Mali virtuelni klub pesnika

• Začetnik teme Začetnik teme BAUK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jednom mi je sinula ideja o nama, koji lutamo tim ludim svetovima. SEbe zovem odbacenom, ne zelim druge koji se isto tako osecaju da priklonim svom skupu. Nemam prava.
Islo je nekako ovako.
Odbaceni nemaju prava na emocije, tu su da bi izasli na pozornicu pre nego sto se glumci pojave da odrade svoj zivot, i tu su da je ociste od govana koja su glavni akteri ostavili nakon lose odigrane uloge....
Ali to je bila neka mracna faza, verovatno neki decembar mesec kada je Sekspir najvise odgovarao mojim culima, ali se projektovao na neki omrazeni nacin..
I onda sam shvatila da je bolje da budem samo u svom svetu. I da ne izlazim iz njega. Mozda da dozvolim po koji ulazak unutra. ALi ne garantujem da ce bice zadrzati coveciji oblik sa kojim je stupio unutra, jer ce svet biti masina za transformaciju lepotom...
Mogucnost slusanja nemustih jezika na mirisnom pokrovu crnice....

Idem da protegnem krila svoje maste, ali ne brini, vraticu se u svoj kavez.

E ovako. Paki je visio na zici koja je sprovodila struju, ne mogu da se setim imena sada, I rekao mi, da pravi perverzije koje sam danas popodne trazila od njega iako je 6:47 ujutru.Da, to je moglo da izgleda normalno.
Goga je zivela u bastiu kuci od kartona sa dva ogromna prozora. Basta je bila poplavljena smrdljivim podzemnim vodama koje su dobile privremene stanovnike: kreketuse. Plakala je I molila me da odem kod nje da je utesim zato sto je Nikola ostavio, inace decko joj se zove Nino, bas tako. Nisam mogla, bilo mi je zao drap cipela koje su bile nove, a put je b io potpuno blatnjav.
Medjutim, umesto mene je otisla Vesna, kojoj je roze trenerka jos vise isticala debelo telo. Videla sam kraj puta, raskrsnicu, ali nisam bila u mogucnosti da stignem do kraja. Ne valjaju takvi snovi, kada juris negde a ne mozes da stignes. Kada je prosao 13 sekund, samo da naglasim! danas sam ispunila kvotu, odsanjala sam ceo san, toplina vazduha me je opalila po licu. Vatrena pomorandza je nemilosrdno przila plavetnilo oko nje, visoko I daleko, kao plamen upaljaca plastiku I mogla bih da se zakunem da je isto takoi mirisalo I to moje jutro, budjenje, na plastikiu koja gori.
Samo me 800 stranica deli od upisa na fakultet. Dobro naucenih. I samo 120 dana*24 sata*60 min…
Zivot je brz, za jutrom dolazi I popodnevna smena, moja skola. Nisam naucila trideset stranica koje sam sama sebi obecala, prazno, ali uspela sam da zavrsim dve trecine.
Spremila sam se I otisla u zivljenje.
Dok se u prasnjavom autobusu borim da dodjem do vazduha guram sve na putu do prozora. Trudim se da ne padnem u nesvest od smrada necijeg tela, ali uzalud jer na koju god se stranu okrenula smradovi su mi okupirali sva cula. Duvanski zadah se kao hobotnica zalepio za moju facu I onemogucavao mi je kontakt sa vazduhom. Nisam uspevala da izvucem macetu iz torbe jos samo malo je falilo…
Ali eto njega, jednim pokretom ruke oslobodio me je I izveo napolje.
Prijao mi je zagadjeni kiseonik koji je ispunjavao svaku alveolu mojih pluca pomazuci mi da pomeranjem gore-dole vratim cirkulaciju u telo.
On me je drzao u rukama, I gledao je duboko u moje oci, presekao je dotok vazduha svojim usnama I dok su nam se jezici stapali u sopstvenim sokovima prestajala sam da disem. Zavukao je ruku u alge moje strasti I u tom trenutku me je zabolelo srce. Prekid…

