Malta

Za sve koje zanima koji se poslovi traze na malti posetite ovu stranicu http://www.maltapark.com/ . Tu imate sve ifnormacije koji su poslovi najtrazeniji i tu svi kojima trebaju radnici postavljaju oglase. Takodje mozete videti koliko se krecu cene stanova za izdavanje i imate jos jedan sajt http://www.timesofmalta.com/. na ova dva sajta imate sve potrebne informacije koje vas interesuju a koje se ticu stanova i poslova koji se traze.

Pimbe,hvala ti na odgovoru. Nisam znao da se bakšiš tako deli. Mislio sam što dobiješ tvoje,a neki deo daješ šanku. Mogu li da te pitam još ovo,
Da li se taj bakšiš dobija dnevno, i da li se plata dobija mesečno ili sedmično ,možda nešto treće. Ja planiram da dodjem za oko mesec dana,da li je to zaista loše vreme za traženja posla? Hvala ti još jednom.
OK, mart je rani pocetak sezone.

Na Booya-ine komentare o visini satnice mogu da dodam samo da visina satnice zavisi od nivoa znanja Engleskog.
No English = 3.5 do 4 E, Tarzan Engleski = 4.5 E, A oni koji znaju Engleski = 5+ E, naravno u zavisnosti od struke i posla koji se trazi . . .

Pozz

Hvala svima na informacijama. Vidim da situacija nite sjajna,ali koliko sam razumeo nije loše kad se nadje posao,sam start je težak i skup. Ne očekujem da se obogatim, niti med i mleko. Želim da dodjem tamo radim,možda nešto i uštedim i popravim engleski za koji mislim da je solidan. Živim i radim u Beogradu,plata 25000,bakšiš 10000-20000 mesečno(trnenutno donja granica,možda i manje). Plaćanje kirije i računa iznosi 30000 diwmara. Znači ostaje mi crkavica i stalno preračunavanje. Otud moj motiv za dolazak na Maltu,mogu li da očekujem bolju situaciju od navedene? Hvala...

@booya
Nisam siguran da sam te razumeo sta si hteo da kazes. Lekar ili doktor medicine su jedna te ista stvar, tako da tvoja izjava ako si doktor naci ces posao kao lekar, bas i nema smisla. Sto se tice potreba za lekarima oni su i te kako trazeni kako u EU, tako i van nje, u EU najvise Nemacka, Austirja itd, tako da oko toga nisi upravu uopste. Mada ja licno se dvoumim izmedju Norveske i Malte(najvise mi se dopadaju), pa zato i pokusavam da skupim sto vise informacinja kako bi se odlucio za jednu od te dve zemlje. Hvala tebi na dogovoru u svakom slucaju, ali nadam se da ima neko upuceniji ovde da mi odg na moja pitanja, ili neko ko radi u zdravstvu na Malti.

@booya
Nisam siguran da sam te razumeo sta si hteo da kazes. Lekar ili doktor medicine su jedna te ista stvar, tako da tvoja izjava ako si doktor naci ces posao kao lekar, bas i nema smisla. Sto se tice potreba za lekarima oni su i te kako trazeni kako u EU, tako i van nje, u EU najvise Nemacka, Austirja itd, tako da oko toga nisi upravu uopste. Mada ja licno se dvoumim izmedju Norveske i Malte(najvise mi se dopadaju), pa zato i pokusavam da skupim sto vise informacinja kako bi se odlucio za jednu od te dve zemlje. Hvala tebi na dogovoru u svakom slucaju, ali nadam se da ima neko upuceniji ovde da mi odg na moja pitanja, ili neko ko radi u zdravstvu na Malti.

