Акај
Elita
- Poruka
- 15.632
Његов етнографски рад је и даље непроцењив.
Уистину. Ко зна какве још материјале су му однели у тим сандуцима...
А чини ми се да је написао 10 књига путописа - 7 у рукопису...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Његов етнографски рад је и даље непроцењив.
Ај ти мени нешто ЛЕПО И РАЗЛОЖНО да објасниш, питање је следеће:
Зашто се ови људи:
![]()
нису зауставили у границама своје "државе" него дођоше у Смедерево? Колико је "Македонаца" завршило у Србији?
То је и питање за Аранђеловчанина. Шта ти тражиш у Србији?
Ако ми не одговорите озбиљно на ово питање почињем да вас сматрам спамерима и од тог тренутка пријављујем за сваку глупост.
batice ti kao da si pao s marsa?!?!?
nisu te ucili u skoli kako su turci upravljeli pokorenim teritorijama? mozda i tebi nije jasno, kao i nekim bosnjacima kako je lokalno stanovnostvo imalo veci genetski uticaj na turke nego obrnuto? mozda nisi cuo da su turci oduzimali zemlju i davali je svojima ili poturicama? ili se samo pravis da ne znas?
veoma je logicno to da ima makedonaca u srbiji. veoma logicno... ljudi koji zive na selu a nemaju zemlje imaju samo 2 opcije:
1. da umru od gladi ili
2. da odu u pecalbu
zato i ima mnogo makedonaca svuda po srbiji (citaj po veci gradovima). i to jos davno pre okupacije 1912 i 1913. zato i dosta ljudi jos uvek smatra , po srbiji, da su makedonci samo pekari ili poslasticari...
terba ti jos neko objasnjenje? ili ces opet da plasiras neku klasicnu propagandu?![]()
Добро хвала. Само што то мени звучи онако преоштро. Ипак су те 1912. године Турци били протјерани. Ваљда је то неко ослобођење.
Још мешто, како македонски образовни систем, а како Македонци уопште, гледају на Први балкански рат? И на Кумановску битку?
У позитивном или негативном свјетлу? Ако те не мрзи буди мало опширнији.
Да ли је сагласан образовни систем с оним како народ доживљава долазак Срба? Ево можеш рећи и твој лични став.
Питам те, јер кад одем у Македонију наилзаим на велику, искрену љубав (не оно као у Турској, лицемјерно гостопримство). Некако ми је нелогично, да те неко, ко те доживљава као окупатора, толико воли.
Воле те јер су Срби признали Македонце,јер су Срби вратили Вардарски део,јер Срби нису ратовали са Македонијом када се отцепила.
И Босна је била под Турцима..па када су их Аустроугари "ослободили" да ли је т о ослобоџење или нова окупација јер су Срби тада хтели бити тамо са Србијом?
Ето ти мој одговор.
А први Балкански рат у коме су учествовале бројне Македонске комитске чете се завршио неславно.
Комити из Вардарског дела су били стављени под Српску команду а ови у Бугарској-Пирину под Бугарску.
Само су ови из Егеја Македонци били самостални борили се и портив Турске и грчке.
И када је Македонија изгубила после на папир и није добила државу или аутономију као Албанија од стране великих сила
Срби,Бугари и Грци су све податке обрисали да су се Македонци уопште борили за своје ослобоџење..
И почела је Хеленизација,Србизација у Бугаризација...
На једном народу...тужно..
Само што једино Србизација није била ефикасна, а све остале јесу. То много говори.
Долазак Аустроугарске у Босну би могао бити схваћен као ослобођење, да Аустроугарска није извршила геноцид над Србима у Срему, да није одводила Србе из Босне у концентрационе логоре и слично, што у Македонији ипак није био случај.
даље, Србија је већ имала своју државу у вријеме анексије, док је Македонци нису имали кад су почели Балкански ратови.
Аустрија кад је под Пиколинијем дошла до Скопља је била доживљавана као ослободиоц а не окупатор, управо јер тада Срби нису имали државу.
Ово све говорим, зато што имам снажан утисак, да је цијела ујдурма око наводне "српске окупације" Македоније (а заправо су Срби умирали за јединство са Јужним Србима), заправо амерички пројекат фрагментације балканских народа ради лакше владавине и потчињавања истих.
