LOV

Да ли влада треба да унесе закон о потпуној забрани лова на вукове

• Да обавезно

• Не волим да убијам вукове

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Čuj , lovci vuka ne mogu puštom da utamane. Ovo će ti isto reći bilo ko koje ozbiljan. Nešto drugo je mnogo gori problem. TROVANJE. Po informacijama kojima ja raspolažem, a veruj mi poprilično sam obavešten, na više mesta u Srbiji vukovi se intenzivno truju. Tu ne stradaju samo vukovi, već i divlje svinje, beloglavi supovi, itd.

Ovo je gotovo nemoguće dokazati, jer se radi u zabitima do kojih ako ne poznaješ puteljke i staze ne možeš ni da dođeš.

To sa iznosenjem hrane bi bilo nesto najlepse na svetu kad posle ne bi usledilo ono drugo - ubijanje. Zasto se ne zadrzis samo na iznosenju hrane? Kako mozes posle da ubijes onoga kome si dao hranu da mu pomognes da prezivi zimu?

A, da, kakvo pitanje? Svako pomaze tamo gde se nalazi. Tu gde se ja nalazim nema divljaci, hranim one koji tu zive, a nemam ni kola da bih otisla do neke divljaci .......

Čuj odlično ja tebe razumem. Ne razumeš ti mene baš u potpunosti. Što je i razumljivo jer nisi imala dodira sa prirodom na način na koji ja imam.

Ja samo želim da ukažem na to da živimo u zemlji gde se priroda nemilice arči. Ludi lovci veruj mi kakvi god da jesu ipak su manje štetočine od svega onoga što sam u prethodnim postovima pobrojao.

Čuj , lovci vuka ne mogu puštom da utamane. Ovo će ti isto reći bilo ko koje ozbiljan. Nešto drugo je mnogo gori problem. TROVANJE. Po informacijama kojima ja raspolažem, a veruj mi poprilično sam obavešten, na više mesta u Srbiji vukovi se intenzivno truju. Tu ne stradaju samo vukovi, već i divlje svinje, beloglavi supovi, itd.

Ovo je gotovo nemoguće dokazati, jer se radi u zabitima do kojih ako ne poznaješ puteljke i staze ne možeš ni da dođeš.

Nema razloga da ti ne verujem. Eto, mozemo se sloziti u jednom - a to je da su krivolov i razne druge metode koje se koriste za unistavanje divljaci veoma znacajna stavka u opstem zbiru posledica. Ja ne mislim da su jedino lovci krivi, to nisam ni rekla, ovde figurira i preplice se vise tema: lov kao opsta pojava koja ostavlja posledice, lovac kao jedinka u smislu - zasto covek ima potrebu da ubija zivotinje koje predstavljaju nacionalno blago sopstvene zemlje, krivolov, ubijanje po nahodjenju od strane ljudi koji nisu ni lovci, ni krivolovci, nego pitajbogasta ... puno toga je u igri.

Čuj odlično ja tebe razumem. Ne razumeš ti mene baš u potpunosti. Što je i razumljivo jer nisi imala dodira sa prirodom na način na koji ja imam.

Ja samo želim da ukažem na to da živimo u zemlji gde se priroda nemilice arči. Ludi lovci veruj mi kakvi god da jesu ipak su manje štetočine od svega onoga što sam u prethodnim postovima pobrojao.

Pa ne zivis ti u vremenu kad se lovilo da bi se jelo, a ja kupujem u samoposluzi. Zivimo u istoj zemlji i istom vremenskom razdoblju. Imas frizider i zamrzivac u kuci i kuvas na sporetu, kao i ja. Mislim da se razumemo.

Da, znam da zivimo u zemlji u kojoj se priroda nemilice arci - slazem se u tome sa tobom. Ajde i da prihvatim za trenutak da su lovci manje stetocine od onoga sto si nabrojao u prethodnim postovima, ali opet dolazimo na isto - ono sto stalno ponavljam - zasto uopste ubijati divlje zivotinje? zasto tvoj doprinos njihovoj zastiti ne bude u tome da ih ne ubijas? zasto ih ubijas?

Pa kade bi živela ovde gde ja živim , bilo bi veoma interesantno pratiti tvoje ponašanje pod određenim okolnostima i u specifičnim uslovima koje ovo okruženje nameće. Znaš ne možeš od mene koji je odrastao , a bogami i sazreo i omatoreo u stočarskom kraju da očekuješ da ljubim i grlim vukove. Ti imaš jedan stav prema tome jer nikada ti ovi nisu ugrožavali nešto što pripada tebi lično. Meni su vukovi više puta pravili poprilično problema, tako da zaista ne mogu da se upišam od sreće kad ih vidim ili ukapiram da su u blizini.