Nisam strucnjak sto se medicine tice ali kad si rekao lekar ja sam skontao da je to ono kad imas kasalj, prehladu, temperaturu odes kod lekara pa te on dalje posalje kod specijaliste na pregled tj kod pravog doktora. Ako vec znas da su lekari ili "doktori medicine" trazeni na zapadu zasto pitas? Ja svakako ne bih dolazio na Maltu pored jedne Nemacke, Austrije, Svajcarske itd da ne nabrajam, kao doktor medicine ako vec mogu da biram. Nesto sto neki ne kontaju to je da je Malta vrlo mala zemlja i gde god da pozelis da odes moras da ides avionom. Svaki kutak Malte i do najdaljeg dela Malte mozes doci autom za sat ipo-dva vremena i to vozeci kroz gusta naselja.
Neko ce reci da mracim ovim informacijama ali jednostavno je tako. Ja bih na tvom mestu isao u neku mnogo vecu i bogatiju zemlju. Ovih dana pricam za jednim maltezom koji zivi i radi u Australiji gde ima dosta malteza. Obicni radnici tamo zaradjuju oko 700-800 $ nedeljno, a za doktore ne smem ni da pomislim koliko zaradjuju. Doktori su na zapadu jedna od najplacenijih profesija, imaju vile sa bazenima, kucerine od 200-300 kvadrata i dvorce koliko zaradjuju. Kao sto si vec sam rekao moj ti je savet da ako mozes nadjes i kontaktiras nekog od nasih ljudi koji rade u toj profesiji ovde i da se malo bolje informises u vezi posla.

Nisam strucnjak sto se medicine tice ali kad si rekao lekar ja sam skontao da je to ono kad imas kasalj, prehladu, temperaturu odes kod lekara pa te on dalje posalje kod specijaliste na pregled tj kod pravog doktora. Ako vec znas da su lekari ili "doktori medicine" trazeni na zapadu zasto pitas? Ja svakako ne bih dolazio na Maltu pored jedne Nemacke, Austrije, Svajcarske itd da ne nabrajam, kao doktor medicine ako vec mogu da biram. Nesto sto neki ne kontaju to je da je Malta vrlo mala zemlja i gde god da pozelis da odes moras da ides avionom. Svaki kutak Malte i do najdaljeg dela Malte mozes doci autom za sat ipo-dva vremena i to vozeci kroz gusta naselja.
Neko ce reci da mracim ovim informacijama ali jednostavno je tako. Ja bih na tvom mestu isao u neku mnogo vecu i bogatiju zemlju. Ovih dana pricam za jednim maltezom koji zivi i radi u Australiji gde ima dosta malteza. Obicni radnici tamo zaradjuju oko 700-800 $ nedeljno, a za doktore ne smem ni da pomislim koliko zaradjuju. Doktori su na zapadu jedna od najplacenijih profesija, imaju vile sa bazenima, kucerine od 200-300 kvadrata i dvorce koliko zaradjuju. Kao sto si vec sam rekao moj ti je savet da ako mozes nadjes i kontaktiras nekog od nasih ljudi koji rade u toj profesiji ovde i da se malo bolje informises u vezi posla.

Taj sto ides kod njega kada imas kako ti kazes citiram: "Nisam strucnjak sto se medicine tice ali kad si rekao lekar ja sam skontao da je to ono kad imas kasalj, prehladu, temperaturu odes kod lekara pa te on dalje posalje kod specijaliste na pregled tj kod pravog doktora." je takodje pravi doktor, samo sto je on radi kao doktor opste prakse. Ne postoje pravi i lazni doktori, niti je taj neki skretnicar koji te salje kod "pravog doktora". Moj ti je savet da ne odgovaras bzvz na pitanja ljudi ovde u koja se ne razumes, jer nema ponetu, samo mozes da zbunis ljude bzvz.

Inace postavio sam pitanje vezano za posao lekara na Malti nadajuci se da ce mi odgovoriti neko ko je upucen u zdravstvo na Malti, ili neko ko radi u istom. Nazalost nije mi jos odgovorio niko upucen, vec ti koji blago receno nisi upucen u te stvari. Hvala tebi na pokusaju da odgovoris, ali ocigledno da nemas veze sa tim, niti si upucen u plate lekara na Malti, niti da li ima posla, niti u bilo sta vezano sa tim. Tako da se nadam da ima neko ovde ko je bar malo upuceniji od tebe i ko mi moze dogovoriti na moja pitanja.

