Malta

Cao svima, krecem na Maltu 6 Oktobra i planiram da ostanem do 4 Januara pa bih delio stan s nekim kako bi mi troskovi bili manji, ako neko zna nekog ko bi primio cimera dobro bi mi došlo, ili neki sajt gde mogu da pogledam takve oglase. . .inace idem u Sliemi ali mi nije bitno gde bi stanovao. . .

Imas jednu devojku koja vec par godina zivi na Malti , na temi ' RAD U EU SA POZNAVANJEM ENGLESKOG JEZIKA '
Postavi joj pitanje tamo, verujem da ce ti opsirno reci sta i kako :)

Sve dok nisam pogledao ovu temu, mislio sam da niko na Maltu ni ne ide :)
Pitanje za Pimbeta, posto vidim da je najvise potkovan ovde od svih , ujedno i najaktivniji.
Agencija EuroPlanB, ili Euro Educo kako je vec neko spominjao, nalazi se u city passage na Obelicevom vencu, da li znas mozda nekog ko je otisao preko te agencije, ili i sam mozda imas neka iskustva sa njima, nisam nesto preterano naivan ali sam optimista, pa bih sa 2-3 drugara pokusao preko te agencije , obecavaju 4.5 po satu najmanje , sto za prvi put i preko agencije mozda i nije lose :) svakako ako i ostanes bez posla traze ti drugi odma :D
mada sumnjam da do toga uopste i moze doci jer proveravaju ovde sve pre polaska :)
Hvala puno na odgovoru, jako cenim sve vas sto ste pisali ovde, ujedno ste i doveli do toga da se zapitam dal' uopste da idem preko agencije :) :worth:

Druže potrebna mi je informacija pošto vidim da si u toku zbivanja. Ja sam gradjevinski inzenjer (master), samo je doktor nauka po školi bolji od mene. Imam 3 godine iskustva i radio sam uvek na izgradnji turističkih objekata. Po tvom mišljenju, da li je moguće naći posao sa 28 godina i 3 god iskustva na Malti. Planirao sam da dodjem na proleće 2015. pred početak građevinske sezone (valjda i tad tamo počinje gradjevina). Razmišljao sam da dođem turistički, pa da tražim posao od firme do firme, a imam i neku vezu koju mogu da potegnem ako zatreba.
Ja bih da mrdnem malo dalje od naših poslodavaca, a čuo sam da na Malti ima posla za moju profesiju. Ako imaš neki savet ili dobar način na koji da izvedem svoju zamisao, slobodno predloži.
Puno pozdrava, nastavi tako...

Na Malti je gradjevinska sezona 365 dana. Cak i preferiraju da rade zimi zbog 'normalne' temperature. Doduse malo ulagane u decembru i januaru, malo zbog kisne sezone, a vise zbog praznika.
Sto se gradjevinarstva tice, mislim da retko koja firma ima inzenjere na platnom spisku, a i ako su zaposleni kod firmi cisto sumnjam da imaju neku zavidnu platu. Elem lokalni inzenjeri su nezavisni konsultanti ili imaju svoje partnerske firme.

Vodeci gradjevinari su braca Polidano i Elbros, cenim da oni zaposljavaju tvoju struku, a sitnih gradjevinara ima koko oces . . .

Pozz i sretno . . .

Cao svima,
ja se skoro vratila s Malte I najblaze receno Sam odusevljena ostrvom.Planiram ponovo odem tamo,da nadjem posao I ostanem duze.Radi razmene iskustva evo me ovde na forumu...

Pozdrav svima :)

Putujem uskoro na Maltu ali nisam uspela da saznam sve sta me zanima pa ako bi mogli da mi odgovorute u koliko znate nesto.
Udata sam za naseg coveka koji ima i EU drzavljanstvo pa me zanima sta od papira moram da ponesem da bih dobila boravisnu i radnu vizu!?
Neko kaze ponesi vencani list sa apostile pecatom, neko kaze vencani list, izvod, drzavljanstvo, uverenje da nisam osudjivana sa apostile pecatom. Buni me to sto su mi neki rekli da imam ista prava kao i suprug i da ne nosim nista vise nego vencani list. Ne bih da mi zafali nesto a isto tako pokusavamo da ustedimo svaki dinar kako bih tamo imali za prvi mesec dok ne stigne plata. Molim vas da mi odgovorite ako bilo sta znate.

