Malta

Za stanove ja licno ne bih preporucio agencije jer im poklanjate pola kirije, ima dovoljno stanova na doticnom sajtu koji je spominjan sa moje strane, mada ce vam svi bukvalno traziti dve kirije odmah, jedna je ako nesto unistite ili za racune, ali pola kirije agencijama je po meni poklon, ne znam, ja sam nasao svoj prvi stan preko maltaparka bez ikakvog cimanja za jedan dan. Sto se puta tice ja sam leteo najcesce preko budimpeste, jednom bec i jednom skoplje(skoplje-trevizo-malta), mada je i sofija verovatno ok opcija. Ne znam samo kako funkcionise oko sengena sa bugarskom jer su njih tretirali kao nas do nove godine, samo su mogli neograniceno da borave kao turisti ali su morali da rade radne dozvole kao i mi. Cuo sam da od Nove godine to ne vazi za Bugare i Rumune vise, ali nisam siguran, tako da ne znam da li prolazis kontrolu kad sletis ovde iz bugarske?
Ne znam kada si ti druze dosao na Maltu kako je bilo, ali sada nije tako. Ukoliko nemas nekog da prespavas kod njega i uzdas se u Malta park sto se stana tice, kao i u zvanje telefona sa prozora stanova... Moze se desiti da prespavas i napolje bar jedno vece. Meni se desilo da mi u toku jednog dana zakazu vidjenje za stan cetvorica i ni jedan se ne pojavi na dogovoreni sastanak, jedan se javi samo telefonom na moj poziv i kaze mi da je stan vec izdao. Ova trojica se i ne jave na poziv. Imaju pravo svi novi koji dodju na Maltu i kazu da su ljudi koji borave duze na Malti ustvari izgubili kompas kako sve sada ide i pricaju bajate price. ''Znas kad sam ja dosao, bilo je ovako...''

Predlog za maltapark se odnosio na to da moze da proceni koji tipovi poslova su najtrazeniji jer ja ne vidim ni jedan drugi nacin da se informise o tome sta se ovde trazi. A pored toga oko maltaparka se ne slazem uopste sa ovim da je to gubljenje vremena, kao prvo treba pokusati sve, kao drugo znam ljude koji su dugo ovde na malti i koji su tako pronalazili poslove. Naravno da treba da se ode u firmu pa nece niko posle telefonskog poziva ili slanja cv-a da zaposli nikog na lepe oci. Za satnice se slazem ali ja poznajem i veliki broj maltezana koj i rade kao cleaner-i pa imaju 4 do 4.50e i rade vec po par godina. Jednostavno to su poslovi koji su najslabije placeni i tu je prici kraj, takodje su i medjuradni odnosi najgori verovatno. E sad npr. u IT sektoru je prica drugacija a i za papire je dosta lakse, mada i tu zavisi koja profesija, koja kompanija a i dosta od toga ko koga zna. Sto se stanovanja tice stanovi su na celom ostrvu negde od 300e pa krecu na gore, mozda ima vise nasih u bugibi ili auri :), ali i na jugu u marsaxlokku ili birzebuggi mogu da se nadju po toj ceni negde i jeftinije. Zavisi i ko sta trazi, na severu je npr. engleski dominantan tacnije vecina ljudi ga koristi dok od vallette juznije to nije slucaj, cak ima i dosta ljudi koji ga ne znaju uopste npr. u zejtunu ili rabat(rabat kod mdine ne viktorija na gozou, mada je tamo jos gore :)) ili zebugg. Za apliciranje preko ETC se slazem u potpunosti jer od tog posla nema nista, jedino preko poslodavca, e sad u ovim kompanijama za cistace oni to odbijaju oko plate, za gradjevinu ne znam iskreno mogu da pitam ali je verovatno slicno ili isto, dok je kod vecine drugih poslova suprotno, firma uvek snos troskove apliciranja i svega ostalog. Ali kao sto sam vec napisao stvarno sve zavisi od profesije, kako se ko snadje i gde zaposli, nema nikakvog pravila.
Oko papira to vise nije tako! Mnogo ih manje ljudi od nas Srba dobija nego do prosle godine; Bar za poslove tipa gradjevina, ciscenje... Pa kao IT inzinjer koji dobro zna posao u bransi ces i u Nemackoj da dobijes papire ko od sale, ne vidim zasto nebi na Malti. Maltezani su u vecem broju, ''tutubani'' njima sve treba, svaki kadar! Nesto nisam provalio da su u bilo cemu drugom dobri, osim u dzabolebarenju.
A sto se mesta stanovanja tice, pa bolje je da se zivi na severu i da se prica na engleskom sa ljudima, nego na jugu. Cenim da ni ti ne znas malteski. :)

