Људи Форумљани, чујте сада беседу моју!
"Истински Православни Хришћанин" Владан ?
Без увреде, не бих баш рекао. Православље у себи садржи непобитну истину од Истинитог, па је сувишно да се наглашава и истиче да је неко ИСТИНСКИ православан зато што се одвојио од јеретика (где је сврстао и мене пошто сам у СПЦ).
Боли ме душа и тугујем због поступака неких епископа и уопште клирика који газе каноне и раде неприличне ствари, које сте сви Ви овде детаљно анализирали, тако да нема потребе да их набрајам поново. Да ли сам зато и ја јеретик?  Грешник јесам али јеретик нисам, ма колико ме ти Владанe сматрао за то! Колико сам успео да видим из твојих редова, ти РАЦИОНАЛНО поистовећујеш целу Богочовечанску заједницу са јеретицима. Врло смело али и одговорно! Зар је Богочовечанска заједница нека неразумна машина коју појединци могу да гурну у пропаст са свим њеним члановима - удовима где је тело те "машине" Христос Бог ???????!!!!!!!!
Ако кренеш тим путем онда ћеш и Господа прогласити за ********, недао Бог!
Одвојити се?
Од кога? Од Цркве? Па Она је Тело Христово! Зар си толико смео и уверен у своју исправност и моћан уд, да без тела живиш или умреш или недај Боже израстеш у неко чудовиште?
Слово убија а дух оживљава!
Критикујеш Латине, паписте (који и јесу јеретици) и комунисте, за њихов рационализам, а сам га овде просипаш нештедице!
Бојим се Владане да си ти можда само омирисао Б од Благодати Светога Духа, па зато са сажаљењем схватам твој положај.
Разумем твој револт против ствари које јесу за револт, али сматрам да се бориш на погрешан начин.
Молим за опроштај ако сам те увредио!

Друже олади са БЕСЕДОМ ТВОЈОМ, не држиш је пред римским сенатом или пред те ве камерама. Без театралности пиши.
Ти си се сам сврстао тебе међу јеретике, нико те није ни поменуо. 
Да ли православни смеју да се моле заједно са јеретицима новокалендарским, Латинским, протестантским итд?
Зашто када зна да не сме СПЦ се моли са њима чак се и причешћује(са новокалендарцима званично, а са Латинима незванично)?
Мани се филозофије и твојих ''доживљаја личних'' него поткрепи доказима своје ''православно учење''.
Да ли знаш да смо молитвом једно тело са онима са којима и за које се молимо на служби? Да ли си то икада игде прочитао? Ко се са јеретицима моли, једно је тело са њима. Да ли онај који у молитвама спомиње патријарха и епископе јеретике може да буде једно тело са Христом? Како неко може да упоредо буде једно тело са Христом и у исто време једно тело са антихристом(јеретицима)? Јел ти сада јасније зашто овај канон.
45. канон светих Апостола ''Нека епископ,презвитер или ђакон,који се САМО МОЛИО са јеретицима,буде свргнут; а ако им је дозволио да врше неку званичну службу,нека се одлучи од Цркве.
УВЕК СУ ПОЈЕДИНЦИ ГУРАЛИ МИЛИОНЕ У ПАКАО. КО ЈЕ ТВОРАЦ ФИЛИОКВЕА, КО ЈЕ АРИЈЕ, ЕВЛОГИЈЕ, ДИОСКОР, ОРИГЕН, АТИНАГОРА, СЕРГИЈЕ, ГЕРМАН ...?
Па због њихових искривљења учења милијарде су обмањени И СТРАДАЛИ. Ако се за јоту измену учење, ето јереси, ето пропасти за многе. Слабо ти познајеш еклисиологију Цркве, мораш још много да учиш. Апостол каже: Извадите злога међу собом. Хула на Духа Светога(јерес) се преноси молитвом са и за јеретике, тако тај неопростиви грех пада и на обмањиваче и на обмањене, зато је неопходно одвојити се од јеретика.
О делагу благодати Светога Духа да би знао мораш да читаш свете оце, а не да из главе говориш СПЦ је благодатна. Па откуда онда толико зла у њој?
САМО ОНА ЦРКВА КОЈА ПОШТУЈЕ ЗАПОВЕСТИ СВЕТОГА ДУХА, ЈЕ ЦРКВА ХРИСТОВА, ОНА КОЈА ЈЕ КРШИ ЈЕ АНТИХРИСТОВА.
Антихрист има своју ''цркву'' зове се светски савет цркава и СПЦ је њен члан већ више од 45 година, чак је једно време и председавала тим сатанским збориштем. Пробуди се док није касно, време одмиче.