Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam jedno pitanje za starije kolege...Bas se puno ovih dana brinem oko anatomije,znam da treba puno da se uci i to mi ne predstavlja problem,ali me zanima da li mora da se buba? ono bukvalno ucenje napamet ? to mi nikako ne ide...jdnostavno ne mogu...ili cu potpuno razumeti i shavtiti ono sto ucim ili nista...takav sam,ne mogu zdravo za gotovo,tako pise i tako ga nauci,ako prvo ne znam zbog cega je to tako...oko tog bubanja se najvise brinem,znaci,jel mogu logicki da se povezu stvari iz anatomije ili mora suvo da se bubaci??

Brate i ja u svemu trazim neku logiku i ceo zivot sam dobijao trojke na ucenju pesmica napamet,ali sto ne gledate to ovako: 90 i kusur generacija studenata na tom istom fakultetu je polozilo tu istu crnu ozloglasenu anatomiju,polozicemo je i mi :) Kakvih sve duduka ima koji su polozili taj predmet i sad su lekari,cim pomislim na njih odma' kez na facu haha :) Samo opuuusteno jos 15 danaa,cemu cimanje? :)
uf sad vidim da je bilo upuceno starijim kolegama hahaha :D ako si rodjen posle 9. septembra,stariji sam ti kolega jao :D

Ako moze savet za brucose.Da li je moguce uklopiti trening sa fakultetom s'obzirom da sam profesionalni sportista,a da pritom odrzim dobar prosek ocena? :)

Искрено, тешко да можеш да будеш професионални спортиста (то, претпостављам подразумева више тренинга недељно и утакмице викендом) и да одржиш добар просек (нпр. више од 8,5). Рекреативни тренинзи да, али професионално бављење спортом и интензивно студирање, скоро немогуће. Просто, факултет тражи одређено време; то не значи да треба човек да се претвори укњигу, али слободног времена је неупоредиво мање него у средњој школи и треба га врло врло добро организовати.

Imam jedno pitanje za starije kolege...Bas se puno ovih dana brinem oko anatomije,znam da treba puno da se uci i to mi ne predstavlja problem,ali me zanima da li mora da se buba? ono bukvalno ucenje napamet ? to mi nikako ne ide...jdnostavno ne mogu...ili cu potpuno razumeti i shavtiti ono sto ucim ili nista...takav sam,ne mogu zdravo za gotovo,tako pise i tako ga nauci,ako prvo ne znam zbog cega je to tako...oko tog bubanja se najvise brinem,znaci,jel mogu logicki da se povezu stvari iz anatomije ili mora suvo da se bubaci??

Анатомија се (на нашем факултету) нажалост своди на просто бубачење; има неких лепих и логичних ствари, али, мислим да не претерујем ако кажем да је 80% градива просто-напросто бубачење. Значи, седи и понављај док ти се не смучи. Свакако да то из перспективе једног уплашеног бруцоша делује немогуће, али, верујте, све се да савладати. Само је битно да стартујете од самог почетка, од прве вежбе, од првог предавања и да радите редовно. То је најбитније.

Мени бубачење исто не иде и зато ми је анатомија била напорна (као и патологија на трећој) - јер се инсистира на поделама/гранама/гранчицама и сл.
Али, зато на првој години имате још два дивна и врло логична предмета - генетику и хистологију (наравно, ово може да зависи од тога ко вам држи вежбе/семинаре).

И, још једна ствар - што се литературе тиче, молим вас, не слушајте разне приче којим ће вас обасути од првог дана и професори и "обавештени" студенти; за литературу је најбоље да се распитате од неког старијег колеге коме верујете. =)

Poslednja izmena:
to pitanje je vec nekoliko puta bilo postavljano i odgovor je prost - mora da se nabuba. logike ima donekle u imenovanju odredjenih struktura, ali tu se logika zavrsava. medjutim, dosta stvari moze da se upamti vec nakon jednog prelazenja, posebno ako imas dobro vizualno pamcenje, onda ce ti ucenje uz atlas biti lako. za sitnice, kojih je mnooooogo, bice potrebno ponavljanje i to visestruko. ni ja nisam umeo da ucim tako kako je potrebno za anatomiju, pa sam navikao. navici ces i ti :) takoreci, naucices da ucis napamet :D

