Marš u Vukovaru: "Ubij Srbina, ajmo ustaše"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidiš, to ni meni nije jasno.
Zaustavljeno je nadiranje Turaka preko Srbije i to na period od 70 godina, a vi govorite o porazu! :dontunderstand:
Jel to zato da se opere savezništvo Srba i Turaka protiv kršćanske vojske kod Nikopolja 1395. godine?

Ljubo, pitaj ti njega jednu drugu, misteriozniju stvar: kada je Bajazit bio porazen i zarobljen kod Angore 1402. godine, turska imperija se raspala...Srbija je prakticno bila potpuno slobodna jer je turski vazal Stefan Lazarevic bio jedina realna snaga koja je jos preostala od Turske..
KAKO, KADA i ZASTO je Srbija PONOVO pala pod tursku vlast?

Vidiš, to ni meni nije jasno.
Zaustavljeno je nadiranje Turaka preko Srbije i to na period od 70 godina, a vi govorite o porazu! :dontunderstand:
Jel to zato da se opere savezništvo Srba i Turaka protiv kršćanske vojske kod Nikopolja 1395. godine?

U folkloru je uvreženo da kada izgubiš glavešinu da si izgubio i glavu. Zato se govori o porazu. Mada, po meni, Srbiji je, nakon seče Lazareve glave, izrasla mnogo bolja, jača i pametnija, Stefanova glava.

Za Nikopolje možete zahvaliti Vatikanu. Činjenica je da bi Turci izduvali bez srpske konjice, ali je isto tako i činjenica da to nije bila srpska izdaja hrišćanstva, nego oprez kao posledica prethodne izdaje od "bratskog" hrišćanskog Vatikana u boju na Kosovu Polju.
Mađarski kralj je obećao Lazaru poslati u pomoć svu svoju vojsku. Pred sam boj je i učinio kako je obećao. Podigao je strahovitu vojnu silu, spremnu da krene sa Srbima u susret Muratovoj vojsci. Ali, u zadnjem momentu mu je stigla pretnja od pape da će na njega i Ugarsku baciti anatemu ako pomogne srpskim "šizmaticima", uz istovremeno obećanje da ne treba da se boji za Ugarsku, jer će on podići sve hrišćanske zemlje u odbranu Ugarske od Turaka. Znamo koliko je ispunio to obećanje. Videlo se u Mohačkoj bici.
Inače, sve to se desilo zbog toga što je Lazar sa dvora oterao papske emisare koji su mu doneli papinu ponudu da će ga priznati za novog srpskog cara, i pomoći mu da ponovo objedini raspalo carstvo, samo da prevede Srbe u katolicizam. Po meni, velika Lazareva greška....al', dobro sad...

Dakle, poenta je da vam za Nikopolje nisu krivi Srbi, nego Vatikan. Ko se o mleko opeče, i u jogurt duva. Jednostavno, nisu vam smeli verovati, posle svega.

U folkloru je uvreženo da kada izgubiš glavešinu da si izgubio i glavu. Zato se govori o porazu. Mada, po meni, Srbiji je, nakon seče Lazareve glave, izrasla mnogo bolja, jača i pametnija, Stefanova glava.
.

Hohoho...Stefanova glava....pa on je bio LICNI PRIJATELJ SA OCEUBICOM, o bici kod Angore je SEDAM PUTA probijao obruc da spasi ludog Bajazita, al se isti nije dao spasti..

Ako se za ikog moze reci da je spasao Srbiju, onda je to bila knjeginja Olivera koja svoje telo zrtvovala za dobro svog naroda..

Da crkva samu sebe ne proglasava za spasitelja srpstva, mogla bi Oliveru proglasiti za sveticu!

Nema potrebe da mi odgovoriš, ali moram da primetim da si propustio da kažeš kako se pojavilo tih osamdeset godina vakuma...

Kakvog vakuuma? Nije bilo nikakvog vakuuma.
Nakon Lazara Hrebeljanovića, vladala njegova udovica Milica, i čak odmah nakon Kosovske bitke izvojevala značajnu bitku protiv Ugara u Mačvi, koji su se prebacili preko Save, misleći da im se oslabljena Srbija neće smeti, ni moći suprotstaviti.
Pa, kada je Stefan Lazarević stasao, postao je jedan od najjačih vladara u ovom delu Evrope toga vremena. Stvorio je najjači trgovački centar, pored Dubrovnika, u jugoistočnoj Evropi, Beograd.
Nakon Stefana, Srbijom su vladali Brankovići, i tek onda dođoše Turci.