Ja se izvinjavam ali moja preporuka oko trazenja stanova se odnosila na generalnu potragu, nisam mislio bas egzaktno iskocis iz aviona, maltapark i uletis u stan. Slazem se da je vecina ljudi dosta neodgovorna i da potraga stana moze da potraje. Ja licno smatram da svako ko planira da dodje i da proba da se snadje ovde treba sebi da napravi bar osnovni plan. Ako nikog ne poznaje ovde da prespava moze da iznajmi neki jeftiniji hostel na 5-6 dana, a njih bar ima dosta, i krene u potragu za stanom i poslom. Stan ce sigurno naci, za dan-dva ili cak 5 ali ce naci nesto sto mu odgovara, a sacuvace 100-150e za neke druge potrebe. Tako ja razmisljam iskreno, mozda i gresim. Nekome je verovatno lakse da se ne cima. Sto se dozvola tice jesu poostrili ali zavisi za sta, nisu jedini poslovi ovde gradjevina i cistaci, na zalost nasi najvise apliciraju za te poslove, kao i hiljade ostalih stranaca. Tu i lezi razlog zasto su poostrili oko tih dozvola jer jednostavno ima previse zahteva. Da ne zaboravimo i problem africke emigracije koji je jako ozbiljan ovde, a ti emigranti u vecini slucajeva rade za znatno
nize satnice od nas. Ako sve postavljas tako kakve su sanse da bilo ko dobije radnu dozvolu u Nemackoj na poslovima cistaca i gradjevini, pa uporedi to sa Maltom, jer slozices se vecina ljudi koji apliciraju za te poslove nemaju nikakve diplome ili dokaze o prethodnom iskustvu(ok mozda u gradjevini). Po meni jesu poostrili proceduru za dobijanje radnih dozvola ali ipak nije nemoguce dobiti istu. Kao sto sam ranije napisao, zavisi sta radis, gde radis, i koga znas (tacnije tvoj direktor ili gazda) :)

- - - - - - - - - -

Sto se malteskog tice ne cenis bas dobro, solidno baratam :)

Za stanovanje je nebitno, sever ili jug ili bilo gde na ostrvu. Jednostavno zavisi kako se ko uklopi i snadje. Svuda moze da se nadje pristojan posao, pristojan stan itd, e sad sve je to stvar resenosti i nekog generalnog plana koji pojedinac napravi. Takodje treba i malo srece da bi se covek snasao, ali to je svuda ne samo ovde. Ovde ti bar niko nece traziti partijsku knjizicu i nece prvo da te pita ono nase slavno : ~Ciji si ti?~ :)

E da, ovo je moje licno misljenje i utisak, da ne ispadne da samo protivurecim Asterix-u. Mozda je njegov stav tacniji, a ja gresim. Mislim da treba probati ali prvo dobro, dobro i napominjem po treci put dobro isplanirati a ne juris ovamo je sve zlatno, lezis na plazi a lova kaplje.

Potreban cimer ili cimeri od aprila , trenutno sam u Msidi ali moram da menjam stan jer nas ima vise nego sto to stan da dozvoljava.Moj budgzet je 150-200E Molim da se jave samo osobe koje su vec na Malti
.

Procitao sam,mozete li mi reci koji su poslovi najtrazeniji na malti?Gde ima dosta nasih ljudi?ja imam jednog drugara koji je otisao pre otprilike mesec dana da radi tamo u obezbedjenju,

Zanima me da li ima potraznje za stolara za rad na malti? imam 10 god radnog iskustva na masinama ,sklapanju,farbanju u komori i svih vrsta montaza! Molim vas ako znate sta i kako bi moglo da se dodje do posla da mi odgovorite na poruku! pozdrav i hvala unapred

Zanima me da li ima potraznje za stolara za rad na malti? imam 10 god radnog iskustva na masinama ,sklapanju,farbanju u komori i svih vrsta montaza! Molim vas ako znate sta i kako bi moglo da se dodje do posla da mi odgovorite na poruku! pozdrav i hvala unapred

za miroslav mirkovic,druze nadjoh na netu oglas za stolara evo ti link pa vidi o cemu se radi http://www.oglasibeograd.com/1_Beograd/

Pozdrav za Vladu82,ja sam takodje zainteresovan za odlazak na Maltu u to vreme.
poslao sam ti poruku sa mojom mail adresom ali evo ti je opet pa ti ako zelis javi se.