Nisam mogla da otvorim oci. Skrama je zalepila kapke. Sve je bilo mutno, neke glave, isti zadah, a ja u horizontali. Za tren oka sam se oslobodila okova I pobegla. Licemeri, ne bih se onesvestila da su oni oprali zube I svoja “gresna tela”.
Mada se I moje ogresilo, a ne zaudara…
Otkud on uopste u toj prici. Ne zelim da mislim, ionako cu morati da ga gledam sest casova u skoli.
A od same pomisli da ce se atomi nase pljuvacke pomesati negde u vazduhu dok budemo polemisali o istoj stvari, kontrirali jedno drugom sve dok nas zvono ne bi prekinulo, ili neki klimakterican profesor koji se razbudi nasom raspravom, nanovo uveren da on nema sta da trazi tu,hvata me blago gadjenje.. Uz jednu psovku, profesor bi izasao Iz ucionice besan sto smo pobogu odani knjigama a ne tinejdzerskim bahanalijama.
Niije tako masno opsovao.
A to se I zbilo. Nakon izlaska profesora, spasitelj je pogledao u mom pravcu. I prisao. I izveo me napolje. Otisli smo u vis. I sleteli u Luvr.
“ Opet isto. Mogao si da budes mastovitiji”
“Mogao sam ali necu. Necu sve dok ne shvatis da postoji nesto sto se protivi u svim stavkama tvom glupavom verovanju”
“Pogledaj Tajnu veceru”
Gledala sam je. Isus, 11 apostola, I apostolka-Marija Magdalena. Pa sta?
“ On se igrao sa svima pre sest vekova. A ti dozvoljavas da se nakon toliko vremena I dalje igra sa tobom. Sve se moze tumaciti na vise nacina. Da Vinci je jadan od najboljih iluzionista, jos to nisi shvatio zar ne?”
To je I ostalo retorsko pitanje. Ostao je I gledao u vis, gde su se mali andjeli naivno smeskali. Djavola naivno, mislio je, mogu da se kladim.
David je dosao po mene. Moj dobar san.
“ Sta cemo ovog puta, Nedodjija, sta si smislio?”
“ Ovog puta se vracas pravo u skolu”
To je verovatno dobro resenje za danas, za ovaj treptaj oka. Valjda me nisu upisali. Zastala sam. Osetila sam je u stomaku. Griza savesti. E ovoga puta neces, noc je predamnom, zavrsicu tih 14 stranica Osnova Ekonomije. Bez obecanja.
Prolazili smo kroz duboki hodnik Luvra. Rastavljene butine muzeja su disale prvo zapaljene jacinom jedne pozude a zatim umirene konacnim zadovoljstvom. Bele su treperele na svetlosti. Da Vinci je vodio ljubav sa njim. Mona Liza je zanemela I iskrivila svoj osmeh u zapanjenost. Nije znala da je Muzej 2/3 zena u svom telu.
Nisam znala ni ja, ali sam pretpostavljala, kao sto pretpostavljam gomiletinu stvari oduvek, cini mi se.

Ne, ako smo već nedostojni emocija, onda ih zadržavajmo u sebi. Ko god da proviri u taj svet osepeće, ko god uđe, biće ispržen kiselinom nakupljenog bola. Jedino ako slična priroda, svet i san, slična kiselina dođe u dodir sa sopstvenom, našom, nastupiće hemijska reakcija sudara svetova. Misli će se haotično kretati poput atoma, i terati emocije na pozornicu. Optimizam na crnom platnu ...

Slično kao ~ptica je otegnula papke~ .. mislim da sam tu priču davno postovala. Izgubila se u konfuziji. Misliš li da će vrata ne stati sa prvobitnog mesta u povratku? da li će se nova otvoriti ili večiti ambis tišine i možda smeha. I to je večnost..

Zar ne pomisliš ponekad da su emocije kazna koja se mora pretrpeti za zločin unutar svih tih svetova?

