MAĐARSKA - Budimpešta

Molim da ova tema stoji kao posebna samo do kraja dana-moja cerka i njen drug treba u ponedeljak da odu u Segedin,a ne znaju kako-zvali autobusku,zeleznicku,neke agencije koje su ranije vozile...nista direktno ne postoji.Ako neko zna-nek javlja !:think:

Ima iz Novog Sada direktan autobus u 06 ujutro svaki dan i vraća se u 16.
Iz Beograda nema, samo neke šverc ture, kad se skupi grupa.

Problem je što je Segedin van glavnog puta za Budimpeštu, pa ni međunarodni vozovi, ni autobusi ne prolaze tuda.

Iz Subotice ima šinobus u 08.45 i u 10.18 a autobus u 06.30 10.00 i 15.15

I jednom i drugom treba oko 2 sata, šinobusu zato što staje na svakom ćošku, a autobusu zbog carine ...

Problem je povratak, ako žele da se vrate u istom danu, to je moguće samo petkom i nedeljom, jer samo tada ima autobus u 17.00 iz Segedina. Ostalim danima je zadnji povratak bilo voza, bilo autobusa u podne (12.30)

Jedino ovaj što ide za Novi Sad polazi svaki dan iz Segedina u 16.00

Eto....nadam se da sam pomogla ...

Molim da ova tema stoji kao posebna samo do kraja dana-moja cerka i njen drug treba u ponedeljak da odu u Segedin,a ne znaju kako-zvali autobusku,zeleznicku,neke agencije koje su ranije vozile...nista direktno ne postoji.Ako neko zna-nek javlja !:think:

Iz Novog Sada prevoznik Vojvodina ima redovnu liniju za Segedin, nazovi informacije i proveri u koje vreme, mislim da je polazak bio oko 6h ( u Segedinu je taj tek negde oko 10h)a povratak iz Segedina oko 15.30 ( ispred Core) ili 16h ( sa redovne autobuske stanice ), u svakom slučaju ima stalno iz Subotice, nisam sigurna koliko i da li sam ti pomogla...mislim da ide i neki topola trans, iz Segedina svakako ima neki lokalni koji vozi do granice nekoliko puta na dan, to znam sigurno.

Poslednja izmena:
Cao svima! Uskoro putujem u Budimpestu i zelela bih da saznam nesto vise o kulturno-istoriskim znamenitostima tog grada. Ukoliko neko zna nesto o Trgu heroja, Parlametu, Ribarskoj kuli, Budimskim lavirintima,muzeju marcipana, Spomeniku oslobodjenja ,zamku Citadela itd. neka pise. Uglavnom sam nalazila po par prosto prosirenih recenicama o svakom od ovih antropogenih motiva,ali bih zelela da saznam nesto malo opsirnije.Unapred hvala!:)

Cao svima! Uskoro putujem u Budimpestu i zelela bih da saznam nesto vise o kulturno-istoriskim znamenitostima tog grada. Ukoliko neko zna nesto o Trgu heroja, Parlametu, Ribarskoj kuli, Budimskim lavirintima,muzeju marcipana, Spomeniku oslobodjenja ,zamku Citadela itd. neka pise. Uglavnom sam nalazila po par prosto prosirenih recenicama o svakom od ovih antropogenih motiva,ali bih zelela da saznam nesto malo opsirnije.Unapred hvala!:)

Budimpešta je jako lep grad.
Ima mnogo toga što vredi videti. Ako ideš preko neke turističke agencije, sigurno će biti organizovano razgledanje sa stručnim vodičima i to je zaista dobar način da čuješ jako puno interesantnih stvari o mestima za koje pitaš.
Trg heroja je ogromni plato koji je okružen statuama najpoznatijih madjarskih kraljeva.
Sa obe strane nalaze se zgrade muzeja, a preko puta, sa druge strane ulice je i zgrada naše ambasade, za koju je vezana interesantna priča. U toj zgradi se još pre II svetskog rata nalazila Ambasada Kraljevine Jugoslavije a postala je vlaništvo naše države još pre II sveskog rata, jer je madjarska plemkinja, koja se zaljubila u našeg tadašnjeg konzula, njemu poklonila zgradu, a on je zaveštao državi.
Zgrada Parlamenta , gradjena po ugledu na Britanski Parlament , nalazi se na obali Dunava i dominira Peštom. Ako se dobro sećam, dugačka je nekih 180 metara
Vredi svakako posetiti unutrašnjost zgrade, s tim što postoje striktna pravila kretanja i
prostori u kome nije dozvoljeno slikanje- npr. u prostoru u kojem se nalazi kruna madjarskih kraljeva.
Budimska strana je priča za sebe. Tvrdjava, Ribarske kule, kraljevska palata, katakombe.
Nedavno je obustavljena planirana gradnja velikog hotela, jer je prilikom kopanja temelja otkriven veliki plato sa izuzetno vrednim arheološkim nalazištem . Pogled na Peštu,mostove i Dunav je prelep.
Muzej marcipana nalazi se na Budimu, ali drugi, još lepši i interesantniji u Sent Andreji.
Neverovatno šta su sve najveštiji poslastičari napravili od marcipana. Izmedju ostalog – i zgradu Parlamenta ..Naravno, odmah pored muzeja – prodavnica i kafé, gde možeš odmah isprobati poslastice sa marcipanom, sa svim mogućim aromama-uključujući i Mocart kugle (iako nisi u Salzburgu ili Beču) . Ali za najbolju kafu , topljenu (ne toplu-topljenu !) čokoladu i Gumbet tortu (madjarska varijanta Sacher torte) mislim da treba otići – ne u Žerbo, za koji svi znaju – koji je u centru grada (Vaci utca), nego u hotel Astoria, u koji je i Tesla navraćao početkom prošlog veka , dok je boravio u Pešti.

