Malta

Druze ja planiram pocetkom decembra da odem,imam neke drugove dole,ali su stanovi u kojima zive krcati,da bi troskovi bili manji,pa sam odlucio za ih ne smaram sa smestajem,zive ko sardine u konzervi.Ukoliko niste nasli nikog oko stanovanja mozemo da se dogovorimo oko toga,samo ces mi res mi poslati email da se cujemo mimo foruma.Pozdrav

Druze idemo drugar i ja 04.12. na Maltu,ako jos uveknisi nasao cimere javi se na mail borismikelic85@gmail.com,mikelic.boris85@gmail.com.POZZ

- - - - - - - - - -

Ja sam druze zainteresovan,upravo gledam dali ima nekoga kome treba cimer,tako da mozemo da se dogovorimo oko toga u slucaju da ides pocetkom decembra.Pozdrav

Idemo 04.12. na MALTU,javi se na mikelic.boris85@gmail.com,trebaju nam cimeri.POzz

Na ovom forumu sam dobio mnogo korisnih informacija, HVALA SVIMA.
Posto bih i ja , kao i ostali, krenuo na Maltu sa mojim ortakom, pa me interesuje, ako neko ima informacije oko "zavrsnih radova" u gradjevinarstvu , tj. dali ima posla za parketare, molere, keramicare, gipsere, i koja je okvirno cena sata ili m2.

Imali neko da se javi, da da barem neki odgovor ?

Pozz
Parketari ne trebaju jer ovde koliko ja znam 95% stavljaju plocice..moleri mozda,nisam siguran...e gipseri mislim da trebaju jer sam sretao dosta nasih koji rade upravo to.
Cena po satu zavisi da li imas radnu dozvolu ili ne..ali krece ti se oko 4eur

Hvala na misljenju, ali mi se cini da je cena od 4eura po satu veoma mala, i u Srbiji se moze zaraditi toliko po satu , kad ima posla.
Imali neki" kontakt" , preko kojeg bih mogao direktnije da se raspitam o kolicini zarade po satu ?

Kolicina ti je druze za poslove u gradjevini za nas Srbe od 3.20 eura do 4 eura max.
Najace gradjevinske firme su JP BORG, ATTARD BROTHERS, BRIAN CONSTRUCTION LIMITED... Sad malo googlaj. Ako te interesuje jos nesto, pitaj. Vazi sa sve!

Pozdrav svima, evo da pomognem oko satnice za gipsera. Na zalost satnica je izmedju 4 i 5e. Znam nekoliko nasih ljudi koji rade na gradilistima, tako da je pocetna satnica otprilike takva, stvarno je retko da neko dodje ovde i odmah dobije vecu satnicu, ja bar ne znam. U Srbiji je cena slicna oko 5e po kvadratu ali dobro si naveo ~kad ima posla~.

Nemoj da trazis nista na maltaparku, gubis vreme! Od Srba nikom ne daju vise od 4 eura. Bez obzira imao dozvolu ili ne. Vise je bilo ranije. Znam samo jednog lika Leskovcanina koji radi argonsko zavarivanje u Marsi za 6 eura po satu. Ali lik dosta dugo radi u toj firmi. Ne znam nikog na Malti ko je nasao posao preko oglasa i novina. Sve koje poznajem nasli su posao tako sto su licno posetili firmu. Za posao je dosta teze od pobede Laburista na izborima koji su im izobecavali svasta. Od svega da ce da im pojeftine struju i vodu podignu za maltezane cenu rada i na taj nacin SPRECE STRANCE DA IM UZIMAJU POSLOVE. Zato radna dozvola se sada mnogo teze dobija nego do prosle godine. Na crno ne bih preporucio nikom da radi, bar ne posle isteka tri meseca legalnog boravka jer desava se, do duse vrlo reko, da panduri zaustave na ulici i traze isprave. Tada nastaje haos. Sledi deportovanje, kazna, krivicna prijava u Srbiji i 5 ili 10 godina zabrane ulaska.
Na Malti se radi junacki, nema sedenja, cestih pauza za kafu, cak i vreme koje provede covek na rucku u nekim firmama se odbija od celokupne satnice. Maltezani su zasta lenji ko bivole, ali zato druge umeju da teraju da rade i da ih pozuruju. Svako ko ide jer veruje da je to Evropa i da ce moci bas sva ljudska prava da ostvari, da je radnik zasticen... Nemoj da ide i da baca pare! Radno vreme na vecini poslova i u vecini, bar 90% firmi u sezoni je i po 13-14 sati. Po nekad je vraski tesko da se izdrzi. Ukoliko se razbolis gledaj da ne ides na bolovanje ili da bolovanje traje sto krace. Jedino sto je dobro u celoj prici je da kinta leze na vreme, nema kasnjenja plata. U sezoni se lepa kinta uzme, ali preko zime ima manje posla,manje radih sati, ceste su kise i vetrovi bas jaki onako. Tako da se zimi uziva i gleda da se sto manje trosi. Da bi nesto ostalo da se ustekuje od kinte mora se stedeti bukvalno na svemu, i na vodi i na snazi sijalica u stanu i na klopi i na bojleru i na provodu... Jeftini stanovi za rentiranje su na severu Qawra, Bugibba, Sent Pauls Bay, Meliha. Mada Melihu ne preporucujem ukoliko neko bas tamo ne radi, jer je sve preterano daleko iz Melihe. Stanovi su od 300 eura pa na gore. Najlakse se nalaze preko alencija kao sto su Dhalia, Simon Mamo real estate, Doors... Za iznajmljivane svi traze dve ipo kirije unapred. Jedna kirija ide za taj mesec,jedna ide ako ruiniras stan ili napravis dobar ceh za vodu i struju pa pobegnes... Hoce da se osiguraju. I pola kirije ide agenciji. Retko ko je nasao stan preko brojeva telefona na prozorima. Hrana im je dosta kvalitetnija nego nasa, nemaju vegete, sto je bez veze. I nije mnogo ni skuplja neko kod nas. Cigarete su skupe do jaja. Bilo koje. Od prilike to je to. Ako nekoga jos nesto interesuje, neka pita slobodno.