Мислим да смо решили овај "проблем повећаног присуства снага безбедности" чињеницом да је Бугарска поред отворене помоћи Усташама, радила и на дестабилизацији јужне Србије.
Прве две године Краљевине СХС број жандарма у Македонији није
прелазио 1.700 људи, иако је стање безбедности према албанској и бугарској
граници било критично. Већ 1921. број присутних жандарма значајно ра-
сте, да би 1928. достигао читавих 8.000, тј. две трећине целокупног састава.
http://forum.krstarica.com/threads/363853
Мислим да смо решили овај "проблем повећаног присуства снага безбедности" чињеницом да је Бугарска поред отворене помоћи Усташама, радила и на дестабилизацији јужне Србије.
Да, и данас у Србији живе људи бугарског, албанског и иног порекла, којима су призната национална права, а успут се баве идејама прикључења своје општине или месне заједнице ( неки имају и веће апетите) "матичној држави". У чему је суштина твог инфантилног поста?
Четниците на ВМРО са били изключително хора, родени в Македония. ВМРО не е била институция на българската държава, а по-скоро полунезависима държава в държавата.
The chetniks of IMRO were people, born exclusively in Macedonia. IMRO was not an institution of the Bulgarian state, but rather a semi-independent state within a state.
Ето ти македонски отговор. Виж един македонски учебник по история:
Here you have a Macedonian answer. See a Macedonian history textbook:
Историјa за трета година
гимназиско образование
Новица Велјановски, Соња Цветковска,
Гордана Плетварска, Џафери Шичери
Просветно дело АД, Скопје - 2006
![]()
Онлайн публикация / Online publication: http://www.promacedonia.org/sk_uch/mui_3g.html
Още една страница от същия учебник:
Another page from the same textbook:
![]()
Овде не видимо уплитање Бугара нити бугарских партија и државе ( Цениш да су то Маћедонци све сами осмислили?).
Можда је ово бољи одговор?
![]()
![]()
и ово одштампали у Крушеву? а?
![]()
Наравно, али и даље Бугари сматрају тај концепт јединим смислом устанка.То нема везе са нама....то су Бугарофили
Не лупетај, језик није био забрањен, али није био македонски, него језик Старе Србије:
![]()
![]()
Пошто је ово апсолутно ТЕМА, да покажем још мало језика из којег се изнедрио титостански
![]()
![]()
![]()
![]()
( Овде се лепо види да досељеници из Костурске нахије нису били само Цинцари, како то господа Арм`њи представљају)
баба Велика из Битољске нахије се презивала Ристић
![]()
Илинка из Дебра се презивала Везанковић
![]()
Богуња из Кичева се презивала Силеновић
![]()
"Македонци" из Костура насељени у Смедереву су имали веома интересантну националну песму
![]()
"Македонци" из Велеса, оног Титиног
![]()
![]()
Беше фрлање на девојку во Вардар (српски)
![]()
![]()
Још мало "Македонаца" из Валоне
![]()
Свака част, Лесандре, на постављеном материјалу.
Чиста 10-ка !
Дуго сам их тражио по библиотекама и нисам могао да их нађем...
Свака част, Лесандре, на постављеном материјалу.
Чиста 10-ка !
Дуго сам их тражио по библиотекама и нисам могао да их нађем...
Овде не видимо уплитање Бугара нити бугарских партија и државе ( Цениш да су то Маћедонци све сами осмислили?).
Можда је ово бољи одговор?
![]()
![]()
![]()
То нема везе са нама....то су Бугарофили
![]()
Само што једино Србизација није била ефикасна, а све остале јесу. То много говори.
Pa sad....
mozda nije bilo dovoljno vremena... grci su imali skoro vek da dovrse posao.... kao i bugari...
za srbe se to ne moze reci... imali su samo 33 god mada su se svojski trudili od promene prezimena, skola na srpskom jeziku i zabrane upotrebe makedonskog itd. itd.
mozda da ste dobili jos par god ovde ne bi rapsravljali o ovome....
Pa sad....
mozda nije bilo dovoljno vremena... grci su imali skoro vek da dovrse posao.... kao i bugari...
za srbe se to ne moze reci... imali su samo 33 god mada su se svojski trudili od promene prezimena, skola na srpskom jeziku i zabrane upotrebe makedonskog itd. itd.
mozda da ste dobili jos par god ovde ne bi rapsravljali o ovome....