Ne mislim da su kazna, jer ne postoji zlocin, osim ako pod tim ne podrazumevas odbranu, a odbrana je beg i tako u nedogled, a i toliko je istih ludih nazovi Narcisa na ovom svetu toliko zaokupljeni sopstvenim odrazom da se ne trude da pogledaju u mom pravcu...Makar u senku mog odraza...
Ne znam da li ce se vrata pomeriti, ali ponekad mi je draza tama izmedju ta dva sveta, nego bljestava svetlost koju se nudi na svakom koraku a od koje oslepimo.
Ili sumovi, glasovi koji se nalaze u tom tunelu, nego muzika sa diskova od koje cesto i ogluvimo, zbog jacine zvuka u slusalicama.
A tako volim Balasevica ponekad...I onda mi spreme neku smicalicu...

Da li si citao/la ovo poslednje" Idem da protegnem krila.....itd"?
Ipak sam ja tu.
MOzda je zlocin izmisljanje. Ne znam. STa ti mislis o tome?

Pročitala sam. Na početku mi se priča učinila konfuznom, ali privodeći kraju sve se lepo sjedinilo u celinu. Sviđa mi se način na koji ističeš sitnice, dajući im oblik, polako formirajući u konačnu formu. U svakom slučaju jednostavno ali upečatljivo i snažno. To je moć. Poslednji delovi texta pre poslednje rasprave mi nisu prisni jer znam da bi tu prokletu stvar sa atomima mogla drugačije da predstaviš baš kao i ja moj komentar
sa hemijskim reakcijama i svetovima. Lepo.

Volim i ja Balaševića mada mislim da sam njegovu muziku ranije mnogo drugačije doživljavala. Ne sviđa mi se ta šablonska patetika, ali u svakom slučaju je sjajan. Evo uzmi njegov primer za slučaj. On opravdava sebe odbranom da stoji iza svojih pesama time da su one te koje štite njega i zato stoji iza njih. Kako kaže mnogi nisu dorasli svemu, pa ni ja anštajnovim forulama. Izgleda da je potrebno samo da okrenemo ringišpil u svojim glavama, ali šta da radimo ukoliko je prokleta šljašteća mašina u trenutku našeg skoka sa nje još uvek u pokretu?..

Ej, ali desava se jedna cudna stvar.
On je na ivici, patetike i fenomenalnosti.Deli ga samo korak, trenutak do jednog i drugog. Jer dok ga slusam ponekada se osecam tako bedno i napusteno, a ponekada sam zahvalna na tome sto su mi pruzene tako divne reci za sluh, i dobijem potrebu za pisanjem. i shvatim da niska tih divnih reci, ogrlica od bisernih fraza nije moja, i ja ne znam da je upotrebim, nisu moja osecanja.
To je taj jedan trenutak kada mi se ucini da cujem utihnuce Bozijeg humora, i desio se veceras.
Apsolutno nista ne osecam, ni bol, ni tugu, ni radost, ni tenziju...nista, kao da ne postojim. Cak sam se u jednom trenutku udarila ali me ni to nije bolelo. I onda se zapitam? Zasto sam pojednostavila ono sto je moglo da bude savrseno komplikovano?
Elem, nakon sto sam dobila sugestiju, oslobodila sam svaki svoj prozni rad metafora, i shvatila da on nema pricu, nema radnju, nag je. Onda sam krenula u potragu sa pricanjem i samo ga jos vise razgolitila, sve dok se nije sveo na cist dadaizam. Onomatopeje, zivotinjski glasovi, i rekoh sebi Jelena bas si magarac, ne magarica, nego magarac(oni su gluplji)

Atomi su ustvari samo mehanicka greska, pomesala sam dve recenice, kojima mesto nije bilo jedna pored druge.
Elem, sta sam htela reci.
Fraze mi se bezobrazno nude, kurvinjski mi se smese, a onda kada pokusam da ih upotrebim u jednoj recenici, i to bas te Balaseviceve jer mi se cini da ne postoji nesto novo sto bih mogla reci neka nova reci koja bi opisala stanje ove individue, dohvatim pokoju i shvatim da su te iste prosto prosirene recenice samo jos jedan nakindjuren sund, kao kada istovremeno na sebi imas crveno, plavo, zeleno, roze i narandzasto.
i zato da ne bih dosla u iskusenje da menjam recenicu, jer se plasim da cu krenuti onda i u pohod na svet, saljem prozu onako kako je prvi put sastavljena. Zato i nemam nikakvo misljenje o svojim radovima, Ne vidim konfuznost jer ne stignem da prepravim ni glupe mehanicke greske.
Volela bih da procitam nesto tvoje, osim onoga sto sam nasla ovde....Ako nije problem, podeli malo svoje tajne samnom...