Jako mnogo vas lupeta gluposti...vi sto pljujete, niste mogli ili niste umeli da nadjete posao tamo dole pa pljujete po malti iz sveg glasa...ja sam evo cist primer, vec drugu godinu idem dole da radim i imam 4 puta vecu platu nego u Srbiji...ne znam sta sad ne valja tamo? jel tesko? pa svuda je...jel nostalgija...jeste...jel moze da se zaradi...MOZE...

Pozdrav svima! Da li medju vama ima neko ko je konkretno zaposlen ili ima mozda poznanike u oblasti racunovodstva ili IT-a na Malti? To su struke mene i mog supruga, Malta bi nam bila sjajno rjesenje za pokusati se "usidriti", ali svakako su na tom planu najbitnije realne informacije vezane za mogucnosti i uslove zaposlenja... Po ovim portalima sa ponudom posla djeluje mi da je dole prilicno frekventno na tom planu, ali opet su informacije iz prve ruke neprocjenjive. Ako neko moze pomoci - zahvalna sam do neba... :-)

Pozdrav svima! Da li medju vama ima neko ko je konkretno zaposlen ili ima mozda poznanike u oblasti racunovodstva ili IT-a na Malti? To su struke mene i mog supruga, Malta bi nam bila sjajno rjesenje za pokusati se "usidriti", ali svakako su na tom planu najbitnije realne informacije vezane za mogucnosti i uslove zaposlenja... Po ovim portalima sa ponudom posla djeluje mi da je dole prilicno frekventno na tom planu, ali opet su informacije iz prve ruke neprocjenjive. Ako neko moze pomoci - zahvalna sam do neba... :-)

ST Microelectronic verovatno 10 + nasih IT engineers radi tamo . . . Plus ko zna koliko jos po ostalim manjim firmama . . .

Evo sta ima novo na Malti i na pomenutuj grupi srbinamalti:

Поштовани,Ускоро се отвара велика ауто гаража на Малти којој су потребни механичари, фарбари, ауто електричари итд.Уколико желите више информација јавите се Бобану на +35699919200.Срдачан поздрав,Малтешко-Српска Заједница

Dear all,

A large garage is soon to open in Malta, and they will need mechanics, painters, auto electricians etc.

If you would like more information on the opportunity please contact Boban on +35699919200.

Best regards,
cleardot.gif

Maltese-Serbian Community

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "Zajednica Srba na Malti - Serbian Community in Malta" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to srbinamalti+unsubscribe@googlegroups.com.
To post to this group, send email to srbinamalti@googlegroups.com.
Visit this group at http://groups.google.com/group/srbinamalti.
For more options, visit https://groups.google.com/groups/opt_out.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.Hteo bih pre svega da zamolim za savet sve one koji su već na Malti.Konkurisao sam preko net-a,pa mislim kod više od 40-ak kompanija,na Malti naravno,za posao. U pitanju je rad sa klima uređajima i elektrikom,priložio diplomu,sertifikate,dokaz o dugogodišnjem radnom iskustvu (15 god) i niko živ da odgovori ,pa makar i negativno. Vidim da su ti poslovi baš traženi dole. Kontaktirala me je samo jedna kompanija i to pitanjem kad mogu doći na intervju,mislim smešno je i da pomislim da samo dođem zbog toga. Pitanje je ,da li je to praksa na Malti da nisu tako brzi i agilni po pitanju zapošljavanja ili ja uzalud očekujem poziv za posao? Unapred hvala na odgovoru. Velibor

Cao Zorice...
Neznam koga ocekujes da ti se javi
Ali ae evo, da se ja osetim prozvanim :D
Elem, pitanje ti je preopsirno...
Ako ces da radis na farmi onda treba da trazis posao i stan u Burmarradu, Bidniji, Mdjaru i tako tim selima.
Ako ces recimo da radis na farmi ribe, onda Bugibba, Salina, Marsaslok ili Birzebbuga...
Ako uopste neces da radis na farmi, a recimo hoces da radis u kafani (kao i vecina posetilaca ovog podforuma) onda trazis stan i posao na lokaciji Sliema, Gzira, San Gilijan, St Julians, Paceville, St. Anrews, Pembrook, San Gwann i tako dalje i tako blize, da ti kaem tacno, sva ova gorepomenuta mesta (kobojagi gradovi) su povezani i manji su od Limana ;) ...