Hvala :)

Pozdrav svima :)

Putujem uskoro na Maltu ali nisam uspela da saznam sve sta me zanima pa ako bi mogli da mi odgovorute u koliko znate nesto.
Udata sam za naseg coveka koji ima i EU drzavljanstvo pa me zanima sta od papira moram da ponesem da bih dobila boravisnu i radnu vizu!?
Neko kaze ponesi vencani list sa apostile pecatom, neko kaze vencani list, izvod, drzavljanstvo, uverenje da nisam osudjivana sa apostile pecatom. Buni me to sto su mi neki rekli da imam ista prava kao i suprug i da ne nosim nista vise nego vencani list. Ne bih da mi zafali nesto a isto tako pokusavamo da ustedimo svaki dinar kako bih tamo imali za prvi mesec dok ne stigne plata. Molim vas da mi odgovorite ako bilo sta znate.

Hvala :)

Ponesi samo vencani list,znam 100 % jer sam ja drzavljanka EU a moj muz nije,najvaznije je da on prvi nadje legalan posao i stan,preda za Residence card (predaje se u Valletti,treba ispuniti par formulara,treba fotokopija pasosa,ugovora o radu i ugovora za stan),ti dobijas boravak i Residence card na osnovu njegovog zaposlenja na pet godina(naravno i ti moras predati papire u Valletti,vencani list,to jest fotokopiju engleskog prevoda itd.,to ces videti sta ti sve treba,opet brdo formulara itd.) i to ti daje pravo da radis,ne treba ti nista drugo.Drzavljanstvo ti nigde ne treba,imas pasos u kojem pise odakle si,uverenje da nisi osudjivana ako budu trazili za posao trazice ti da izvadis na Malti.Sve sto nosis od papira,vencani list,izvod iz maticne knjige rodjenih,diplome itd. prevedi na engleski jos u Srbiji kod sudskog tumaca jer je ovde dosta skuplje.

Poslednja izmena:
Hvala puno Emily :)
Danas sam isla da se raspitam i treba mi 20e za apoistil, 15e za notara i 5e za svaki dokument koji mi treba... kad sam videla tvoj post pao mi je kamen sa srca jer bi mi treblo bar 300 do 400e za sve overe i za vadjenje dokumenata jposto tek trebam da menjam prezime... Mozes li mi reci da li ta dokumenta trebam da overim apostile pecatom. Sudski tumac kod kog sam bila rekla mi je da se raspitam jer kaze da bi u principu trebala da overim samo vencani list apostile pecarom a da je za ostale dovoljan samo prevod. Izvini sto smaram ali ti si prva koja mi je rekla konkretno sta i kako.

Hvala puno :)

Hvala puno Emily :)
Danas sam isla da se raspitam i treba mi 20e za apoistil, 15e za notara i 5e za svaki dokument koji mi treba... kad sam videla tvoj post pao mi je kamen sa srca jer bi mi treblo bar 300 do 400e za sve overe i za vadjenje dokumenata jposto tek trebam da menjam prezime... Mozes li mi reci da li ta dokumenta trebam da overim apostile pecatom. Sudski tumac kod kog sam bila rekla mi je da se raspitam jer kaze da bi u principu trebala da overim samo vencani list apostile pecarom a da je za ostale dovoljan samo prevod. Izvini sto smaram ali ti si prva koja mi je rekla konkretno sta i kako.

Hvala puno :)

Nije problem,pitaj sta god te zanima,ne treba ti apostil ni za sta,imaju cudan sistem,pokazes original,das kopiju i to je to,ako ti bas zatreba mozes ovde isto overiti kod notara za toliko mada meni jos nikad nisu trazili iako sam pravila Resident card za nas cetvoro,upisala dvoje dece u skolu i nostrifikovala diplomu.

Ups zaboravila sam jos jedno vazno pitanje. Mi idemo zajedno pa me zanima posto prvo on mora da saceka Resident card da bi mogla ja da podnesem zahtev, koliko je vremena potrebno da on dobije dokumenta a koliko za mene? Da li cemo uspeti da izvadimo to za 3 meseca koliko ja imam pravo da boravim tamo bez Resident card i da li u koliko mi istekne 3 meseca boravka na Malti a ja sam predala za Resident i u trenutku isteka sma u proceduri za dobijanje Resident card mogu da boravim na Malti i dalje ili moram da se vratim za Srbiju? U svakom slucaju on ce dobiti odmah posao i odmah ce predati za papire, necemo odugovlaciti.