Imao bih par pitanja za ljude koji su otišli na Maltu, vratili se ili su još uvek tamo.

Drugar i ja smo mislili da eto malo odemo iz Srbije, u potrazi ne toliko za zaradom koliko za promenom sredine i sticanjem drugačijeg iskustva.
Naime bez obzira na zvanja nije problem bilo šta raditi, pa i kopanje kanala i gradjevina. Svoje poslove mogu da obavljam odakle god, a to je web dizajn i održavanje sajtova već napravljenih, ali bih ostišao da upotpunim svoj CV, posle Moskve i Frankfurta da stavim i Maltu na spisak.

Interesuje me procedura odlaska i dobijanja dozvole za rad, kako gde i šta, kome se obratiti?
Da li je potrebno ili je prečica ukoliko neko ti pošalje garantno pismo?
Najbolja varijanta odlaska, da li letom direktno iz BG-a ili kako?
Zanimaju me recimo satnice konobara, perača sudova u restoranima, fizikalnih radnika, pa i električara, elektromontera, i čak dizajnera ako neko zna?
Cene stanova i dažbina, struja, voda i tome slično?
Hrana i ostale potrebe sam izvukao zaključak iz predhodnih postova.

Dakle zarada nije toliko bitno koliko da se pokriju troškovi, ako ostane preko ok, prihodi već postoje s druge strane.
Hvala unapred na pomoći

Imao bih par pitanja za ljude koji su otišli na Maltu, vratili se ili su još uvek tamo.

Drugar i ja smo mislili da eto malo odemo iz Srbije, u potrazi ne toliko za zaradom koliko za promenom sredine i sticanjem drugačijeg iskustva.
Naime bez obzira na zvanja nije problem bilo šta raditi, pa i kopanje kanala i gradjevina. Svoje poslove mogu da obavljam odakle god, a to je web dizajn i održavanje sajtova već napravljenih, ali bih ostišao da upotpunim svoj CV, posle Moskve i Frankfurta da stavim i Maltu na spisak.

Interesuje me procedura odlaska i dobijanja dozvole za rad, kako gde i šta, kome se obratiti?
Da li je potrebno ili je prečica ukoliko neko ti pošalje garantno pismo?
Najbolja varijanta odlaska, da li letom direktno iz BG-a ili kako?
Zanimaju me recimo satnice konobara, perača sudova u restoranima, fizikalnih radnika, pa i električara, elektromontera, i čak dizajnera ako neko zna?
Cene stanova i dažbina, struja, voda i tome slično?
Hrana i ostale potrebe sam izvukao zaključak iz predhodnih postova.