Мени бубачење исто не иде и зато ми је анатомија била напорна (као и патологија на трећој)

ah, ta raspala patologija :D

Poslednja izmena:
pa, za pocetak, reci ce vam da iz anatomije treba da kupite sledece knjige: osteologija, ruka, noga, toraks, abdomen i karlica, glava i vrat, cns. reci ce vam i da treba da ih kupite u skriptarnici.
ja cu vam reci za obe te stvari - ne treba. mislim, ako imate novca toliko da vam ne predstavlja ni desetu stavku na listi relevantnih stvari, onda mozete i da kupite. u suprotnom, realno je da osteologiju, ruku i nogu necete ni otvoriti, nego cete to preci iz praktikuma (koji ja savetujem da uzmete original, jer su sheme u boji i dobre su, mada ljudi su bili zadovoljni i fotokopijom), a ostale knjige (toraks, abdomen i karlica, glava i vrat, cns) treba da kupite, ali ne morate da kupujete originale, kad mozete da dobijete fotokopiju potpuno istog kvaliteta (minus originalne korice :) ) po tri puta manjoj ceni. te fotokopije se mogu kupiti kod ulicnih preprodavaca ispred dekanata.
knjiga iz histologije je korisna i nju valja imati da iz nje ucite tokom godine, a onda na kraju godine neki od vas ce da se opredele za repetitorijum po ispitnim pitanjima koji je sasvim dobro napisan i za vecinu pitanja dovoljan. oni koji su cele godine radili po knjizi ce verovatno da nastave i za ispit tako. takodje sasvim fino moze kopija, jer, koliko se secam, original uopste nije jeftin.
iz genetike vam treba knjiga i radna sveska (radnu svesku morate da uzmete u skriptarnici dekanata original, a knjiga moze i kopija ako je imaju ovi preprodavci).

jos nesto: iz anatomije ne morate da kupujete sve knjige odmah, za pocetak vam je dovoljan samo taj praktikum, posto prvo cete raditi ruku i nogu. posle kako stizu nove oblasti, tako kupujete nove knjige

Poslednja izmena:
ah, ta raspala patologija :D

Просто не могу да одлучим који ми је предмет дражи - анатомија или патологија :mrgreen:

pa, za pocetak, reci ce vam da iz anatomije treba da kupite sledece knjige: osteologija, ruka, noga, toraks, abdomen i karlica, glava i vrat, cns. reci ce vam i da treba da ih kupite u skriptarnici.
ja cu vam reci za obe te stvari - ne treba. mislim, ako imate novca toliko da vam ne predstavlja ni desetu stavku na listi relevantnih stvari, onda mozete i da kupite. u suprotnom, realno je da osteologiju, ruku i nogu necete ni otvoriti, nego cete to preci iz praktikuma (koji ja savetujem da uzmete original, jer su sheme u boji i dobre su, mada ljudi su bili zadovoljni i fotokopijom), a ostale knjige (toraks, abdomen i karlica, glava i vrat, cns) treba da kupite, ali ne morate da kupujete originale, kad mozete da dobijete fotokopiju potpuno istog kvaliteta (minus originalne korice :) ) po tri puta manjoj ceni. te fotokopije se mogu kupiti kod ulicnih preprodavaca ispred dekanata.
knjiga iz histologije je korisna i nju valja imati da iz nje ucite tokom godine, a onda na kraju godine neki od vas ce da se opredele za repetitorijum po ispitnim pitanjima koji je sasvim dobro napisan i za vecinu pitanja dovoljan. oni koji su cele godine radili po knjizi ce verovatno da nastave i za ispit tako. takodje sasvim fino moze kopija, jer, koliko se secam, original uopste nije jeftin.
iz genetike vam treba knjiga i radna sveska (radnu svesku morate da uzmete u skriptarnici dekanata original, a knjiga moze i kopija ako je imaju ovi preprodavci).

Искрено, мени је тај Практикум из анатомије чиста глупост, мада, опет, на нашем језику нема ништа боље за руку, ногу и остеологију. Наравно, то је само моје мишљење.
И, препоручио бих да узмете оригинал књигу из хистологије - мислим да је боље имати слику у боји, јер је тако лакше запамтити.
Наравно, видећете већ како то све дође на своје место... Ја, рецимо, видим препоручену литературу, продискутујем са старијим колегама шта је добро, нешто сам погледам, па онда одлучим која књига ми највише одговара. Суштина није одакле се учи, већ шта је научено (уз ограду, да је код појединих професора и те како битно из које књиге се учи).

