Manje poznate reči srpskog jezika - značenje

Чоек пито шта је семољ и ја из прве руке прекуцала и у том смислу јесам одговорила човеку на питање.
Е, ал овде се раади о постанку речи, не о значењу, што значи да је тема од почетка отишла у погрешном правцу јер ми овде скоро све време причамо о значењу, а не о етимологији ;)

Дајлем, питам још једаред, порекло речи "семољ"? Како је настала, а не шта значи.

taj odgovor nikad nećeš dobiti izjednostavnog razloga - postavljač teme je odbio da razlikuje semantiku i etimologiju još na petoj strani :lol: Te tako frikombinujemo reči pogodne za ukrštenice od 5 i 9 slova...evo već 27 strana :mrgreen:
neologizam, ubeđena sam. Za ostalo pitati autora semolja, verovatno je tu i odgovor :P Ili je odgovor u pogovoru? :lol:

Betty:
ali Demetra: ako "semoljem" označiš sve što vidiš kad se popneš na brdo (i oblak i šumu i travu i maglu i sve), zar to ne znači da si lingvistički POTPUNO nekompetentan? :)
dobro, taj pasus može biti poezija.... što znači da je njegov postavljač omašio temu :D
Jalova mu ta gora kad raša samo jednu te istu riječ :lol:

Sada se slazem sa tobom, uspela si veoma dobro da obrazlozis svoj stav. :-) Ja sam poeticna dusa, pa mi se dopada svaka sentimentalnost. :grin:

Nestasna Ameba:
Чоек пито шта је семољ и ја из прве руке прекуцала и у том смислу јесам одговорила човеку на питање.
Е, ал овде се раади о постанку речи, не о значењу, што значи да је тема од почетка отишла у погрешном правцу јер ми овде скоро све време причамо о значењу, а не о етимологији ;)

Дајлем, питам још једаред, порекло речи "семољ"? Како је настала, а не шта значи.

Evo pronasao sam nesto sto bi moglo da bude objasnjenje.Tekst koji sledi je iz proslog broja NIN-a kolumna "Rec nedelje" koju uredjuje Jovan Cirilov.
Evo odgovora:
"Po svemu sudeci, toponim 'semolj' vodi poreklo od slovenskog korena sem- koji upucuje na crkvenoslovensku rec sem-osoba, koja je sacuvana u ruskoj,bugarskoj i poljskoj reci za porodicu 'semja' i 'semejstvo'.Isti koren je sacuvan i u starim imenima:Semidrag,Semislav i Semivir, a od milja Semo ili Semko.Tako da bi 'semolj' mogao biti prevoj ili suma u kojoj nekad davno ziveo neki Semo"

Da li ovo moze da bude odgovor na tvoje pitanje?

Zanimljivo je da je Arnaut i srpsko prezime. Albanci su sami sebe nazivali Arnautima, i a korene ko želi, neka traži u tekstovima pre Leke Dukadjinija i njegovog kodeksa...

Što se tiče "Semolj polja" to je rečnik, poptupo razbijeno, dezintegrisano telo romana.
Nema tu ni fragmentarizacije, možda ima ali je ja ne priznajem, ključne reči imaginarnog poput "OŠOŠOS" kad sam pročitao znaćenje, došlo mi je da se "zamaknerm" - obesim...
.Semolj polje je deo "Semolj gore" koju čini zajedno 909 kratkih priča, priča od reči koje bi trebalo da sačuvaju organsku formu u nestajanju. Postojale pa su "izgubljene"
To je mentalno silovanje. U tom smislu - čitajte Kiša : )

Nestasna Ameba:
Ma, za ime grada Valjeva ima jos nekoliko hipoteza. Mesto gde su se VALJAli trupci kad su se sekle okolne sume u gorama jedna je od pretpostavki ;)

hehehehe...na sajtu www.valjevo.org. piše nepto još gore - da su se "valjale izbeglice" preko brda i dolina - do Valjeva :mrgreen:
Ima i objašnjenje da je to od imenice VAL (talas), što se odnosi na plavljenje...ne znam, sve do jednog je neuverljivo. Meni se sviđa ono da je tu nekad bio neki Valj koji je drćao prvu kafanu na tim prsotorima :)

Petrovaradin - isti pirncip kao u reči Temišva. Petrov Varadin odnosno Tamiš Varoš..

e evo pronasao sam nesto sto ce mozda zanimati Nestasnu Amebu.
Sto se tice naziva Petrovaradin mislim da sam te vec bio pitao natsanak i smisao naziva.
E pa evo.Za prvi deo ne treba objasnjenje jasno je da se radi o nekom Petru.Ali drugi deo VARADIN je interesantan.Rec VARADIN potice jos od Indijskog bozanstva VARUNE koje je bilo simbol neba,svoda,svoda koji se nalazi nad zemljom neceg jakog i cvrstog i nepomicnog.U slovenskoj mitologiji parnjak VARUNI je SVAROG iliti SVARGA.Medjutim zanimljivo je da se rec VARUNA nalazi i u srpskom jer su se ranije tako nazivali utvrdjeni zamkovi i razne tvrdjave.Vojnici koji su stitili zamak nazivani su VARDA ili VARI.Rec VAR ima znacenje prepreke, utvrde, bedema i zastupljena je kod svih slovenskih naroda u imenima gradova,reka...
Evo primera:VARsava,Karlove VARi,TemisVAR,PetroVARadin td.Evo i primera za reku u nama bliskoj republici Makedoniji VARdar tj. ziva prepreka,prirodna prreka i sl.
A takodje imamo i u svakodnevnom zivotu razne tipove VARENJA na gvozdju(metalima).Dakle VAR predstavlja zavareni deo necega polomljenog ili onesposobljenog.

Da zavrsim ovo moje siroko objasnjenje.VAR je utvrda,bedem,prepreka,branik i neprelazni pojas.
Mislio sam da ce te interesovati pa sam eto otkucao.Izvini sto je ovako dugacko

Back