Malo o Subotici

Da li ste Subotičanin-Subotičanka?

• Da

• Dodjoš

• Ne

• U prolazu

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Eh, tramvaji, željo moja pusta ...

IMG-20221030-120605-1.jpg

A što je zlosrećna?
Verujem da misli na katedralu koja ima pukutinu celom duzinom negde i do 20cm.

katedrala-natalija-jakovljevic.jpg

Eto koga zanima sta pisu.

Spašavanje Katedrale Svete Terezije Avilske u Subotici traje godinama. Katedrala je izgrađena 1779. godine i gotovo od njene izgradnje između dva zvonika nalazi se pukotina, širine i do 20 centimetara, koja se proteže duž cele sredine ove bazilike građene u stilu kasnog baroka. U poslednjih nekoliko godina pokušano je više puta da se pronađe najadekvatniji način za saniranje statičkog problema koji ovaj objekat ima, kažu stručnjaci za Vojvođansko istraživačko-analitički centar (VOICE), međutim, zbog složenosti posla, još uvek su u toku istraživanja koja trenutno radi Institut Emi iz Sentandreje u Mađarskoj.

Plan objekta koji je više puta menjan, napravio je Franz Kaufmann iz Budimpešte. Dimenzije katedrale su: dužina 61, širina 26, visina lađe 18, a zvonika 64 metra. Prednji deo bazilike gde se nalaze zvonici je višestruko teži u odnosu na ostale delove objekta zbog čega dolazi do sleganja i naprslina koje datiraju iz vremena kada još nisu postojala savremena statička rešenja koja bi tokom izgradnje sprečila nastanak ovakvih problema. Inače, na 200. godišnjicu katedrale obnovljena je cela njena unutrašnjost.

Na idejnom rešenju spašavanja katedrale trenutno radi mađarski Institut Emi, uz finansijsku podršku Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Da li će se zaustaviti razdvajanje dva zvonika, da li će se sanirati pukotina koja je svake godine sve šira ili će se pristupiti kompletnoj restauraciji tornjeva i čeone fasade, ostaje da se vidi. Kako kažu stručnjaci za VOICE, objekat je za sada bezbedan i ne preti njegovo urušavanje, ali, usled eventualnog zemljotresa, niko ne može pouzdano da tvrdi kakve štete mogu nastati.

https://voice.org.rs/subotica-za-spasavanje-katedrale-i-saniranje-pukotina-neophodna-nova-resenja/

@Dejan73 e Dejane setih se da si rekao da je gulas dobar u Abrahamu...od tada sam bila i tamo ali ono...nije lose samo ne znam....:think:onaj u Guljas cardi na Ludasu, sto je nekih 3km odatle mi je mnogo bolji :) Probaj jednom :) I testo sa sirem im je domace testo, ekstra je :)

@Dejan73 e Dejane setih se da si rekao da je gulas dobar u Abrahamu...od tada sam bila i tamo ali ono...nije lose samo ne znam....:think:onaj u Guljas cardi na Ludasu, sto je nekih 3km odatle mi je mnogo bolji :) Probaj jednom :) I testo sa sirem im je domace testo, ekstra je :)
Na Guljaš čardi sam bio jednom ali davno, sa nekom grupom, dali su nam paštetu od noja ali ja je nisam pojeo, prosto nisam mogao...

ja paštetu od noja nisam jeo ne zato što mi je žao noja, već mi je nekako bilo gadno!
meni je malo bizaran onaj mini ZOO...prvo obidjem zivotinjice...a te zivotinjice su u stvari hrana koju sluze...
nekako mi je uvek pomalo neprimetno da ih pojedem posto sam ih pre toga pomazila ili bar nekog njihovog rodjaka...
mislim jeste licemerno ali...

sad cu da nadjem par slicica iz tog mini zoo vrta :D

Inace ko ide tamo, vredi po meni otici na nedeljni rucak.
Kao svedski sto je u pitanju i za nekih 1100 dinara se dobije supa, birate sta ce te jesti i mozete piti njihovo domace vino koliko god zelite.

Jos je bolji izbor tog tipa na Velikoj terasi na Palicu ali ne znam tacnu cenu. Pre godinu dana i tamo je bilo oko 1000 dinara.

Inace ko ide tamo, vredi po meni otici na nedeljni rucak.
Kao svedski sto je u pitanju i za nekih 1100 dinara se dobije supa, birate sta ce te jesti i mozete piti njihovo domace vino koliko god zelite.

Jos je bolji izbor tog tipa na Velikoj terasi na Palicu ali ne znam tacnu cenu. Pre godinu dana i tamo je bilo oko 1000 dinara.
Ja sam bio pre par godina na Majkinom salašu, a bio sam i na Jelen salašu ali mi se majkin više dopao, autentičniji je, Jelen je previše fensi, izeš salaš sa djakuzijem i saunom :)

Ja sam bio pre par godina na Majkinom salašu, a bio sam i na Jelen salašu ali mi se majkin više dopao, autentičniji je, Jelen je previše fensi, izeš salaš sa djakuzijem i saunom :)
Nikada nisam bila na Majkinom, na Jelenu jesam. Oba su na ni 10 min peske od mene :D

Ono...nije bilo lose, nije bilo ni wow efekta a cene su malo vise.

Nocenje sam videla da je oko 70 evra ali su nocenja svakako jako poskupela na Palicu od kada je bio ovaj covid.

Back