Mali ilirski recnik

A je l' se to meni cini ili niko nije dotakao toponime:

Serbinum i Budalia?

:cool:

Budala> Serbo-Croatian
Etymology
Borrowed from Ottoman Turkish بدلا‎ (budala), from Arabic بُدَلَاء‎ (budalāʾ), plural of بَدَل‎ (badal) and بَدِيل‎ (badīl).

Што се Сербинума тиче, поновићу оно што сам већ писао на форуму - запитај се где се налазе насеља са префиксом српски/а, руски/а, немачки/а и тако даље на овим просторима.

Србица, Српска Кућа, Српски Бабуш? Окружени Албанцима.
Србобран, Српски Милетић? Окружени Мађарима.
Руски Крстур, Руско село? Окружени Србима.
Куманово, по Куманима који су живели у словенском окружењу.

Има примера колико ти воља.

Budala> Serbo-Croatian
Etymology
Borrowed from Ottoman Turkish بدلا‎ (budala), from Arabic بُدَلَاء‎ (budalāʾ), plural of بَدَل‎ (badal) and بَدِيل‎ (badīl).

Што се Сербинума тиче, поновићу оно што сам већ писао на форуму - запитај се где се налазе насеља са префиксом српски/а, руски/а, немачки/а и тако даље на овим просторима.

Србица, Српска Кућа, Српски Бабуш? Окружени Албанцима.
Србобран, Српски Милетић? Окружени Мађарима.
Руски Крстур, Руско село? Окружени Србима.
Куманово, по Куманима који су живели у словенском окружењу.

Има примера колико ти воља.

Zeznuo si se malo da ne kazem upecao

Ovo su toponimi koji su zabelezni na kartama nekoliko vekova pre nego sto su Sloveni "navodno" dosli a da ne pricam o Turcima

tako da poreklo treba traziti na drugom mestu

a sad objasni kako to imamo Serbinum na Balkanu ako nema Srba koji jos navodno nisu dojahali
ili Budaliu nekoliko vekova pre Turaka ako je to turska rec

mozda opet treba traziti objasnjenje u sanskritu:
bhUtala ground floor
bhUtala surface of the ground
bhUtala earth

Poslednja izmena:
Zeznuo si se malo da ne kazem upecao

Ovo su toponimi koji su zabelezni na kartama nekoliko vekova pre nego sto su Sloveni "navodno" dosli a da ne pricam o Turcima

tako da poreklo treba traziti na drugom mestu

a sad objasni kako to imamo Serbinum na Balkanu ako nema Srba koji jos navodno nisu dojahali
ili Budaliu nekoliko vekova pre Turaka ako je to turska rec

mozda opet treba traziti objasnjenje u sanskritu:
bhUtala ground floor
bhUtala surface of the ground
bhUtala earth

Римљани су расељавали становништво из целог царства по другим областима. Тако смо имали Сингидунум настањен Сиријцима. Исто тако су могли населити некога из семитских крајева одакле потиче порекло ове речи.
У сваком случају, поента је да будала није српска реч, тако да какво год да је порекло имена насеља Будалија, нема везе са нама.

Што се Сербинума тиче, ниси схватила шта сам хтео рећи - шта мислиш колико Кумана је могло бити у околини данашњег Куманова? Довољно да оставе назив насеља, а недовољно да оставе било какав други траг. А у сваком случају се етничка имена насеља јављају само у околини где је то становништво у изразитој мањини. Па један Коњарник у Београду носи име по Калмицима (Монголски народ) који је ту гајио коње у једном историјски кратком радобљу од краја Првог до краја Другог светског рата.
Ако можемо тврдити да је Сербинум (Сервитијум, Сербинон и тако даље) добио име по Србима, то може бити само зато су ти хипотетички Срби била мањина у односу на околно становништво (измимо раносредњовековни пандан Гордосербона, тј Српског градау Малој Азији).

Srbi bili manjina u odnosu na lokalno stanovnistvo. Kakav je ovo ЏA ROSTFRAJ!
Ubedljivo najveca populacija od Jadranskog do Crnog Mora srpska I2a (i najveca genetika Rumuna) plus od luzickih Srba i drugih sloveno-srba i slovena R1a najveca populacija evrope i jedna od par hg najvecih na svetu bili manjina. Od koga su to oni manjina. Od koga sam ja to mladji referent.

Bad Copy (+Jelenko) vs. Era Ojdanic

Римљани су расељавали становништво из целог царства по другим областима. Тако смо имали Сингидунум настањен Сиријцима. Исто тако су могли населити некога из семитских крајева одакле потиче порекло ове речи.
У сваком случају, поента је да будала није српска реч, тако да какво год да је порекло имена насеља Будалија, нема везе са нама.