jos nesto: iz anatomije ne morate da kupujete sve knjige odmah, za pocetak vam je dovoljan samo taj praktikum, posto prvo cete raditi ruku i nogu. posle kako stizu nove oblasti, tako kupujete nove knjige
Mikelo reci mi jel postoje odvojene knjige iz histologije i embriologije? Posto sam ja kupio knjigu iz histologije u skriptarnici ali tu nema nista od embriologije i ima 500 str. Ako postoji, koliko ima strana? Takodje u skriptarnici sam kupio knjigu iz humane genetike tacnije autorizovanu skriptu za studente prve godine, jel se iz nje ug sve uci? Takodje uz radnu svesku se spominje i neki praktikum u humanoj.. :)

nama su za embriologiju savetovali nišku knjigu. da budem iskren, ja sam embriologiju ucio iz onog repetitorijuma po ispitnim pitanjima. jednostavno nisam mogao da jurim knjigu iz toga jer nisam imao vremena da prelazim detaljno embriologiju pred ispit, mada kazu ljudi da je ta niška knjiga odlicna

za autorizovanu skriptu iz genetike ne znam, nisam siguran da je to postojalo kad sam ja isao. mi smo ucili iz udzbenika, ili iz neke skripte, koja svakako nije bila autorizovana :)

nama su za embriologiju savetovali nišku knjigu. da budem iskren, ja sam embriologiju ucio iz onog repetitorijuma po ispitnim pitanjima. jednostavno nisam mogao da jurim knjigu iz toga jer nisam imao vremena da prelazim detaljno embriologiju pred ispit, mada kazu ljudi da je ta niška knjiga odlicna

za autorizovanu skriptu iz genetike ne znam, nisam siguran da je to postojalo kad sam ja isao. mi smo ucili iz udzbenika, ili iz neke skripte, koja svakako nije bila autorizovana :)
To je autorizovana skripta svih ovih profesora i docenata koji su trenutno na toj katedri pa se nadam da ce biti dovoljna :) Jel istina da ce nam histologija biti jako potrebna u visim godinama a da anatomija i nece toliko?

Istina je, bar koliko ja mogu da kazem posle ove cetiri godine :) Dobro naucena histologija ti nije samo znacajna za patologiju, nego i za fiziologiju, patofizu, pa kasnije indirektno i za internu, donekle i za farmakologiju, mada mozda sad vec malo i preterujem. U svakom slucaju, mnogo je znacajnija od anatomije za vecinu predmeta. Medjutim, za neurologiju je mnogo znacajno da si naucio nervni sistem iz anatomije, a pretpostavljam da ce i na hirurgiji anatomija biti solidno vazna. Ne moze se reci da anatomija nije bitna, ali moglo bi se reci da su bitne samo krupne stvari, dok sitnice vise nikad ne vidis nakon sto je polozis :)

Takodje u skriptarnici sam kupio knjigu iz humane genetike tacnije autorizovanu skriptu za studente prve godine, jel se iz nje ug sve uci? Takodje uz radnu svesku se spominje i neki praktikum u humanoj.. :)

Iz te autorizovane skripte se sprema genetika, nista drugo od knjiga ti ne treba za taj predmet, a moze inace da se uzme i kopija te skripte. Radna sveska mora da bude original koliko se secam. Praktikum je takodje koristan na genetici, moze da se kupi kopija za nekih 100 ili 200 dinara, a pomaze dosta pri radu na samim vezbama, a takodje pomaze pri spremanju prakticnog dela ispita.

Za embriologiju Repetitorijum histologije i embriologije i/ili Niska...

Iz te autorizovane skripte se sprema genetika, nista drugo od knjiga ti ne treba za taj predmet, a moze inace da se uzme i kopija te skripte. Radna sveska mora da bude original koliko se secam. Praktikum je takodje koristan na genetici, moze da se kupi kopija za nekih 100 ili 200 dinara, a pomaze dosta pri radu na samim vezbama, a takodje pomaze pri spremanju prakticnog dela ispita.

Za embriologiju Repetitorijum histologije i embriologije i/ili Niska...
Hvala na savetima! Danas sam bas kupio taj repetitorijum histologije i embriologije :)

Hvala na savetima! Danas sam bas kupio taj repetitorijum histologije i embriologije :)

Репетиторијум је мач са две оштрице. Он може да буде користан за понављање, али никако за први сусрет са хистологијом. Тако да си могао да оставиш куповину репетиторијума за пред крај. =)
А, нишка књига из ембриологије је одлична, са одличним схемама и цртежима, тако да уопште не представља проблем да се научи (премда, ембриологију нико не учи све до пред испит).

