Masoni, Templari, Rotarijanci

Evo mene posle duzeg vremena. Vidim da se dosta napisalo od mog zadnjeg odgovora.
Pokusacu da dam svoja misljenja po pitanjima koje smo zagrebali. Nazalost, mnogo je toga otvoreno i previse ima pitanja, mislim da bi trebali da resavamo jedno po jedno.
Zaista si mnogo pitanja odjednom otvorio...
Napokon,neko ko zna sta prica.Vidim da se razumes u ovu problematiku,medjutim imas malo povrsno gledanje na neka pitanja.
1.Cinjenica je da 9 vitezova Ig de Pajen sa svojim vazalima i rodjacima iz oblasti Sampanja sigurno nije dosao u Jerusalim da brani karavane hodocasnika,jer nema istoriskih tragova o njihovom angzovanju u tom poslu.zanimljivo je da u periodu od 1118-1128 nije izgubio niti jednog svog pratioca,zanimljivo.Istina bili su stacionirani u SOLOMONOVOM HRAMU tacnije džamiji Al aksa.Pronasli su nesto,tacnije pronasli su ono zbog cega su i otisli u svetu zemlju.Zahvaljujuci svom pronalasku,sv.Bernard se zauzeo kod pape da ih prizna i omoguci im formiranje MONAHA RATNIKA koji su kasnije zbog svog staba dobili ime templari ili ti HRAMOVNICI.

Sve je to u redu sto ti navodis podake koje mozemo pronaci. Dakle to su iopsteni podaci kojima su svima dostupni. Prica je mnogo dublja nego sto si ovde napisao i na sta ciljas.
Zaista verujes u to da su nazvani Temparima samo zbog cinjnice da su bili "stacionirani" u ili kod Solomonovog Hrama?
Kao i svuda, Templari su bili hijerarhijski organizovani. Budimo realni, nisu svi imali prilike da budu upuceni u misterije i tajne koje su cuvali. Dakle postojali su slojevi u hramovnika.
Pocnimo da razmisljamo zdravom logikom. Jerusalim se nalazi u veoma toplom podrucju, subtropski, tropski pojas, vrucine su velike i iscrpljujuce, voda je deficitarna, itd...
Da li zaista mislis da su se Templari u svojim oklopima i na toj vrucini, pri cemu se tada nije vodila higijena kao danas, boreci se sa "nevernicima", do laktova u krvi, u popodnevnim satima bavili ezoterijom i misterijama? Vecina su bili ratnici, vitezovi i to takvi da su se borili do smrti. Dakle, zagrizeni fanaticnom verom, borili su se protiv nevernika. Nije tacno da nisu stitili hodocasnike, naprotiv.
Kao sto rekoh, hijerarhija je postojala i vrlo verovatno je postojao RED unutar REDA, dakle posveceni deo koji se bavio odredjenim ezoterijskim pitanjima i stvarima. (o tome drugi put)
Tacno je da su zacetnici modernog bankarstva, recimo prvi su uveli tzv. bankarski sistem platnog prometa. Mogao si recimo da uplatis odredjenu svotu novca u bilo kod gradu gde je bilo Templara, dobijes "priznanicu" i kada recimo stignes na Svetu zemlju, mozes taj novac ili sredstva podici i tako ih koristiti...
Nemoj se ljutiti, ali mislim da si povrsno poceo da posmatras stvari i da uzimas u obzir samo ono do cega si dosao na internetu ili eventualno iz knjiga koje su opste poznate, "Rodjeni u krvi", "Sveti Gral-Sveta krv", "Hram i loza", "Mesijansko zavestanje" i sl...

2.Cinjenice oko hapsenja templara je ovakva:
Templari su od svog postanka vrlo brzo zahvaljujuci poklonima postli naj mocniji red u tadasnjem drustvu ,smatraju ih zacetnicima bankarskog sistema. Disciplinovani,bogobojazljivi sa veoma rigoroznim kaznama za clanove reda koji naruse svetu zakletvu.Vremenom od silnog bogatstva i moci ,VELIKI MAJSTORI su se oilili ,a imajuci u vidu da su odgovarali iskljucivo sv.stolici tj.PAPI licno,dosli su na metu Filipa IV neki ga zovu FILIP LEPI.Tacnije Filip je zbog stalnih ratova sa Edvardom I ispraznio drzavnu kasu i bio prinudjen da pozajmi novac od templara i time obezbedi miraz kcerci Izabeli .Dugo je planirao dok nije uspeo da ukloni Bonificija VIII i na njegovo mesto postavi svog papu(1305,Bernar de Got bivsi nadbiskup Bordoa)Klementa V i uz njegov blagoslov 13.10.1307 otpocne sa koordiniranim hapsenjima pripadnika reda.Izmedju ostalog tome je prethodilo okupljanje majstora kod Filipa ,tako je jdenim potezom pohapsio velike majstore i obezglavio templare.