Dakle zarada nije toliko bitno koliko da se pokriju troškovi, ako ostane preko ok, prihodi već postoje s druge strane.
Hvala unapred na pomoći
Da upotpunis CV? Da bi te lakse odbio onaj koji pozeli zaista da te zaposli! Ni jedan poslodavac se ne odusevi kad vidi bas puno izmenjanih radnih mesta i kompanija u CV-u kandidata. Odmah polazi od pretpostavke da nigde nisi zadovoljio cim si toliko firmi izmenjao. No, tvoja stvar! Ako tako zelis...
Elem, na gradjevini je dnevnica do 4 eura max. Imam drugare koji rade kao tesari u kompaniji, GP Borg za 3.20 eura. Zavisi kako ko ubode, ali niko ne prelazi 4 eura. Cistaci i peraci tepiha... U Ozo cleaning system, 4 eura, u firmi TBC 3.70 eura po satu. Konobari, sankeri. 4 eura, Peraci sudova 3.50 do 4 eura zavisi od mesta i kako ubodes.
Radnu dozvolu ti sredjuje poslodavac koji te zaposli, naravno moras malo da ih pritisnes i da im trazis da to urade za tebe, jer ti istu i naplate. Oni sto pricaju da mozes da apliciras preko malteskog ETC-a, kenjaju. Jer ti ETC (biro za zaposljavanje na Malti), kao coveku koji dolazi iz 3. sveta i samostalno trazi dozvolu za rad, nikada nece izdati dozvolu. Vazno je da nateras poslodavca da aplicira pre nego sto ti ostane manje od 6 nedelja legalnog boravka. Toliko je potrebno strucnjacima iz Kastilje da obrade aplikaciju. ukoliko se oduzi i ne dobijes odgovor iz Kastilje, trazis produzetak boravka koji je jos dva meseca, dok ne stigne dozvola. Mada rekoh u prethodnom postu, sada je jako, jako tesko za dozvolu. Ne zelim nikog da obeshrabrim, ali je zaista takva situacija.
Struja i voda su skupe stavke. Od prilike cetvoroclana porodica sa dvoje male dece potrosi oko 250 eura mesecno, minimum. Znaci sve velike potrosace svesti na minimum, peglu, bojler, fen za kosu, desktop racunar, mikrotalasnu, ko ima, i ostale potrosace za grejacima ili elekrtomotorima. Sto se vode tice, nema tusiranja tri puta dnevno i prosipanja uzalud, ukoliko zelis da stedis i da te ne izuju iz cipela kada dodje racun.
Sto se odlaska na maltu tice, raspitaj se o liku koji se zove Vlada, iz Rume je. Sa njim ides kombijem do Treviza, a od Treviza avionom do Malte. On kupuje i avionsku kartu i salje ti rezervaciju na email.
Cujem da su nasi poostrili malo na granicama jer ih pritiska EU. Tako da ces morati da imas ili garantno pismo ili rezervaciju hotela sada. Obavezno imaj kod sebe neku od platnih debitnih kartica VISA, MASTER... Jer ako nemas kesa koliko carinik trazi, kazes da je resto na kartici. Nemaju zakonskog prava da ti proveravaju karticu... I u proslom postu sam rekao dosta a slabo si citao. :) Verujem da ces ovaj da procitas detaljnije. :)

Poslednja izmena:
Trudi se da izbegnes odlazak nasom avio kompanijom, jer nismo u EU. Odmah na sletanju avion ce pricekati svi moguci panduri, carinici, ovi, oni... I postavice svakom bezbroj glupih pitanja. Tako da kada ides iz bilo koje zemlje EU, niko te nista ne pita i vece su sanse da prodjes bez cimanja i preznojavanja.

Hvala na veoma detaljnom i iscrpnom odgovoru, zaista je veoma prijanto pročitati iskustvo nekoga ko zna, a ne naglabanja koja je neko pisao a od Malte video samo razglednicu :D

Što se tiče CV-a neće on nikome značiti, već samo meni, odavno vodim svoj posao, servis računara i web dizajn, tako da u skorijoj budućnosti nisam baš nameravao da se smucam po našim firmama i tražim posao, ovo što idem više je onako da eto pokrijem troškove življenja, da ne uzimam sa gomile :D

Od svih prevoza gledao sam, a i par njih mi preporučilo, najbolje avionom iz Sofije, cena sa taksama je 110e a prevoz do Sofije kombijem 30e iz Niša.

Što se satnica tiče za navedene poslove tako nešto sam predpostavljao, računao sam do 3.5e max, pa uz nekih 10 radnih sati ili više i umerenu štednju, a imam sreću da nisam pušač, moglo bi da se boravak isplati, tj potkrpi, pa ne mora i ništa da ostane, ima odakle će da kaplje.