Pozdrav svima, prvo bih zeleo da kazem kako imate jednu jaku dobru zajednicu ovde, vidim da ste pomogli dosta ljudi i nadam se da nece biti drugacije u mom slucaju.. :)
Imam milion pitanja da postavim ne znam odakle da krenem :D Naime moja devojka i ja smo planirali da odemo negde van Srbije da radimo, ali ne znamo kako, sta, gde, kod koga.. U svakom slucaju culi smo od nekih prijatelja da je moguce doci na Maltu na "bum" sto bi se reklo, sa samo pasosem i parama. E sada mene zanima sto stvari u vezi toga i svaka pomoc mi je dobro dosla. Zanima me dal je to uopste moguce, ako jeste kako je najekonomicnije doci na Maltu, kako se zaposliti kada dodjemo tamo i kakvi su to poslovi ( mi bi smo u sustini bilo sta radili u pocetku, ja bih radio na gradjevini ako mora ne izvoljevam previse, a za nju naravno ipak nesto lakse sto bi devojka mogla da obavlja). Onda koliko para je potrebno za smestaj (i kako doci do smestaja) i hranu do prve neke plate, culi smo da za prezivljavanje nije potrebno mnogo i da su cene namirnica eventualno malo jace nego kao kod nas u Srbiji dal je to tacno? Kako bi smo mi to radili u pocetku dal je to na "crno" ili postoji neka varijanta registrovanog posla i kako doci do tih nekih papira, stvarno nisam upucen i ispravite me ako sam bilo sta pogresio u vezi ovoga.. Planirali bi da dodjemo od Novembra najranije posto evo vec je kraj Oktobra pa dok se organizujemo verovatno bi nam trebalo koja nedelja, da li je moguce naci posao u tom periodu, do sada sto sam slusao sve neki kazu moze neki ne moze tako da ne znam u sta da verujem.. Opet napominjem da bi mi radili bilo sta, znaci kao cistaci, peraci, fizikalac bilo sta i najosnovnije je dobro.. Ako nije moguce doci na "bum" koje su nam druge opcije? Svaka pomoc nam je dobro dosla i jako bi bili zahvalni! Pisacu ovde ako me jos nesto bude zanimalo, za sada ovo najosnovnije mi je vazno da saznam i informisem se. Nadam se da je sve ovo moguce i iscekujem pozitivne odgovore! :))
Pozdrav, unapred zahvalan Dusan.

Mozete predati zajedno,mozes predati cak jedan dan pre isteka 90 dana,samo zamolis sluzbenika da ti da potvrdu o tome da si predala zahtev za Residence card,cisto da imas nesto za svaki slucaj.Inace nas za svo vreme boravka ovde nisu nijednom legitimisali i prilicno sam sigurna da tu zivi gomila likova bez dokumenata,sto iz Srbije sto sa drugih krajeva.Sama kartica bude gotova za 15-30 dana,bar smo mi toliko cekali.

Pozdrav za sve..
Ozbiljno planiram odlazak na Maltu na prolece.. Sve forume i sve oficijalne sajtove sam detaljno proucila i sve je relativno jasno, ali ne mogu nikako naci sta se moze sa hrvatskim papirima, jer sam u mogucnosti da napravim taj pasos(putovnicu):)..
vidim da za Maltu i hrvatskim drzavljanima treba radna dozvola iako su EU.. Ima li neke prednosti hrvatski pasos u odnosu na srpski, sto se tice lakseg npr. zaposljavanja, izdavanja radne dozvole itd???...

