Macro fotke

998582_10200953739859790_369740907_n.jpg

Interesantne su ti fotke :ok:,samo bih volela da ih odmah mogu videti u većem formatu.
Da ne moram da ih posebno otvaram i čekam.....još ako ih ima više,priznajem,ponekad izgubim strpljenje.:rumenko: A šteta je da ih ne vidim.:bye:

Морао сам тако, на ситно, кад сам оно с почетка, 316 слика тутнуо... па ми се учинило, некако... складније....
А од онда, без неког разлога држим тако, ситне... исправиће се већ за у будуће...

Da još dodam da nakon DeVil79-ovih leptira :worth: verovatno niko ne bi trebao ništa da okači.Samo smo tu da učimo,pa zato kačimo.:D

Не треба да их ограничимо само на лептирове... хехе

Морао сам тако, на ситно, кад сам оно с почетка, 316 слика тутнуо... па ми се учинило, некако... складније....
А од онда, без неког разлога држим тако, ситне... исправиће се већ за у будуће...

Не треба да их ограничимо само на лептирове... хехе

Nisam ih ograničila,nego sam mislila na jednu konkretnu fotku,poslednju postavljenu:

Nije samo dobra makro fotka,nego ima mnogo više u njoj.

Јасно је на шта си мислила...
Но, оно на шта сам ја мислио је да су и остале подједнако... добре...
како је већ неко написао, свака слика говори 1000 речи... питање је само, којих...
:)

jedno pitanje za sensei devil-a (tata na macro fotke forum) :D ili ostale koji su upoznati sa sledecim

anyway imao vajde od ovih programa ili ne, mislim da je ovo dobra stvar za miljenike ovog dela foruma inadam se da ce nekome koristiti ;)

Prilozi

• overview.jpg
    overview.jpg
    29,7 KB · Pregleda: 15
To je odlican program za f.stacking (ja koristim CombineZP) i vecina profi makrofotografa ga koristi. Svaki f.stacking program je predvidjen i za amatere i za iskusnije kolege samo sto iskusniji mogu da rade te stvari na insektima, a oni manje iskusni na cvecu, ukrasima, satovima... i drugim staticnim stvarcicama. Rec je o tome da za spajanje slika u f.stacking programima ono sto fotografisemo mora biti idealno mirno (mrtvo :( ) i sve fotke treba raditi sa stativa i to pomocu makro sine https://www.google.rs/search?q=macr...urce=og&sa=N&tab=wi&ei=b2ZFUpHtNMrKtAbVh4DIAQ da bi slike sto vise iste, a samo da se menja fokusna tacka. Iskusniji sve to mogu da odrade iz ruke bez dodatne opreme.
Pisao sam o focus stacking-u u casopisu Refoto, a ovako je to izgledalo http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=89109
Ovde imate slike koje sam radio pomocu monopoda (tako da nisu fotke bas idealno iste ali odradjuju posao) http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?s=&showtopic=89109&view=findpost&p=1084159
koje su u maksimalnoj rezoluciji bez ikakve obrade pa ih vi skinite i probajte u raznim f.stacking programima pa vidite koji vam najvise odgovara. U svakom slucaju i najidealnije odradjene fotke posle f.stacking programa zahtevaju malo dodatne obrade u fotosopu.
Ako nekad i fotke budu toliko razlicite da ih nijedan f.stacking program ne moze "svariti" koristite klasicno kloniranje. Izaberite jednu fotku iz serije i onda na nju klonirate ostre delove sa ostalih fotki. To i jeste princip rada f.stacking programa samo sto se vi ne mucite nego softver.

