Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pre moze. Ali onda moras da placas svaki prijemni i jos da ti se posreci da su razlicitog dana. Kad sam ja polagao jednog dana je bila stomatologija a sutradan medicina i biologija u razmaku od par sati. Secam se da je jedan decko isao da polaze i na biologiju misleci da ce kasnije da se prebaci na medicinu ako ne polozi ovde, ali verovatno nije uspeo da se prebaci posto ga nikad nisam video na fakultetu.

Pre moze. Ali onda moras da placas svaki prijemni i jos da ti se posreci da su razlicitog dana. Kad sam ja polagao jednog dana je bila stomatologija a sutradan medicina i biologija u razmaku od par sati. Secam se da je jedan decko isao da polaze i na biologiju misleci da ce kasnije da se prebaci na medicinu ako ne polozi ovde, ali verovatno nije uspeo da se prebaci posto ga nikad nisam video na fakultetu.

Smorio sam i Boga i naroda,ne znam ,videcu sta cu i kako cu,imam jos vremena...:) Zivim u nadi da mi nece ni trebati alternativa za medicinu! ;)

Hm,bez veze,a ja taman mislio da,ukoliko ne upadnem na medicinu,uletim nekako na biologiju!? Mislio sam da posle prijemnog konkurisem i na jedno i na drugo,a naravno ako bih upao na medicinu,tu bih i ostao...;)

Не признаје се пријемни из биологије са медицине за биологију. Јер је пријемни из биологије на медицини скроз другачији :)

Mislim da njihova jedina prednost, koju ce gimnazijalac malo teze sustici, a u kojima oni imaju dosta prakse, su neke prakticne vestine kao sto su davanje injekcija, previjanje, stavljanje katetera itd posto se to na fakultetu bas malo, cak ni malo ne radi i ne forsira.

E ovo je sasvim tacno! Evo ja sam treca godina i jos uvek ne umem da dam injekciju, ni intravensku ni intramuskularnu, jer smo to radili samo na lutki i to samo na jednoj jedinoj vezbi u drugoj godini.

I ponovo, ovo sto sam rekao za studente koji su dosli iz srednje medicinske ne treba da se odnosi na sve njih, niti ja mogu da kazem da je vecina takva. Takva je samo vecina onih koje sam ja upoznao.

Da se i ja malo ubacim xD . Odavno me nije bilo :P...

Pa sta radite? Kako napredujete? Sta ima novo?

btw ja mislim da cu tu moju prednost sto zavrsavam srednju medicinsku skolu jaaako dobro da iskoristim, nije da se hvalim ali ja sam 5.00, cak jedan o boljih ucenika u mojoj generaciji. Upoznat sam i sa tom cinjenicom da nije isto( nema toliko detalja) sto se radi u srednjoj i na fakultetu ali znam da je nacin na koji ja savladjujem,usvajam i ucim strucne predmete jedna jaaaako dobra osnova za medicinski fakultet. E da, odlican sam prakticar, nalazenje vena za I.V. kateter mi je uza specijalnost :P:klap:

P.S. Sta kazete na to da ja pocnem jos od ovog letnjeg raspusta malo po malo, to ne mora ne znam nesto da bude preozbiljno, da spremam npr neorgansku hemiju i pomalo biologiju (ako treba doktoriracu hemiju i bios xD). Ja bih takodje voleo da upadnem i u VMA, ali me muci ta cinjenica sto su prijemni ispiti istog dana i ne znam da li cu rizikovati da konkurisem na VMA. No, za konkurs ima jos vremena pa se mozda u ovoj novoj vladi promeni datum polaganja prijemnih ispita u drugim gradovima...

Da li ste upuceni u to kako se to prebacuje sa stomatoloskog fakulteta na medicinski?

Da li postiji drugi krug prijemnog ispita na medicinskom fakultetu pa ako je istog dana i na VMA da odem na 2. krug, i kakva je posle procedura u 2. krugu?

Koliko traje specijalizacija za hematologa?

.............sta cete, opsirnost mi je u krvi...................:D.......:hahaha: :bye:

Moram da kazem, 5.0 ti ni iz gimnazije ne garantuje da ces biti sjajan student, pa ni iz srednje medicinske. Ljudi, ne cimajte se oko toga iz koje skole dolazite. Kad dodjete na fakultet, brzo cete shvatiti da ste svi, ali svi, tabulae rasae i moracete svi podjednako da se pomucite za uspeh. Drugi krug postoji ako se ne upise 500 studenata u prvom. Kada sam ja upisivao, bio je drugi krug u septembru. Ove godine mislim da nije bio, ali nisam siguran.

