Masoni, Templari, Rotarijanci

zoran7:
Vidim da neke realne stvari o masonima u vašem vidjenu postoje, ali sam siguran da Vam mnogo toga još nije jasno. Hteo bi da dodam nesto u vezi toga. Masoni nisu samo oni koji pripadaju nekom udruženju, masona ima mnogo više među onima koji ne pripdaju nikome, zato i imaju svoj naziv kakav jeste "masoni" ili "slobodni zidari". Pravi masoni ne veruju u boga, oni imaju samo uzor, a to je Solomon. Ni njega ne vide kao idola, već kao nekoga ko je postigao veliki graditeljski uspeh u kratkom vremenu. Zbog čega kod masona broj "7" ima veliku ulogu u tumačenju simbola.

Što se tiče Đorđa Vajferta, naravno da postoji mnogo dokaza i činjenica da je to čovek koji se bogatio dok je Srbija bila na najvećim mukama. To je čovek koji je podrivao neke napredne lože u Srbiji da bi formirao svoju kojom bi on mogao da manipuliše kao veliki majstro, te kasnije iz te pozicije stvarao korumpirano društvo u Srbiji. Naravno da postoje dokazi da je Đorđe Vajfert bio naveći finansijer satanističkog ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i Kraljice Drage. Tim ubistvom pomogao dolazak Petra Karadjordjevića na vlast nakon koga su Srbijom harali ratovi i beda iz čega je opet Đorđe Vafert izvlačio najveću korist. i nakon koga je pokrenut I svetski rat iz Srbije.
Pošto je Vama očigledno sve jasno, verovatno je izlišno da ja išta pišem, ali za svaki slučaj, jer možda ima neko ko zna manje od Vas i možda ga nešto zanima (razlika Ujedinjene Velike Lože Engleske i nepostejeće Londonske Lože, recimo).

"Slobodni" su zidari, zato što ne pripadaju zanatskom esnafu zidara od kojih je strukture Lože preuzeta.

Broj "7" predstavlja tri Majstora, dva pomoćnika i dva učenika i odnosi se na potpunu zidarsku ložu u Srednjem Veku. Ima, naravno, još brojeva koji su bitni.

Khufu:
Na kraju posta, interesuje me vaše mišljenje u vezi (sad već ne tako skoro) cepanja masonerije u Engleskoj (www.rgle.org.uk).
Khufu, RGLE je ukupno imao sedam članova kad su izbačeni iz Loža pri UGLE. Mislim da ih je sad dvojica, što nije dovoljno ni za rad Lože. Ukratko, nema nikakvog cepanja, već samo par članova koji su pravljenjem web sajta pokušali da skrenu pažnju na sebe.
Hvala na prethodnim komentarima.

K0k1:
Pošto je Vama očigledno sve jasno, verovatno je izlišno da ja išta pišem, ali za svaki slučaj, jer možda ima neko ko zna manje od Vas i možda ga nešto zanima (razlika Ujedinjene Velike Lože Engleske i nepostejeće Londonske Lože, recimo).

"Slobodni" su zidari, zato što ne pripadaju zanatskom esnafu zidara od kojih je strukture Lože preuzeta.

Broj "7" predstavlja tri Majstora, dva pomoćnika i dva učenika i odnosi se na potpunu zidarsku ložu u Srednjem Veku. Ima, naravno, još brojeva koji su bitni.

