- Poruka
- 50.386
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Interesantne su ti fotke,samo bih volela da ih odmah mogu videti u većem formatu.
Da ne moram da ih posebno otvaram i čekam.....još ako ih ima više,priznajem,ponekad izgubim strpljenje.A šteta je da ih ne vidim.
![]()
Da još dodam da nakon DeVil79-ovih leptiraverovatno niko ne bi trebao ništa da okači.Samo smo tu da učimo,pa zato kačimo.
![]()
Морао сам тако, на ситно, кад сам оно с почетка, 316 слика тутнуо... па ми се учинило, некако... складније....
А од онда, без неког разлога држим тако, ситне... исправиће се већ за у будуће...
Не треба да их ограничимо само на лептирове... хехе

) i sve fotke treba raditi sa stativa i to pomocu makro sine https://www.google.rs/search?q=macr...urce=og&sa=N&tab=wi&ei=b2ZFUpHtNMrKtAbVh4DIAQ da bi slike sto vise iste, a samo da se menja fokusna tacka. Iskusniji sve to mogu da odrade iz ruke bez dodatne opreme.
?
, povezem na usb 0d 3. m na laptop i arbajtam ja svoj poso kad primetim da dodju okinem po neku seriju ili ima on i opciju na senzor. kad udje neshto u tih 10 tacaka on sam krene da okida al' imam utisak da bi tu bilo previshe krsha, izgubio bih volju da trazim one dobre
) ili neka tuba... dont, know 

Kako iz ruke insekta?
i koliko je prihvatljivo fotki u seriji za insekta recimo? Oni tamo preporucuju po 50, 60, 70 fotki ali to je, ja mislim, jedino moguce za miran predmet. Ja razmisljam na terasu da stavim neko na neko cvece, zumiram, povezem s my nikonom, na njemu unapred odredim 10ak tacaka fokusa da uhvati ceo deo cveta (koji omazem nekom secernom vodom)
, povezem na usb 0d 3. m na laptop i arbajtam ja svoj poso kad primetim da dodju okinem po neku seriju ili ima on i opciju na senzor. kad udje neshto u tih 10 tacaka on sam krene da okida al' imam utisak da bi tu bilo previshe krsha, izgubio bih volju da trazim one dobre
![]()
BTW DeVil79-e narednih par dana kada budem imao vremena oticicu da uzmem par makro prstenova pa ako te ne mrzi eventualno daj neku preporuku, gde, sta, kako, koliko) ili neka tuba... dont, know
![]()

F.stacking iz ruke je moguc, ako nadjes dobar i stabilan oslonac i mirnog insekta. Moj broj slika za f.stacking se krece od 2 - 20-tak. Sto je DOF plici (manji f-broj) to to vise snimaka treba i slika ce imati vise detalja (na f/8 imaces vise detalja i svetla nego na f/16 ali ce ti trebati i duplo vise snimaka). Broj slika koje se koriste za f.stacking zavisi od trenutne situacije, odn. koliko si blizu (sto si blize treba vise snimaka), pomenuli smo DOF (manji f-broj vise snimaka), zavisi i od insekta jer cim se pomeri zavrsava se uspesni stacking (nekad se ne pomeri 20-tak snimaka, a nekad posle 2-3 odleti). SVe je to stvar iskustva i za pocetnike savetujem 2-5 snimaka pri otvoru blende 11-16. Ono sto si citao o preko 50 fotki je naucna fantastika za zive insekte (mada je moguce ako ih uhvatite na spavanju rano izjutra) i to je super za mrtvu prirodu.
Od tuba preporucujem one sa kontaktima (AF-tubes) jer je rad mnogo, MNOGO laksi nego sa onim bez kontakta. Ima mnogo proizvodjaca, ali su cak i najjeftinije odlicne ako imaju metalni navoj jer to znaci da ce dobro drzati objektiv. Probao sam i razna uvelicavajuca stakla (najbolji je raynox 250 ciji sam vlasnik) i ona su OK mada malo uticu na kvalitet slike (negativno), Sa prstenovima koji sluze za spajanje dva objektiva ili jednog obrnuto okrenutog nisam bio odusevljen jer je bas tesko raditi tako. Moja preporuka je AF tube, ali kvalitet slike zavisi od kvaliteta samog objektiva. Tubama dobijate uvecanje, ali kvalitet ostaje kakav ima objektiv koji se nakaci na tube.
Ovde sam malo pisao o tome http://pcfoto.biz/digitalnifotoaparati/fotografske-tehnike/makro-objektiv-vs-tube-vs-closeup-filter/ , ali amaterski, sada imam vise podataka ali nemam vremena da napise nesto lepo i dugo![]()
a ima bukvalno S V E... sve! .... jedino sto je navlaka. 

Филм, а?
Лепо је ко то уме...