Luzicki Srbi su zapadni sloveni, lingvisticki i kulturno su blizi Poljacima i Cesima nego Srbima.
Uostalom samo mi ih zovemo Srbi, oni sebe nazivaju Sorbi
Какви црни "Сорби", тако их Немци зову. Ми смо Зербен, они су Зорбен.
Kod:
| Срби | Лужички Срби
------------+---------+--------------
руски | Сербы | Лужицкие сербы
украјински | Серби | Серболужичани
белоруски | Сербы | Лужыцкія сэрбы
бугарски | Сърби | Лужишки сърби
македонски | Срби | Лужички Срби
српски | Срби | Лужички Срби
словачки | Srbi | Lužickí Srbi
чешки | Srbové | Lužičtí Srbové
пољски | Serbowie| Serbowie łużyccy
г-лужсрпски | Južny Serbja | Serbja
д-лужсрпски | Pódpołdnjowe Serby| Serby
Ево, данас читам нешто о генералу Павлу Јуришићу Штурму, иначе правим именом Paulus Eugenisu Sturm, човеку пореклом из Немачке, али није био Немац, већ Лужички Србин.
Такође сам недавно читао у часопису историја текст под називом ''Лужички Срби-прва дијаспора или нешто друго''?
Размишљам мало, колико ми Срби не водимо рачуна на неки начин о њима, потпуно смо их заборавили, они су сада већином германизовани.
Заправо смо ми њихова дијаспора, не они наша.
Словенска племена Бодрићи и Срби (Лужички Срби) су сишла на Балкан и створила језгро будуће српске нације.
За разлику од осталих Словена који су на Балкан долазили у неком виду племенске демократије, Срби су дошли са племенском аристократијом, дакле већ су имали своје владаре који су се разликовали од обичног народа.
Време је учинило своје, 1500 година је прошло, једни Срби су се мењали и формирали у једном смеру, други у другом.
Око 900. године је настао старословенски језик под деловањем Ћирила и Методија и њихових ученика, и то је био језик који је био сасвим разумљив и на Балкану где је и настао, и у Полабљу, што значи да је још у оно време то био прилично сличан језик.
Kakve pa vi imate veze s Lužičkim Srbima ??
Šta još neću ovdje pročitati, majko mila!
Пре 1500 година се један део Лужичких Срба спустио на Балкан, и тако смо настали ми.
Да није било Лужичких Срба, сад бисте се са Бугарском граничили, а знате како су незгодни Бугари!