K0k1, molim Vas da ne steknete utisak da sam zeleo da Vas uvredim ili bilo koga, nesmemo to tako posmatrati jer ce u nama samima proraditi destrukcija. I ne mojte sve sto je napisano da prihvatite zdravo za gotovo mozda se nesto napise iz koncepta, koji Vi ili neko drugi, protumaci drugacije. U stvari, osnova je u svemu tome sto, ako smo potpuni istomisljenici, upadamo u situaciju neistomisljenika.
Uvazavam savacija saznanja i prema tome ova diskusija, mora imati neke nijanse suprostavljanja kako bih mogli inicirati svacija saznanja. Sukob misljenja i te kako moze biti konstruktivan, samo ako ignorisemo osecaj netrpeljivosti i povrede ega.
Slazem se sa Vasim konstatacija, no ja imam svoje i cilj je da priblizimo saznanja i da dodjemo do relativnih cinjenica.
Po mojim saznanjima br. 7 jednu od osnovih simbolika u masoneriji, a to je vreme izgradnje Solomonovg hrama, otud taj broj u upotrebi simbola predstavlja vreme za koje treba zavrsiti neki postavljeni cilj. Mnogo je knjiga i sadrzaja o masonima kao i u opste u istoriji, pa i samo jevandjelje falsifikovano, tako da svi dobijamo razlicite informacije za jednu istu stvar. Iz tih razloga, svaka diskusija moze da nas, logickim putem, dovede do istine, jer je u mnogome logika veci dokaz nego knjige i razni sadrzaji.
Pozdrav

izuzetno me interesuju dokazi o kriminalnim aktovnostima Đorđa Vajferta imajući u vidu
opšte informacije o njegovim delatnostima.
Za tvrdnje koje sam izneo, svakako postoje dokazi, ali ako msilite nesto opipljivo u smislu, materijalnih dokaza ili sl.. forum nije mesto za tako nesto. Inace pozvacu se na Zorana Nenezica i njegovu knjigu, ali opet naglasavam da knjige nisu dokazi, ako ih trazite u pravno -materijalnom smislu. Za tako nesto kao i za sve su potrebni timovi strucnjaka koji bi na osnovu materijalnih dokaza i svedocenja doveli do potvrde stvari. No, ja jednostavno znam da je to tako i ja posedujem dokaze za koje je neophodno jako mnogo vremena da se konstatuju. Naravno, i ja radim na tome.
I jos jedna stvar, i danas i nekada, svi koji su pripadnici tako nekog udruzenje kojeg je Vajfert bio "sef" sigurno su ucinili maksimum da iz njih ne ostaju dokazi, ali niko nije u tome savrsen.
I da,,, takvo i to udruzenje i danas postoji, pa i iz tih razloga je jako tesko to izvesti i pred sud jer u sudstvu su sudije iz tog udruzenja.

K0k1:
Khufu, RGLE je ukupno imao sedam članova kad su izbačeni iz Loža pri UGLE. Mislim da ih je sad dvojica, što nije dovoljno ni za rad Lože. Ukratko, nema nikakvog cepanja, već samo par članova koji su pravljenjem web sajta pokušali da skrenu pažnju na sebe.
Hvala na prethodnim komentarima.

K0k1,

u par navrata sam čuo informacije koje su uglavnom bile dijametralno različite. Jedna od
njih je da je UGLE napravio RGLE (inscenirajući raskol) kako bi se primakao Vrhovnim
Savetima Škotskog Rituala. S druge strane, ako pogledaš njihov sajt, videćeš dosta
linkova ka Ložama (priznatim ili nepriznatim). S te strane, ne mogu skroz da se složim
sasvim sa tobom da je RGLE internacionalno baš bezazlena priča (razumeo sam tvoju
konstataciju o samoj Loži i broju članova u Engleskoj)

Pozdrav.

zoran7:
Za tvrdnje koje sam izneo, svakako postoje dokazi, ali ako msilite nesto opipljivo u smislu, materijalnih dokaza ili sl.. forum nije mesto za tako nesto. Inace pozvacu se na Zorana Nenezica i njegovu knjigu, ali opet naglasavam da knjige nisu dokazi, ako ih trazite u pravno -materijalnom smislu. Za tako nesto kao i za sve su potrebni timovi strucnjaka koji bi na osnovu materijalnih dokaza i svedocenja doveli do potvrde stvari. No, ja jednostavno znam da je to tako i ja posedujem dokaze za koje je neophodno jako mnogo vremena da se konstatuju. Naravno, i ja radim na tome.
I jos jedna stvar, i danas i nekada, svi koji su pripadnici tako nekog udruzenje kojeg je Vajfert bio "sef" sigurno su ucinili maksimum da iz njih ne ostaju dokazi, ali niko nije u tome savrsen.