Poslednja izmena od moderatora:
dali je nekome potreban cimer na malti? dali ima neko ko hoce da ide na maltu,da podelimo troskove stana,sto vise to bolje...vec sam bio tamo pre par god. znam jezik,,,,znaci ako neko hoce nek se javi ,sigurno ce nam biti lakse kad smo zajedno...

Nov sam,pročitao sam celu temu. Našao sam mnogo korisnih informacija,ali i dalje imam par pitanja. Naime,planiram doći sredinom marta i tražiti posao kao konobar. Zanima me kakve su šanse ići na Comino i tamo tražiti stan i posao. Još jedna stvar. Kakav je bakšiš tamo,i koliko okvirno izlazi na mesečnom nivou(znam da zavisi od mesta do mesta),ali neko ako može da napiše. Hvala

Nov sam,pročitao sam celu temu. Našao sam mnogo korisnih informacija,ali i dalje imam par pitanja. Naime,planiram doći sredinom marta i tražiti posao kao konobar. Zanima me kakve su šanse ići na Comino i tamo tražiti stan i posao. Još jedna stvar. Kakav je bakšiš tamo,i koliko okvirno izlazi na mesečnom nivou(znam da zavisi od mesta do mesta),ali neko ako može da napiše. Hvala
Na Kominu nema naselja ni zitelja, zimi samo jedan pandur. Tamo mozes da kampujes za DZ. Ima i jedan hotel koji radi u letnjem periodu, farma svinja, kula gde je snimljen Grof monte kristo i preko nekoliko pecina.
Baksis se skuplja tokom smene i DELI se SVIM zaposlenima osim gazdi i kuvaru (jer su oni bolje placeni), znaci svi zaposleni dele baksis i konobari i barmeni i peraci casa i tanjira i svo pomocno osoblje iz kuhinje. Koliko okvirno bude baksisa zavisi od rupe u kojoj radis....
Najjaci za koji sam ja cuo (i uverio se) je u kafani Malata pored starog parlamenta u Valeti. Jbga tu rucaju, veceravaju i opijaju se ministri i ostale easy money jajare . . .

;)

Pimbe,hvala ti na odgovoru. Nisam znao da se bakšiš tako deli. Mislio sam što dobiješ tvoje,a neki deo daješ šanku. Mogu li da te pitam još ovo,
Da li se taj bakšiš dobija dnevno, i da li se plata dobija mesečno ili sedmično ,možda nešto treće. Ja planiram da dodjem za oko mesec dana,da li je to zaista loše vreme za traženja posla? Hvala ti još jednom.

Nov sam ovde, pa imam par pitanja.
Prvo interesuje me da li su trazeni lekari? Posto studiram medicinu, pa kada zavrsim planiram mozda da odem na Maltu.
Zatim interesuje me kakve su plate lekara?
Da li je potrebno samo da se zna engleski, ili mora i da se polozi neki od kuseva istog?
Takodje generalno kakav je zivot, da li se tesko dobija posao, koliko je mesecno potrebno za normalan zivot itd. Generalno sve informacije su dobrodosle.
Hvala unapred!

dali je nekome potreban cimer na malti? dali ima neko ko hoce da ide na maltu,da podelimo troskove stana,sto vise to bolje...vec sam bio tamo pre par god. znam jezik,,,,znaci ako neko hoce nek se javi ,sigurno ce nam biti lakse kad smo zajedno...

Pozdrav Dzoni, meni bi mozda trebao cimer. Kad ti otprilike planiras da dodjes ovde ? Ako zelis da se detaljnije cujemo mozemo da razmenimo skajp adrese pa da popricamo.