Bespotrebno je natrpavati rečenice gomilama izvitoperenih reči koje u kombinaciji sa nekim sopstvenim frazama, drugim rečima dobijaju nedefinisanu, konfuznu i izgubljenu formulaciju. Tada postaviš pitanje zašto i kome pišeš? Ako se ti pokušaji završavaju samima nama, onda nije ni potrebno izvršiti neke bitnije promene jer sami najbolje znamo njihovo naopako značenje. Ako želiš preneti delić svoga sveta na malom dlanu u nadi da ćeš pronaći slične ljude možda nije sasvim pouzdano prepuštati im da se izgube u nedefinisanosti trenutka. Moguće je jednostavno pomisliti da ako su oni ti pravi i slični, moraju prepoznati takav način pisanja i razumeti ga. Tužno bi bilo osakatiti svoj stil potpuno, zato ako se i kada odlučiš na tako nešto ili bilo ko se služi tom formom, prepusti rečenicama da odišu tim nijansama kao sećanje na prethodno. Još jedan primer je Dostojevski koji piše jednostavno ali njegove reči su višedimenzionalne. Najbolje bi bilo prihvatiti onakav stil kojim najlakše možeš izraziti svoje misli i emocije na duge staze jer već samim odugovlačenjem objašnjavaš celinu.

Kažeš da ti je Balašević inspiracija. Ako ti se učini da nesvesno plagijatišeš potkrepi svoju inspiraciju sa više raličitih ali značajnih izvorišta. Ne palši se sebe, piši, menjaj, igraj se .. Božiji humor prizemljen ironijom podseća na pripitomljeni dadaizam u
trenutku stvaralaštva. Već sama po sebi ironija je hladna, moćno oružije za maskiranje čitavih misanih tokova i emocija čak i od sebe same. Ne, nemoj sakatiti misli, ne guši emocije.. Svakako ću pogledati da postujem nešto svoje pa malo kritike nebi bilo loše..

Ako ljubav postoji onda se sigurno ne meri količinama. Ne postoji prava. Samim tim tvrdiš da postoje druge koje nisu ljubav pa ne moraš bespotrebno upotrebljavati prefix prava za 'ostale'. Te 'druge' slobodno ograniči pojmom zaljubljenosti i sl. Ako postoji ljubav onda je na svim nivoima. Ako postoji onda je previše apsolutistički doživljavam ..