zoran7,

ne želeći da opovrgavam bilo koju Vašu tvrdnju, i sa dokazima koje tek trebaju timovi
stručnjaka da dokažu, verujem da se slažete da je previše jako nekog nazvati
kriminalcem. Takođe, posedovanje Vaših ličnih dokaza koje tek treba konstatovati
priču vodi na istu stranu. Na kraju, zar bi neko kriminalca postavio za Guvernera
Narodne Banke?

Pozdrav.

zoran7,

ne želeći da opovrgavam bilo koju Vašu tvrdnju, i sa dokazima koje tek trebaju timovi
stručnjaka da dokažu, verujem da se slažete da je previše jako nemog nazvati
kriminalcem. Takođe, posedovanje Vaših ličnih dokaza koje tek treba konstatovati
priču vodi na istu stranu. Na kraju, zar bi neko kriminalca postavio za Guvernera
Narodne Banke?
"Nemog" nazvati krimanlcem je upravo trend u nasoj zemlji. Da sve funkcionise kako treba onda ovakve teme nebi bile aktuelne. Prema tome treba iznositi cinjenice i saznanja koja bi mogle da zainteresuju, mozda i nadlezne. Ja nisam dovoljno mocan da bih mogao da aktiviram strucnjake da se zainteresuju za ovu temu, ali dokazi postoje, zato i pricam o tome.
Na pitanje, kako je mogao da Vajfert bude guverner? Pa, mislim da sam pomenu njegovo vreme korupcije i kriminala. Ako to vreme uporedimo sa danasnjim vremeno, primeticemo da nema razlike izmedju autoriteta kriminalca guvernera i postenog guvernera.
Dakle najveci dokazi su svuda oko nas, samo je potrebno da se malo udubimo u sustinu.

Imam kući knjigu o Slobodnom Zidarstvu i pripadala je jednom predratnom masonu iz NS. Bila je sakrivena na tavanu u jednom kovčegu sa još puno knjiga i nekim rukopisima.
Verovatno od Nemaca. Jer je bio Jevrej. A verovatno i deo neke biblioteke iz lože. Behu i neki pečati od gvoždja al tada nisam ništa kapirao pa sam vratio u kovćeg. Kao i neke akvarele koje dadoh vlasnicima.
Knjige dobih na poklon od naslednika.
Jedan deo knjiga sam dao u Maticu Srpsku , morao sam.Došao Kustos i pokupio šta im fali za neku siću. Al meni bilo super kao klincu a i onako su me roditelji ganjali da bacim da im to skuplja prašinu. BLA BLA a bilo ih puno sve sam dovukao u sviju sobu. Sada mi je žao. Al šta ćeš roditelji? Pa ja našao rešenje da ne bacim izaradim. Bi mi žao.
Jedan deo sam ipak ostavio,pustili mi moji, one najstarije i danas čuvam.

primer

Musterien der Freimaurer
Fridriha Albert Fallou
izdata leipzig 1859 g
Na žalost pisano na gotici
Uzeh je danas i ukucam na google
Nadjoh da vredi kao antikvitet momentalno
200 eura