S obzirom da si iz Novog Sada, koji ima malo vise stanovnika od cele Malte, a MNOGO vise teritorije (povrsinske) onda bi trebalo da ti bude jasno da je na Malti sve relativno blizu :D
Mere ostrva su 26 km puta 16 km, a povrsina celog arhipelaga ( 4 ostrva, od kojih su samo 2 naseljena) je zadivljujucih 365 kv km, na kome zivi (prilicno komotno) nesto malo ispod 400.000 dusa, za tvoju informaciju opstina Arilje (malinari) ima 21.000 stanovnika i 380 kv km teritorije ;)
Malta je vise sever Afrike, a mnogo manje jug Evrope...
Malteski jezik je 75% Arapski, rest je malo Italijanskig, Francuskog, Engleskog i ko bi znao kojeg jos :mrgreen: pisu latinicom, gramtika je slicna nasoj
Jedu enormno mnogo i krkaju samo masnu pastu uglavnom :zjede:
Tamane i pastice, neke njihove kiflice sa sirom ili graskom od lisnatog testa, masne pice, lazanje i ostale mediteranske brze djakonije, ali preterano masne :jede:

Voze kako ko zna i ume, tako da je prilicno haoticno na ulicama . . .
Bitno je da veze pojas i pazi na par speed kamera, a za ostalo koga je briga . . . :dash::dash:
Vozi se pogresnom stranom ulice

Stanovi za iznajmljivanje su od 150 - 200 pa dokle 'oces...
Priupitaj gugla za : real estate Malta, ili properties Malta...
Stanovi se izdaju namesteni u fulu . . .
Znaci ves masina, TV, posteljine sudovi i sve pratece i pretece drangulije . . .
A recimo mreze za komarce su dodatna oprema :hahaha: I da, komarci su ko rode i ujedaju 365 dana u godini :sad2:

Telefon prema Srbiji je recimo 10 puta skuplji nego prema EU ili Americi ( ne bitno kojoj ) SMS prema bilo kom inostranstvu je 15 centi . . . Pozivi u lokalu su relativno jeftini . . . Ukoliko se zove sa automata na ulici ima caka sa predbrojem 1021 i onda je jeftinije, msm da je za 5 eura oko 25 min bla bla . . :telefon:

Gorivo je 1.5 eura, lebac je oko 0.5, meso je od 1.5 pa gore, sir zavisi koji od zilion vrsta, al ae recimo gorgonzola je oko 6 e kilo, paradajiz je oko 1.5, autobus je od 2 do 1 e, 2 je klempa za turiste, a 1 je za sve koji poseduju Maltesku licnu . . . Beli taxi je astronomski skup, Wembley taxi je ok, kao i neki novi zuti . . . Pivo u prodavnici je od 0.25 pa da 6 e za pola kila :pivce: u kafani od 1.5 pa do 10 opet za pola kila. Flajka wiskija recimo Famous Grouse je oko 17 e, a Chivas ( za regal ) je oko 25 za 700 ml. Mleko nem pojma posto je :sad2: U kafani moze da se jede pristojno za manje od 10 eura

Zimi ume da bude ladno, ko kod nas sad recimo :zima2: snega nema

Leti je cesto pasja vrucina :pas:

Katolicizam rules :pop2: a za nase velike praznike dolazi nam i nas popa :pop: Sluzba je uglavnom u Valeti ili na Savoy Hill-u u Slimi . . .