Da odgovorim na neka pitanja ovde koja sam prethodno procitao. Posla za molere ima. Za konobare ima. Ali, nije lako snaci se u pocetku ko prvi put dolazi. Ja sam licno presao jako trnovit put dok se nisam snasao i jos nisam zadovoljan nekim stvarima. Plate za konobare 4-4,5 evra na sat plus baksis koji se negde deli, negde ne, zavisi od mesta. Ja licno sam dosao da radim kao konobar i evo sad radim struju. Ako neko misli da je lako naci posao grdno se vara. Nimalo nije lako i budite spremni da ako ne uspete da nadjete posao, da imate dovoljno da se vratite kuci. Bez min 1000 evra ni ne pomisljajte da dolazite ako ste ozbijni da ovde trazite srecu. Za smestaj vam u startu treba min 300 evra jer se prvi mesec odma placa i depozit u visini kirije. Ja sam naveo 300 evra jer uglavnom svi dele kiriju stanova koji se krecu od min 250 pa navise. Dakle 150 evra sa vase strane plus depozit jos toliko ako vas je dvoje. moleri 4,5 -5,50 evra na sat do 5,50 ako ste dugo zaposleni u firmi. Veoma VAZNO niko vam nece dati u startu 5 evra satnicu cak iako ste dobar majstor ili konobar! Nase ljude placaju minimalno! Maltene kao crnce i zato ne ocekujte neke velike pare ovde kada pocnete da radite. Da bi ste stigli do 4,5 ili 5-6 evra satnice morate jako dugo da ste u firmi dakle nekoliko godina! Ko kaze da vam ne treba radna dozvola vas laze, jeste mozete da radite neko vreme bez ikakvih papira ali cete imati minimalac od 4 evra! Upravo su u jednoj firmi gde radi nasih 30-ak ljudi ostali bez posla zbog crnaca koji rade za manje para. Drzava placa pola plate firmi koja zaposli crnce da bi ih skinuli sa socijale. Crnci imaju 4 evra a nasi su imali 5 evra na sat i 7,5 za svaki sat overtime.Sada su svi na ulici zbog crnaca kojih ima ko govana ovde.

Lekari? Za lekare nisam bas siguran da je konkretno tvoje zanimanje potrebno ovde ili bilo gde u zemljama EU, za lekara mozes da vidis destinacije tipa afrika i bliski istok. Ali ako si doktor naci ces posao sigurno ali kao lekar... Ne bih se bas kladio da moram. Upoznao sam jednog malteza doktora koji zna nekoliko nasih ljudi koji su doktori i rade u njihovoj glavnoj bolnici Mater Dej i za sve je imao samo reci hvale.

Plate se uglavnom dobijaju ili na dve nedelje ili na mesec dana. Za posao konobara ti je najbolje negde pocetkom aprila. Mali savet, radnu dozvolu neces dobiti kao konobar niti je iko ovde ima ako je iz Srbije, dakle minimalac plus baksis ako uopste prihvati da te zaposli na crno sto je za neke rizik. Ja sam prosle godine poceo bio da radim kao konobar i drugi dan me gazda pitao imas li dozvolu ja naravno ne i nazad na ulicu. Zasto nasi ljudi ne mogu dobiti radnu dozvolu za zanimanje konobara? Iz jednog veoma prostog razloga. Jer nismo u EVROPSKOJ UNIJI. Da bi vas gazda prijavio kao konobara procedura je sledeca: On prvo mora da objavi oglas da trazi konobara, prednost imaju naravno lenji maltezi, ako se ne javi ni jedan maltez na oglas sledeci na redu za posao su stanovici iliti rezidenti EU, pa tek onda ako se niko iz navedenih zemalja ne javi dolazis ti na red. Sto ni teoretske sanse nema da se desi, dakle papire zaboravi. Jos nesto, jako tesko je za nas naci posao jer uglavnom traze ljude sa papirima , jer cim spomenete da ste iz Srbije odmah znaju da ne mogu da apliciraju za vas jer niste iz EU! Moj savet ti je izbegavaj Maltu i ako mozes trazi nesto bolje. jer ovde vise nije kao sto je bilo pre par godina i sve je teze i teze plus sada je na vlasti nova vlada koja izbegava da zaposljava strance jer zele da smanje nezaposlenost svojh ljudi. Ja licno ne planiram ovde da ostajem, tek toliko da skupim dovoljno kesa i neku papirologiju do kraja god i pravac preko bare.

Back