Ne samo da se pozajmio, vec je zeleo da pristupi ovom viteskom redu, ali je odbijen...
Nije okupio "Velike Majstore". Veliki Majstor moze biti samo jedan...

Zanimljiv je podatak da su nad templarima primenjene naj krvavije i zverskije metodr mucenja,uveden je novi zakon po kom ukoliko priznas zlocin u toku mučenja ,a posle poreknes to optuze te za preobracenika i spaljuju.Sam podatak da je Zak de Mole poslednji veliki majstor spaljen 6 godina posle hapsenja kada je pred masom posmatraca porekao zlocine i jeres templara.Nakon cega je spaljen.

1314. godine, kada je Zak de Mol spaljen, prokleo je Papu i kralja Francuske, kako nece doziveti narednih godinu dana. I tako i bi, ni jedan ni drugi nisu doziveli godinu dana od cina spaljivanja...

3.Masonerija
HM,tesko i obimno stivo,postoje razlicita tumačenja o postanku masonerije.Neki kazu od Egipta,Solomonovog Hrama,pa cak i Atlantide.
Bavimo se simbolikom!
-Sestar i uglomer
-svevidece oko
-Krug
-Crno-bela polja na podu
-kecelja
-rukavice
-biblija
-HIRAM ABIF
-krvave zakletve
-sveta tajna
Pitanja:
1.Zasto je potrebno kamenorezackom cehu da formira tajnu lozu?
2.Čemu krvave zakletve tajnosti clanova i reda?
3.Cemu tajna sastajanja kad su kamenoresci bili javni radnici?
4.Ko je Hiram Abif?
5.Znacenje simbola masona?
O ovome drugi put,veruj mi da je zamrseno ali realno!!!!!!!!!!!

Plasim se da si sebe malo precenio i sumnjam da mozes dati odgovore na sva ova pitanja.
Mnogo pitanja postavljas i zaista jepotrebno vreme kako bi se odgovorilo na njih, pritom odgovoriti precizno, koncizno, a opet sadrzajno.
Za to iziskuje malo vise vremena i mislim da se ne moze diskutovati tako sto postavis gomilu pitanja.

Koreni moderne masonerije. To je bilo pitanje u Lakijevom postu.
Masonerija, kao sto je mnogima poznato, deli se na operativnu i spekulativnu.
Kada sam rekao da se Hramovnici ne zovu samo zato sto su bili stacinorani u Solomonovom hramu, nisam to rekao tek tako. Mnogima koji se interesuju i proucavaju ovu temu, poznato je da su se sirom Evrope gradile katedrale u gotskom stilu gradnje. Gotika je veoma prepoznatljiv stil u arhitekturi.
Citiracu moga prijatelja koji je nesto po tom pitanju pisao. Smatram da je u tako kratkom izlaganju pogodio sustinu korena slobodnog zidarstva, koji opet se preplicu sa Templarima.
Ovako je pisao moj prijatelj Tyr:

Od kada postoji covek je imao potrebu da se skloni od vremenskih uslova i raznih neprijatelja.
U pocetku se krio po pecinama a kasnije je poceo i sam da gradi sklonista. Kako je civilizacija napredovala tako su se i tehnike gradnje obogacivale i stvarala se potreba za sve vecim i komplikovanijim gradjevinama. Tako je nastao i zidarski zanat koji je bio jedan od najkomplikovanijih, posto je trebalo poznavati puno stvari a izmedju ostalog i matematiku, geometriju, konfiguraciju terena, sastav materijala, meteorologiju pa i psihologiju. Zanat se vekovima obogacivao novim iskustvima pa je kao takav bio nedostupan vecini neuke populacije, i bio rezervisan uglavnom za elitu koja je svoje tajne ljubomorno cuvala. Sad da li je postojao neki standard lozinki ili ne pre Hirama to je vec drugo pitanje ali uzmimo za tacno da je njegovo delo sistem raspoznavanja po rangovima kao nacin odredjivanja visine nadnice.
Takva slika se zadrzala u zidarskim esnafima sve do pojave Templara koji su, naglo se obogativsi poceli da grade verske objekte i za prvih sto godina vec su napravili vise crkava manastira i katedrala ngo sto je napravljeno za 10vekova Hriscanstva. U isto vreme dolazi do jedne pojave gde su plemici povremeno davali slobodu svojim suznjima slobodu kretanja sto se na francuskom kaze "franchise" od koje dolazi rec "franc" ili slobodan, oslobodjen. Slobodni Zidari su imali slobodu kretanja od gradilista do gradilista sto im je omogucavalo komunikaciju sa kolegama, sto je dobro doslo Templarima za vreme njihovog progona da se istope u narodu ali da ostanu slobodni. Sa sigurnoscu znamo da su doprineli puno medju zidarima krijuci se medju njima kao prihvaceni a ne zidari od zanata. Tu se po prvi put pojavljuju spekulativnui zidari medju operativnim.
Famozne 1717te godine dolazi do udruzivanja 4 Loze pod uticajem prihvacenih zidara koji uzimaju brojcanu prednost u odnosu na operativne. Od tada sam zanat zidanja pocinje da gubi smisao i jedna nova ideja pocinje da zivi na temeljima visemilenijumske tradicije.

Mogao bi jos nesto dodati na ove reci moga prijatelja, ali za sada je ovo dovoljno, ne zelim da zamaram sa nekim ezoterijskim pogledima koji se potpuno uklapaju u sustinu ovih gore napisanih reci. No, za sada je dovoljno...

ja sam rekao

Misha

Sviđa mi se kako razmišljaš,NIKO NIJE KAO MI PRAVOVERNI,drago mi je sto imam čast da komuniciram tako inteligentnom i vidovitom osobom.Drago mi je da ti se JAVLJA vizija Sigismunda na rumunskoj vlahinji.Čeprkaj malo bolje po netu i nemoj verovati mnogo narodnim pesmama po njima je i KRALJEVIĆ MARKO UBIJAO TURKE JANJIČARE a istorija kazuje drugačije.Između ostalog nađi zvaničan dokument koji potvrđuje postojanje pomenutog reda među srpskim velmožama i riterima.
Što se tiče logoa...
nemoj da "mlatimo praznu slamu" kako kaže naš narod i vratimo se na temu pa će ti biti jasno da svako ima svoj hobi a moj hobi je ....

Prica vezana za viteski Red Zmaja, koji je de facto bio srpski viteski red, je veoma slozeno podrucke i malo se o tome govorilo u javnosti. Plasim se da smo mi Srbi zaboravili malo na nasu tradiciju, a opet sa druge strane moguce je da postoji i neki zavet cutanja po pitanju ovog reda. Takodje, nikako ne bi izostavio kradju nase tradicije, od strane zapadnih nacija, falsifikujuci odredjene istorijske cinjenice.

Laki69, vidim da tvrdis kako je red nastao 1408. godine pod Sigismundom, ne uzimajci u razmatranje i to da je red postojao i pre te godine.
Ajmo jedno poredjenje da napravimo.
Da li po tebi masonerija nije postojala pre 1717. godine?

Viteski red Zmaja je vrlo utemeljen u nasem narodu. Prica je vrlo ozbiljna i o tome se moze reci mnogo toga, ali nikako se ne bi moglo reci da je ovaj red osnovao Sigismund. On je samo jedan od... a sta cemo sa periodom pre njega???

Drago mi je sto se pozivas na Corvusov rad o redu zmaja, ali ni tu neces naci nista sto je znacajno. To su stvari koje su opste poznate svima.

Nisi odgovoro sta ce logo V:.O:. medju slicicama koje postavljas, a vezane su za viteske redove? Vidim da si ih kasnije obrisao...

Prica vezana za viteski Red Zmaja, koji je de facto bio srpski viteski red, je veoma slozeno podrucke i malo se o tome govorilo u javnosti. Plasim se da smo mi Srbi zaboravili malo na nasu tradiciju, a opet sa druge strane moguce je da postoji i neki zavet cutanja po pitanju ovog reda. Takodje, nikako ne bi izostavio kradju nase tradicije, od strane zapadnih nacija, falsifikujuci odredjene istorijske cinjenice.