Moji rođaci u Hercegovini imaju velikih problema sa vukovima jer žive u planinskom selu. Te probleme su rešili tako što uvek imaju bar po dva, češće tri dobra kera-šarplanince, tornjake, njihove mešance... Nije mi poznato da idu u lov, valjda nemaju vremena od posla ni da razmišljaju o tome.

Mani se retorike o lovačkoj mafiji to je davno izlizano.

Misliš? :confused: Ne bih rekla...

Nema razloga da ti ne verujem. Eto, mozemo se sloziti u jednom - a to je da su krivolov i razne druge metode koje se koriste za unistavanje divljaci veoma znacajna stavka u opstem zbiru posledica. Ja ne mislim da su jedino lovci krivi, to nisam ni rekla, ovde figurira i preplice se vise tema: lov kao opsta pojava koja ostavlja posledice, lovac kao jedinka u smislu - zasto covek ima potrebu da ubija zivotinje koje predstavljaju nacionalno blago sopstvene zemlje, krivolov, ubijanje po nahodjenju od strane ljudi koji nisu ni lovci, ni krivolovci, nego pitajbogasta ... puno toga je u igri.

Od reči do reči potpisujem i ja, i to ne kao lične stavove, nego kao moderator, najobjektivnije što mogu.

Moji rođaci u Hercegovini imaju velikih problema sa vukovima jer žive u planinskom selu. Te probleme su rešili tako što uvek imaju bar po dva, češće tri dobra kera-šarplanince, tornjake, njihove mešance... Nije mi poznato da idu u lov, valjda nemaju vremena od posla ni da razmišljaju o tome.

Upravo to! Nikako ne mogu da shvatim ljude koji drze ovce, a nemaju pse oko njih. Vec sam rekla i ponovo cu - odvratni, grozni, cicijasluk. To su ljudi koji nece da imaju psa, ljudi koji nece da hrane psa koji ce da im cuva ovce, ljudi koji ce prvi da idu u hajku na vuka, ti ljudi su losi domacini i losi ljudi.

U Ameriku su uvozeni sarplaninci da im cuvaju stada od vukova, a mi cicijasimo, ma ... ovakve teme me uzasno nerviraju, stalno se isto vrti i krug i stalno se pocinje ispocetka ...

Predator stvara bahatost
dzukele.jpg
Lovci ne smeju da odstreljuju ovakve pse, zakon ne dozvoljava. Srbija, sa druge strane, još ni izbliza nema evropske modele čipovanja pasa, iako je ova kacija krenula. Lutalice su mahom napušteni psi od kojih su gazde, iz nekog razloga, digle ruke, a kako im je bilo žao da ih uspavaju, najednostavniji način da ih se otarase je da ih jednostavno puste na ulicu ili u atar. Čiji su - ne zna se, nemaju čip, pa niko za to ne odgovara. Azila za pse mahom nema, a tamo gde ih ima - prebukirani su i retko ispunjavaju iz Evrope (usiljeno i nerealno) prepisane uslove smeštaja ishrane i nege kakve nemaju ni mnoge srpske biolnice. Kao vrhunac užasne bahatosti je prošlonedeljni slučaj kada je za sada nepoznata osoba na bedemu ispod Petrovradinske tvrđave, uz samu obalu Dunava, za drvo svezala rasnog psa. Misleći da je vlasnik tu negde u blizini, jedan ribolovac je produžio dalje. Sutradan je, u ranu zoru prolazeći čamcem ispod ove lokacije, s visokog bedema čuo je jezivo zavijanje. Kada se uspentrao uz zid i prišao bliže, životinja je i dalje bila svezana, a prostor okolo je bio izrovan u očajnim pokušajima snažnog a nemoćnog psa da se oslobodi ove (ne)ljudskom rukom i glavom smišljenog zlodela. Pokušao je da ga nekako oslobodi, ali je napaćena zver očajno kidisala u kratkim skokovima režeći i kezeći očnjake, pa je bio prinuđen da pozove policiju..........nastavak na http://www.srbijalov.com/news.php?readmore=77

ovaj post mi je vec obrisan jedamput-moze li mi neko od moderatora obrazloziti zasto????mozda sto je sa lovackog sajta a ne Animal planet a i sl...?jesu li ovde ugrozena prava psa?naravno da nisu!na slici je raskomadan les srnece divljaci usmrcen od strane psa ocigledno bez rodovnika i vlasnika.sta po vama treba uraditi u ovakvoj i slicnim situacijama koju naprave psi ??????

