Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li bi neko od studenata Medicinskog fakulteta mogao da procita navedenu literaturi i oblasti i da mi kaze da li je, kojim slucajem doslo da nekih promena?

1. BIOLOGIJA za I razred gimnazije i poljoprivredne škole, izdanje 2003., Nada Šerban, Mirko Cvijan, Radiša Jančić (oblast Biologija ćelije, od 7-73 strane)

2. BIOLOGIJA I za I razred medicinske i veterinarske škole, Delija Baloš, Dragoljub Panić, Branka Stevanović, Katica Paunović, Đorđe Stevanović (oblast Ekologija, od 147-166. strane)

3. BIOLOGIJA za II razred gimnazije prirodno-matematičkog smera i II razred poljoprivredne škole, izdanje 2003. Brigita Petrov, Miloš Kalezić (oblast Morfologija životinja, od 33-55. strane i od 141-178. strane)

4. BIOLOGIJA za III razred gimnazije prirodno matematičkog smera, izdanje 2004. Radomir Konjević, Gordana Cvijić, Jelena Đorđević, Nadežda Nedeljković (oblast Biologija ćelije – metabolizam i transport, od 26-29. strane, od 31-32. strane, i od 84-98. strane)

5. BIOLOGIJA III za III razred medicinske i veterinarske škole, Dragoslav Marinković, Marko Anđelković, Ana Savić, Vukosava Diklić (oblast Mehanizmi nasledjivanja, od 21-60. strane i oblast Genetika čoveka, od 71-93. strane)

6. BIOLOGIJA za IV razred gimnazije prirodno-matematičkog smera - izdanje 2005. Dragana Cvetković, Dmitar Lakušić, Gordana Matić, Aleksandra Korać, Slobodan Jovanović (oblast Bilogija razvića, od 9-32. strane i od 35-42.strane; oblast Nasledjivanje, od 43-66. strane i od 70-80. strane; oblast Molekularna biologija, od 81-127. strane; oblast Evolucija, od 129-154. strane i od 162-170. strane).

Ovo je znam sigurno bilo u redu kada se polagao prijemni 2010. godine, ali me interesuje da li je ovo trazeno i nakon 2010. godine. Logicno mi je da ne bude izmena, ali otkud znam. Hvala unapred.

Kada obično počinju predavanja za studente viših godina (druga, treća...)?

Зависи од групе и предмета - конкретно, за другу годину - физиологија и микроби су ујутро (од 8 до 11-12) за прве групе, док су друге групе после подне (микроби од 13 до 16; физиологија од 15 до 20), биохемија је ујутро од пола 9 до пола 1, један и тако... На предавања нико углавном не иде (ово горе су вежбе/семинари)... =) Уосталом, нађи на сајту распореде од прошлих година, то се не мења.

I bre tebro,nemoj tako,koja agonija,svi kazu najlepsi period zivota :) Napokon je dosao dan kad ucimo samo ono sto nas zanima i cime cemo da se bavimo u zivotu,a ne neke nebitne filozofije logike itd :)

Ма каква агонија, студирање је леп период живота; још ако нађете добру екипу, то је супер... А, јбг, да мора да се учи, мора... Болдована реченица је врло романтичарска и занесењачка, али да не кваримо ентузијазам на почетку одмах ;) уживајте

Зависи од групе и предмета - конкретно, за другу годину - физиологија и микроби су ујутро (од 8 до 11-12) за прве групе, док су друге групе после подне (микроби од 13 до 16; физиологија од 15 до 20), биохемија је ујутро од пола 9 до пола 1, један и тако... На предавања нико углавном не иде (ово горе су вежбе/семинари)... =) Уосталом, нађи на сајту распореде од прошлих година, то се не мења.

Nisam se baš najpreciznije izrazio, mislio sam kada obično počinje druga godina. Međutim, i ove informacije su dobrodošle.

Ма каква агонија, студирање је леп период живота; још ако нађете добру екипу, то је супер... А, јбг, да мора да се учи, мора... Болдована реченица је врло романтичарска и занесењачка, али да не кваримо ентузијазам на почетку одмах ;) уживајте

hahaha upuca me :)

Nisam se baš najpreciznije izrazio, mislio sam kada obično počinje druga godina. Međutim, i ove informacije su dobrodošle.

Ахааам, то... Ове године друга и остале године почињу 14. октобра. =)

hahaha upuca me :)

Реалност је сурова. Што пре схватиш, мање се нервираш... ;)

уживајте

Već je izašao okvirni raspored za drugu godinu, tačnije treći semestar koji počinje 14. oktobra. Ono što me malo brine je što za med. biohemiju i hemiju, kao i za medicinsku fiziologiju piše da traju od 8 do 18, odnosno 8 do 19:30 časova, znači dva dana nedeljno ceo dan na fakultetu. Nadam se da su vežbe i seminari negde do 2 a posle predavanja, kako je to bilo ranijih godina? Ja sam bila B1 na prvoj, sad ću verovatno biti III1 grupa kako sam razumela.

Pročitala sam i post mikelo90 na 26. strani o drugoj godini, (na toj strani je i ZORDON pisao o prvoj godini, to bi brucoši mogli da pročitaju) zanima me još šta se konkretno radi na hemiji, htela bih to sad da obnovim kako bih mogla kad krene nastava da se posvetim fiziologiji pošto mnogi kažu da je najteža druga godina...

