to je nebitno. Isto, malo je kontradiktorno kad kolege kažu da mora da se uči redovno da bi se bez problema položila, a isto kažu kako se anatomija jako lako zaboravlja, znači što smo učili pre tri meseca danas se slabo prisećamo, što sam i sama itekako iskusila. Učim je redovno, i nešto što sam naučila pre dve nedelje već sam jednim delom zaboravila u smislu da moram da se podsetim, što naravno ne bi bio problem da nije reč o toliko obimnom predmetu! Na kraju ispada da moram da se prisećam na mnoge stvari npr iz noge, ako sam u prethodnom periodu učila glavu i vrat, ponekad se zapitam gde je to znanje, kao da nisam već bila naučila! Imate li malo konkretnijih saveta u vezi sa anatomijom?

Poslednja izmena:
Zanima me da li od druge godine naviše ima predmeta gde se crtaju preparati kao na histologiji na prvoj? Pošto mi je to pomalo bez veze... :D

Takođe druga, mnogo bitnija stvar odnosi se na konsultacije iz anatomije: do sada nisam išla na iste, jer nikad nisam smatrala da sam dovoljno spremna da me profesor ili asistent ispita neku oblast ili više oblasti, mada zapravo i jesam bila spremna sad kad se osvrnem, ali sam uvek mislila kad naučim još bolje otićiću. Međutim, vidim da ljudi uglavnom savetuju da su konsultacije korisne, pa me interesuje kod koga bi bilo najbolje da idem da me pita, i da li mogu da idem na konsultacije kod više profesora, pošto sam primetila da za neke stvari npr. ivice između zidova orbite, pojedini profesori kažu da nisu bitne, drugi ih smatraju veoma bitnim!

Takve stvari me malo nerviraju, jer na kraju ne znam šta da naučim, naravno bilo bi najbolje sve ali znate i sami koliko je obimna anatomija, glupo mo je da se razvaljujem sa nekim sitnim crevcima da bi mi profesor na kraju rekao to je nebitno. Isto, malo je kontradiktorno kad kolege kažu da mora da se uči redovno da bi se bez problema položila, a isto kažu kako se anatomija jako lako zaboravlja, znači što smo učili pre tri meseca danas se slabo prisećamo, što sam i sama itekako iskusila. Učim je redovno, i nešto što sam naučila pre dve nedelje već sam jednim delom zaboravila u smislu da moram da se podsetim, što naravno ne bi bio problem da nije reč o toliko obimnom predmetu! Na kraju ispada da moram da se prisećam na mnoge stvari npr iz noge, ako sam u prethodnom periodu učila glavu i vrat, ponekad se zapitam gde je to znanje, kao da nisam već bila naučila! Imate li malo konkretnijih saveta u vezi sa anatomijom?

Moram da te razocaram,ali da..u trecoj se crtaju preparati na patologiji.

Anatomija se uci do besvesti,jedno ucis,drugo zaboravljas,pa onda opet ponavljas pa malo po malo ostane u glavi i nekako pred ispit se sve slozi pa znas dosta.Poenta je da moras stalno da ponavljas!Nikad neces nauciti sve,naravno mozes ti to da pokusas ako zelis da skrenes,ali ti to ne treba ;) Ispit iz anatomije je u principu lutrija,zavisi naravno od tvog znanja,ali isto tako i od profesora.Asistenti su trebali na pocetku da vam kazu sta se odakle uci.Sve sto vam nije jasno mozete njih da pitate,ionako im je u opisu radnog mesta da uce studente ;) Ruka,noga(osim zglobova),kosti glave(osim sfenoidalne i maksilarne) mozes komotno iz praktikuma.Karlica bi trebala iz knjige,ali i nju mozes iz praktikuma.Ostalo knjiga.CNS je nebitno odakle ces da radis.Nama su rekli da treba da znamo odnose glavnih krvnih sudova i nerava,a grane i grancice samo da se nabroje,takodje bitne su projekcije organa i njihovi odnosi.Nemoj da kupujes kojekakve atlase preseka i da dozvolis da te zaplase neke persone kako neces da polozis ispit kod doticnog profe ako nemas njegovu knjigu,gluposti!Ovako uci do ispitnog spiska.Kad vidis kod koga si raspitaj se sta najvise pita...npr neko pita cns veoma detaljno,dok drugi profani neki put ili jedro,ali se zato zalepe za kosti noge.Sve je to individualno!Konsultacije su dobre i savetujem ti da ides kod onog ko se bavi oblascu koja ti bas nije jasna. ;) Nadam se da sam nesto pomogla i puno srece ;)

Osim ako nisi imala nekog strogog asistenta, na patologiji je crtanje opciono :) Bar je tako bilo prosle godine.

Ali to crtanje iz histologije koje te toliko smara sada, bice ti od znacajne pomoci kad krenes da spremas ispit, celu drugu grupu pitanja mozes da pricas skoro sasvim sa slike. Videces kad krenes da ucis o cemu pricam ;)

Poslednja izmena:
@mikelo90 U ovoj zbirci od 1200 zadataka (Karadzic i ostali) ima brdo zadataka iz organske koji se resavaju tako sto znas formulu tog jedinjenja (ili iz cega se dobija,ili koliko hidroksilnih,karboksilnih itd grupa ima) i da,ima bas puno organskih reakcija....e sad,zbirka mi je iz 2011. ,a za novu ne znam ni dali je izasla,i ako jeste,kakve su promene? (ne bi trebalo da su velike...)

Pa na to sam i mislio, potrebno je da znas koliko ima kojih atoma i karboksilnih grupa, ali nije toliko vazno da znas na kom tacno atomu se nalazi karboksilna, a na kom OH grupa, ako me razumes :)
Ili ima i nekih zadataka gde bas moras da znas tacnu formulu? Samo ne znam kako bi taj zadatak bio formulisan, osim da ti bas daju formule pa da zaokruzis pravu.

Back