Bastiani
Poznat
- Poruka
- 7.615
Nisam ni napisao da su ti seljaci imali nacionalno osećanje pogotovo onako kako si ih ti(Slaven) definisao već to da takvo osećanje nisu imali ni seljaci u srednjevekovnoj Srbiji.
Mislim da ta priča o nepostojanju nacionalnog osećanja pre nekog određenog trenutka u istoriji (obično se vezuje za pojavu protestantizma i građanskog sloja) je pomodan stereotip koji će morati da bar donekle bude preispitan.
Pogledaj "Janičareve uspomene" aka "Tursku hroniku" Konstantina Mihailovića iz Ostrovice. On sažima dotadašnju srpsku istoriju (srednjevekovne kraljeve i despote) na potpuno isti način na koji bi to činio neki pregled istorije iz poznog 19. veka. Zanemari pri tome mistifikacije i kontaminacije narodnim predanjima, mada čak i one korespondiraju sa našim današnjim predstavama i saznanjima. A to je ono što definiše naciju kao političku zajednicu - jezik i svest o zajedničkom poreklu i prošlosti. Treba naravno imati na umu da je to spis napisan ne posle 1500. godine (!) i koji se oslanja na predanja koja potiču iz još starijeg vrmena. Tekst je praktično 4 veka bio zagubljen tako da nije mogao uticati na kasnije interpretacije istorije.
Ja lično sam se naježio dok sam čitao kada sam shvatio koliko taj prastari tekst se podudara sa današnjom recepcijom istorije. Pri tome je čak nebitno da li je ta predstava o istoriji tačna, bitno je da je ista kao u 15. veku.
Mislim da samoprepoznavanje, osećanje pripadnosti nekom entitetu (nacionalnom, etničkom) je više povezano sa socijalnom statusom i da siromah iz 19. veka nije razmišljao o kolektivnom identitetu kao mije ni siromah iz 15. veka. I obratno. I da je to presudno za razvoj nacionalnog osećanja, a ne industrijska revolucija, kao što se obično misli.