PoZz

Poslednja izmena:
Kako iz ruke insekta :eek: ? :D i koliko je prihvatljivo fotki u seriji za insekta recimo? Oni tamo preporucuju po 50, 60, 70 fotki ali to je, ja mislim, jedino moguce za miran predmet. Ja razmisljam na terasu da stavim neko na neko cvece, zumiram, povezem s my nikonom, na njemu unapred odredim 10ak tacaka fokusa da uhvati ceo deo cveta (koji omazem nekom secernom vodom) :per: , povezem na usb 0d 3. m na laptop i arbajtam ja svoj poso kad primetim da dodju okinem po neku seriju ili ima on i opciju na senzor. kad udje neshto u tih 10 tacaka on sam krene da okida al' imam utisak da bi tu bilo previshe krsha, izgubio bih volju da trazim one dobre :)

BTW DeVil79-e narednih par dana kada budem imao vremena oticicu da uzmem par makro prstenova pa ako te ne mrzi eventualno daj neku preporuku, gde, sta, kako, koliko :)) ili neka tuba... dont, know :)

Кад већ sceliano помену... ових дана сам с једним колегзом причао о томе...
Он исто као и ја слика по малко па је решио да се опроба с неким детаљима неких његових зајебаванција...
елм, закључак је следећи...
Како цена сугерише, тако и јест...
Најјефтинија варијанта, какво close-up стакленце врши посао неког увеличања, али драматичније се осећа улога смањивања минималне даљине фокуса, те може ближе да се приђе.
Но, то има и цену....
Код јачих стаклића, +8, +10, долази до дисторзија ионако замућених ивица... бар код ових нискобуџетних прстенова... мада мислим да је то бољка саме геометрије...
Сад, својевремено сам то компензовао кропом, а верујем да би и већи прстен (већег навоја од оног номиналног за филтер објектива) уз одговарајући прелазни прстен доста умањио муљање ивица...
Даље, има и она варијанта оног адаптера са навојем са једне а бајонетом са друге стране, те је с њим могуће наопако монтирати објектив, што, поред великог увећања и смешно мале минималне (а и максималне) даљине фокуса
аналогно од широког дела зума пави велику а од далеког зума малу жижну дањину...
И то лепо ради... обзиром на примитивну технику и грубу конструкцију, но, уз стрпљење, може свашта лепо да испадне...
Има и сличан адаптер што личи на дупли нипли, онај водоводни.... но он има навоје с обе стране, те се место на апарат, објектив на објектив качи....
предњи сучељно на предњи елемент....
То нисам пробао, но, предпостављам да је и то као ова горња варијанта нарочито мрачно...
а ако објектив нема прстен за отвор бленде, ил какво ручно закључавање, онда згужвани комад папира сасвим фино заглави онај језичак који отвара бленду...макар за кадрирање и фокус.... а онда зарад дубљег фокуса ваља извадити папри и бленду затворити... то је биће, нека константа...
хехе
Е ту иде онај скок у цени од 10-20 до 100-тинак еврова...
те екстензионе тубе ваздан хвале....
Мени један сет стоји у полици годинама... а никад га нисам пробао...
Ваљда што није за никон него за неки воигтландер некадашњи...
пракично, то је цевка са бајонетима, што би рекли, мушким и женским, а унутра ништа до просте полугице с опругом, за контролу бленде...
па, пар ширина тога наслагано једно на друго....
Тек ту мора да је мрачно... Сад, има и ових фенси, са контактима за комуникацију објектива и апарата, аутофокус, потврду, мерење светла код неких, али, где је ту чар....
Технички, мишљења сам да је апсолутно свеједно ко их и како прави, јер, једина улога им је да одмакну објектив од апарата и држе га у месту...
Има ту пар критичних паралелности но није то ништа штзо добар стругар не може да изведе...
Елем, они кинески dhgate/dealextreme/... имају фину понуду тих туба, по ценама куд и камо пријатнијим него ови домаћи, а још им је и поштарина фрај, али нема никакве гаранције да ће то да ваља... но, ионако су све те мере стандардизоване, тако да опет, мислим да нема бојазни...
Да будемо начисто, волео бих и ја то да пробам, но, ови адаптери и оно +4 close-up стакленце су ми више него довољни...
а на крају, кад се онај скок у цени експонецијално понови, долазимо и до макро објектива који су, јел, према цени, супериорни у односу на ове штапове и канапове....
но, то већ могу да пишу они што знају...
за мој век сам само једном видео и пробао Canon-ovu 100mm макро и видео зашто толико кошта те од онда не сумњам у однос квалитет/цена бар што се објектива и опреме тиче...