Da li znate kako se mi igramo žmurke? Čim se na izgoreloj zemlji pojavi mlado brezovo drveće, a more odluči da nam duže zapljuskuje misli, nastavimo da živimo po inerciji i dišemo. Svi smo se toliko izmenili posle preživljene katastrofe u pronalaženju treće dimenzionalnosti večnosti, da smo otpočeli međusobno ubeđivanje i veru kako sad neobično lepo živimo. Tako je to najčešće kada bežite od ko zna koga, sakrivajući se na nekim očigledno vidljivim mestima uvereni da vas tamo baš niko neće pronaći. Vidite kako vas posmatraju razgoračenim očima i otvorenim čeljustima a ipak nađete način da ubedite sebe kako oni možda posmatraju nekakve daljine kroz i ne primećujući vas. Kažem vam, verujete u to čak i u trenutku kada vas vuku za noge a vi se grčevito držite za brezovo stablo. Zapravo ne toliko grčevito koliko tvrdoglavo ne želeći da priznate ko zna kome, sebi i ostalima da ste ponovo otkriveni zarad čega će te dobiti gratis jednu turu najtežeg mučenja. Slično kao kada vas teraju da se silom igrate i iznova slušate iste dosadne priče bez prestanka. Vuku vas za uši, nos, ruke i noge sve dok ne kinete, ne potapšete rukama i ne iskačete tabanima po svojoj uobraziji stavljajući im na znanje da se marioneta ovog puta ponovo povukla u neki susedni svet lutaka i pajaca. Nije to bila podvojena ličnost, samo se dve različite prirode u tom momentu nisu mogle sjediniti. Buntovnica je otišla na vašar a mene ostavila vezanu za drvo da se igram žmurke sa ostalom pačurlijom. Zamislite, posle me je još okrivljavala što je pred svima masakrirala nekoliko plavih lutaka, čupajući im kosu i tegleći im tetive. Nisu bile po njenom kalupu. Teško je priznati da ne možeš steći autoritet baš nad svakom budalom. Prvo je trebalo mene pustiti sa lanca što nije učinjeno zbog nemogućnosti predviđanja moje reakcije nad njima i tada moguće nastale situacije, a drugo, trebalo je postrojiti svu pačurliju u red. Svezala nas je, umrsivši sve po običaju nekim lepljivim, nevidljivim nitima njenog naopakog sna i krenuli smo na novi vašar lutaka. Neko je u svoj toj veseloj gomili morao ad se buni i sumnja. Zbilja, po izlasku iz dvorišta smo očekivali nekakve nove i visoke boje, a naišli smo na mrke tonove noći i prokleto blato. Obradovala sam se. Obožavala sam da se valjam u blatu i u najmanju ruku da gamižem njime jer je to značilo nešto novo i drugačije. Šta ću ako niko od te namrštene pačurlije nije shvatio da se iz blata nekad dižu i najlepše skulpture sveta. Skulpture autentične i misteriozne za kakvog dobrog i ludog umetnika sveta. Da se manemo blata za sada, biće isuviše dovoljno prilika da se međusobno mažemo svim nijnsama lepe braonske i crne boje. ,, Hajde pačurlij, nije valjda da ćemo i mi početi da grokćemo kao onaj veliki šaerni svet u svom svom đubretu i zadahu''. ,,Puštali smo vam dokumentarce o tome''. ,, A sad, giljaj te''. Prišla sam buntovnici i rekla kako treba da ih motivišemo na giljanje do veselog vašara a ne da im uterujemo strah u malene glavice. Međutim uvek spreman odgovor je da strah pokreće u trenutcima kada je tvoja glava,tj. podglava u njihovom slučaju u pitanju. Uzaludne rasprave. Više ih nisam mogla čuti baš kao ni oni mene. Izgubila sam im trag u svom mom ushićenom spoznavanju blata. U ostalom, šta će mi oni sad.

Još uvek sam mogla da naslutim eho njihovih koraka kako odzvanjaju u daljini. Osećala asm se kao kameleon u velikoj povorci sveta. Sigurno su se uplašili blatnjavog čudovišta koje nisu prepoznale kao svoje, pa su ne stali skrivajući se iza kakvog oteklog moždanog nerva. Noć se stišavala, a vetar je svojim temperamentom davao nekakvo čudno obličje svetu oko mene. Prolazila sam upravo kraj groblja nervnih ćelija koje na svu sreću nisu bile osuđene na ponovne replikacije. Uzdrhtala sam pri pomisli da je to u stvari groblje moje veselo uplašene pačurlije. Okolo tog veselog vašara, pardon groblja, nalazio se jedan crveni zid neprobojnih misli, dok je sa njegove spoljašnje strane raslo ogromno drveće. Išla sam stazom pravo stupajući u komunikaciju sa drvećem. Po prvi put sam mogla da osetim tu patnju koja se širila polako godinama iz korena ostavljajući god po god, šireći krug po krug jedinstva i ponovo vraćajući se do same srži i svoje biti. Bol me je cepao i razdirao poput munje što je ubila ono sledeće drvo i konačno mi je postala jasna vizija mog sna i nedogorele šume u traganju za trećom dimenzijom večnosti. To jedinstvo kruga koje se širilo god po god od srži smo predstavljali mi. Buntovnica, pačurlija i ja. Da li je to bio samo pokušaj privlačenja pažnje uplašene pačurlije sahranjujući se još dok je u njima života bilo?!