Hvala još jednom na svim informacija, pa ću da vidim detaljno da prikupim sve informacije, dokumenta, pa eto možda se i odlučim u skorije vreme za to putašestvije :D

Jeste malo skuplje tako kako si naveo, ali mozda je i bolja varijanta. Pametnije je zaobici bracu Austrougarske konjusare u sto sirem luku. I pre su bili bahati, mogu misliti sad kad su usli u EU.

Predlog za maltapark se odnosio na to da moze da proceni koji tipovi poslova su najtrazeniji jer ja ne vidim ni jedan drugi nacin da se informise o tome sta se ovde trazi. A pored toga oko maltaparka se ne slazem uopste sa ovim da je to gubljenje vremena, kao prvo treba pokusati sve, kao drugo znam ljude koji su dugo ovde na malti i koji su tako pronalazili poslove. Naravno da treba da se ode u firmu pa nece niko posle telefonskog poziva ili slanja cv-a da zaposli nikog na lepe oci. Za satnice se slazem ali ja poznajem i veliki broj maltezana koj i rade kao cleaner-i pa imaju 4 do 4.50e i rade vec po par godina. Jednostavno to su poslovi koji su najslabije placeni i tu je prici kraj, takodje su i medjuradni odnosi najgori verovatno. E sad npr. u IT sektoru je prica drugacija a i za papire je dosta lakse, mada i tu zavisi koja profesija, koja kompanija a i dosta od toga ko koga zna. Sto se stanovanja tice stanovi su na celom ostrvu negde od 300e pa krecu na gore, mozda ima vise nasih u bugibi ili auri :), ali i na jugu u marsaxlokku ili birzebuggi mogu da se nadju po toj ceni negde i jeftinije. Zavisi i ko sta trazi, na severu je npr. engleski dominantan tacnije vecina ljudi ga koristi dok od vallette juznije to nije slucaj, cak ima i dosta ljudi koji ga ne znaju uopste npr. u zejtunu ili rabat(rabat kod mdine ne viktorija na gozou, mada je tamo jos gore :)) ili zebugg. Za apliciranje preko ETC se slazem u potpunosti jer od tog posla nema nista, jedino preko poslodavca, e sad u ovim kompanijama za cistace oni to odbijaju oko plate, za gradjevinu ne znam iskreno mogu da pitam ali je verovatno slicno ili isto, dok je kod vecine drugih poslova suprotno, firma uvek snos troskove apliciranja i svega ostalog. Ali kao sto sam vec napisao stvarno sve zavisi od profesije, kako se ko snadje i gde zaposli, nema nikakvog pravila.

Sto se laburista tice oni jesu obecavali sve i svasta ali vecina maltezana je zadovoljna onim sto trenutno rade, jer pokusavaju da uvedu kakav takav red, prethodni su izgleda pokupili malo od naseg pelcera kako uspesno voditi politiku za svoj dzep. Struja i voda su stvarno bitne stavke ovde i svi stede. Mada asterix ako je duze ovde zna kako se struja ovde proizvodi pa zna i zasto je tako skupa, tako da dolazak laburista i ovaj novi projekat sa gasom jeste ispunjenje obecanja da ce struja pojeftiniti. Takodje je poceo da resava i problem africke emigracije koja nje tako mala i raste sve vise i vise. Ko je bio u marsi zna o cemu pricam. Sto se tice rada na crno to ne bih ni u kkvom obliku preporucio jer su kazene drasticne. A izgleda da ce ova vlast poostriti dosta kontrolu rada jer ima dosta ljudi iz svih krajeva balkana koji tako rade dugo vremena, mada ima dosta i drugih naravno.

Za stanove ja licno ne bih preporucio agencije jer im poklanjate pola kirije, ima dovoljno stanova na doticnom sajtu koji je spominjan sa moje strane, mada ce vam svi bukvalno traziti dve kirije odmah, jedna je ako nesto unistite ili za racune, ali pola kirije agencijama je po meni poklon, ne znam, ja sam nasao svoj prvi stan preko maltaparka bez ikakvog cimanja za jedan dan. Sto se puta tice ja sam leteo najcesce preko budimpeste, jednom bec i jednom skoplje(skoplje-trevizo-malta), mada je i sofija verovatno ok opcija. Ne znam samo kako funkcionise oko sengena sa bugarskom jer su njih tretirali kao nas do nove godine, samo su mogli neograniceno da borave kao turisti ali su morali da rade radne dozvole kao i mi. Cuo sam da od Nove godine to ne vazi za Bugare i Rumune vise, ali nisam siguran, tako da ne znam da li prolazis kontrolu kad sletis ovde iz bugarske?

Back