Maca u teranju?!?

Evo opet napominjem da sam OVOG macka koji je u pitanju nasao na ulici, tj drug ga je nasao a ja ga uzeo, jer mi je u martu prosle godine uginula zenka a meni je bilo zao da mi macak ( njen sin ) bude sam jer je navikao da ima drustvo, a posto je rodjen slep ( ako hoces slike pa da vidis kako macka izgleda bez formiranih ociju bice mi drago da ti je posaljem ) mislio sam da je bolje da ima drustvo nego da se sam vuce po stanu....

Stoga jednu macku sam spasao sa ulice, takodje prijatelji/poznanici imaju prhvatiliste za macke i pse pa im kada nadjem neko pitomo mace odnesem...

Drugo, prirodna selekcija je fantasticna stvar, mozda zvuci surovo al da ih sve spasavamo znas koliko bi macaka bilo iz jedne generacije za nekoliko godina? Za sedam godina teoretski 420.000 macaka, zanimljivo zar ne? Ako mislis da mi nije zao kada vidim pregazeno macku, uginulo ili umiljatu macku koju je neki imbecil izbacio napolje jer je porasla grdno se varas....

A trece, lepa stvar je ta sto znam ljude koji zaista zele da imaju zivotinje ( macke ) i spremni su da ih udome, al eto do sada nisu imali prilike. Sada samo nemoj da kazes neka uzmu neku sa ulice ili prihvatilista, jer zaista jako malo ljudi to radi. Da nije tako, prvi kuce ili mace koje bi neko uzeo iz legla ne bi bile najlepse i "najbolje" vec bi bilo svejedno....

to se ne zove prirodna selekcija,vec ljudski faktor.....(osim ako zivotinju napoadne neki virus,pa je to uzrok smrti)

a ne zelim ni da pocinjem o ljudima i prirodnoj selekciji.

Problem i jeste u tome sto jako puno ljudi izbacuje zivotinje na ulicu,jako malo ljudi usvaja sa ulice i jako malo ljudi zeli da uradi nesto po pitanju lutalica koje mu smetaju(na human nacin,a ne otrovima i ostalim monstruoznostima)

Zapravo nije pametna ideja nemati kuče ili mače kada se imaju mala deca.
Psi i mačke, kao kućni ljubimci znatno smanjuju verovatnoću da će dete imati alergije, astmu i još par hroničnih bolesti.
Da ne pominjem da se koriste kao deo terapije pri lečenju pojedinih poremećaja ponašanja.
Što se tiče ljubljenja životinja ili deljenja hrane iz iste posude, ja to izbegavam, jer se brinem da ja ne zarazim životinje, a ne obratno. :lol:
Zapravo, po čoveka, iz infektološkog ugla, ujed čoveka je opasniji i od ujeda mačke i od ujeda psa. Misli o tome. ;)

Naravno, psi obožavaju da se uvaljaju u crkotinu. To se rešava dresurom.
Glavni problem za čoveka predstavljaju buve i krpelji i zarazne bolesti koje oni mogu da prenesu. No, i za to postoje adekvatna rešenja.

Sad... mogao sam da ovde nakačim tušta i tma raznih medicinskih studija koje ovo potvrđuju, ali pretpostavljam da ti one ništa ne bi značile.
Zato ću te kao roditelja savetovati da sam potražiš podatke o uticaju pasa i mačaka na smanjenje alergija kod dece i njihov sveukupni pozitivni uticaj na psihofizički rast i razvoj dece. Znanje do koga sam budeš došao, bićeš skloniji da usvojiš i primeniš, a sve u cilju blagostanja tvoje dece.

Hvala ,na žalost nisam još roditelj pogrešno ste me razumeli ,mislio sam više općenito
Pozdrav

to se ne zove prirodna selekcija,vec ljudski faktor.....(osim ako zivotinju napoadne neki virus,pa je to uzrok smrti)

a ne zelim ni da pocinjem o ljudima i prirodnoj selekciji.

Problem i jeste u tome sto jako puno ljudi izbacuje zivotinje na ulicu,jako malo ljudi usvaja sa ulice i jako malo ljudi zeli da uradi nesto po pitanju lutalica koje mu smetaju(na human nacin,a ne otrovima i ostalim monstruoznostima)

nije mi jasno kako nezto moze biti samo ljudski faktor? Svi samo gledaju jednu stvar, al macke se bez ljudkse pomoci razmnozavaju, obolevaju od raznih bolesti i gle cuda isto tako i umiru. Naravno da ljudi imaju udela u smrti zivotinja koje zive na ulici, al nisu jedini krivci. Imas tako pse lutalice koje mogu da zakolju macke, macke ( zenke ) koje nisu imale dovoljno mleka da prehrane macice, macice rodjene sa nekih genetskim bolestima....