Drveće, to su bića poput mojih prstiju, svetovi poput njihovih očiju. Poseći ih značilo bi predati se rezignirajućoj istini, zadatcima i uspomenama. Srž još nije progutala krug. Bilo je krajnje vreme pronaći ih i stopiti ih u sebe, jer jedino krug, jedino jedinstvo i celina je sposobna usvojiti zakon treće dimenzionalnosti večnosti.

Zatim slika mene kako se tvrdoglavou znoju oblivena držim za brezovo stablo, a oni na horizontu čupaju mi kosu, tegle tetive i masakriraju ideje u mojim prstima. Sve, sve to kroz svetove njihovih očiju. ,,Buntovnice, idi reci mesecu da se povuče, vreme je za nove vizije snova ili naprosto spavanjac bez selenofobije''. ,,Sećaš se.. Manje sanjajmo, više spavajmo''. ,,Sutra pravimo novu kućicu na drvetu'' !

(ovo je jedna od mojih prvih priča) .. ostalih se bojim .. nije za ovo..

Ostacu dosledna sebi i necu komplikovati.
Necu ni kritikovati.
Moja kritika je nedostojna ovakvog rada.
Dopao mi se,mada sam se pomucila sa povezivanjem recenica.
Ponekada iskoristim ironiju da bi neke vanserijske fraze svela na cist dadaizam, priznajem.
Mislim da se ti poigravas sa citaocevim poznavanjem vokabulara, redjajuci epitete, metafore i sve ono sto se moze nazvati predmetima stilizovanja.
Bar u ovom radu.
Aksiom je da se neprekidno igramo zmurke. kao deo pacurlije nisi uspela da se priviknes na to, a ni kao kameleon u gomili istih.
Lutala si izmedju razlicitih svetova. I patnja, previse nje, stekla sam utisak da je ona sastavna veza svih memories.... Ali ne u svom uobicajenom obliku, vec se provlaci kao zabluda, strah....
Barem sam ja to tako videla. U svakom slucaju svidja mi se kako krijes osecanja, naizgled ih cineci lkako si ti rekla prokleto ociglednim, a u stvari kada se uhvatis u kostac sa recima shvatis da ce ti biti potrebno mnogo vise od Vujaklije ili nekog dobrog leksikona da bi spoznao sta je pisac zeleo da kaze. Uvodjenje sebe kao objekat straha, efektno...
Izgleda da sam ti prepricala tvoj rad
Da li sam uspela da makar vidim sustinu na tren, sta mislis? ili si je previse dobro zapakovala?

Pozdrav od Dejana Stankovica

Iz najnovije zbirke pesama, molim komentare. Hvala!

ЕВА РАС

Запали свећу
Сети се лика
Свог бившег друга
Светионика.
Нек затрепери
Као магле прамен
Изнад је небо
И ваздух и камен
Изнад су птице
И измаглице
Људи на живот бесни
И градови ко кошнице.
Весла у руке
Док не иструле барке
Па на другу страну
Где расту лисичарке.
Иза шумарка
Полегло поље
Држи се за зрак сунца
И биће ти боље
Седи на онај пањ
Што гледа на пругу
Па замисли
Да сад љуби другу
Да сам седи и пије
Или да се карта
Додирни охладнелу
Топлину вашег марта
Јер живот је трен
У трептају прође
И људи се укиселе
Као и грожђе
Јер срце је мало
За сва чуда света
Па се распукне
Од толиког терета
Оживи живот
Сети се лика
Свог вечног друга
Сапутника.
Свако јутро без некога свиће
Крици се пред зору проломе
Ти ушиј те бронзане дугмиће
И терај, само терај по своме.