Kako znas da je pas zaklao srnu jel neko to video?Da li postoji mozda mogucnost da je neko od tvojih prijatelja ranio pa je uginula?
Pas nije vuk tako da bez copora slaba sansa da bi uspeo da ulovi bilo koju srnu,verovatno ne bi ni zeca...
Jos jedan od klasicno pateticnih i vec vidjenih pokusaja da vi ispadnete zrtve zivotinja a ne obrnuto.

Lov je izgubio svako opravdanje od kad mu svrha nije ishrana. Od tada on je društveno prihvatjiv izgovor za zadovoljenje čovekove potrebe za ubijanjem. U psihologiji i psihijatriji se može naći puno o tome. Činjenica je da postoje ljudi koji imaju tu potrebu i da ih nije malo. Dobro je dok je zadovoljavaju na životinjama, šta bi bilo da nije tako? Oni koji ne mogu da kontrolišu tu svoju potrebu, tj. oni kod kojih ne funkcionišu podsvesni mehanizmi odbrane, kao npr. sublimacija, postaju serijske ubice, jednog dana kad porastu i kad predju sa životinja na ljude.

Znaci,da do ovoga ne bi doslo ni u kom slucaju ne treba ici ka zabrani lova jer moze doneti pogubne posledice po ljudsko drustvo,zar ne:ok:...Pravac u kome idu "borci za zastitu zivotinja "je 101 % pogresan.navescu primer golubova prevrtaca(ima ih vise vrsta al uzecu sve vrste u obzir)-od kako se prestalo sa njihovim aktivnim takmicenjem,preslo se na drzanje cisto iz ljubavi prema njima.ostali su da ih gaje samo pojedini retki zaljubljenici kojih je vremenom ostajalo sve manje i manje.posledica toga je da se smanjivao broj jedinki a takodje i broj kvalitetnih grla-takmicarska selekcija nije vrsena,tako da danas imamo jedinke kod kojih je "gen za prevrtanjem" skoro zamro(postoji danas jedan broj entuzijasta koji pokusavaju da spasu nesto od onoga sto je ostalo).e sad svi se pitate sto sam ovo pisao-ako se nastavi aktivnost tzv "boraca za prava zivotinja"(tj stremljenju ka zabrani lova) doci ce do degeneracije gena kod lov pasa koji je brusen kroz vekove-posledica toga bice da cemo cenjene rase lov pasa vidjati samo po izlozbama i u parkovima.Najveca glupost koja je ucinjena i koja je dovela do toga je zabrana kontakta medju zivotinja-ovde mislim na obuku NLT-a.zakon o zastiti je doveo do toga da cemo izgubiti dosta u kvalitetu lov pasa rase nlt koji su po kvalitetu i zestini medju boljima u svetu.....

Dakle,ja ne verujem sta citam :think:
Raspravljaju se lovac i ribolovac na zastiti prava zivotinja,pa zaista sjajno :dash:

Jedan ubije zivotinju,a ovaj drugi je prvo zamara tako sto je vuce najlonom koji joj je udicom prikacen za usne,pa je onda tako izmozdenu i istraumiranu izvadi iz vode,verovatno i poljubi i onda ranjenu vrati nazad u vodu da nastavi da zivi srecno i ranjeno :roll:

Da li je samo meni u celoj ovoj prici nesto nejasno :dontunderstand:

Raspravljaju se lovac i ribolovac na zastiti prava zivotinja,pa zaista sjajno :dash:

Jedan ubije zivotinju,a ovaj drugi je prvo zamara tako sto je vuce najlonom koji joj je udicom prikacen za usne,pa je onda tako izmozdenu i istraumiranu izvadi iz vode,verovatno i poljubi i onda ranjenu vrati nazad u vodu da nastavi da zivi srecno i ranjeno :roll:

nije, ima nas vise...

Pa nema tu nista nejasno...

Kada nesto ubijes, onda je to ZA UVEK..

A kada nesto uhvatis i pustis, onda je to kao da nista nije ni bilo...

Razlika je drasticna. :bye:

slazem se, jeste
ali i dalje ne vidim poentu mucenja te jadne ribe zabave radi... mislim ima knjiga, filmova, kafica, diskoteka, pozorista... sto ribu da neko muci zato sto mu je dosadno?