Laki69, vidim da tvrdis kako je red nastao 1408. godine pod Sigismundom, ne uzimajci u razmatranje i to da je red postojao i pre te godine.
Ajmo jedno poredjenje da napravimo.
Da li po tebi masonerija nije postojala pre 1717. godine?

Viteski red Zmaja je vrlo utemeljen u nasem narodu. Prica je vrlo ozbiljna i o tome se moze reci mnogo toga, ali nikako se ne bi moglo reci da je ovaj red osnovao Sigismund. On je samo jedan od... a sta cemo sa periodom pre njega???

Možda ovde nađete red Zmaja:http://www.snaga.org.yu/Ilustrovana_istorija_srba/tekst/srpski/02/02-uvod.html

Drago mi je sto se pozivas na Corvusov rad o redu zmaja, ali ni tu neces naci nista sto je znacajno. To su stvari koje su opste poznate svima.

Nisi odgovoro sta ce logo V:.O:. medju slicicama koje postavljas, a vezane su za viteske redove? Vidim da si ih kasnije obrisao...

Šta je istina,a šta naklapanja i površna tumačenja knjiga nije na nama da rasuđujemo.Na kraju,savko ima pravo na svoje mišljenje,ali složićeš se da je tema izuzetno opširna i zamršena.Dotakli smo mnogo tema i izgubili nit koja nam treba,jer u gomili podataka koja iznešena razvodnjava temu i počinju lutanja.

Niko nije rekao za Red Zmaja da je definitivno formiran 1408.godine.,već sam poredio podatke s formiranjem Templara.Između ostalog zvaničnih istoriskih podataka o Redu Zmaja nema! Red sv.Đorđa se pominje,tako da je moguće da je Red Zmaja potekao iz ovog reda.Međutim istoriskih podataka nema.

Možda misliš da sam površno čitao knjigu,OK,svi imaju pravo na svoje mišljenje i to poštujem,ali isto kažem da ako citiramo sve knjige koje pročitamo postaćemo "Resavci" i forum će ličiti na sve osim na ono što treba da bude.

U pomenutim knjigama je lepo objašnjeno i dokumentovano dosta toga vezano za: Sion,Masone,Templare itd.
Mnogi pisci pokušavaju da izvuku korist iz sve ove misterije o kojoj govorimo,bilo da su iz masonskih redova ili "slobodni autori" pa imamo mnogo dezinformacija i fabrikovanih podataka.

Sve knjige na ovu temu treba uzeti sa dozom rezerve,jer nisu izvor istine,pa ih treba proveravti iz više izvora.
Pročitajte i knjigu "RAZOTKRIVANJE MASONSKIH TAJNI" od Roberta L.D.Kupera(Upravnik muzeja i biblioteke Velike lože Škotske) imaćete priliku da vidite kako se u dobrom delu izvrće istina,bez vezivanja za istoriske činjenice i podatke.Kako se skrivaju istine i serviraju polu istine.

Možda grešim,ali ko je pročitao "Rođeni u krvi " pa posle nje "RAZOTKRIVANJE MASONSKIH TAJNI" jasno vidi koliko je koji autor i sa koliko žara pokušava da objasni postojanje masonerije.Lično više verujem u moguću istinu iznešenu u knjizi "Rođeni u krvi ".
Koji je problem u vezi logoa...sličica za razmišljanje?

8)

...sličica za razmišljanje?

Krug r=1, Area = 3.1415926535897932384626433832795, Circumference = 6.283185307179586476925286766559

Kvdrat dijag=2, Area = 2.000000000000000000000000000000, Perimeter = 5.6568542494923801952067548968388

Odnosi Krugova i Kvadrata, upisanih i opisanih od 1 do n po:

povrsini: Pi/2, 4/Pi, pi/6, 8/Pi, ...

obimu: Pi/(2√2), 4√2/Pi, Pi/(6√2), 8√2/Pi, ...

deo "Svete Geometrije" ...