Pozdrav svima, prvo bih zeleo da kazem kako imate jednu jaku dobru zajednicu ovde, vidim da ste pomogli dosta ljudi i nadam se da nece biti drugacije u mom slucaju.. :)
Imam milion pitanja da postavim ne znam odakle da krenem :D Naime moja devojka i ja smo planirali da odemo negde van Srbije da radimo, ali ne znamo kako, sta, gde, kod koga.. U svakom slucaju culi smo od nekih prijatelja da je moguce doci na Maltu na "bum" sto bi se reklo, sa samo pasosem i parama. E sada mene zanima sto stvari u vezi toga i svaka pomoc mi je dobro dosla. Zanima me dal je to uopste moguce, ako jeste kako je najekonomicnije doci na Maltu, kako se zaposliti kada dodjemo tamo i kakvi su to poslovi ( mi bi smo u sustini bilo sta radili u pocetku, ja bih radio na gradjevini ako mora ne izvoljevam previse, a za nju naravno ipak nesto lakse sto bi devojka mogla da obavlja). Onda koliko para je potrebno za smestaj (i kako doci do smestaja) i hranu do prve neke plate, culi smo da za prezivljavanje nije potrebno mnogo i da su cene namirnica eventualno malo jace nego kao kod nas u Srbiji dal je to tacno? Kako bi smo mi to radili u pocetku dal je to na "crno" ili postoji neka varijanta registrovanog posla i kako doci do tih nekih papira, stvarno nisam upucen i ispravite me ako sam bilo sta pogresio u vezi ovoga.. Planirali bi da dodjemo od Novembra najranije posto evo vec je kraj Oktobra pa dok se organizujemo verovatno bi nam trebalo koja nedelja, da li je moguce naci posao u tom periodu, do sada sto sam slusao sve neki kazu moze neki ne moze tako da ne znam u sta da verujem.. Opet napominjem da bi mi radili bilo sta, znaci kao cistaci, peraci, fizikalac bilo sta i najosnovnije je dobro.. Ako nije moguce doci na "bum" koje su nam druge opcije? Svaka pomoc nam je dobro dosla i jako bi bili zahvalni! Pisacu ovde ako me jos nesto bude zanimalo, za sada ovo najosnovnije mi je vazno da saznam i informisem se. Nadam se da je sve ovo moguce i iscekujem pozitivne odgovore! :))
Pozdrav, unapred zahvalan Dusan.

Dule, ja sam u slicnoj situaciji kao ti. Imam neke prijatelje tamo, mnogi su na crno, po dva tri posla imaju, zive po 4-5 u stanu, idu da se zajebavaju tamo, i to postujem.... Moji planovi su ipak malo drugaciji. E sad , oni su kao otisli na bum, ali imali su tamo nekog vec, pa vukli jedni druge, ja bih ipak da ih izbegnem pa zato gledam neki posao gradjevine da nadjem, da bih dobio radnu dozvolu, pa kad izvidim situaciju, kontam mesec dva, da dovedem i devojku tamo.... zvao sam neku agenciju trazio posao kao konobar, nasa neka devojka mi se javila, kaze da bi mi bila "najveca greska u zivotu da dodjem sad" za taj posao, kaze da cekam mart pa onda da probam.... zato sam se sad okrenuo da trazim neku gradjevinu.... eto tako, javi ako si saznao nesto novo, nisam pametan....

Sve dok nisam pogledao ovu temu, mislio sam da niko na Maltu ni ne ide :)
Pitanje za Pimbeta, posto vidim da je najvise potkovan ovde od svih , ujedno i najaktivniji.
Agencija EuroPlanB, ili Euro Educo kako je vec neko spominjao, nalazi se u city passage na Obelicevom vencu, da li znas mozda nekog ko je otisao preko te agencije, ili i sam mozda imas neka iskustva sa njima, nisam nesto preterano naivan ali sam optimista, pa bih sa 2-3 drugara pokusao preko te agencije , obecavaju 4.5 po satu najmanje , sto za prvi put i preko agencije mozda i nije lose :) svakako ako i ostanes bez posla traze ti drugi odma :D
mada sumnjam da do toga uopste i moze doci jer proveravaju ovde sve pre polaska :)
Hvala puno na odgovoru, jako cenim sve vas sto ste pisali ovde, ujedno ste i doveli do toga da se zapitam dal' uopste da idem preko agencije :) :worth:

Svima pozdrav i pitanje vezano za odlazak na Maltu preko Agencije EuroPlanB iz City passage-a:dobili smo ceritfikat i suprug i ja, dobili i pozivno pismo za posao na gradjevini sa 6,5 eura po satu. Ja sam dosta skepticna,ali i istovremeno puna optimizma i zelje da je to stvarno tako kao sto covek kaze /iz agencije/. Ne uzima odmah neku lovu - platis taj certifikat,kad dobijes pozivno pismo valjda platis jos 45 eura za lekarski i put do Budimpeste. Kaze da je nase pozivno za kraj decembra... Ne znam jos nista,ni gde idem - rekao je ali slabo sam uspela da upamtim - kaze da je 6,5 sat,ali ne znam gde je smestaj,da li imas hranu uz to, koje je radno vreme....Ako neko zna, molim brz odgovor, vreme leti!!!!

