Maske koje nosimo na društvenim mrežama

Svako od nas učestvuje na jednoj ili više društvenih mreža. Forumi su deo društvenih medija.

Na Fejsbuku i na Instagramu predstavljamo sebe u najlepšem svetlu. Želimo da ostali misle kako živimo sjajnim životima.

Što se foruma tiče, naša fotografija je u drugom planu, a u prvom su postovi i međusobni odnosi.

Nekad smo iskreniji nego u stvarnom životu, a nekad pažljivo gradimo sliku o sebi — biramo reči, ton, čak i emocije koje ćemo pokazati. Da li je to maska? Ili samo drugačiji oblik nas?

Anonimnost na forumu može biti oslobađajuća. Omogućava nam da govorimo ono što inače ne bismo smeli, da podelimo ranjivost, mišljenje, sumnju.

Ali ta ista anonimnost može nas udaljiti od autentičnosti, od odgovornosti, pa i od empatije.

Da li je maska koju nosimo na forumu odraz našeg pravog ja ili bekstvo od njega?

Da li anonimnost povećava iskrenost ili smanjuje odgovornost?

Da li se trudimo da budemo „bolja verzija sebe“ online — i zašto?

Kako forum utiče na naše samopouzdanje i sliku o sebi?

Da li je moguće biti potpuno iskren na forumu — i kako to izgleda?
Treba da nosimo "maske" zarad duha, pa i humora s kakvom sam se ja bar namerom uclanila ovde, da se pre svega zabavim i pobegnem povremeno od tekucih problema. Ali kako ovamo na forumu ne vlada vise nikakav duh, onda ni maske (shvacene kao nesto pozitivno) nemaju svrhe.

Inace na duze staze niko ne moze da "iznese" svoju masku, prava sustina coveka se s vremenom sve vise vidi i ona cesto nije losa, naprotiv.

Nemam nikakvu masku i ne gradim ništa na društvenim mrežama

Na instagramu postavljam lepše fotografije jer je to i cilj da ne objavljujemo svašta već ono najbolje, ali su mnoge sa setom i nisu ništa posebno vesele. Nemam potrebe za tim da se predstavljam drugačije. Vredim isto sa i bez lajkova. Ostvarujem se na polju koja su mi važnija, a to su posao i finansije
.

Na Fejsbuku i na Instagramu predstavljamo sebe u najlepšem svetlu. Želimo da ostali misle kako živimo sjajnim životima.
Ne nosim nikakvu masku na fb i nisam narocito aktivan.
Sto se tice foruma- ne nosim masku svesno, a da li i koliko je nesvesno nosim, ne znam.

Cudna stvar je da uopste nemam predstavu o sebi i kakav utisak ostavljam na druge, no nikad nisam stekao utisak da pripadam ovde, tj imam osecaj da sam totalno drugaciji- ali verovatno to svako misli za sebe.

Nemam nikakvu masku i ne gradim ništa na društvenim mrežama

Na instagramu postavljam lepše fotografije jer je to i cilj da ne objavljujemo svašta već ono najbolje, ali su mnoge sa setom i nisu ništa posebno vesele. Nemam potrebe za tim da se predstavljam drugačije. Vredim isto sa i bez lajkova. Ostvarujem se na polju koja su mi važnija, a to su posao i finansije
.
kvantitet ćeš pobediti kvalitetnom ukusnom erotikom ,samo da se ne izreflektuje negativno na tvoj posao i tvoje finansije

Svako od nas učestvuje na jednoj ili više društvenih mreža. Forumi su deo društvenih medija.

Što se foruma tiče, naša fotografija je u drugom planu, a u prvom su postovi i međusobni odnosi.

Nekad smo iskreniji nego u stvarnom životu, a nekad pažljivo gradimo sliku o sebi — biramo reči, ton, čak i emocije koje ćemo pokazati. Da li je to maska? Ili samo drugačiji oblik nas?

Anonimnost na forumu može biti oslobađajuća. Omogućava nam da govorimo ono što inače ne bismo smeli, da podelimo ranjivost, mišljenje, sumnju.

Ali ta ista anonimnost može nas udaljiti od autentičnosti, od odgovornosti, pa i od empatije.