Znaci,da do ovoga ne bi doslo ni u kom slucaju ne treba ici ka zabrani lova jer moze doneti pogubne posledice po ljudsko drustvo,zar ne:ok:...Pravac u kome idu "borci za zastitu zivotinja "je 101 % pogresan.navescu primer golubova prevrtaca(ima ih vise vrsta al uzecu sve vrste u obzir)-od kako se prestalo sa njihovim aktivnim takmicenjem,preslo se na drzanje cisto iz ljubavi prema njima.ostali su da ih gaje samo pojedini retki zaljubljenici kojih je vremenom ostajalo sve manje i manje.posledica toga je da se smanjivao broj jedinki a takodje i broj kvalitetnih grla-takmicarska selekcija nije vrsena,tako da danas imamo jedinke kod kojih je "gen za prevrtanjem" skoro zamro(postoji danas jedan broj entuzijasta koji pokusavaju da spasu nesto od onoga sto je ostalo).e sad svi se pitate sto sam ovo pisao-ako se nastavi aktivnost tzv "boraca za prava zivotinja"(tj stremljenju ka zabrani lova) doci ce do degeneracije gena kod lov pasa koji je brusen kroz vekove-posledica toga bice da cemo cenjene rase lov pasa vidjati samo po izlozbama i u parkovima.Najveca glupost koja je ucinjena i koja je dovela do toga je zabrana kontakta medju zivotinja-ovde mislim na obuku NLT-a.zakon o zastiti je doveo do toga da cemo izgubiti dosta u kvalitetu lov pasa rase nlt koji su po kvalitetu i zestini medju boljima u svetu.....

Naravno da treba ići ka zabrani lova. Postoje razne aktivnosti koje čovek može da radi i da se kroz njih zabavi, a i da "potroši" svoju potrebu na društveno-prihvatljiv način, a da nikoga ne ubije. Tu je i pomoć lekara za one koji ne mogu sami da nadju rešenje ...

Što se ostalog tiče - pa neka nestanu ... kroz vreme i kroz neupotrebu, neće ih niko razmnožavati i nestaće, pa šta? I treba da izgubimo na kvalitetu lovnih rasa ....... to bi bio dobar znak.

Sad ja nešto pokušavam da se prisetim, NLT je stvorio... :think: neki od Hitlerovih najbližih saradnika? Gering možda? Nadovezaću se na ono što je Marsupilami napisala za ljude a uitekako je primenjivo i na pse-toliko drugih aktivnosti postoji da je to nepojmljivo! Retriveri su nastali za aport, prvenstveno iz vode, a trenutno se češće primenjuju kao pomoć hendikepiranim osobama i kao tragači. Zapravo, gledala sam Memedovićevu reportažu o psima koji su bili uključeni u obezbeđenje Unaiverzijade, glavni tragač im je bio epanjel breton, ako se dobro sećam? Pit bul je nastao za borbe a odlično se plasiraju na takmičenjima u vučenju tereta. Gledala sam svojevremeno youtube klip kako dalmatinac radi rukav-napad i odbrana dakle. Onda, uvek su tu agiliti, flyball i drugi sportovi, a ako rasa ne može da se prilagodi novonastaloj situaciji, ako je selekcionisana kao suviše agresivna, žestoka, neuravnotežena, nažalost, žao mi je svakog pojedinačnog psa, ali tako je uvek bilo-kad nestane potreba za nečim, nestaje i to za čim je bilo potrebe ranije. (Setite se samo ručnog mlina za kafu ili avana.)

Naravno da treba ići ka zabrani lova. Postoje razne aktivnosti koje čovek može da radi i da se kroz njih zabavi, a i da "potroši" svoju potrebu na društveno-prihvatljiv način, a da nikoga ne ubije. Tu je i pomoć lekara za one koji ne mogu sami da nadju rešenje ...

Što se ostalog tiče - pa neka nestanu ... kroz vreme i kroz neupotrebu, neće ih niko razmnožavati i nestaće, pa šta? I treba da izgubimo na kvalitetu lovnih rasa ....... to bi bio dobar znak.