:)

prosto ne mogu da verujem koliko sam pozaboravljao sve te rasporede za ranije godine, kao da su prosle decenije otkad sam i ja bio na vasem mestu :D
koliko se secam, biohemija je isla vezba-seminar-predavanje, ili seminar-vezba-predavanje, zavisi koja si grupa. onda se vezba i seminar zavrse do negde pola 2, pa predavanje krece oko 2 i traje jako dugo... e, sad, nesto se bas i ne secam da traje 4 sata, tako da sam izgleda nesto promasio :)
u svakom slucaju, racunaj da ces na odredjeni broj predavanja iz hemije i biohemije morati da ides, jer kad smo mi isli, morali smo da skupimo nekoliko, ne secam se bas koliko.
iz fiziologije je sto predavanje posle vezbe i seminara, a predavanja nisu obavezna (bar nisu bila tada) tako da ti se dan zavrsi oko 1, pola 2.

inace, gde si nasla taj raspored za drugu godinu? mene interesuje da pogledam za petu, ali ne mogu da nadjem nigde :)

Poslednja izmena:
u svakom slucaju, racunaj da ces na odredjeni broj predavanja iz hemije i biohemije morati da ides, jer kad smo mi isli, morali smo da skupimo nekoliko, ne secam se bas koliko.

E jbg, ma dobro istrpećemo verovatno gladni i ta predavanja, pošto izgleda neće biti vremena ni da se pojede nešto u međuvremenu... :eek: :D

inace, gde si nasla taj raspored za drugu godinu? mene interesuje da pogledam za petu, ali ne mogu da nadjem nigde :)

To sam našla na rasporedu za predmet medicinska biohemija i hemija, tu su objavili nekakav okviran raspored za sve predmete za treći semestar... nisu još objavili zvaničan detaljan raspored, mislim da ni za ostale godine još nema konkretnog rasporeda.
Mada što reče Yersinia, vredi pogledati radi neke približne informacije rasporede od prošle godine na sajtu Fakulteta na odprilike 82. strani "novosti", to je taj neki vremenski period oktobar mesec.
http://www.mfub.bg.ac.rs/dotAsset/62891.jpg

http://www.mfub.bg.ac.rs/sr/studijski_programi/integrisane_akademske_studije/vesti.dot?currentPage=82

Ona tabela za drugu godinu treba inače da se zarotira udesno za 90° da bi moglo da se pročita bez krivljenja vrata :D

A je l' se sećaš šta ste konkretno radili iz opšte hemije, htela bih to da obnovim da imam vremena za konkretnije stvari kad krene nastava... :)

Pa u principu ono sto se sprema za prijemni - razne reakcije iz neorganske hemije i onda racunanje preko reakcija (ono, da izjednacis reakciju, pa da izracunas koliko je mola necega potrebno da nastane toliko i toliko grama necega drugog, ako me razumes :D ), pa onda za treci kolokvijum alkani, alkeni, alkini, alkoholi, aldehidi i ketoni, organske kiseline...

Ako moze savet za brucose.Da li je moguce uklopiti trening sa fakultetom s'obzirom da sam profesionalni sportista,a da pritom odrzim dobar prosek ocena? :)

Znaš kako, nije apsolutno nemoguće, ali da bi to postigao moraćeš dobro da se potrudiš, verovatno ćeš morati da budeš spreman na neke kompromise. Recimo, moguće je da će ti petak biti dan bez obaveza na fakultetu, kao i subota i nedelja, pa možeš da treniraš uglavnom tim danima. To će međutim prvenstveno biti izvodljivo ako ti trening podiže energiju kojom raspolažeš, tako da si posle njega spreman da satima učiš, najviše anatomiju. I neophodno je mnogo discipline da nikako ne zapostaviš učenje, ali to važi za sve bez obzira treniraju li nešto ili ne.

Ljudi iz moje grupe su uglavnom bili veoma iscrpljeni isklljučivo od obaveza prema fakultetu tokom godine, tako da ne znam koliko tu ima mesta za dodatnu potrošnju energije i vremena, pogotovo što je meni uvek falilo vreme da se bolje pripremim za kolokvijume, da bolje naučim šta smo prešli od gradiva i unapred šta ćemo raditi, takođe gotovo sve kolege su se žalile da ne stižu da nauče sve što treba, tako da ne znam...

Svi smo mi različiti, tako da ćeš na kraju ti sam morati da daš odgovor na pitanje koje si postavio. ;) Mnogo uspeha u svakom slučaju :)

Ako moze savet za brucose.Da li je moguce uklopiti trening sa fakultetom s'obzirom da sam profesionalni sportista,a da pritom odrzim dobar prosek ocena? :)

Pricao sam sa raznim kolegama i ug svi pricaju razlicito..Neki kazu jao bilo je katastrofa pretvorio sam se u knjigu, neki da su cak u julu sve zavrsili i da su pritom imali vremena i da izlaze, treniraju nesto i slicno..Individualno je..Slazem se sa Mary da je moguce, malo teze ali uz dobru organizaciju sve je moguce..Tome se barem ja nadam :D

Imam jedno pitanje za starije kolege...Bas se puno ovih dana brinem oko anatomije,znam da treba puno da se uci i to mi ne predstavlja problem,ali me zanima da li mora da se buba? ono bukvalno ucenje napamet ? to mi nikako ne ide...jdnostavno ne mogu...ili cu potpuno razumeti i shavtiti ono sto ucim ili nista...takav sam,ne mogu zdravo za gotovo,tako pise i tako ga nauci,ako prvo ne znam zbog cega je to tako...oko tog bubanja se najvise brinem,znaci,jel mogu logicki da se povezu stvari iz anatomije ili mora suvo da se bubaci??

Back