Ne znam koliko cesto i da li uopste vise pratis ovo, ali ako vidis poruku voleo bih ako je ikako moguce da stupimo u kontakt (mail,fb, telefon kako god da tebi najvise odgovara) ? Nov sam clan tako da ne mogu da saljem ove privatne poruke, a zeleo bih da postavim neka pitanja vezana za odlazak na Maltu.

Normalno i zakonsko radno vreme je 40 sati nedeljno, sve preko je overtime (prekovremeni) koji ako je placen kroz paycheck (platu) po satu base (osnova) x 1.5 tj 6.5 x 1.5 = 9.75 i tada podleze oporezivanju.
Najcesci primer je sat za sat tj svaki prekovremeni sat se placa opet 6.5 ali za njega ide poseban paycheck.
Ili prostije: 40 x 6.5 = 260 x 4 = 1040 - (oko) 150 = 890 ~ 900. Oko 150 je socijano i penzijsko iliti stamp duty...
A overtime bi bio na drugom ceku i u zavisnosti koliko je sati ostvareno toliko se dobije.
U najboljem slucaju bi bilo ukoliko se radi 2 sata overtime dnevno = 40 sati mesecno plus subote (opet ako se rade), a obicno rade po 6 sati x 4 = 24 + 20 = 44 x 6.5 = 286 jevrica cisto. 286 + 890 = 1186
Hranu ne verujem da neko placa i organizuje, mozda u hotelima, ali na gradilistu su prilicno konzervativni, hocu reci da svi gule konzerve i sendvice koji sami moraju da obezbede.
Isto je i za stan. Koliko ja znam stan su obezbedjivali Indijcima, po njih 15 u trosobnom stanu, prava milina, posebo ujutru kad im svima treba klonja u isto vreme LOL . . .
Mozes li nam reci od koje gradjevinske firme je pozivno pismo, cisto da proverimo da li je varanje od strane agencije?

Normalno i zakonsko radno vreme je 40 sati nedeljno, sve preko je overtime (prekovremeni) koji ako je placen kroz paycheck (platu) po satu base (osnova) x 1.5 tj 6.5 x 1.5 = 9.75 i tada podleze oporezivanju.
Najcesci primer je sat za sat tj svaki prekovremeni sat se placa opet 6.5 ali za njega ide poseban paycheck.
Ili prostije: 40 x 6.5 = 260 x 4 = 1040 - (oko) 150 = 890 ~ 900. Oko 150 je socijano i penzijsko iliti stamp duty...
A overtime bi bio na drugom ceku i u zavisnosti koliko je sati ostvareno toliko se dobije.
U najboljem slucaju bi bilo ukoliko se radi 2 sata overtime dnevno = 40 sati mesecno plus subote (opet ako se rade), a obicno rade po 6 sati x 4 = 24 + 20 = 44 x 6.5 = 286 jevrica cisto. 286 + 890 = 1186
Hranu ne verujem da neko placa i organizuje, mozda u hotelima, ali na gradilistu su prilicno konzervativni, hocu reci da svi gule konzerve i sendvice koji sami moraju da obezbede.
Isto je i za stan. Koliko ja znam stan su obezbedjivali Indijcima, po njih 15 u trosobnom stanu, prava milina, posebo ujutru kad im svima treba klonja u isto vreme LOL . . .
Mozes li nam reci od koje gradjevinske firme je pozivno pismo, cisto da proverimo da li je varanje od strane agencije?

TGS Company Malta,trebalo bi da idemo 23.12., kaze da je smestaj u barakama 2-3 u sobama,jedno kupatkilo na dve sobe...hrana je iz kuhinje na gradilistu.. Ja bih trebala da radim kao mala od kuhinje/pomocni radnik/....
Hvala na odgovoru.

Back