Македонски језик

Добро пошто ми стално бришете постове....

Молићу администраторе да убудуће испаде Куманова...типа бјрм,срби,вбро...и остале глупости бришете....

Када он плаче када му неко каже да је Бугарин и као то њега вређа ајде онда и ово мене вређа...

Па да видимо...Хвала...

Ја сам брисао "бјрм-овски" и слично где год бих видео. Отворено речено, ти цитираш куманова ради ниских удараца, подбадања и лошег провоцирања. To се неће толерисати, а ни одговори на провокације. Овај, као и твој пост ће бити обрисани након што прочиташ јер нема смисла да остану на теми.

Poslednja izmena:
Nisam lingvista po struci, pa s'toga je moj stav po pitanju makedonskog jezika vise rezultat subjektivnog tumacenja i rezmisljanja. I vise ovako an general istorijskim okvirima i procesima. Po mom misljenju makedonsk jezik je kombinacija srpskog i bugarskog. Sto se tice nacionalnog identiteta, jezik moze biti jedan od elemenata nacionalnog identiteta(i najcesce se tako i shvata) ali i ne mora. Podrucje Makedonije(Maćedonija, stara Srbija, vardarska Srbija) je bila deo srpskog etnickog, pa i kulturoloskog prostora(pod okupacijom otomanske carevine) na kojem su se reflektovali i bugarski uticaji i aspiracije. Pre svega bugarski ali i grcki. Tako da, krajem XIX i pocetkom XX veka na prostoru Makedonije sudarali su se i politicki uticaji, teznje Srbije i Bugarske, ali i Grcke. Prve komitske akcije su vodjene na prostoru Makedonije, akcije u kojima su se protiv turske vojske ali i medjusobno borili srpski komitski(tj cetnicki) odredi, bugarski komitski odredi i grcki andrati(tj grcki komitski odredi). Ono sto je recimo zanimljivo(a moze se vezatii za konkretnu temu o jeziku) je da su i pored tih sukoba, i pored zestokih progona Srba za Makedonije od strane Bugara, 1904 godina srpska i bugarska vlada zakljucile jedan sporazum u kojem je pored ostalog bio definisan i 'srpsko- bugarski karakter Makedonije'. No, dobro, ove cinjenice pripadaju proslosti. Sto se mene tice, danas je makedonski nacionalni identitet(a u sklopu njega i jezik) definisan i prihvacen kao makedonski. dakle ni srpski, ni bugarski, ni grcki, nego makedonski. Istini za volju, Grci se jos tu i tamo opiru da to prihvate, ali nekako mi se cini da je taj proces definisanja makedonske nacionalne svesti formiran i zaokruzen medju stanovnistvom Makedonije, i da naprosto to danas vise nema svrhe negirati(ma sta god ko mislio o tome).

Poslednja izmena:
Руси су се сложили да су македонски научници дешифровали "Rosetta Stone"
images

Руски лингвисти се слажу да су македонски научници открили код за дешифровање древним списима.
Они сматрају да им је знање македонских научника помогло да дешифрују многе старе натписе.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=80744

Sa druge strane zvuci ovako

Jas sum

Ti si

Toj e

Taa e

Toa e

Nie sme

Vie ste

Tie se

Vestacki jezik koji je izmislio Broz da odrodi i odvoji Vardarske Srbe .

Tito je imao pretenzije na Egejsku Makedoniju, nije imao cilj nikakvo odvajanje Srba.
Zato je i najvise imao konflikata sa Bugarima (na svu srecu samo na diplomatskom nivou).
Zbog njegovih pretenzija je takodje i otkazao poslusnost Staljinu.
Nije naisao ni na podrsku drzava pobednica...

Tito je imao pretenzije na Egejsku Makedoniju, nije imao cilj nikakvo odvajanje Srba.
Zato je i najvise imao konflikata sa Bugarima (na svu srecu samo na diplomatskom nivou).
Zbog njegovih pretenzija je takodje i otkazao poslusnost Staljinu.
Nije naisao ni na podrsku drzava pobednica...

374745_10150393191778670_202258228669_7999678_180611932_n.jpg

Ќустендил-Бугарска - Деца избеглице из Егејске Македоније
Није им било дозвољено да уче на Македонском језику...

Пароле...
„Дајте ни да учиме на родниот ни јазик“ ...."Слободна независна Македонија"...

I sta je na toj slici?
Pise da su to dijalekti grckog jezika. :zplez:
Hoces da kazes, da su anticki Makedonci, ustvari Grci? :lol:
Opet si sam sebe zeznuo, sreco moja :)
A, cak i staromakedonski jezik, kojim su govorili anticki Makedoni nije dijalekt grckog jezika.
Smatra se da je staromakedonski jezik, izumrli jezik, kojim vise niko ne prica.
Ima premalo izvora, ili ignorisu se izvori...

I sta je na toj slici?
Pise da su to dijalekti grckog jezika. :zplez:
Hoces da kazes, da su anticki Makedonci, ustvari Grci? :lol:
Opet si sam sebe zeznuo, sreco moja :)
A, cak i staromakedonski jezik, kojim su govorili anticki Makedoni nije dijalekt grckog jezika.
Smatra se da je staromakedonski jezik, izumrli jezik, kojim vise niko ne prica.
Ima premalo izvora, ili ignorisu se izvori...

grdia.jpg

Македонија,Тракија и цела Персија су Грчки диалекти? Па погледај мапу...те територије не сапдају у грчко говорно подручје..

Back