:bye:
BUMP, cisto da ne ponavljam.
Novi Sad je pomenut u kontektstu odgovora jednoj forumasici

:bye:

Pozdrav svima.Hteo bih pre svega da zamolim za savet sve one koji su već na Malti.Konkurisao sam preko net-a,pa mislim kod više od 40-ak kompanija,na Malti naravno,za posao. U pitanju je rad sa klima uređajima i elektrikom,priložio diplomu,sertifikate,dokaz o dugogodišnjem radnom iskustvu (15 god) i niko živ da odgovori ,pa makar i negativno. Vidim da su ti poslovi baš traženi dole. Kontaktirala me je samo jedna kompanija i to pitanjem kad mogu doći na intervju,mislim smešno je i da pomislim da samo dođem zbog toga. Pitanje je ,da li je to praksa na Malti da nisu tako brzi i agilni po pitanju zapošljavanja ili ja uzalud očekujem poziv za posao? Unapred hvala na odgovoru. Velibor
Pa stvarno su bezobrazni ti Maltezi.
Velibore, spusti se sa neta na zemlju i ako ti treba posao idi na Maltu i trazi posao.
Koliko te kosta da dodjes i da se vratis? Nemoras leteti AJir Serbijom, biznis klasom, doduse njihova karta za ekonomsku je jednaka biznis karti Luftike.
Ima bus koji krece iz Bgda za Trevizo kod Venecije, msm da je 50 jura, ako nije i jevtiniji, a karta sa Rajanerom iz Treviza za na Maltu a za recimo 14ti Mart je evo pa vidi sam koliko je:
[TABLE="class: avlTbl, width: 0"]
Wed, Mar 12 2014[TR="class: fc2 fs15"]
[TH]Flight[/TH]
[TH]Depart[/TH]
[TH]Arrive[/TH]
[TH="class: rt, align: right"]Fare (EUR)[/TH]
[TH][/TH]
[TH][/TH]
[TH]Select[/TH]
[/TR]
[TR="class: {'bg2':selDate[0][2] == fare[0] + '|' fare[1]}"]
[TD="class: fs15 ng-binding"]FR3874[/TD]
[TD="class: ng-binding"]17:25[/TD]
[TD="class: ng-binding"]19:20[/TD]
[TD="class: rt prc ng-binding, align: right"]27.99[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

BTW minibus te istovari na vrata Treviso departures

Neznam sta, kako i koliko ti ocekujes od Malteza koji odrzavaju klime, oni uglavnom imaju male firme, 5 do 10 radnika, a i gazda radi s njima i to ko konj.
Ja sam skoro platio dolazak i intervenciju klima tehnicara 20 jura ukupno sa senzorom evaporatora koji kosta 5, a radio je preko sat vremena.
Lepo su te pitali kad ti odgovara da dodjes na intervju, neznam da li si ocekivao da ti oni kartu i jos neki dinar za usput posalju?
Otkud oni znaju, prvenstveno kako izgledas, kakav ti je nivo Engleskog, kakav ti je nivo znanja i sposobnost pronalazenja i otklanjanja kvarova, poznavanje propisa u okviru HVAC, rukovanje aparatima i alatima, a jer se u tim firmama uglavnom ide po kucama u opravke.
Ako nemozes da izdvojis 50+27.99x2= 155.98 za put i prenociste za 10 dana u hostelu u Gziri 100, koliko jedes nem pojma, al za deset dana nemozes pojesti vise od 150, pa da si iz gladi izasao, sve ukupno dodje 405.98 jura.
I to je cifra za slucaj da NE dobijes posao...
A ako nemas tih 410 onda trazi tamo posao pa zaradi, pa dodji, jbga...

Zdravo ljudi, prvo da se zahvalim aktivnim forumasima na vremenu koje izdvajaju kako bih nas zainteresovane, sto bolje upoznali sa stanjem na Malti.:worth: Imam par pitanja, nakoje možda imate odgovore.
Kao prvo interesuje me da li je neko imao iskustva sa uplatom putnog zdravstvenog osiguranja? Konkretno hteo sam pre puta da uplatim, Delta Generali putno osiguranje, koje bi me pokrilo za nekih 6 meseci boravka.
Završio sam fakultet zaštite na radu, tim poslom sam se bavio nekih godinu dana u Srbiji, tako da imam iskustva u tome. Pa me interesuje da li možda neko zna, kakva je mogućnost pronalženja posla u toj struci? Na ravno da ne planiram da tražim samo posao u struci, to je i u Srbiji teško, ali čisto me interesuje, možda neko ima neku korisnu informaciju. :think:
Takođe me interesuje kakva je mogućnost pronalaženja posla koji nije povezan sa turizmom ( neka indusrija, građevinarstvo, itd)?
Dolazak sam planirao krajem aprila.
Znam da su mesta veoma blizu jedno drugom. Ali neko vaše mišljenje koj "grad" izabrati?