http://www.antikbuch24.de/buchdetails_671868.html

No žao mi je jer nikad nisam uspeo da je pročitam. No meni vredi više.
Zašto.
Ja sam nasledivši je i izvukavši iz zaborava ( a beše komunizam) imao osećaj da radim nešto važno, nastavio da je čuvam i pokušavao da prevodim neke deliće i shvatim o čemu to pišu Tako kao dete saznao za neke tajne slobodnog zidarstva.
Dojmili su me ti simboli i crteži.
Raspitivao sam se i čeprkao dok nisam složio kockice.
Posle sam počeo da simbole i gravure prepoznajem po nekim zgradama u NS.
I ta misterija i traganje za njima me držalo dugo vremena i činila mi zadovoljstvo a onda sam odustao da ih tražim shvativši da je sve to umrlo.
U vreme Komunizma to je zaista bila tema o kojoj se gotovo ništa nije znalo.
Mnogo kasnije čuh da se ponovo osnivaju lože kod nas i NS
Pratim povremeno šta se dešava na tu temu.
Eto trudim se da pratim o čemu pričate.
I nekako mi rasprave svadje medju Ložama( bar kod nas) danas ruže tu pretstavu i sliku koju sam imao u mladosti o ljudima koje sam zamišljao da čitaju te knjige i pripadaju nekom duhovnom bratstvu.
To mi smeta VIŠE NEGO NAPADI na njih spolja.
Razgolitiše mi jednu misteriju i profanisali je a neki i unovčili.
E da ih sad vidi gazda ove moje knjige :-?
Eto.
Nastavite

Khufu:
K0k1,

u par navrata sam čuo informacije koje su uglavnom bile dijametralno različite. Jedna od
njih je da je UGLE napravio RGLE (inscenirajući raskol) kako bi se primakao Vrhovnim
Savetima Škotskog Rituala. S druge strane, ako pogledaš njihov sajt, videćeš dosta
linkova ka Ložama (priznatim ili nepriznatim). S te strane, ne mogu skroz da se složim
sasvim sa tobom da je RGLE internacionalno baš bezazlena priča (razumeo sam tvoju
konstataciju o samoj Loži i broju članova u Engleskoj)

Pozdrav.
Naravno. Razne informacije sa raznih strana... Ja Vam dajem informacije koje proizilaze iz UGLE. Prema tome, mogu da se apsolutno smatraju "jednostranim". S druge strane, dajem Vam i moje viđenje situacije ovde, "na zemlji", kako se kaže. RGLE ne postoji kao predmet razgovora, briga, teorija ili bilo čega drugog. Kada se čita njihov sajt, kvalitet engleskog jezika vrlo rečito govori o autorima. Ali, ponavljam, to je moje mišljenje.

Kad sam prvi put čuo za RGLE pre malo više od godinu dana, pogledao sam njihov sajt koji dosta govori.
http://www.dnsstuff.com/tools/whois.ch?ip=rgle.org.uk
Daljim traženjem se svašta još pričita, ali se teško stiče utisak da se radi o ozbiljnoj organizaciji.

Pozdrav Bratu Khufu !! Sta ima u drevnom Egiptu ??
Takodje pozdrav Mishi .: , Mishi 1 , i K0k1 , a Zorana7 nisam siguran da li da pozdravljam , posto covek smatra da nekoga nazvati krimialcem i lopovom nije uvreda nego poziv na dijalog , bez obzira da li je covek ziv ili mrtav (odnosno ako je mrtav jos bolje , jer ne moze da odbrani svoju cast !!) , pa moze a se desi da JEDNOG OD .. ili nekog od vas nazove nekim slicnim imenom kao pocivseg Grand Komandera i Veliog Majstora Djordja Vajferta .

vas
:p :p :p
JEDAN OD ...

Evo mene posle nekoliko dana i opravdane odsutnosti :)

Zahvaljujem na pozdravu te i ja odpozdravljam sa ove strane "JEDAN OD...", naravno da ne zaboravim i ostale uvazene sagovornike K0K1, Misha1, Khufu-a, Prosvetljenje i novog pridoslog sagovornika Zorana7 koji ima vrlo oprecne stavove sa mojom predstavom o takvoj velicini kakav je bio Djordje Vajfert...
Naravno nikako se ne mogu sloziti konstatacijom da je Vajfert bio "kriminalac"...uzas
Imajuci u vidu cinjenice koje su mi poznate vezane za Vajferta, mogu samo reci da je covek bio veliki mecena o dobrotvor koji je iza sebe ostavio DELA, koja su samo za divljenje!!!
Iluzorno je uopste govoriti na tu temu i objasnjavati ko je bio Vajfert...
Uzmimo samo tu cinjenicu da Vajfert nije imao dece, dakle kome je ostavio u amanet svoju imovinu??? Da li znate kome je Vajfert raspodelio svoju imovinu?

