Malo o Subotici

Da li ste Subotičanin-Subotičanka?

• Da

• Dodjoš

• Ne

• U prolazu

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nikada nisam bila na Majkinom, na Jelenu jesam. Oba su na ni 10 min peske od mene :D

Ono...nije bilo lose, nije bilo ni wow efekta a cene su malo vise.

Nocenje sam videla da je oko 70 evra ali su nocenja svakako jako poskupela na Palicu od kada je bio ovaj covid.
Na majkinom salašu nije čak bilo ni tv-a u sobi ali meni to nimalo nije smetalo. Pa znači živiš na Paliću?

A na kom jeziku se drži misa u njoj na madjarskom ili hrvatskom, pošto su i jedni i drugi katolici?
Ovde kod mene naizmenično. Nisam nešto u toj verskoj priči, ali sam radoznao i otvoren da upoznam drugačije. Zato sam bio u raznim crkvama, katolici, protestanti, baptisti, adventisti, mormoni ... a naravno i u džamiji i sinagogi.

Da li znate da u Subotici postoji ''Mini Jugoslavija'', odnosno mali plac koji je neko kupio radi evociranja uspomena na počivšu nam domovinu? E, pa upravo tamo je posle dve godine pauze, polaganjem venca na spomenik Josipu Brozu Titu, svečano obeležen jedan od najznačajnijih praznika u nekadašnjoj Jugoslaviji - Dan Republike.

Da li znate da u Subotici postoji ''Mini Jugoslavija'', odnosno mali plac koji je neko kupio radi evociranja uspomena na počivšu nam domovinu? E, pa upravo tamo je posle dve godine pauze, polaganjem venca na spomenik Josipu Brozu Titu, svečano je obeležen jedan od najznačajnijih praznika u nekadašnjoj Jugoslaviji - Dan Republike.

Postoji i pre covida je bilo dosta ljudi iz ex YU koji su dolazili tu.
Ozbiljno odrzavaju tradiciju :)

Daklem gradska kuća je jedno zaista ogromno zdanje koje se ovako sa zemlje zbog gabarita i ne može u celini uslikati. Pošto mi je helikopter bio na popravci, a svi dronovi odoše u Ukrajinu onda sam morao samo ovako:

IMG-20221030-121053-1.jpg

Grad za primer: Subotica novac za proslavu Nove godine daje na mlade i lečenje dece​

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić odlučio je da sredstva iz budžeta grada u iznosu od 5,9 miliona dinara, opredeljena za doček Nove godine na gradskom trgu, budu preusmerena.
Novac će biti preusmeren mladima i za lečenje dece.

Deo iznosa će biti preusmeren za studentske stipendije, čime će biti omogućeno da, pored već dodeljenih 100, bude odobreno dodatnih 38 gradskih stipendija, za studente koji su kao rangirani na listi ostvarili 110 bodova, na osnovu odluke koju je ranije doneo gradonačelnik.
"Takođe, 959.000 dinara biće usmereno na budžetski Fond za podsticanje razvoja mladih talenata, te će svih 237 učenika i studenata koji su konkurisali i ispunjavaju uslove konkursa dobiti sredstva namenjena usavršavanju i razvoju svog talenta", navodi se u saopštenju kabineta gradonačelnika.

Dodaje se da će 500.000 dinara biti usmereno na račun Fondacije za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine.

"Preko Fondacije, grad je za pomoć u lečenju teško obolele dece i omladine u tekućoj godini realizovao 83 molbe", navodi se u saopštenju.
https://www.021.rs/story/Info/Vojvo...Nove-godine-daje-na-mlade-i-lecenje-dece.html

E pa dragi moji Subotičani ne piše vam se dobro:

Poskupljuju usluge osam javnih preduzeća?​

Osam subotičkih javnih preduzeća zatražilo je od Gradskog veća saglasnost za povećanje cena usluga. Ukoliko zahtevi budu odobreni, od 1. februara naredne godine Subotičani će morati da izdvoje više novca za plaćanje usluga Vodovoda, Čistoće, Parkinga, Subotica-transa, Pogrebnog, Dimničara, Stadiona i Subotičkih pijaca.
Vodovod je zatražio povećanje cena čiste vode, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda za 25 odsto. U istom procentu poskupeće i usluge sakupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada.

