Manje poznate reči srpskog jezika - značenje

evo mizze jedne :P

Drunk-kittena.jpg

Psihologue:
A BRE ili Ej ti , mada je orginal A BE , a odrzao se u Leskovac ,Bugarskoj i Makedoniji a ustvari
sam nalazio znachenje za teranje goveda ili shto kazesh ti..
PSINA
MESNA
MUDRA
MITRA

Snezana nije pogodjeno ali uskoro dajem objashnjenja shta znache te rechi.

Hajde, cekamo svi. Ali ti dajes etimolosko poreklo, a znacenje jeste ovo (a to su razlicite stvari)

EVO ZNACHENJA OVIH RECHI:

MESNA - ( stari izraz srpski ) GUZ
MUDRA - ( sanskrit ) PECHAT
MITRA - ( poreklo iz gr ) KRUNA PRAVOSLAVNIH EPISKOPA
MITRA - ( sanskrit ) PRIJATELJSTVO
MITRA - Indijski bog svetlosti , chistote i pravde

MALO TESHKIH RECHI :

NLEND - Pjer Nigerijski fudbaler
MPOKO - Reka u SR.AFR.Rep.
MTESA - Kralj Ugande 1860-1884
MDINA - Mesto na Malti
MGLIN - Mesto u Brjanskoj oblasti
MVERU - Jezero u Zambiji

Мислииим, какве везе сад имају Томба, нигеријски фудбалер и краљ Уганде са српским језиком?

-----------------

Свако од нас може да истресе десетине речи из свог дијалекта које су непознате људима са стране...али све те речи су већ ''откривене'' и записане у речницима...тешко да ћете открити нешто ново.

Ево мало занимације из Баната: лебрњак, тротла, буздумача, левча, бриса, јанкел, ширма, јаузна, китникез, чикмеже. чушпајз...

Helen poshto nisi pazljivo chitala od pochetka.Objashnjenje i za tebe.Pravim opshti rechnik sa rechima
koja prolaze kroz Srpski jezik i ujedno pored toga i rechnik o postanku srpskih rechi..Svidjaju mi se
tvoje rechi iz Banata, ima li to negde zapisano da mozesh da se pozovesh na neku literaturu..
Sve shto nabavim imam poreklo gde je zapisano...

Da li neko zna da li je recnik SANU-knjizevnog i narodnog jezika ,koji je objavljivan u tomovima pre devedesetih i raspada zemlje,zavrsen i izdat u celosti?Imam 11 knjiga,a nedostaju mi sve posle slova K(azbucnim redom). Bre jeste turcizam,i uzvik,a da znaci magare prvi put cujem;jednom ga je jedan akademik(hajde sada da ne imenujemo) upotrebio u pezorativnom kontekstu i povezao sa brat/e..................mozda se neko i seca...............

Back