Misha :.:
Evo mene posle nekoliko dana i opravdane odsutnosti :)

Zahvaljujem na pozdravu te i ja odpozdravljam sa ove strane "JEDAN OD...", naravno da ne zaboravim i ostale uvazene sagovornike K0K1, Misha1, Khufu-a, Prosvetljenje i novog pridoslog sagovornika Zorana7 koji ima vrlo oprecne stavove sa mojom predstavom o takvoj velicini kakav je bio Djordje Vajfert...
Naravno nikako se ne mogu sloziti konstatacijom da je Vajfert bio "kriminalac"...uzas
Imajuci u vidu cinjenice koje su mi poznate vezane za Vajferta, mogu samo reci da je covek bio veliki mecena o dobrotvor koji je iza sebe ostavio DELA, koja su samo za divljenje!!!
Iluzorno je uopste govoriti na tu temu i objasnjavati ko je bio Vajfert...
Uzmimo samo tu cinjenicu da Vajfert nije imao dece, dakle kome je ostavio u amanet svoju imovinu??? Da li znate kome je Vajfert raspodelio svoju imovinu?

Ja koliko znam Weiffert je dobar deo svoje zaostavstine namenio u dobrotvorne svrhe,a nesto je prepisao i lozi...
Price da je bio kriminalac su ORDINARNA neinformisanost,a ako se jos uz to poveze da je bio Jevrej mogu misliti koje cemo sve teorije zavere dobiti... :roll:
Ja bih molio Zorana7 da se suzdrzi tako neprikladnih kvalifikacija kao sto je "kriminalac" za coveka koji je ucinio tako monogo za nas narod,vereovatno jedna od najvecih licnosti srpske istorije sa pocetka XX veka!!!

Srdacan pozdrav svima!!!

Prosvetljenje:
Ja koliko znam Weiffert je dobar deo svoje zaostavstine namenio u dobrotvorne svrhe,a nesto je prepisao i lozi...
Price da je bio kriminalac su ORDINARNA neinformisanost,a ako se jos uz to poveze da je bio Jevrej mogu misliti koje cemo sve teorije zavere dobiti... :roll:
Ja bih molio Zorana7 da se suzdrzi tako neprikladnih kvalifikacija kao sto je "kriminalac" za coveka koji je ucinio tako monogo za nas narod,vereovatno jedna od najvecih licnosti srpske istorije sa pocetka XX veka!!!

Srdacan pozdrav svima!!!

Zaista bih voleo da nije tako kako tvrdim. Nikoga ne mogu prozvati kriminalcem ako nemam pouzdane dokaze za to, tako de se ljudi sa foruma ne moraju plasiti.

No, demagogija i falsifikovanje istorije traje vekovima, tako da je u mnogome falsifikovano i oko masona. Djordje vajfert je zaista bio kriminalac No, vreme ce reci svoje.
Neiformisanost pripada onima koji su usmeravani da budu informisani samo u jednom pravcu, virtualne stvarnosti.
Ali mislim da ce moderator prekinuti ovu diskusiju jer smo iskocili iz teme.

zoran7:
Zaista bih voleo da nije tako kako tvrdim. Nikoga ne mogu prozvati kriminalcem ako nemam pouzdane dokaze za to, tako de se ljudi sa foruma ne moraju plasiti.