Ne, dobar si kritčar jer imaš sposobnost da pronikneš u sitnice, spoznaš, osetiš i sintetizuješ u odgovarajućem kontextu čitav text što se pokazuje kako kroz tvoje pisanje, tako i kroz kritiku, ali to je tek početak, mi rastemo. Nije mi svesno bio centralni motiv strah, igra žmurke i ako ih spominjem još na samom početku texta i dalje povezjem sve time, tj. patnja. Ponekad sam pisac ne može da shvati šta je izgovorio svojim belinama sve do trenutka kada u neposrednoj vezi sa publikom, kroz njihova shvatanja dovrši potpuno sliku svog dela u glavi. Jeste glavni motiv patnja, strah. Ali ne strah klasičan, već strah od sebe. Gomilu puta sam se nalazila u situacijama kada sam mogla da izgubim život, ali sam bila pribrana, nisam osećala strah. Strahovi nas štite baš kao i bol, ali me odsustvo istih ne zabrinjava. Dovoljno je da se plašim sebe. Hvala što si mi pomogla da povratim konekciju, beline su mi sada dostupnije.

Lutjena Tinuvjela:
Da li je tišina predstavljala mali prostor između mog bića i duše u tom trenutku trijumfa nad zamišljenom slikom čitavog svemira? Osećaj ništavila ili potpune tišine se širio brzinom misli na plodnom tlu uma i razarao sve dosad građene svetove. Dovodila sam nas u položaj lutajuće egzistencije ne prekidno zadržavajući sliku u raspadu i sitne misli koje su imaginarnim nitima sna ponovo sklapale istu labavu i nedogorelu. On je bio tišina. Oduvek je živeo u meni nagrižen trulim snovima, igrajući se sa morbidnim marionetama u zaleđenim baricama krvi. Mali imaginarni dečak. Hoću da zaboravim sve, njega u naopakom snu ledenog sveta, i mene u krajnjem na putu ka čeljustima, zakopanog svim slojevima bolesne tišine. Ne okreći se. Dole gori nova Sodoma i Gomora. U dimu se nazire dom tišine. Ako se okreneš, nestaćemo ...
Jako, nema sta i svidja mi se, imamo slican stil!!

Vidim da je tema zazivela i drago mi je, samo nastavite da kidate sustinu jer o tome se ovde i radi...

Ova tema skoro da ode u istoriju hehehe...

Nisam ovde odavno nista postovao, pa eto setih se nekih tekstova

STEPENICE
Stepenice, moj omiljeni arhitektonski detalj, najlepse mesto jedne gradjevine.Stepenice...stepenice...stepenice...koliko vas je na ovom svetu, koliko vas je ljudi pregazilo, sta ste sve videle i cule, koga ste sve vodile do trona, kakve ssu se sve licnosti pele vama do slave...eh stepenice...Gde vodite vi stepenice, do kog neba sezete, stize li iko gore sem vas?
Sve u ovom zivotu su stepenice.I godine, i skola, i radost, i tuga, i pare, i knjige, i redovi, i zgrade, i zigurati, i piramide, i trgovi, i zivot.Svi se penjemo tim stepenicama, neko uspe neko ne, neko se popne na vrh, a neko poklekne na pocetku ili sredini.Oni koji su u 'kondiciji' penju se do vrha, a mi koji ne 'treniramo' padamo na startu.Izgleda da ljudi ponavljaju Sizifov posao, penju se pokretnim stepenicama i nikada ne stizu do vrha, uvek se vracaju na pocetak, bas kao sto se sunce iznova radja.Gledajuci sve tako na ovom svetu, cini se da je svet promasena 'investicija', sve se ponavlja u prirodi, sve ide u krug, ljudi prave iste greske, istorija se ponavlja/cesto se govori.Kamen guramo uzbrdo ali uzalud trud.
Konacno je dokazano da se i sunce polako krece oko svoje ose, zemlja se vrti u krug, priroda se vrti u krug, godisnja doba se vrte u krug, covek se vrti u krug kada se izgybi.Kada pogledamo sve se vrti u krug, sve se vrti oko sebe, znaci li to da smo izgubljeni dok se vrtimo u krug, kao sto to covek cini kada se izgubi?Bojim se da jesmo, svet se izgubio.
Stepenice se krecu a mi setamo u mestu, uzalud pokusavamo da trcimo tim stepenicama, ostacemo tu gde jesmo, na vecnom stepenistu i sa neostvarenim ciljem.

Back