- - - - - - - - - -

Па, тај "уџбеник" је заправо ауторизована скрипта, тако пише на насловној страни. ;)

Znas kako ja sam i hteo da ucim histologiju iz knjige histologije (koju sam kupio u skriptarnici), a embriologiju iz tog repetitorijuma ali ne znam da li da uzmem i tu nisku knjigu pa odatle da ucim embriologiju i ja mislim da sa te tri knjige zavrsvam sve u vezi histologije sa embriologijom - jel sam upravu?
Sa druge strane hteo sam da vas pitam kako je bilo za anatomiju..ja sam kupio knjige tacnije komplet od Savremene administracije (Osteologija, Anatomija gornjeg ekstremiteta, Anatomija donjeg ekstremiteta, Anatomija grudnog kosa, Mozdani i kicmeni zivci, Glava i vrat, Anatomija CNS-a) i uz to Netterov atlas..Jel to dobra literatura? Jel mi treba jos nesto? :)

Znas kako ja sam i hteo da ucim histologiju iz knjige histologije (koju sam kupio u skriptarnici), a embriologiju iz tog repetitorijuma ali ne znam da li da uzmem i tu nisku knjigu pa odatle da ucim embriologiju i ja mislim da sa te tri knjige zavrsvam sve u vezi histologije sa embriologijom - jel sam upravu?
Sa druge strane hteo sam da vas pitam kako je bilo za anatomiju..ja sam kupio knjige tacnije komplet od Savremene administracije (Osteologija, Anatomija gornjeg ekstremiteta, Anatomija donjeg ekstremiteta, Anatomija grudnog kosa, Mozdani i kicmeni zivci, Glava i vrat, Anatomija CNS-a) i uz to Netterov atlas..Jel to dobra literatura? Jel mi treba jos nesto? :)

Nema potrebe da kupujes i nisku.Knjiga stvarno jeste lepa i lepo je napisana,ali je za embriologiju repetitorijum i vise nego dovoljan.
Literatura jeste zvanicna,ali nisi uopste morao da kupujes sve knjige jer verovao ili ne neke neces ni da otvoris.Treba ti praktikum,neko je gore vec napisao sta se odatle uci.Cns se moze raditi iz mocine knjige koja je upola manja od zvanicne,ali dobro to je vec licni izbor.Nudice oni razne knjizice,ali nista od toga ne kupuj.Nista vise ti ne treba ;)
Srecno svim brucosima,radite redovno,ponavljajte anatomiju skoro svaki dan i u junu ili julu cete izaci iz instituta sa jednim malim plavim pecatom u indexu ;)

Na osnovu cega se studenti dele u grupe? I da li moze nekako da se izvede da trazimo da budemo sa nekim u grupi? Hvala u napred :)

Може да се пребаци, али мораш да нађеш особу која хоће да замени групу и да се јавиш свакој катедри (тј. асистенту који ти држи вежбе/семинаре) понаособ, што је прилично цимање. Уосталом, зашто би већ у првој години мењала групу; можеш се дружити са познатим људима ван наставе, а, с друге стране, боље и да упознаш неког новог. :)

Jaaao pa ja još nemam nijednu knjigu XD ja sam mislila da to kupim onda kad krenemo :/

Ма какве књиге сад, уживајте још ових 15так дана што вам је остало, а онда, чим крене факс, ниски старт.

Може да се пребаци, али мораш да нађеш особу која хоће да замени групу и да се јавиш свакој катедри (тј. асистенту који ти држи вежбе/семинаре) понаособ, што је прилично цимање. Уосталом, зашто би већ у првој години мењала групу; можеш се дружити са познатим људима ван наставе, а, с друге стране, боље и да упознаш неког новог. :)

Ma svakako cemo upoznati mnogo novih ljudi, tu nema sumnje, ali najbolja drugarica i ja smo obe upisale medicinu, a pritom smo i cimerke, pa bi nam jednostavno bilo lakse da smo u istoj grupi, lepo bismo zajedno isle na sve, ne moramo da se cimamo same. :) Ovo je cisto informativno pitanje, mozda nas i strpaju u istu grupu, ko zna...

@Yersinia
Haha ma ja se slažem sa tobom, ali vidim ovde da su ljudi već kupovali,pa sam zato prokomentarisala. XD

@suzaimirela
Pa jel se prezivate na isto slovo ili neka dva koja su blizu? :)

Poslednja izmena:

Back