Za Nikopolje možete zahvaliti Vatikanu. Činjenica je da bi Turci izduvali bez srpske konjice, ali je isto tako i činjenica da to nije bila srpska izdaja hrišćanstva, nego oprez kao posledica prethodne izdaje od "bratskog" hrišćanskog Vatikana u boju na Kosovu Polju.
Mađarski kralj je obećao Lazaru poslati u pomoć svu svoju vojsku. Pred sam boj je i učinio kako je obećao. Podigao je strahovitu vojnu silu, spremnu da krene sa Srbima u susret Muratovoj vojsci. Ali, u zadnjem momentu mu je stigla pretnja od pape da će na njega i Ugarsku baciti anatemu ako pomogne srpskim "šizmaticima", uz istovremeno obećanje da ne treba da se boji za Ugarsku, jer će on podići sve hrišćanske zemlje u odbranu Ugarske od Turaka. Znamo koliko je ispunio to obećanje. Videlo se u Mohačkoj bici.
Inače, sve to se desilo zbog toga što je Lazar sa dvora oterao papske emisare koji su mu doneli papinu ponudu da će ga priznati za novog srpskog cara, i pomoći mu da ponovo objedini raspalo carstvo, samo da prevede Srbe u katolicizam. Po meni, velika Lazareva greška....al', dobro sad...

Dakle, poenta je da vam za Nikopolje nisu krivi Srbi, nego Vatikan. Ko se o mleko opeče, i u jogurt duva. Jednostavno, nisu vam smeli verovati, posle svega.

U toj bitci je poginuo jedan od najvećih srpskih vitezova Marko Mrnjavčević (Kraljević Marko).
Legenda kaže da se Marko prije polaska u boj na strani Turaka molio da kršćani pobijede u toj bitci.
Međutim, Marko je poginuo, a završilo je kako je završilo.
E sad, koja je to sila bila da jednog velikaša gura u rat u takvoj kontroverzi? Morao se boriti na strani onih koje je mrzio.
Meni se čini da ima tu još nečeg.

eh,taj vatikan,da ga nije bilo srba bi bilo ko engleza..usput,kosovska bitka je bila u rangu nesto maleckoga,cak ni turci je ne biljeze .ali u bugarskog,nikopolje,e..to ste se pokazali..

Kakvog vakuuma? Nije bilo nikakvog vakuuma.
Nakon Lazara Hrebeljanovića, vladala njegova udovica Milica, i čak odmah nakon Kosovske bitke izvojevala značajnu bitku protiv Ugara u Mačvi, koji su se prebacili preko Save, misleći da im se oslabljena Srbija neće smeti, ni moći suprotstaviti.
Pa, kada je Stefan Lazarević stasao, postao je jedan od najjačih vladara u ovom delu Evrope toga vremena. Stvorio je najjači trgovački centar, pored Dubrovnika, u jugoistočnoj Evropi, Beograd.
Nakon Stefana, Srbijom su vladali Brankovići, i tek onda dođoše Turci.

Ponovo si nešto propustio :mrgreen:

Svaka čast, ne razumeš se u astrologiju i budućnost, ali jesi maher za istoriju :ok:

Marš u Vukovaru: "Ubij Srbina, ajmo ustaše" Nedelja, 7. jun 2009. 10:36

v137037p0.jpg

Hrvatski navijači, njih oko 1.000 iz svih hrvatskih navijačkih udruženja od Dalmacije preko Zagreba do Slavonije, u subotu su se okupili u Vukovaru. Oni su, kako piše "Slobodna Dalmacija" uzvikivali parole "Ubij Srbina" i "Ajmo ustaše".

Iako su mediji preneli da su na skupu u Vukovaru uzvikivane ustaške parole, hrvatska policija je, kako prenosi Index.hr, saopštila da nije bilo incidenata.

"Navijači su dostojanstveno i civilizovano prošli kroz grad i otišli na groblje te su se nakon toga uputili na utakmicu Hrvatska-Ukrajina u Zagreb", rekli su Indexu u Policijskoj upravi vukovarsko-sremske županije.

Skup hrvatskih navijača počeo je u podne na Trgu Republike Hrvatske, odakle su pešice otišli do vodotornja u Vukovaru. Navijači su nosili veliku zastavu Hrvatske i venac koji su položili ispred spomen-obeležja na Memorijalnom groblju.

"Prošle godine protestovali smo zbog napada na Učenički dom Vukovar od strane huligana maskiranih šalovima Crvene zvezde, a ove smo godine došli u grad - simbol stvaranja Hrvatske - mimohod gradskim ulicama pokazati da Vukovar nije sam, da i obični mali ljudi iz cele Hrvatske žive uz Vukovar. Ne dolazimo u datume kad se političari slikaju i obećavaju, umesto da više rade", rekao je Darko Zlodi iz Koordinacije hrvatskih navijačkih udruženja.

(MONDO/foto Index.hr)

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=137037
После кукају по форуму како крвати нису махом сви усташе...ево доказа...

Ljubo, pitaj ti njega jednu drugu, misteriozniju stvar: kada je Bajazit bio porazen i zarobljen kod Angore 1402. godine, turska imperija se raspala...Srbija je prakticno bila potpuno slobodna jer je turski vazal Stefan Lazarevic bio jedina realna snaga koja je jos preostala od Turske..
KAKO, KADA i ZASTO je Srbija PONOVO pala pod tursku vlast?

Pa što si neki?
Moraš pomoći zetu da stane na noge! :per:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back