Lov je aktivnost koja je regulisana zakonom i nije zabava a ni potreba da nekoga ubijes-srbi su tradicionalan narod i kod srba je lov tradicionalno zastupljen,kao i odgoj lovackih pasa.
zar treba pustiti da propadne ono sto su generacije pre nas stvarale i "brusile"?To da "treba" mi nikako ne ide u glavu-pitam se zasto treba?????:dontunderstand:

Kako znas da je pas zaklao srnu jel neko to video?Da li postoji mozda mogucnost da je neko od tvojih prijatelja ranio pa je uginula?
Pas nije vuk tako da bez copora slaba sansa da bi uspeo da ulovi bilo koju srnu,verovatno ne bi ni zeca...
Jos jedan od klasicno pateticnih i vec vidjenih pokusaja da vi ispadnete zrtve zivotinja a ne obrnuto.

Znam-ovo je period lovostaja.
Domaći pas, ali i svi drugi pripadnici porodice pasa (lat. Candidae) prilagodili su se za proganjanje i hvatanje plijena na otvorenim travnjacima. Pas (Canis familiaris) pripada rodu Canis, kao i njegovi najbliži rođaci – vuk, kojot i nekoliko vrsta šakala....( http://www.ffos.hr/katedre/knjiznicarstvo/ispit-digitalne/pejakic_vincetic/porijeklo_pasa.html.)
Ti pokusavas da me ubedis da onaj pas sam nije mogao nista-tacno da nije mogao sam vec je imalo jos pasa sa njim jer vise pasa drzi deo teritorije-psi su prirodno teritorijalne zivotinje.

Znam-ovo je period lovostaja.
Domaći pas, ali i svi drugi pripadnici porodice pasa (lat. Candidae) prilagodili su se za proganjanje i hvatanje plijena na otvorenim travnjacima. Pas (Canis familiaris) pripada rodu Canis, kao i njegovi najbliži rođaci – vuk, kojot i nekoliko vrsta šakala....( http://www.ffos.hr/katedre/knjiznicarstvo/ispit-digitalne/pejakic_vincetic/porijeklo_pasa.html.)
Ti pokusavas da me ubedis da onaj pas sam nije mogao nista-tacno da nije mogao sam vec je imalo jos pasa sa njim jer vise pasa drzi deo teritorije-psi su prirodno teritorijalne zivotinje.

Domaci pas NE MOZE da uhvati ni srnu ni zeca (zeca mogu da uhvate trenirani hrtovi) niti moze da lovi u grupi kako to cine njegovi rodjaci u divljini.

Te osobine kod njega su jako potisnute.

Trebalo bi da prodje par generacija, pa da se pas vrati u ono stanje u kome je bio pre nego sto je pripitomljen.

To se tako dogodilo davno sa dingom, australijskim psom.

Zdravu srnu danas ne moze da uhvati ne jedan domaci pas, a da je zakolje moze samo nekoliko rasa pasa.

Ali, to je u praksi gotovo nemoguce da se dogodi...

Jedino ako je srna ranjena ili bolesna moze da bude zrtva pasa.

Lov je aktivnost koja je regulisana zakonom i nije zabava a ni potreba da nekoga ubijes-srbi su tradicionalan narod i kod srba je lov tradicionalno zastupljen,kao i odgoj lovackih pasa.
zar treba pustiti da propadne ono sto su generacije pre nas stvarale i "brusile"?To da "treba" mi nikako ne ide u glavu-pitam se zasto treba?????:dontunderstand:

Kod Srba je tradicionalni sport bacanje kamena sa ramena...

Pa su ga napustili i danas igraju fudbal, kosarku, tenis i druge sportove... :roll:

Ama, da nisi lovac pa bih te i pitao kako te nije sramota da se pozivaš na srpstvo.
Ovako... sve mi je jasno.
Lovci love vukove, a to je antisrpska delatnost, jer je vuk totemska, sveta životinja Srba.
Zato Srbima i ide ovako loše, jer se ponašaju kao da su tikva bez korena i uništavaju ono što svaki drugi narod čuva kao svetinju.

Ama, da nisi lovac pa bih te i pitao kako te nije sramota da se pozivaš na srpstvo.
Ovako... sve mi je jasno.
Lovci love vukove, a to je antisrpska delatnost, jer je vuk totemska, sveta životinja Srba.
Zato Srbima i ide ovako loše, jer se ponašaju kao da su tikva bez korena i uništavaju ono što svaki drugi narod čuva kao svetinju.

Тотем је у примитивним религијама, света животиња, биљка или неки предмет који се поштује као родоначелник и племенски дух-заштитник. Према Фројдовом тумачењу, тотем (посебно животиња) је симболична замена за праоца који се ритуално слави као недодирљиво божанство.
http://sr.wikipedia.org/sr/Тотем

Back