No, demagogija i falsifikovanje istorije traje vekovima, tako da je u mnogome falsifikovano i oko masona. Djordje vajfert je zaista bio kriminalac No, vreme ce reci svoje.
Neiformisanost pripada onima koji su usmeravani da budu informisani samo u jednom pravcu, virtualne stvarnosti.
Ali mislim da ce moderator prekinuti ovu diskusiju jer smo iskocili iz teme.
Zoki mogao bi da se bavis politikom sve kazes a nista ne kazes.Vrtis istu pricu a ni jedan dokaz ili bar podatak u korist tvoje price ne iznosis,lepo je fino izrazavanje i postovanje svakoig ucesnika u temi ali konkretizuj brate to malo prosvetli mene virtuelno informisanog.

Ima dekiwizard pravo !! Ajde zoran7 da nam napise neki od istinitih podataka o (ovo jedva pisem!!) kriminalcu Bratu Djordju Wajfertu . i sprzi mi "chip" vrtuelne informisanosti .
Ajde zorane7 uradi to duse ti , mozda nas "izvedes iz bajke zvane falsifikovana istorija" , a ja ako poverujem da je to istina onda mogu mirne duse na Vecni Istok ....

No, demagogija i falsifikovanje istorije traje vekovima, tako da je u mnogome falsifikovano i oko masona.

ovo i ja mogu da potvrdim i to sam podebljim stosom literature... i to ne samo od nasih isoricara, nego i zapadnih istoricara, od kojih su neki jos zivi, pa ih mozete kontaktirati .

NEgo mnogi vas misle, da ako vam je mama ili uciteljica ili profesorica neso rekla, da je to amin za sva vremena... a neki od vas jednostavno vise ni nece da urade napor da otvore mozak za nove informacije... kao sto je mudar covek rekao, ne moze da se ulije voda u kamen, ali dugorocno voda ce da razbije taj kamen na sitne komade i nastavice da tece.

Otpozdravljam JEDAN OD ... :) ...
"kamo lepe srece" da znam sta se desavalo u drevnom Egiptu, no ...

Angelico-Payne,

ljudi na ovom forumu, koliko ja shvatam, pre svega i zele da razbiju postojece dogme i "otvore mozak za nove informacije" pa se, razmenjujuci informacije, i bave tematikom koja nije nasiroko poznata.

zoran7,

tvoj stav je prilicno cvrst pa te molim da iz "obilja dokaza" izneses bar neki na videlo. Naravno, ovoga puta bi valjalo da se radi o konkretnoj stvari imajuci u vidu tvoj gore navedeni stav.

Hvala i pozdrav.

Sigurno cu se na ovom forumu izneti mnogo dokaza i cinjenica za ono sto tvrdim i da cu dobar deo dokaza predstaviti, sto kroz cinjenice, sto kroz dokaze. Ali nemojte da mi zamerite za trenutnu moju prezauzetost, zbog koje cu Vam se naknadno obratiti.
Drago mi je da mozemo normalno diskutovati po ovoj temi, sa nadom da nas nese moderatori cenzurisati, sto je normalna pojava na svim forumima na kojima se pojavljujem.
Pozdrav
Zoran

Zorane,

mislim da su mi poznati Vasi stavovi u vezi odredjenih teorja zavera jos od ranije cini mi se da sam Vasa misljenja i teze, "cinjenice" i sve ostalo procitao davno na nekim drugim temama, no davno bese...
Naravno da mozemo civilizovano komunicirati koja je svrha drugacije komunikacije?

Pozdrav

Misha

Ajmo ovako...