Што се Сербинума тиче, ниси схватила шта сам хтео рећи - шта мислиш колико Кумана је могло бити у околини данашњег Куманова? Довољно да оставе назив насеља, а недовољно да оставе било какав други траг. А у сваком случају се етничка имена насеља јављају само у околини где је то становништво у изразитој мањини. Па један Коњарник у Београду носи име по Калмицима (Монголски народ) који је ту гајио коње у једном историјски кратком радобљу од краја Првог до краја Другог светског рата.
Ако можемо тврдити да је Сербинум (Сервитијум, Сербинон и тако даље) добио име по Србима, то може бити само зато су ти хипотетички Срби била мањина у односу на околно становништво (измимо раносредњовековни пандан Гордосербона, тј Српског градау Малој Азији).

jeste naselili su Arape i osnovali selo Budalije:rotf: otuda rec,

ja nisam ni rekla da je rec srpska, po svoj prilici ima sanskritsku osnovu kao mnogi ilirski toponimi (ili ilirsko-srpski:mrgreen:)

a propo Serbinuma , dakle neka se zavede na Krstarici da je Bajo priznao da Srbi potencijalno zive na ovim prostorima u 2 v.n.e kao "manjina":mrgreen:

jeste naselili su Arape i osnovali selo Budalije:rotf: otuda rec,

ja nisam ni rekla da je rec srpska, po svoj prilici ima sanskritsku osnovu kao mnogi ilirski toponimi (ili ilirsko-srpski:mrgreen:)

a propo Serbinuma , dakle neka se zavede na Krstarici da je Bajo priznao da Srbi potencijalno zive na ovim prostorima u 2 v.n.e kao "manjina":mrgreen:

Па ако су могли Сиријце да преселе у Београд могли су и неке друге пустињске народе да преселе у Срем, заиста не видим шта је толико смешно у тој замисли. Одлика сваком царства је принудно пресељавање разних групација становништва са краја на крај државе.

Апропо Сербинума, имај на уму да мислим на врло малу потенцијалну групу становништва, која је окружену другим народом/народима и која је изразита мањина у односу на околину.

Уосталом таквих примера из историје Срба имамо више. Српска четврт Табан у Будимпешти, Рацаклок у Словачкој, српско село код Цариграда (нестало очетком 20. века), Србе на Галипољу којих је било око 1.100+, Славеносрбију и Нову Србију у царској Русији (данашња Украјина) у којима је живело укупно 2.500 Срба и тако даље...

Rumuni latini, BITCH PLEASE!!!!!!!! Kad shvate oni koji veruju u te nebuloze da su Rumuni i Madjari govorili svoj prirodni maternji jezik srpski- slovenski do pre hiljadu godina i jesu od nase genetike, mozda dodju do svesti i vide nesto prave istorije. Ima Ruma u Srbiji, Rim, i Rumunija.

Poslednja izmena od moderatora:
Па ако су могли Сиријце да преселе у Београд могли су и неке друге пустињске народе да преселе у Срем, заиста не видим шта је толико смешно у тој замисли. Одлика сваком царства је принудно пресељавање разних групација становништва са краја на крај државе.

Реци то Албанцима?

Што се Сербинума тиче, ниси схватила шта сам хтео рећи - шта мислиш колико Кумана је могло бити у околини данашњег Куманова? Довољно да оставе назив насеља, а недовољно да оставе било какав други траг. А у сваком случају се етничка имена насеља јављају само у околини где је то становништво у изразитој мањини.
Кумани итекако су оставили много више назива насеља, на пример Кумане недалеко од Новог Сада.

ONrRYHv.jpg

Иначе ми Кумани још увек смо овде. Препознајемо се по косим очима. ;)

Kako je originalni naziv tog manastira, ako mislimo na isti, Komanica, mislim da nije. Naziv je prošao kroz neku jezikoslovnu promenu (ili je pokumanjen).

На румунском Кумани се називају и Команима. У Румунији постоји знатан број топонима који почињу са Коман. Има и других писаних извора у којима Кумани се називају Команима, на пример Codex Comanicus из четрнаестог века.

https://books.google.com/books/about/Codex_Comanicus.html?id=xhRkAAAAMAAJ

Poslednja izmena:
На румунском Кумани се називају и Команима. У Румунији постоји знатан број топонима који почињу са Коман. Има и других писаних извора у којима Кумани се називају Команима, на пример Codex Comanicus из четрнаестог века.

https://books.google.com/books/about/Codex_Comanicus.html?id=xhRkAAAAMAAJ

Ima i u blokovima mnogo komana...opet kosooski Rumuni?

Ма нису сви Румуни косооки, Бајо Пивљанине. То су само потомци Хуна, Авара, Печенега и, наравно, Кумана.

Ова цура се презива Коман (Куман), она је Румунка куманског подријетла! :per:

Те љубеск! Звучи много словенски и нимало романски... :hahaha:

Poslednja izmena:
Ова цура се презива Коман (Куман), она је Румунка куманског подријетла! :per:

Те љубеск! Звучи много словенски и нимало романски... :hahaha:

Ма ајде бре, није Те љубеск него Те јубеск. Немој да се брукаш пред лепом Куманком.

Ма ајде бре, није Те љубеск него Те јубеск. Немој да се брукаш пред лепом Куманком.

Румунка куманског порикла користи далматински славизам. :per:

Није лоша Куманка, али је ова са другог видеа липша! :D

Poslednja izmena:

Back