I dalje vrlo selektivno čitaš tuđe postove, ili si... ne znam, moram da biram reči da me ne banuju... Neko ko uzme tvoje mačke bi umesto toga možda uzeo mače sa ulice i samim tim doprineo rešavanju problema napuštenih mačaka. (Misli globalno-deluj lokalno. ;)) A ovo boldovano, ne, naravno da neće same sebe oploditi ali će vrlo lako "fasovati" neku infeciju, tumor ili nešto slično što se ne bi desilo sterilisanoj maci. A da ne pričam da je ceo ulaz a ne samo stan moje bivše komšinice smrdeo zato što joj je bilo žao da steriliše svoja dva mačora a nije baš bila uspešna u nalaženju ženki.

Ne ti subjektivno citas postve. Ja sam napisao da nece svako uzeti macku, psa sa ulice jer imaju odredjeni tip zivotinje koju zele ( citaj rasu ), pa samim tim ti ljudi nece spasavati neku zivotinju sa ilice.... Zaista mi nije jasno sto nisi razumela? Pa i ti si svog muza ( ako sam dobro razumeo udata si ) birala zato sto ti se dopao, nisi se sazalila pa se udala za nekog sa tuznim okicama. Zato mozes da dopistis i ljudima da biraju kakvog ce kucnog ljubimca imati, koju rasu, pol, i sve ostalo....

Poslednja izmena:
nije mi jasno kako nezto moze biti samo ljudski faktor? Svi samo gledaju jednu stvar, al macke se bez ljudkse pomoci razmnozavaju, obolevaju od raznih bolesti i gle cuda isto tako i umiru. Naravno da ljudi imaju udela u smrti zivotinja koje zive na ulici, al nisu jedini krivci. Imas tako pse lutalice koje mogu da zakolju macke, macke ( zenke ) koje nisu imale dovoljno mleka da prehrane macice, macice rodjene sa nekih genetskim bolestima....

ok,izvinjavam se,zaboravila sam na pse i ostalo sto si nabrojao :rumenko:
al svejedno,ljudski faktor vodi...

Hvala ,na žalost nisam još roditelj pogrešno ste me razumeli ,mislio sam više općenito
Pozdrav

Evo, kažem ti ja kao roditelj da je moje dete koje raste uz psa i dva mačka mnogo zdravije i komunikativnije od mene koja kao mala nisam imala ni psa ni mačku, ako ne računamo mačke kod babe u dvorištu, štaviše, godinama sam imala problema sa alergijama a to je pretprošle godine došlo do vrhunca kad sam zaradila jako gadno autoimuno oboljenje-kiks u odbrambenim mehanizmima u organizmu. Sigurna sam da nije trebalo da me toliko štite kao malu.

Ne ti subjektivno citas postve. Ja sam napisao da nece svako uzeti macku, psa sa ulice jer imaju odredjeni tip zivotinje koju zele ( citaj rasu ), pa samim tim ti ljudi nece spasavati neku zivotinju sa ilice.... Zaista mi nije jasno sto nisi razumela? Pa i ti si svog muza ( ako sam dobro razumeo udata si ) birala zato sto ti se dopao, nisi se sazalila pa se udala za nekog sa tuznim okicama. Zato mozes da dopistis i ljudima da biraju kakvog ce kucnog ljubimca imati, koju rasu, pol, i sve ostalo....

Ali sam psa našla ispred vrata, i mačke sam sve do jedne otkako sam malo porasla i počela da se pitam ponešto dovlačila sa ulice. Jeste moja pokojna baba dobila od prijateljice dva puta po mačku, jednu su nam ukrali gosti naših komšija a druga je "misteriozno nestala" ali baš moje mačke-sve do jedne usvojene! I da se pitam samo ja, i sledeći pas bi mi bio mešanac ali, kako sad nije samo do mene (eto, muža sam birala pa nisam dovoljno dobro odabrala-toliko o selektivnosti :zplez:) sledeći pas će morati da bude rasan.

Koliko vode pije i kako je raspoložen kad je budan? Možda kod tebe spava a hrani se na drugom mestu, recimo kod neke pečenjare ili ćevabdžinice. ;) Ali ako pije previše vode ili ako je ne pije uopšte, verujem da bi trebalo da se zabrineš. A to što ga nema po par sati je normalno za nekastriranog mačora.

eee jel sad normalno da macak ne jede,naime moj macak nista nece da jede,samo spava po celi dan i kad izadje napolje nema ga po par sati... wtf?

Nisi precizno opisao situacuju, da li se to odnosi na poslednjih par dana ili je uvek tako. Treba praviti razliku jer ako "kunja" po ceo dan bez hrane onda može biti i da je nešto bolestan. Treba reci i kolko je star macak.