Da li je maska koju nosimo na forumu odraz našeg pravog ja ili bekstvo od njega?

Не верујем у ову антионтологију сопствених верзија себе

u seosku PC igraonicu je dosao internet. i medju prvim stvarima je bilo mirc dopisivanje i krstaricina pricaonica.

kada ti dodje mirko cobanina (koji je cobanin) i kaze: ukljuci mi na 2 sata ono di se dopisujes sa ribama, normalno da ti padne na pamet da sa drugog naloga trolujes da si zensko. jos ako casti celu kafanu/igraonicu.

e i takav ja se uclanim na forum u prvim danima 2003te
:manikir:

Eyes Relaxing GIF by Pudgy Penguins

Nikad nisam imao potrebu za paznjom i zelju da se ikom predstavljam boljim niti mario za tudje misljenje,smesni su mi likovi koji grcaju u svakom postu da se dokazu ,da ispadnu pametni i pravedni i to pred net nebitnim pojavama,kao da su im juce uveli net ko kuce u liftu srecni,a posebna je prica sto su asocijalni, pa dodju ovde razgaceni da cetuju kao da se znamo a ne da odgovaraju na teme, bez obzira ko ih postavi i odgovara

Imam i Facebook i Instagram. Ne trudim se da tu uljepšavam stvarnost i svoj život.Nemam ni neku veliku naviku da prečesto kačim slike. Bliski ljudi svakako znaju ko sam i šta sam. Ovi ostali u tom smislu nisu bitni. Anonimnost svakako smanjuje odgovornost. Ali po meni povećava i iskrenost. Jer se onda može napisati ono što zaista mislimo. Na način koji ne bi da to nekome govorimo u lice ili pišemo pod svojim imenom i prezimenom. Ne trudim se da budem bolja verzija sebe on line. Jedino što ovde ipak razmislim prije nego što nešto napišem ili kažem. Firum niti mi podiže niti spušta samopouzdanje. Što se mene tiče potpuno sam iskren ovde. Ne vidim zašto to ne bi moglo. Naravno sve se može reći tj napisati kulturno.

Mislim da je cinjenicno stanje da je nasa maska nas avatar i nadimak i cinjenica da time skrivamo pravo ime, identitet kroz odredjenu dozu anonimizacije.

Pre no sto predem na drugu temu koja je sadrzaj da samo dam sopstvenu odrednicu. Forum shvatam na spedifican nacin - kao ulogu i misiju. Imam odredjenu ulogu koju sam sam izabrao i nesto zelim da kazem, znaci imam misiju. Maska se svodi na koriscenje tih elemenata pre svega.

Sadrzaj je mnogo kompleksniji, mislim da ljudi malo svataju neke stvari iz informatike pa i raznih prava koja su u korelaciji sa sadrzajem koji saljemo.

Mislim da ljudi nedovoljno shvataju cinjenicu da je forum javan (u onoj meri u kojoj je ulica i desavanja na njoj javna). Time se iz moje tacke gledista ne moze ponasati svakojako - i forum ima tabue koji se kontrolisu - ako na primer napisem nesto neprimereno tu je moderator da ukloni tabu post. Na ulici ako neko izadje go ili urinira u slivnik na prometnoj raskrsnici nahapsice ga pre ili kasnije - zato sto je to drustveni tabu. Samim tim mi ne mozemo da budemo sasvim pravi - ni na ulici ni na forumu. Postoje pravila ponasanja i postoje ljudi koji ih postuju ili krse.

Anonimnost olaksava mogucnost da se kaze ono sto se inace ne bi reklo tamo gde konsekvenca u kombinaciji sa identitetom moze da dovede do zakonskog prekrsaja. Zato i glasamo anonimno (misli se na izbore) da bi mogli da se izolujemo od sopstvenog identiteta.

Problem je danas sto danas nije bitno da li je neko anoniman ili nije - fejkovani likovi (koji rade za potrebe sluzbe), mogucnost profilisanja pojedinca i tako to, to su stvari koje sad prevazilaze anonimizaciju. Da ne pocinjemo o tome koliko AI zna o nama - pa makar se ja zvao perica a predstavljao se kao djokica - moguce je dokazati da je djokica zapravo perica + ovlascenja za pristup pravim podacima.

