sumljiv_tip
Domaćin
- Poruka
- 3.735
Upravo pijem kraft pivo sa dosta ovsa iliti zoba u sebi, pise na ambalazi 
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

A je l' se to meni cini ili niko nije dotakao toponime:
Serbinum i Budalia?
![]()
Budala> Serbo-Croatian
Etymology
Borrowed from Ottoman Turkish بدلا (budala), from Arabic بُدَلَاء (budalāʾ), plural of بَدَل (badal) and بَدِيل (badīl).
Што се Сербинума тиче, поновићу оно што сам већ писао на форуму - запитај се где се налазе насеља са префиксом српски/а, руски/а, немачки/а и тако даље на овим просторима.
Србица, Српска Кућа, Српски Бабуш? Окружени Албанцима.
Србобран, Српски Милетић? Окружени Мађарима.
Руски Крстур, Руско село? Окружени Србима.
Куманово, по Куманима који су живели у словенском окружењу.
Има примера колико ти воља.
Zeznuo si se malo da ne kazem upecao
Ovo su toponimi koji su zabelezni na kartama nekoliko vekova pre nego sto su Sloveni "navodno" dosli a da ne pricam o Turcima
tako da poreklo treba traziti na drugom mestu
a sad objasni kako to imamo Serbinum na Balkanu ako nema Srba koji jos navodno nisu dojahali
ili Budaliu nekoliko vekova pre Turaka ako je to turska rec
mozda opet treba traziti objasnjenje u sanskritu:
bhUtala ground floor
bhUtala surface of the ground
bhUtala earth
Римљани су расељавали становништво из целог царства по другим областима. Тако смо имали Сингидунум настањен Сиријцима. Исто тако су могли населити некога из семитских крајева одакле потиче порекло ове речи.
У сваком случају, поента је да будала није српска реч, тако да какво год да је порекло имена насеља Будалија, нема везе са нама.
Што се Сербинума тиче, ниси схватила шта сам хтео рећи - шта мислиш колико Кумана је могло бити у околини данашњег Куманова? Довољно да оставе назив насеља, а недовољно да оставе било какав други траг. А у сваком случају се етничка имена насеља јављају само у околини где је то становништво у изразитој мањини. Па један Коњарник у Београду носи име по Калмицима (Монголски народ) који је ту гајио коње у једном историјски кратком радобљу од краја Првог до краја Другог светског рата.
Ако можемо тврдити да је Сербинум (Сервитијум, Сербинон и тако даље) добио име по Србима, то може бити само зато су ти хипотетички Срби била мањина у односу на околно становништво (измимо раносредњовековни пандан Гордосербона, тј Српског градау Малој Азији).
otuda rec,
)
jeste naselili su Arape i osnovali selo Budalijeotuda rec,
ja nisam ni rekla da je rec srpska, po svoj prilici ima sanskritsku osnovu kao mnogi ilirski toponimi (ili ilirsko-srpski)
a propo Serbinuma , dakle neka se zavede na Krstarici da je Bajo priznao da Srbi potencijalno zive na ovim prostorima u 2 v.n.e kao "manjina"![]()
Па ако су могли Сиријце да преселе у Београд могли су и неке друге пустињске народе да преселе у Срем, заиста не видим шта је толико смешно у тој замисли. Одлика сваком царства је принудно пресељавање разних групација становништва са краја на крај државе.
Pa i Albanci su iz Trakije najverovatnije.Реци то Албанцима?
Serbinium je glavna savska luka.Апропо Сербинума, имај на уму да мислим на врло малу потенцијалну групу становништва, која је окружену другим народом/народима и која је изразита мањина у односу на околину.
Кумани итекако су оставили много више назива насеља, на пример Кумане недалеко од Новог Сада.Што се Сербинума тиче, ниси схватила шта сам хтео рећи - шта мислиш колико Кумана је могло бити у околини данашњег Куманова? Довољно да оставе назив насеља, а недовољно да оставе било какав други траг. А у сваком случају се етничка имена насеља јављају само у околини где је то становништво у изразитој мањини.
Gde se jos pojavljuje toponim 'kuman' u Srbiji?
Ima li ime manastira Kumanica veze sa Kumanima?Imaš Kumane cik jugozapadno od Velikog Gradišta, skoro odmah preko puta Ostrova.
Ima li ime manastira Kumanica veze sa Kumanima?
Kako je originalni naziv tog manastira, ako mislimo na isti, Komanica, mislim da nije. Naziv je prošao kroz neku jezikoslovnu promenu (ili je pokumanjen).
На румунском Кумани се називају и Команима. У Румунији постоји знатан број топонима који почињу са Коман. Има и других писаних извора у којима Кумани се називају Команима, на пример Codex Comanicus из четрнаестог века.
https://books.google.com/books/about/Codex_Comanicus.html?id=xhRkAAAAMAAJ
Ima i u blokovima mnogo komana...opet kosooski Rumuni?
Ма нису сви Румуни косооки, Бајо Пивљанине. То су само потомци Хуна, Авара, Печенега и, наравно, Кумана.

Ова цура се презива Коман (Куман), она је Румунка куманског подријетла!
Те љубеск! Звучи много словенски и нимало романски...![]()
Ма ајде бре, није Те љубеск него Те јубеск. Немој да се брукаш пред лепом Куманком.