Preporučujem ti da uzmeš Budapest Card , za 2 ili 3 dana, sa kojom neograničeno možeš da koristiš gradski prevoz (autobus,tramvaj i metro) Obavezno se provozaj žutom linijom Metroa – najstarijoj u Evropi posle Londonskog metroa – koja je rekonstruisana tako da stanice izgledaju isto kao pre stotinak godina . Sa ovom karticom imaš i popuste od 10 do 50% za skoro sve izložbe i muzeje u gradu, kao i za neke restorane.

U toj zgradi se još pre II svetskog rata nalazila Ambasada Kraljevine Jugoslavije a postala je vlaništvo naše države još pre II sveskog rata, jer je madjarska plemkinja, koja se zaljubila u našeg tadašnjeg konzula, njemu poklonila zgradu, a on je zaveštao državi.

A naš tadašnji konzul je bio Jovan Dučić...;)

Da ne ponavljam i ja...Budimpešta je jako lijep grad i vrijedi ga vidjeti...Pogled sa Ribarske kule u Budimu ,na drugu obalu Dunava i Peštu je predivan...takođe,noćna vožnja brodićem po Dunavu...U svakom slučaju nećeš promašiti ako odeš tamo...;)

U toj zgradi se još pre II svetskog rata nalazila Ambasada Kraljevine Jugoslavije a postala je vlaništvo naše države još pre II sveskog rata, jer je madjarska plemkinja, koja se zaljubila u našeg tadašnjeg konzula, njemu poklonila zgradu, a on je zaveštao državi.

A naš tadašnji konzul je bio Jovan Dučić...;)

Jeste, hvala ti.Nisam mogla da se setim sinoć, misli su mi odlutale na neku drugu stranu...

Pozdrav drustvo,

Trebam ici u skorije vreme u Budimpestu pa mi treba samo informacija od nekoga ko je vec isao u Madjarsku autom. Isao sam ranije autobusom i vozom ali u sopstvenoj reziji autom nikada. Da l' trebam vaditi neke dokumente za auto uopsthe? Tipa da je auto osiguran, da mi treba medjunarodna dozvola ili sta ja znam... I takodje me jedino interesuje gde vadim 'Zdravstveno medjunarodno osiguranje' i koliko ono kosta?

Hvala unapred, idem sa devojkom... Zelim sve da ispaniram lepo da ne bude nekih propusta. :)

Isli smo u Pestu kolima pre godinuipo, trebao nam je zeleni karton, osiguran je inace i to je to sto se auta tice. Posto smo isli u sopstvenom aranzmanu naravno, potvrda rezervacija. Ne treba pominjati da se brzo i lako stize, autoput je u Madjarskoj sjajan i nigde se ne placa putarina. Po gradu nam je bilo lakse njihovim gradskim prevozom-zbog nepoznavanja grada u voznji, gomile jednosmernih ulica i parkiranja.

Poslednja izmena:
Isli smo u Pestu kolima pre godinuipo, trebao nam je zeleni karton, osiguran je inace i to je to sto se auta tice. Posto smo isli u sopstvenom aranzmanu naravno, potvrda rezervacija. Ne treba pominjati da se brzo i lako stize, autoput je u Madjarskoj sjajan i nigde se ne placa putarina. Po gradu nam je bilo lakse njihovim gradskim prevozom-zbog nepoznavanja grada u voznji, gomile jednosmernih ulica i parkiranja.

I mi smo išli kod moje sestre, ali nisam morala da pokažem nikakvu rezervaciju, samo su pitali gde idemo. A nije tačno da se autoput ne plaća! Na samoj granici postoji tabla gde piuše kolika je dozvoljena brzina na putevima, a nalepnica za autoput se kupuje na granici, ali ne bih znala tačno da ti kažem gde, jer je moj brat to završio. Ta nalepnica važi za sedam dana i tad je koštala oko 6 eura (ne po danu). Bolje je raspitati se na granici gde se kupuje kartica, jer ako te uhvate da voziš bez nje po auto-putu, debelo ćeš platiti kaznu.
Pozz.

Pozdrav drustvo,

Trebam ici u skorije vreme u Budimpestu pa mi treba samo informacija od nekoga ko je vec isao u Madjarsku autom. Isao sam ranije autobusom i vozom ali u sopstvenoj reziji autom nikada. Da l' trebam vaditi neke dokumente za auto uopsthe? Tipa da je auto osiguran, da mi treba medjunarodna dozvola ili sta ja znam... I takodje me jedino interesuje gde vadim 'Zdravstveno medjunarodno osiguranje' i koliko ono kosta?

Hvala unapred, idem sa devojkom... Zelim sve da ispaniram lepo da ne bude nekih propusta. :)

Za kola ti je potreban zeleni karton, medjunarodna dozvola nije potrebna, papiri za kola ( saobraćajna naravno na tvoje ime, ili punomoć ukoliko nije auto na tebi) , putarine se naravno plaćaju-kupiš winjetu na samoj granici i zalepiš je, to je sve. Osiguranje ti je obavezno, kupuješ ga u bilo kojoj osiguravajućoj kući.Putevi su im odlični, tako da je prava milina voziti !

Back