Hesse
Aktivan član
- Poruka
- 1.815
Pshilogue, reč filiokva. Šta možeš kazati o tome?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hesse:Pshilogue, reč filiokva. Šta možeš kazati o tome?
Betty:prebroj slova, da li ti fali L?
Rukavodilica:1. nije jedna, to su dve reci, zapravo, jedna rec i jedna enklitika
2. nije "filiokva" - ni u kojoj transkripciji ne moze tako da zvuci
![]()
Aphroditi:Filiokve, da nije latinskog porekla filioque i znaci "i sina..". Oder?![]()
Rukavodilica:Iskreno, u pravu si. Kad sam citala tvoj prethodni post, previdela sam malecku kontradiktornost.
Dakle, "reč koja je kriva za podelu hrišćanstva na ortodoksne i katolike. Da čujem da li neko (osim mene) zna njeno značenje." Naravno ti mozes da "okrivis " sta god zelis za raskol crkve, i, shodno tome , da to imenujes kako se tebi dopada. U tom slucaju, niko (osim tebe) - i smrtnika koje iniciras u tu tajnu - ne moze da zna sta ti podrazumevas pod tim .
I tu je moja greska.
Ono, pak, sto se - u nauci (teologiji, vizantologiji , filologiji...) - smatra jednim od uzroka za podelu crkve 1054. godine je razmimoilazenje zapadnjacke i pravoslavne crkvene dogme oko ishodjenja Svetog duha u tekstu Simvola vere ("Credo in umum Deum, Patrem, omnipotentem...").
Rimska crkva je smatrala (i smatra) da Sveti duh proishodi iz Oca i Sina . To bi bilo, u ablativu jednine, "FILIO" , s tim sto se na rec dodaje ,enkliticki, cestica - QUE u znacenju "i".
E, sad... kako ces ti to imenovati..stvar je samo tvoga zbora.![]()
Psihologue:nadjem radeci ovaj svoj rechik zanimljive rechi:
DAREZLJIVOST - NESHTEDJENJE
NESRETJA - NESRETLUK
NADBRADAC ?
NIZBRDICA - NIZGORICA
NEGOVANCI - Mesto u Bugarskoj
NEGOVANCE - posebna krpa za masiranje ( ? )-ovo nisam bash skapirao
Aphroditi:Ubi me ako ja kapiram taj tvoj recnik.![]()
Psihologue:MOLIO BIH BETTY ILI N.AMEBU DA NAS MALO PROSVETLE O RECHIMA KOJE KORISTIMO A NISU ISPRAVNE...
Na primer POJASNITI..Reche Ameba nepravilno i nepostoji pa me zanima ima li josh takvih..