Iz tog razloga ja se trudim da sto manje raznih fakata koji zahvataju porodicu, intimu ili vazne podatke o licnosti ne procure na forum. A ako neko ne obraca paznju ili smatra da je nebitno, to ne znaci da nije vec profilisan. Cak ima tema gde se necija 'slika' diskutuje.

Znaci maska (ali odredjena vrsta maske), olaksanje do mere, realna zabrinutost, problemi novog informacionog drustva. Veci deo ovog foruma moze da cita bilo ko, cak i da nije clan foruma.

Primer da bi bilo neprimereno da ja ovde objavim kako se pravi cevna bomba da ne pricam kakve konsekvence to moze da proizvede (cak i da su najblaze).

Iskrenost je pod uticajem procene koliko neko moze da svari istinu. Istina je bolna pa sa njom (ako smo normalni) paziljivo postupamo. Naravno da ima onih bahatih i bezosecajnih koji nece ni da uzmu u obzir kako neka istina moze nekog da pogodi. U pozitivnom smislu mslim da mi najvise lazemo one koje najvise volimo. A za sve ostale imamo laganije lazi da se zastitimo od onih koje ne zelimo da predju granicu (sami postavljamo granice u odnosu sa ljudima). Mera laganja samog sebe je takoreci nemerljiva - ako pritom ima licnih tabua - istina o sebi da se najblaze izrazim je komplikovana.

Ne znam nista o tome kako predstaviti sebe boljim (fb/insta) cini mi se da ti ljudi prvo lazu sami sebe. Spada u izreku: only fake people have image to uphold. Nisam se nikad bavio time, ne treba mi jer to nista ne menja kod mene samog. Tu pojavu smatram dosadnom ili nametanjem (influenceri). Nikad me niko od takvih nije ubedio u bilo kakvu vrednost takvog tipa pristupa. Ja sam ionako najbolja verzija sebe non stop. Ali takodje sebi dozvoljavam prosvetljenja.

Aj zasad toliko.

temilica ti je kul.i ne bih nesto tu filozofirao.
meni dodje kao igrica i role play.

za inspiraciju mi dodju tako, ljudi sa posla ili neki karakter mesovitih osobina.
jer ipak, da bi se uziveo u ulogu, treba o tome nesto i da kapiras.

kada sam bio sredovecna zena koju je drmala menopauza, opisivao sam situacije i neprilike nekoliko zena sa posla koje sa. "ispratio" u svim tim nedacama
kolege sa kojim delis vecinu dela dana upoznas dobro. pogotovo u muci

i tako je svetlana opisivala svoje valunge koji nekada divljaju po 30 puta na dan, kao i manijelnu potrebu za slatkim bla bla bogata tema :cool:

kada sam bio majstor koji se razume u stosta, pa realno i treba biti majstor koji se razume u stosta :cool:

kada sam bio cigan koji je upiusao vanrednu srednju, to je bii improvizovani lik. nekada ne dovoljno uverljiv

kada sam bio kucarka iz peta, tu sam samo ponavljao mantre sa neke fb grupe. nista posebno

ovo za politicke struje je najlaksi deo.izaberes stranu po volji i samo udri.
baratanje sofizmima dodje kao dobar dan

znam da vecina vas ima drugaciji pogled na krstu. ali valjda tako i treba :)
:pop:

Niti ću se truditi da nekome dokazujem ko sam, niti mi pada na pamet. Što se iskrenosti tiče, tu nema nikakvog razloga da ne budem. Ovo sam, što sam. Rekao sam više puta, svoje godine, bračni status, broj dece... Ne vidim razlig, zašto bi se lagalo. E sad, odavati identitet, nije samo škakljivo, nego je glupost. Jer na mrežama ima, veoma neprijateljski raspoloženih ljudi i mnogo različitih karaktera. To nikako ne treba raditi. Druga je stvar, ako se dve osobe dogovore, da se nađu i upoznaju. Mada i tu čovek mora biti veoma oprezan. Sa druge strane, uvek može biti neki ludak, kom nisi ništa uradio, a može ti napraviti popriličan problem.

Back