medenjaci

ja danas celo jutro zujim po gradu pokusavajuci naci gotovu smesu zacina....
Imaju nesto za ovaj njihov medeni hleb - tu ima i djumbir, cimet, muskatni orah i jos dva tri zacina za koje sam prvi put cula...
A da to ubacim u kolacice?

Nisam mislila na rojal masu nego na gel. Minja ga je pisala ali posto nisam mogla da ga nadjem ovde na forumu evo vam recept.

GEL za pisanje po kolacima i tortama

Pomesajte 4 kasike limunovog soka i 4 kasike vode.
Pomesajte 80 gr. secera u prahu i 1 kasiku gustina.U to dodajte, po malo, limunov sok i vodu i mesajte da nema grudvica.Kuva se na tihoj vatri dok ne bude gust.Farba se u bojama po zelji.Moze da se cuva u malim teglicama.

Pravila sam ovaj gel, ili bilje reći pokušala sam. masa koju sam dobila je žilavkasat, odprilike se razvlači kao med. Da li tako treba (??) ili sam negde pogrešila? Gde? :dontunderstand: Da li je trebalo da dodam svu tečnost (što sam i uradila) ili samo onoliko koliko je potrebno da se napravi masa?

Evo jedne samo bele, nisam bas imala zivaca sad u bojama... sneg je.
picture.php

i znam, dugujem recept, hocu napisacu, samo da ga nadjem...:heart:

Pravila sam medenjake po Kokinom receptu - odlicni, cista desetka!!!
Ni ja nisam mogla da nadjem mjesavinu zacina za medenjake (a bila sam sigurna da sam je vidjela u Merkatoru :roll:), pa sam malo eksperimentisala - dodala muskatni orascic, djumbir i cimet.
Jedino ih nisam ukrasavala, tj. ostali su onako "prirodni" :), pa ih zato nisam ni slikala.

I ja sam jucer bila vredna i napravila hrpu medenjaka.
Radila sam po receptu Helo Kitty.
Ovo je prvi put da ih pravim i prvi put da sam pokusala napraviti rojal....
Moram priznati da nisam ni jedan probala jer mi se smucio miris dok sam ih pekla.
Toliko zacina me oborilo s nogu.
Nabilo mi kiselinu.....
Mora da sam preterala.....
Mislim da cu ih za kucicu potpuno izbaciti....
Evo slikica

E, hvala vam na pohvalama. Nego, ja sam prosle godine uz paketice deci spremila onako onaj jedan tanjir sa sljokicama pun medenjaka, ovih coveculjaka i raznih oblika i tome su se obradovali maltene vise nego poklonima... Ove godine po jednu mali kucicu, ako stignem. Hvala vam sto ste me ohrabrile da napravim, ja sam mislila da je to mnogo tesko...:hvala::heart::cool:

A recept za ove medenjake je bez margarina:
500 g brašna
160 g meda
230 g šećera
3 cela jaja
1 kašičica sode bikarbone
cimet
karanfilić
korica limuna
Med i šećer se prokuvaju da budu tečni i preliju se preko brašna, to malo mešati mikserom onim nastavkom za testo, pa kad se malo prohladi, dodati jaja, pa sodu, pa začine i dobro umesiti. Onda staviti da se ohladi i ostaviti u frižideru dok se na stvrdne, pa se ili prave oblici ili kuglice pa na njih badem. Prvo su malo tvrdi, ali sledećeg dana otpuste i taman su super...

Još dugujem recept za tzv. paprenjake.

Ma znate shta i meni se moja ideja dopala, znaci za bozic poklon svima medenjak, e a ja imam kroj od saonica, ako uspem da ga sliknem poshaljem vam, ja pravila pre par godina i odlicno izgledaju...:heart:

Poto, cccc, ma nateracete me da ih i ja pravim, bar ce se gosti obradovati, za bozic svima izpod jelke po medenjak;):cmok2:

E, hvala vam na pohvalama. Nego, ja sam prosle godine uz paketice deci spremila onako onaj jedan tanjir sa sljokicama pun medenjaka, ovih coveculjaka i raznih oblika i tome su se obradovali maltene vise nego poklonima... Ove godine po jednu mali kucicu, ako stignem. Hvala vam sto ste me ohrabrile da napravim, ja sam mislila da je to mnogo tesko...:hvala::heart::cool:
Pa i ja sam to radila i zaista se deca tome vise obraduju nego citavoj kesi slatkisa i poklona. Najinteresantnije im je sto su kucice suplje pa mogu svasta da guraju unutra, a onda da otkidaju parcice krova ili zida i ruckaju. Naravno bilo je i onih roditelja koji deci nisu dali da ih pipnu, a deca bi ceznjivo gledala u njih :( To me jako ljuti, kao da sam njima dala, a ne njihovoj deci.
Zato cu sledeci put u kucice da stavim nesto vrednije, a da "zazidam" vrata, pa ce morati da otkinu neki deo da bi dosli do toga, a kada se otkine deo, ode kucica ;)

Back