Prilozi

• Odnosi.jpg
    Odnosi.jpg
    64,5 KB · Pregleda: 20
Krug r=1, Area = 3.1415926535897932384626433832795, Circumference = 6.283185307179586476925286766559

Kvdrat dijag=2, Area = 2.000000000000000000000000000000, Perimeter = 5.6568542494923801952067548968388

Odnosi Krugova i Kvadrata, upisanih i opisanih od 1 do n po:

povrsini: Pi/2, 4/Pi, pi/6, 8/Pi, ...

obimu: Pi/(2√2), 4√2/Pi, Pi/(6√2), 8√2/Pi, ...

deo "Svete Geometrije" ...

imaš 10 iz G ,mislio sam šta predstavlja ta slika,ali OK..Ako pogledate Kako izgleda hram Templara u Londonu znaćeš šta sam mislio
i još sličica :

imaš 10 iz G ,mislio sam šta predstavlja ta slika,ali OK..Ako pogledate Kako izgleda hram Templara u Londonu znaćeš šta sam mislio
i još sličica :

Pazi, Mystik nije pogresio, stavise znam na sta je mislio.
A sto se tice tvog ciljanja na kruznu crkvu rotondu u Londonu i to je bilo jasno ,imajuci u vidu slicicu koju si postavio. Sticajem okolnosti imao sam zadatak da obradim simbole vezano za arhitekturu.

Sto se slicica tice, jako lepe slicice :) sigurno si sa Lechtworks-a poskidao kecelju i lentu i ostale stvarcice :) posto je logo od UGLE. U svakom slucaju ,hvala na trudu

Evo ti u prilogu jedna autenticna fotografija masonske kecelje...

Pozdrav

Prilozi

• MKECm.jpg
    MKECm.jpg
    42,5 KB · Pregleda: 21
i još sličica :

Nemam 10ku.! Možda će je imati Viduša... , jer najmanji plavi krug i crveni kvadrat imaju istu povrsinu... ;)

--
Slicice koje si prikazao su samo folklor zacinjen znamenjima...
Ima danas previse formalnih organizacija NeoTemplara, (Neo)Masona i drugih tzv...., a malo Stvarnih koji znaju ko su i odakle poticu, negujući kulturu misterije naše rane civilizacije...
Prema tome one mogu nešto da znače, ali i ne moraju...

---
Inace "moja" attacovana slika predstavlja:
Svetu Geometriju i Svetu Arhitekturu kao orudje kojom se prave Spomenici i Hramovi Makrokosmosu ...

--
Srdačan pozdrav i ...
Sve je Jedno kada je Jedno u Svemu.

Bravo Mystic, to je umetnost gradnje, Svete nauke si povezao i siguran sam da nisi to ucinio tek tako, nego vrlo dobro znas o cemu govoris. Znao sam da nas neces izneveriti :)

Srdacan pozdrav

Tako nekako ... kao umetnost, ali i ne samo kao umetnička apstrakcija koja je danas preizražena, nego lepota funkcionalne umetnosti usmerena samo ka čoveku kao deo veće celine, kako iznutra tako i spolja...

Sradčan pozdrav svim sagovornicima...

Мислим, мислим... и понекад читам шта пишеш... :)

Него, забринула сам се за тебе због тих гуштера, ал' опасност је прошла...
Нема нам Прашњавог већ пар дана. :roll:

`trep, trep` :) drago mi je da cituackas sta pisem, moracu da uzvratim istom merom :)

Sto se gustera tice, asocijacija je jasna, za one koji su bili u vojsci :)

Prasnjavi aludira na Davida Ajka...

`trep, trep` :) drago mi je da cituackas sta pisem, moracu da uzvratim istom merom :)

Sto se gustera tice, asocijacija je jasna, za one koji su bili u vojsci :)

Prasnjavi aludira na Davida Ajka...

Хм... Баш сам блесава... Што одмах нисам питала правог човека?:roll:
Убих се да сазнам одакле потиче оно ''јеванђеље'' које Прашњави цитира...:)
Јел знаш нешто више о томе?

Хм... Баш сам блесава... Што одмах нисам питала правог човека?:roll:
Убих се да сазнам одакле потиче оно ''јеванђеље'' које Прашњави цитира...:)
Јел знаш нешто више о томе?

Autor je Dejvid Ajk... Autor koji ima teoriju kako svetom vladaju reptili i gusteri, pri cemu su recimo i neke kraljevske porodice reptili. U njegovoj knjizi cak mozes videti kraljicu Elizabetu, koja je predstavljena tako da je jedna polovina lica reptilska :) ...

Back