Sat parkiranja u crvenoj zoni koštaće 55 dinara, u žutoj zoni sat vremena parkiranja građani će plaćati 45 dinara, a u plavoj zoni 30 dinara. Zatraženo je, između ostalog, da bude povećana i cena parkiranja kod Otvorenog univerziteta, pa će sat koštati 55 dinara. Doplatna karta bi pratila ovaj talas i bila bi 1.000 dinara.

Cena ulaznica na bazene i klizalište će poskupeti na 250 dinara. Takođe, mogle bi poskupeti i sve grobljanske usluge, a na poskupljenje od 10 odsto mogu računati i pijačari.

Ukoliko zahtev JKP "Dimničar" bude odobren, godišnje usluge čišćenja i kontrole dimovnih objekata umesto 1.754 dinara, koštaće 2.192,50 dinara.

Iako je letos već povećalo cene svojih usluga, JP "Subotica-trans" ponovo je uputilo zahtev za korekciju cena u gradskom i prigradskom saobraćaju, od prosečno 12,5 odsto povećanja. Karta u gradskom autobusu koštaće 120 dinara ukoliko se kupuje kod vozača.
45715-nova-fontana-gradska-kuca-februar2022.jpg

https://www.subotica.com/vesti/poskupljuju-usluge-osam-javnih-preduzeca-id45715.html

Dakle na onoj slici gore je pozorište, a u vezi njega ima i izvesnih novina:

Narodno pozorište u Subotici u funkciji do kraja ove godine​

To je rekao pokrajinski premijer Igor Mirović.
"Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, finansiraće završne radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici, sa dodatnih 674 miliona dinara. Pod svodovima Narodnog pozorišta u ovoj godini imaćemo prve nastupe subotičkih umetnika i umetnika iz zemlje i sveta", izjavio je Mirović danas u Subotici, nakon potpisivanja ugovora za izvođenje VIII/2 faze radova.

Ukupna vrednost ugovora iznosi 1,15 milijardi dinara sa PDV-om, od čega je Ministarstvo kulture obezbedilo 400 miliona, a Grad Subotica 80 miliona dinara.

"Subotica će dobiti objekat koji će biti hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, verujem, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada. Uz brojne izazove i probleme možemo da kažemo da ćemo biti generacija koja će završiti radove na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici, i da ćemo u ovoj godini Pozorište vratiti u funkciju. Iz želje da ubrzamo radove, Pokrajinska vlada je za rekonstrukciju u ovoj poslednjoj fazi izdvojila novac u prošlogodišnjem rebalansu budžeta i ta odluka je ubrzala proceduru i dovela do plana da radove završimo ove godine. Uspeli smo kao tim uz međusobnu koordinaciju da obezbedimo deo sredstava da radovi počnu", izjavio je Mirović.

Prema rečima gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, sa ovom fazom biće okončani svi završni građevinsko-zanatski radovi u svim blokovima zgrade osim u koncertnoj dvorani, koja je sama po sebi zasebna celina i radiće se u narednoj fazi.

Narodno pozorište će na raspolaganju imati glavnu pozorišnu salu, kamernu scenu, probne sale kao i sve potrebne prostore za rad glumaca, tehnike i administracije.
https://www.021.rs/story/Info/Vojvo...-Subotici-u-funkciji-do-kraja-ove-godine.html

Rekoh vam čini mi se da u Subotici ima mnogo spomenika, verovatno više nego u Novom Sadu koji je veći. I tako onomad naiđoh i na ovaj:

IMG-20221030-113016-1.jpg

Istina je da spomenici palim borcima u 2. svetskom ratu na ovim prostorima nisu baš u modi poslednjih decenija, ali ja svejedno i dalje mislim da treba da postoje.

Proveo sam lani 5 dana u Subotici. Propjesacio sam dosta po njoj i okolici. Bio sam do granice u onoj sumi kojoj se sada ne mogu sjetiti ime.

Propjesacio sam u okolici Subotice Palicko jezero skoro cijelo (do druge brane) i nazad do vikend naselja ako se dobro sjecam imena i tamo sam sjeo na bus za natrag. Upoznao sam usput par ljudi s kojima sam od nekih duze razgovarao, a s nekima krace. Uglavnom bilo je sve 5 :)

Slike koje je @dlugomir postavio imam i ja :)

Imam jedno pitanje za poznavatelje Palickog jezera. Prije nego sta postavim pitanje da bude jasnije htio bi napisati od kuda sam krenuo i gdje sam zavrsio na kraju. Gledajuci sad na karti ne vidim najjasnije, ali sam se sad prisjetio vidio kafe bar terasa. Bio je blizu stanice i otuda sam krenuo, obisao sam uz jezero parkove i dosao do 2 nasipa iliti brane.