Poslednja izmena:
...

sve što ovde ružno vidite

preslikano je iz nužne stvarnosti

samo uz pomoć svetlosti

:cool:

Canon A-1, FD 50mm 1:3.5 Macro & B+W UV Haze Filter + Canon Extension Tube 50U, KODAK Portra 400 @ f5.6 (-: handheld shot with Motor Drive MA :-)

Natural Bokeh by Kahm Blah, on Flickr

.. moglo je i bolje, ali trenutno ne umem.

• Podržavam
Reactions: !JO
Kako iz ruke insekta :eek: ? :D i koliko je prihvatljivo fotki u seriji za insekta recimo? Oni tamo preporucuju po 50, 60, 70 fotki ali to je, ja mislim, jedino moguce za miran predmet. Ja razmisljam na terasu da stavim neko na neko cvece, zumiram, povezem s my nikonom, na njemu unapred odredim 10ak tacaka fokusa da uhvati ceo deo cveta (koji omazem nekom secernom vodom) :per: , povezem na usb 0d 3. m na laptop i arbajtam ja svoj poso kad primetim da dodju okinem po neku seriju ili ima on i opciju na senzor. kad udje neshto u tih 10 tacaka on sam krene da okida al' imam utisak da bi tu bilo previshe krsha, izgubio bih volju da trazim one dobre :)

BTW DeVil79-e narednih par dana kada budem imao vremena oticicu da uzmem par makro prstenova pa ako te ne mrzi eventualno daj neku preporuku, gde, sta, kako, koliko :)) ili neka tuba... dont, know :)

F.stacking iz ruke je moguc, ako nadjes dobar i stabilan oslonac i mirnog insekta. Moj broj slika za f.stacking se krece od 2 - 20-tak. Sto je DOF plici (manji f-broj) to to vise snimaka treba i slika ce imati vise detalja (na f/8 imaces vise detalja i svetla nego na f/16 ali ce ti trebati i duplo vise snimaka). Broj slika koje se koriste za f.stacking zavisi od trenutne situacije, odn. koliko si blizu (sto si blize treba vise snimaka), pomenuli smo DOF (manji f-broj vise snimaka), zavisi i od insekta jer cim se pomeri zavrsava se uspesni stacking (nekad se ne pomeri 20-tak snimaka, a nekad posle 2-3 odleti). SVe je to stvar iskustva i za pocetnike savetujem 2-5 snimaka pri otvoru blende 11-16. Ono sto si citao o preko 50 fotki je naucna fantastika za zive insekte (mada je moguce ako ih uhvatite na spavanju rano izjutra) i to je super za mrtvu prirodu.

Od tuba preporucujem one sa kontaktima (AF-tubes) jer je rad mnogo, MNOGO laksi nego sa onim bez kontakta. Ima mnogo proizvodjaca, ali su cak i najjeftinije odlicne ako imaju metalni navoj jer to znaci da ce dobro drzati objektiv. Probao sam i razna uvelicavajuca stakla (najbolji je raynox 250 ciji sam vlasnik) i ona su OK mada malo uticu na kvalitet slike (negativno), Sa prstenovima koji sluze za spajanje dva objektiva ili jednog obrnuto okrenutog nisam bio odusevljen jer je bas tesko raditi tako. Moja preporuka je AF tube, ali kvalitet slike zavisi od kvaliteta samog objektiva. Tubama dobijate uvecanje, ali kvalitet ostaje kakav ima objektiv koji se nakaci na tube.
Ovde sam malo pisao o tome http://pcfoto.biz/digitalnifotoaparati/fotografske-tehnike/makro-objektiv-vs-tube-vs-closeup-filter/ , ali amaterski, sada imam vise podataka ali nemam vremena da napise nesto lepo i dugo :mrgreen:

Poslednja izmena:
F.stacking iz ruke je moguc, ako nadjes dobar i stabilan oslonac i mirnog insekta. Moj broj slika za f.stacking se krece od 2 - 20-tak. Sto je DOF plici (manji f-broj) to to vise snimaka treba i slika ce imati vise detalja (na f/8 imaces vise detalja i svetla nego na f/16 ali ce ti trebati i duplo vise snimaka). Broj slika koje se koriste za f.stacking zavisi od trenutne situacije, odn. koliko si blizu (sto si blize treba vise snimaka), pomenuli smo DOF (manji f-broj vise snimaka), zavisi i od insekta jer cim se pomeri zavrsava se uspesni stacking (nekad se ne pomeri 20-tak snimaka, a nekad posle 2-3 odleti). SVe je to stvar iskustva i za pocetnike savetujem 2-5 snimaka pri otvoru blende 11-16. Ono sto si citao o preko 50 fotki je naucna fantastika za zive insekte (mada je moguce ako ih uhvatite na spavanju rano izjutra) i to je super za mrtvu prirodu.

Od tuba preporucujem one sa kontaktima (AF-tubes) jer je rad mnogo, MNOGO laksi nego sa onim bez kontakta. Ima mnogo proizvodjaca, ali su cak i najjeftinije odlicne ako imaju metalni navoj jer to znaci da ce dobro drzati objektiv. Probao sam i razna uvelicavajuca stakla (najbolji je raynox 250 ciji sam vlasnik) i ona su OK mada malo uticu na kvalitet slike (negativno), Sa prstenovima koji sluze za spajanje dva objektiva ili jednog obrnuto okrenutog nisam bio odusevljen jer je bas tesko raditi tako. Moja preporuka je AF tube, ali kvalitet slike zavisi od kvaliteta samog objektiva. Tubama dobijate uvecanje, ali kvalitet ostaje kakav ima objektiv koji se nakaci na tube.
Ovde sam malo pisao o tome http://pcfoto.biz/digitalnifotoaparati/fotografske-tehnike/makro-objektiv-vs-tube-vs-closeup-filter/ , ali amaterski, sada imam vise podataka ali nemam vremena da napise nesto lepo i dugo :mrgreen:

Bog ti dao zdravlje :D idem sutra da uzmem kockicu za blitz pa cu malo da razgledam tube i stakla za makro u radnji da vidim, sto se kaze u full-u, a onda na polovnjake ili neki shipment iz kine par komata sto preporuci Moghrion... btw. predpostavljam da su AF tube skuplje ali to je moja standardna boljka i s objektivima posto u telu nemam motor tako da ..... nista novo :)
@Moghrion upropasti me sa onim sajtom. Nekoliko dana se ne skidam, pravim kombinacije za gomilu stvari i tonem sve dublje i dublje :D I ranije sam narucivao iz kine nesto poslovno za maloprodaje, posto sam radio za jedan nash lanac prodavnica tehnike pa je trebalo vecih kolicina i tada sam se opasno navukao, jedva se povratih. Kada nije hica to je odlicna opcija i svakome je toplo preporucujem :) a ima bukvalno S V E... sve! .... jedino sto je navlaka. :)

Јес, sceliano... незгодно је то... зирнеш, тек да видиш шта има, па ајд, до 10-15 јура, да се частим нечим... па мало по мало, уз систематско листање катеогорија и бескрајних низова апсолутно непотребних глупости, после недељу, две и пар километара живаца, завршиш чекајући 70-80 евра вредну врећу трица и кучина...
Истина, ко уме да се контролише, може свашта забавно да нађе, а по нешто чак и корисно...
хехе
него...

а !JO, шта је ово?
Каква печурка?

Back