Ko su masoni, najbolje je opisao Zoran Nenezic u svom trecem izdanju "Masoni u Jugoslaviji 1764-1980". Inace i sam Nenezic ciji je otac bio mason nije mogao da shvati delovanje sekti kroz masoneriju. Naime, kao sto cete videti iz prvih redova Neneziceve knjige, prva velika loza osnovana je 24 juna 1717 god. u Londonu sa ciljem grade moderno jako drustvo na principima "Andersenove Konstitucije" gde je jedna od vaznijih: PRAVDA.. Kasnije su se sirom sveta razvijle razne loze sa razlicitim interesima u okvirima drzava pa i gradova. Mnoge od njih su postajale kao divlje loze koje nisu primane u clanstvo. Medjutim takvo sirenje dug vremenski period, zavisno od situacija u odredjenom vremenu dolazilo je sarolikih promena unutar organizacija, pa do iskakanja pijedinaca iz svojih loza koji su formirali nove. Racuna se da danas u svetu ima oko 8000000 slobodnih zidara. Dakle razliciti interesi tajnih organizacija odnosno loza su uslovljavli nacin njihovog delovanja, tako da su mnogi ucinili u blizoj istoriji katastrofalne greske pogube za njihov opstanak te su se svojim organizovanjem i delovanjem van zakonskih okvira svrtsali u SEKTE. Ocit primer je i nasa pravoslavna crkva. Osnovno kod masonerije je "SVEVIDECE OKO", koje su nasledile i danasnje SEKTE. To OKO koje moze sve da vidi je: TELEPATIJA, kojom je moguce uticati izuzetno mnogo na zivote pojedinca i drustvenih zajednica. Prave masonske organizacije koje se pridrzavaju osnovnih postulata konstatno su u borbi protiv sekti, odnosno protiv zla. Drzave u kojima masoni uticu na napredak svojih nacija mogu se prepoznati u zemljama u kojima obicni ljudi imaju podjednake sanse za uspeh i u kojima se prepoznaje normalan zivot, svim ostalim zemljama ovladavaju SEKTE za iskljucivo licene interese, neobaziruci se na obicne ljude. Nasa pravoslavna CRKVA se udruzila sa SEKTAMA radi ocuvanja najveceg zla koje su ucnili srpskom narodu iskorenivsi DINASTIJU OBRENOVIC i postavivsi Karadjordjevice koji jedino umeju da koriste kriminalne veze slizeci se SVEVIDECIM OKOM te tako i organizuju drustvo kojim zele da vladaju. Iz svih tih razloga, odgovorno tvrdim da je CRKVA glavni narucilac ubistva Dr Zorana Djindjica i svih nesreca i nenormalnih zbivanja na Balkanu u saradnji sa razno-intersenim sektama od Los Angeles-a, preko engleske krune do Tirane.

STVARANJE VELIKE LOZE
ENGLESKE 1717. GODINE

Od vremena nastanka u takozvanom modemorn (spekulativnom, intelektualnom) obliku, organizacija slobodnih zidara (ili maso-na) ne prestaje da zaokuplja paznju ne samo znatizeljne javnosti vec i brojnih istrazivaca. U inace, gotovo, i najcesce jasno polarizovanoj i suceljenoj literaturi o slobodnom zidarstvu, tovo da je van spora samo jedna cinjenica, njen preobrazaj iz radne u spekulativnu formu. Svi autori argumentovano isticu da je moderna masonerija nastala ujedinjavanjem preostale cetiri londonske masonske loze i stvaranjem Velike loze Engleske, sto je obavljeno na Dan Ivana (Jovana) Krstitelja, 24. juna 1717. godine u Londonu. Nije pros1o ni nekoliko godina, a nove masonske loze preplavile su ne samo Evropu vec su u velikom broju otvarane i na americkom kon-tinentu. Od svog preobrazaja pa do nasih dana, masonerija kao organizacija i njeni clanovi, masoni, aktivno su ucestvovali u znacajnim i prekretnim istorijskim dogadajima, nastojeci, a najcesce i uspevajuci, da celokupni drustveni zivot usklade i upute smerom koji odgovara njihovim inte-resima. Dolazak burzoaske klase na vlast, formiranje njene ideologije i os-tvarivanje njene politicke moci, metoda upravljanja drustvenim i drzav-nim zivotom, socijalnim i kulturnim pogledima, masonerija delotvorno i uspesno priprema i prati, istovremeno i povratno zncaajno uticuci na sve politicke. socijalne i kulturne oblike burzoaskog zivota. cime ,postaje pliticki cinilac od prvorazredne vaznosti u svim ovim zbivanjima.Aktivnost masonerije se odvijala, a tako je i dams, na politickom, ekonomskom, kulturnom i drugira poljima drustvenog zivota, pa, otuda, nije lako izvesti pravi karakter organizacije. Da bi se mogla dati prava slika slobodnog zidarstva, kao i njena uloga u drustveno-ekonomskom, drzavnom, politickom i kulturnom zivotu od 1717. godine, neophodan je kraci istoriiski prikaz njegovog nastanka. razvoja. ucenja, simbolike...