Unapred hvala na odgovoru. ;)

HAkunamatata koji god grad da izaberes svejedno je ako nadjes posao, pitanje je samo koliko si spreman da odvojis za kiriju. Sliema, Gzira, Valleta ni ne pomisljaj kirije su nenormalne. Sve ostalo zavisi kako se snadjes...

To make money go gotta spend money ;) ja sam prvi put dosao ovde sa oko 1200 evra (unapred dajes 2 kirije, voda i struja bezobrazno skupa, hrana koja nimalo nije jeftina, i ostale potrepstine)
Pimbe svaka ti je na mestu. Posao se ne dobija preko interneta ljudi, to je greska ako mislite da cete tako naci posao. Ovde niko ne odgovara na te mail-ove, samo preko telefona mozes da nesto uradis i to eventualno da dogovoris intervju nista vise. Niko ne zaposljava ljude, a da mu oci nije video a treba svaki dan da radi sa njim. Klima uredjaja sigurno ima mali zilion ovde na Malti i to neko treba da odrzava, ovde zvezda przi pa razbija ja kada sam dosao od maja do oktobra kisu nisam video...
Anyway ja cim skupim malo neku kintu begam sa ove stencuge nzm za druge ali meni se ovde ne svidja niti mi se ostaje. Fala njima za sve al ovde treba da propisas krv da bi zaradio neke normalne pare da bi ziveo komotno, a ako hoces da ustedis neke ozbiljne pare bolje idi prodaj bubreg ili jetru bolje ces da prodjes...

Poslednja izmena:
Pa stvarno su bezobrazni ti Maltezi.
Velibore, spusti se sa neta na zemlju i ako ti treba posao idi na Maltu i trazi posao.
Koliko te kosta da dodjes i da se vratis? Nemoras leteti AJir Serbijom, biznis klasom, doduse njihova karta za ekonomsku je jednaka biznis karti Luftike.
Ima bus koji krece iz Bgda za Trevizo kod Venecije, msm da je 50 jura, ako nije i jevtiniji, a karta sa Rajanerom iz Treviza za na Maltu a za recimo 14ti Mart je evo pa vidi sam koliko je:
[TABLE="class: avlTbl, width: 0"]
Wed, Mar 12 2014[TR="class: fc2 fs15"]
[TH]Flight[/TH]
[TH]Depart[/TH]
[TH]Arrive[/TH]
[TH="class: rt, align: right"]Fare (EUR)[/TH]
[TH][/TH]
[TH][/TH]
[TH]Select[/TH]
[/TR]
[TR="class: {'bg2':selDate[0][2] == fare[0] + '|' fare[1]}"]
[TD="class: fs15 ng-binding"]FR3874[/TD]
[TD="class: ng-binding"]17:25[/TD]
[TD="class: ng-binding"]19:20[/TD]
[TD="class: rt prc ng-binding, align: right"]27.99[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

BTW minibus te istovari na vrata Treviso departures

Neznam sta, kako i koliko ti ocekujes od Malteza koji odrzavaju klime, oni uglavnom imaju male firme, 5 do 10 radnika, a i gazda radi s njima i to ko konj.
Ja sam skoro platio dolazak i intervenciju klima tehnicara 20 jura ukupno sa senzorom evaporatora koji kosta 5, a radio je preko sat vremena.
Lepo su te pitali kad ti odgovara da dodjes na intervju, neznam da li si ocekivao da ti oni kartu i jos neki dinar za usput posalju?
Otkud oni znaju, prvenstveno kako izgledas, kakav ti je nivo Engleskog, kakav ti je nivo znanja i sposobnost pronalazenja i otklanjanja kvarova, poznavanje propisa u okviru HVAC, rukovanje aparatima i alatima, a jer se u tim firmama uglavnom ide po kucama u opravke.
Ako nemozes da izdvojis 50+27.99x2= 155.98 za put i prenociste za 10 dana u hostelu u Gziri 100, koliko jedes nem pojma, al za deset dana nemozes pojesti vise od 150, pa da si iz gladi izasao, sve ukupno dodje 405.98 jura.
I to je cifra za slucaj da NE dobijes posao...
A ako nemas tih 410 onda trazi tamo posao pa zaradi, pa dodji, jbga...[/QU
Hvala ti na savetu,uzgred ima let iz Sofie za 11000 din.