Mislio sam da se moze obici sve u krug i tu nastaje problem. Nakon sta sam prosao taj dio nakon 2 brane jos je malo vodila staza,a nakon nje sam upao na neko napusteno imanje. Kako nisam vidio vise stazu dosao sam do ceste preskocio ogradu i nastavio cestom nazad gdje sam kod vikend naselja sjeo na bus ivratio se u Suboticu.
Moje pitanje glasi. Ima li cijela staza oko Palickog jezera i da li sam ja negdje falio ili nema cijele staze u krug?
Sva sreca pa mogu i volim hodati jer je to bila duga hodnja :)

Imam jedno pitanje za poznavatelje Palickog jezera. Prije nego sta postavim pitanje da bude jasnije htio bi napisati od kuda sam krenuo i gdje sam zavrsio na kraju. Gledajuci sad na karti ne vidim najjasnije, ali sam se sad prisjetio vidio kafe bar terasa. Bio je blizu stanice i otuda sam krenuo, obisao sam uz jezero parkove i dosao do 2 nasipa iliti brane.

Mislio sam da se moze obici sve u krug i tu nastaje problem. Nakon sta sam prosao taj dio nakon 2 brane jos je malo vodila staza,a nakon nje sam upao na neko napusteno imanje. Kako nisam vidio vise stazu dosao sam do ceste preskocio ogradu i nastavio cestom nazad gdje sam kod vikend naselja sjeo na bus ivratio se u Suboticu.
Moje pitanje glasi. Ima li cijela staza oko Palickog jezera i da li sam ja negdje falio ili nema cijele staze u krug?
Sva sreca pa mogu i volim hodati jer je to bila duga hodnja :)
Verovatno si krenuo ili od okretnice šestice ukoliko si sišao na poslednjoj stanici ili od Muškog štranda gde je taj kafić Terasa.
U planu je da se napravi celom dužinom šetalište, staza ali još ne postoji.
Može da se obiđe ali ja uglavnom kada pređem taj nasip izađem na zaobilazni put ka Subotici, tamo gde se nalazi salaš Đorđević.
Dakle čula sam da su ljudi obišli peške baš uz jezero ali kao što rekoh ja nisam, nema staze.

Mada i to je samo deo jer ima i dalje od nasipa.

Valjda ćemo dočekati da se napravi staza skroz okola. Baš bih volela. Pogotovo ako posade drveće uz puteljak pa biciklom...Milina...

Verovatno si krenuo ili od okretnice šestice ukoliko si sišao na poslednjoj stanici ili od Muškog štranda gde je taj kafić Terasa.
U planu je da se napravi celom dužinom šetalište, staza ali još ne postoji.
Može da se obiđe ali ja uglavnom kada pređem taj nasip izađem na zaobilazni put ka Subotici, tamo gde se nalazi salaš Đorđević.
Dakle čula sam da su ljudi obišli peške baš uz jezero ali kao što rekoh ja nisam, nema staze.

Mada i to je samo deo jer ima i dalje od nasipa.

Valjda ćemo dočekati da se napravi staza skroz okola. Baš bih volela. Pogotovo ako posade drveće uz puteljak pa biciklom...Milina...
Krenuo sam od kafica terasa. Znaci nisam nigdje falio :) Kada sam preskocio ogradu koja je na slici poceo sam se vracati i nedugo zatim s moje lijece strane odnosno jezera pocele su se pojavljivati kuce pa sam povezao da sam dobro napravio jer bi upao u naseljeni privatni posjeti. Sva sreca ovaj prvi posjed je bio napusten.

Javi se kada budeš navraćao pa ćemo videti. :) Ja uglavnom vikende provodim u Beogradu.
Moze :)
U slucaju da pocnem graditi ove godine onda nista od putovanja, a mislio sam ove godine kao i lani krenuti iz Beograda samo bi se ovaj put uputio prema jugu. Lani sam ostao 10 dana u Beogradu od 5 planiranih. Imao sam jos lani dogovor da se nadem sa @SilverStar samo sam nakon vise od 3 tjedna puta neplanirano "zaglavio" u Smederevskoj Palanci :)

Krenuo sam od kafica terasa. Znaci nisam nigdje falio :) Kada sam preskocio ogradu koja je na slici poceo sam se vracati i nedugo zatim s moje lijece strane odnosno jezera pocele su se pojavljivati kuce pa sam povezao da sam dobro napravio jer bi upao u naseljeni privatni posjeti. Sva sreca ovaj prvi posjed je bio napusten.