I još da dodam postoje macke iskljucivi mesožderi, ništa dugo za njih nije hrana. To je osobina nekih starijih macaka.

Vodu dal pije,ne pije al ga ja u zivotu nisam pet puta video da pije vodu z:lol: A od hrane jede one gluposti iz prodavnica:whiskas,kitekat,miglior gatto i dr. A ovako obicno meso jede ako je kuvano ili dzigerica,sta znam,uglavnom preferira to drugo.A ima dve i po godine...Danas je nesto jeo ujutro,i odma trazio da ide napolje,nema ga jos z:((

Koliko vode pije i kako je raspoložen kad je budan? Možda kod tebe spava a hrani se na drugom mestu, recimo kod neke pečenjare ili ćevabdžinice. ;) Ali ako pije previše vode ili ako je ne pije uopšte, verujem da bi trebalo da se zabrineš. A to što ga nema po par sati je normalno za nekastriranog mačora.

Zato cu ja mog kastrirati za nedelju-dve,osim toga sto dugo luta,postao je besan u kuci,vreme je da mu sklonimo "klikercice" kako ti kazes z:hm::zgrudvanje:

Ja neću da ulazim u razloge za i protiv sa tvog aspekta kao vlasnika, samo ću da napomenem da kastrirani mačori/sterilisane mačke imaju duži prosečan životni vek a da im je nivo svesti niži i kad se oporave od operacije, jedino što mogu da osete je olakšanje što više ne moraju da se bore sa instinktima da produže vrstu i sa podivljalim hormonima. Upravo svog mža "obrađujem" da kastriramo i našeg mačka i mačorčića njegove (muževe) ujne koji nas je "usvojio" u popodnevnim satima, onda će manje da skitaju, neće se tući po kancelariji i neće da promašuju posudu sa posipom.

moja maca 07.01.2010 puni 6 meseci, a macke se uglavnom tada prvi put ''teraju'' pa sam mislila ako ima neki mačor za nju .... :))) a što se tiče sterilisanja, čula sam da su mačke/mačori posle sterilisanja mnogo privrženije vlasniku, ja ću moju Cacu sterilisati, ali tek kada se prvi put okoti, ne želim da joj uskratim da ima barem jednom porodicu :)) tako da ako ima neki mačor slobodno recite... nije bitna rasa jer ni Caca nije rasna...:)

Moj je macak postao toliko agresivan da ga se plasimo. Idem po kuci sa novinama u ruci jer ako me dohvati za noge tesko meni. Sva sam u brazgotinama kao da zivim sa leopardom. Strah me je noci da ga ostavim u sobi jer se zavlaci pod jorgan grebe i ujeda.Po celu noc arlauce da pola zgrade ne moze da spava. Penje se po regalima i gleda kako da skoci na luster. Ljudi moji ovo je horor. Zakacili me ovi praznici pa moram da cekam sledecu nedelju da ga vodim na kastriranje. Juce sam se cula sa vet. i on mi je rekao da ga nocu ne pustam u spav. sobu i da nosim ronilacke naocare kada se igram sa njim. Dva puta sam do sada zakazivala sterilizaciju ali se oba puta razboleo. Nadam se da cemo sledece nedelje kastraciju uraditi i da ce da se smiri. I kao malo mace je ispoljavao divlju prirodu, neukrotivu, ali ovo sad je neizdrzivo.z:poz:

Moj je macak postao toliko agresivan da ga se plasimo. Idem po kuci sa novinama u ruci jer ako me dohvati za noge tesko meni. Sva sam u brazgotinama kao da zivim sa leopardom. Strah me je noci da ga ostavim u sobi jer se zavlaci pod jorgan grebe i ujeda.Po celu noc arlauce da pola zgrade ne moze da spava. Penje se po regalima i gleda kako da skoci na luster. Ljudi moji ovo je horor. Zakacili me ovi praznici pa moram da cekam sledecu nedelju da ga vodim na kastriranje. Juce sam se cula sa vet. i on mi je rekao da ga nocu ne pustam u spav. sobu i da nosim ronilacke naocare kada se igram sa njim. Dva puta sam do sada zakazivala sterilizaciju ali se oba puta razboleo. Nadam se da cemo sledece nedelje kastraciju uraditi i da ce da se smiri. I kao malo mace je ispoljavao divlju prirodu, neukrotivu, ali ovo sad je neizdrzivo.z:poz:

Boldovano me je nasmejalo iako znam da ti nije lako :D. Prosla sam kroz slicnu fazu sa najstarijim macorom. Sad imam muku sa zenkom i njenim reagovanjem, pa cekam da to prodje i nadam se da ce se normalizovati zdravstveni problem koji ima pa da za sve prestane ovo mucenje tj. da napokon stignemo do sterilizacije.

a koliko je star on?

Back