"Masoni u Jugoslaviji 1764-1680" str 9

ISTORIJA RADNE MASONERIJE

I NJEN PREOBRAZAJ U SPEKULATIVNU

Misljenja o nastanku slobodnog zidarstva razlicita su i cesto suprotstavljena, mada ona argumentaciju traze i nalaze u istim istorijskim izvorima. Ne ulazeci u brojne legende o nastanku moderne masonerije, valja se posebno zadrzati na istoriji takozvanog radnog masonstva, cijim je preobrazajem 1717. godine ova organizacija i formalno konstituisana. U srednjem veku javljale su se razlicite organizacije udruzenja zanatlija. Najstariju vrstu predstavljaju ,bratstva koja, pored religijske, irnaju i socijalnu svrhu. Religijska se ogledala u postovanju zajednickog oltara, obavljanju bozije sluzbe, dok se socijalna svrha ispoljavala u pomaganju siromasnim clanovima, negovanju bolesnih i brizi oko pokopa umrlih clanova. Gilde su bile neka vrsta socijalne organizacije, zadruznog povezivanja radi uzajamnog osiguranja.a pruzale su i pravnu zastitu svojim lanovima, naravno, u meri koja je bila ostvarljiva i moguca u feudalnom drustvu. Cehovi su u ovom nizu organizovanja najkasniji oblik organizacije i imali su strucni karakter. Razvojem su .se gilde i cehovi, odnosno esnafi, gotovo sjedinili, kako po formama organizovanja, tako i po svom karakteru. U Engleskoj, a ovde je upravo rec o njoj, bratstva kao posebna udruzenja zanatlja opstojavaju sve do 1547. godine kada su i zakonom ukinuta.Sa druge strane, razvoj graditeljstva I gradjevinskog zanata, pa samim tim I udruzenja zanatlija, imao je slican razvoj u gotovo celoj evropi. I pored toga sto su uocljive individualne razlike onovremenih graditelja od zemlje do zemlje, proizvodne snage, podela posla i svrha gradedjnja uslovili su prilicnu internacionalizaciju gradjevinarstva i arhitekture. Dodiri francuslkih, italijanskih, spanskih i engleskih majstora ucinili su da i njihove organizacije budu zasnovane na slicnim, pa cak i istovetnim osnovama. Graditeljstvo dobija znacajan zamah prodorom I razvojem gotske arhitekture, koja predstavlja skok u odnosu na romansku arhitekturu, jer je izrasla na izmenjenim, kvalitativno novim drustvenim uslovima razvijenognog feudalizma. Na ove izrnene uticali su jacanje robno-novcane, privrede, porast trgovine, nagli razvoj zanastva, kao I sve znacajnija uloga koju dobijaju gradovi. Zanatlije se u gradovima udruzuju u cehove, esnafe, akumulirajuci sve vecu snagu tako postaju jak, nov I svez drustveni stalez. Sa prilivom sve veceg bogatstva oni dobijaju sve veci ekonomski I politicki znacaj, cime uticu I na snazenje gradskih opstina.

"Masoni u Jugoslaviji 1764-1680" str 10

Back