E ovo je sasvim tacno! Evo ja sam treca godina i jos uvek ne umem da dam injekciju, ni intravensku ni intramuskularnu, jer smo to radili samo na lutki i to samo na jednoj jedinoj vezbi u drugoj godini.

Ne nadaj se da ce ni u cetvrtoj, petoj i sestoj biti nesto bolje. Ja sam zavrsio fakultet u januaru ove godine a dao sam samo jednu i.m. injekciju u petoj godini. Ali kao i uvek, kod nas na fakultetu sve zavisi od asistenta/profesora koji ti drzi vezbe (koliko su zainteresovani da pokazu a znacajan broj nije) a nesto zavisi i od tebe (da li hoces i trazis da naucis). U sestoj godini, na klinickom stazu, kod nekih asistenata, neki su imali prilike da malo vise vezbaju te injekcije dok je vecina vezbala i.v, injekcije na lutki. Ali ako sve to i ne naucis na fakultetu, a uglavnom neces, jos uvek ti ostaje poslednja prilika da naucis, na stazu.
Hteo bih samo jos nesto da dodam. Za ceo ovaj mesec koliko sam na stazu, nisam imao prilike da vidim da je neki lekar davao injekcije. Lekar samo pise nalog za injekcije dok sav ostali posao obavlja med sestra.

Zamolio bih nekoga ko zna nesto vise o prijemnom ispitu ove godine, da napise.
Kada pocinje pripremna nastava i koliko se placa ?
Pozz...!!! :)

Pripremna nastava koju organizuje fakultet je pocela jos polovinom januara, a zavrsava se do kraja maja... tako da mislim da si malo zakasnio sto se toga tice... Placalo se 30 000, cini mi se, ne znam sad tacno, ali moglo je u dve rate... Mada, ima ljudi koji dolaze na te pripreme iako se nisu prijavili niti platili... To je zato sto te tamo niko za to ni ne pita... Udjes u amfiteatar, sednes, profesor onda prozove imena koja su na spisku... i to je to, ovi sto su uplatili kazu da su tu ... ovih sto nisu uplatili ni nema na tom spisku, logicno, i skroz opusteno mogu da prate predavanje... ne traze nikakve potvrde ili priznanice ili slicno... Ja sam uplatila samo pripreme iz hemije i tu redovno idem, ali sam igrom slucaja bila par puta i na biologiji... Na hemiji smo zavrsili neorgansku i uradili prvih 5 oblasti iz organske + heterociklicna jedinjenja... Tako da mozes da dodjes na neko predavanje ako si u mogucnosti... ako nista drugo bar da vidis kako je...
Cula sam i neke price da ce nam prijemni biti 30og juna... ali to nije sigurno... Prica se da ce mozda biti i pocetkom jula...
A je l si ti vec poceo nesto da spremas sam? Mislim, iako nisi imaces dovoljno vremena, ali samo ako budes samo to spremao po ceo dan, svaki dan do prijemnog! :)

...planiram da upisem medicinu ove godine,zanima me samo jel dozvoljen periodni sistem elemenata na prijemnom i da li su pitanja na prijemnom ista kao ona iz zbirke? hwala unapred :lol:

periodni sistem nije dozvoljen, ali u zagradi na kraju zadatka pisu svi bitni podaci za elemente periodnog sistema koji se pominju u zadatku - atomski broj, maseni broj... jedino sto mozda treba da znas za kiseonik, ugljenik i azot, ako me secanje sluzi, za njih se ne daju podaci u zadatku.

...planiram da upisem medicinu ove godine,zanima me samo jel dozvoljen periodni sistem elemenata na prijemnom i da li su pitanja na prijemnom ista kao ona iz zbirke? hwala unapred :lol:

Питања нису идентична као у збирци, али су врло слична. Ако хемију научиш са разумевањем и не бубаш задатке напамет, проблема неће бити. :-)

Ja imam neku informaciju da ce prijemni biti 25. juna, ali to nista nije zvanicno..
http://www.prijemniispiti.com/2012/01/26/prijemni-ispiti/fakulteti/medicinski-fakultet/ Ovde pise potrebna dokumentacija itd..
Inace mene je uzasna panika uhvatila oko organske hemije, ima je tako mnogo, ne mogu nikako sve da popamtim o.O

Што се тачног датума тиче, пратите сајт факултета, тамо се увек објави и распоред полагања и термини и све. Линк: http://www.mfub.edu.rs/

Back