Moze :)
U slucaju da pocnem graditi ove godine onda nista od putovanja, a mislio sam ove godine kao i lani krenuti iz Beograda samo bi se ovaj put uputio prema jugu. Lani sam ostao 10 dana u Beogradu od 5 planiranih. Imao sam jos lani dogovor da se nadem sa @SilverStar samo sam nakon vise od 3 tjedna puta neplanirano "zaglavio" u Smederevskoj Palanci :)
I meni je u planu da istražim malo jug Srbije...ali otom potom...Uvek fali ili vremena ili para...ili oba :lol:

Tu blizu Subotice nalazi se selo Tavankut. Ustvari ima dva - Gornji i Donji. Nekim automobilistima je to mesto poznato pre svega po dobrom majstoru Peri koji je ugrađivao plinske uređaje u kola. Majstor beše na glasu te su kod njega dolazili i iz daljih mesta, recimo čak i iz Novog Sada. Posle je posao preuzeo njegov sin, a čika Pera se posvetio onom što je najviše i voleo - svojim vinogradima. Moja malenkost je imala čast da ga upozna pre mnogo godina.
E, sad nešto drugo, ali isto iz Tavankuta:

Donji Tavankut: Prva “Fankijada” uz vino, tamburicu i fanke​

Danas je Donji Tavankut bio u znaku fanaka. Domaća atmosfera, kuvano vino, puno mladog sveta, mališani musavi od šećera i marmelade, i na hiljade fanaka obeležili su prvu “Fankijadu” organizovanu u seoskom parku, u organizaciji Mesne zajednice “Tavankut”, a povodom praznika “Debo četvrtak”.

Mnoštvo je mirisa i obilje ukusa, a a uz zvuke tamburice. Domaćin se pobrinuo za sve, a kako kažu, pripremljeno je više od 2500 fanaka i oko 300 l kuvanog vina.

Domaći fanci spremljeni na tradicionalan način glavna su odlika ove manifestacije koja se prvi put organizuje i humanitarnog je karaktera. Za pripremu i prženje fanaka bile su zadužene domaćice iz Tavankuta, ali i Ljutova i Verušića. Fanke su pripremale lokalne domaćice sa velikim iskustvom, koje ovaj specijalitet spremaju na tradicionalan način.

Fanci su pravljeni po starinskim receptima sa ovih područja, kao i kuvano vino, a veliki broj gostiju uživao je u ponudi po pristupačnim cenama.

Za sve koji su u nedoumici šta su zapravo fanci, da otkrijemo da je zapravo reč o krofnama.

Fanak je tradicionalna bunjevačka poslastica. Okruglog oblika, nalik točku, nekad se posipao prah šečerom, a danas ga zaslađuju na razne načine.

Ovde na severu Bačke, ima mnoštvo različitih recepata kako se oni prave, kao što ima isto toliko izgovora ako ne ispadnu kako treba. Najvažnije je, ipak, da fanak ima jednu osobinu – kružnu svetlu borduru između gornje i donje polovine. Domaćice kažu da je testo za fanke veoma specifično i mora da bude non stop u veoma toploj prostoriji, dok su druge detalje pripreme bile spremne da otkriju tek na licu mesta, uz degustaciju.

Inače, legenda kaže da je ovaj kolač izmislila udovica pokojnog bečkog pekara Krapfena. Ona je, slučajno, parče sveže umešenog testa za hleb bacila u šerpu s vrelom mašću, koja je na šporetu cvrčala jer se kuvao ručak. Zato se na nemačkom fanci zovu Krapfen, što je kod nas postalo krofne,

Po svemu viđenom, prva tavankutska „Fankijada” ispunila je očekivanja. Bilo je i „nevernih Toma” koji nisu verovali da će tavankutski park danas biti mesto susreta ne samo različitih recepata, nego i različitih generacija i nacija, ali blizu 2000 posetilaca pokazalo je da je „Fankijada” u potpunosti ispunila očekivanja.

Po rečima organizatora, „Fankijada” je organizovana je sa težnjom da preraste u tradicionalnu, ali i sa željom da se očuvaju i približe mlađim generacijama stari bunjevački običaji, da se mladi druže ali i da se prikupe sredstva za uskršnje paketiće za mališane Tavankuta i Ljutova.
https://vojvodinauzivo.rs/donji-tavankut-prva-fankijada-uz-vino-i-tamburicu-i-fanke/

Back