Zdravo ljudi, prvo da se zahvalim aktivnim forumasima na vremenu koje izdvajaju kako bih nas zainteresovane, sto bolje upoznali sa stanjem na Malti.:worth: Imam par pitanja, nakoje možda imate odgovore.
Kao prvo interesuje me da li je neko imao iskustva sa uplatom putnog zdravstvenog osiguranja? Konkretno hteo sam pre puta da uplatim, Delta Generali putno osiguranje, koje bi me pokrilo za nekih 6 meseci boravka.
Završio sam fakultet zaštite na radu, tim poslom sam se bavio nekih godinu dana u Srbiji, tako da imam iskustva u tome. Pa me interesuje da li možda neko zna, kakva je mogućnost pronalženja posla u toj struci? Na ravno da ne planiram da tražim samo posao u struci, to je i u Srbiji teško, ali čisto me interesuje, možda neko ima neku korisnu informaciju. :think:
Takođe me interesuje kakva je mogućnost pronalaženja posla koji nije povezan sa turizmom ( neka indusrija, građevinarstvo, itd)?
Dolazak sam planirao krajem aprila.
Znam da su mesta veoma blizu jedno drugom. Ali neko vaše mišljenje koj "grad" izabrati?

Unapred hvala na odgovoru. ;)
Sto se tice tog zdravsvenog osiguranja, nem pojma, cenim da je to tebi palo na pamet zbog tvoje profesionalne deformacije (Zastita na radu)
Inace zastita na radu je srlo slabo prisutna na Malti, posebno na gradjevini (nazalost), jer sam sebi moras da kupis naocare, rukavice, cipele, cenim da jedino slemove daju za dz, a tako je u i ostalim granama privrede. E u Bankama imaju po jenog pandura, ali to je vec zastita para, a ne rada ;)
Sto se boravista tice, najprometnije je u Slimi, Gziri i nadovezujucim naseljima, sto rezultira u prilicno visokim cenama stanova, za razliku od ruralnih mesta tipa Sent pols bej, Budziba, Birzebudza i td. gde su cene stanovanja znatno prihvatljivije, ali imaju puno manjkavosti i to prvenstveno zbog transporta, jer na Malti vozi kako ko zna i ume, tako da su guzve nevidjene i bar meni strasno frustrirajuce.
Ljudi, uglavnom, traze stan u blizini posla, ukoliko i koliko je god blize moguce.

Hvala Pimbe, takvo neko stanje što se tiče zaštite na radu sam i očekivao, tako da sam to pomenu čisto reda radi. :D U kontaktu sam sa nekim društvom koje je tamo, oni nisu dugo na Malti, ali su mi sličan odgovor dali. Prvenstveno sam planirao da okušam sreću u ugostiteljstvu, znači konobar, šanker, perač sudova, šta god za početak, ali sam čuo da nije baš lako doći do tih poslova, obzirom da dolazimo iz zemlje koja nije članica EU, e sad to je utisak nekih ljudi koji nisu dugo tamo. Naravno da nisam neko ko dolazi tamo i planira da sve bude savršeno, hmmm da je to moguće, malo ljudi bi ostalo u Srbiji, realno. :hahaha: Nadam se da ću za početak uspeti da nađem bilo koji posao, koji će mi omogućiti da barem uspem stan da platim i naravno da klopam nešto.
Solidno poznajem posao oko struje, neznam dal` alat svoj da ponesem, majku mu... :D
Eee a vas tamo ako interesuje nešto u vezi posla i tako nečega u Srbiji, pitajte... :D :hahaha: :D

Usput čisto da znate, preko Wizz Air, iz Budimpešte karta je oko 95 evra, polazak je krajem aprila, Beograd-Budimpešta vozom je 15 evra.

Back