LOV

Да ли влада треба да унесе закон о потпуној забрани лова на вукове

• Да обавезно

• Не волим да убијам вукове

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Domaci pas NE MOZE da uhvati ni srnu ni zeca (zeca mogu da uhvate trenirani hrtovi) niti moze da lovi u grupi kako to cine njegovi rodjaci u divljini.

Te osobine kod njega su jako potisnute.

Trebalo bi da prodje par generacija, pa da se pas vrati u ono stanje u kome je bio pre nego sto je pripitomljen.

To se tako dogodilo davno sa dingom, australijskim psom.

Zdravu srnu danas ne moze da uhvati ne jedan domaci pas, a da je zakolje moze samo nekoliko rasa pasa.

Ali, to je u praksi gotovo nemoguce da se dogodi...

Jedino ako je srna ranjena ili bolesna moze da bude zrtva pasa.

Sigurno je da zeca ne moze ni lovacki pas u punoj kondiciji da uhvati a kamoli da stigne-zeko je nepredvidiv....sto se srne tice,ona ti ima "ludu srecu" da ce je i najmanji avlijaner juriti,oni veci kad se udruze pa primene vucju taktiku lova.........

Тотем је у примитивним религијама, света животиња, биљка или неки предмет који се поштује као родоначелник и племенски дух-заштитник. Према Фројдовом тумачењу, тотем (посебно животиња) је симболична замена за праоца који се ритуално слави као недодирљиво божанство.
http://sr.wikipedia.org/sr/Тотем

Hm, da... a vera u jevrejskog zombija je tako u trendu. :lol:
U svakom slučaju moj argument da se lovci ponašaju antisrpski stoji.
Evo ti na primer, veru Srba nazivaš primitivnom. Bolji primer zaista nije potreban.

Ima onih koji jos cuvaju tradiciju......a njih je poooooooprilicno....:D
Da, a ima i lovaca.

Opet ti... Mnogo manje srna ubiju psi, pa i vukovi nego vi, lovci. Ne znam niti jednog koji ima pušku u kući a da nema i rogove srndaća, počev od mojih devera, i onog ruralnog i onog snobovskog.

Lov je aktivnost koja je regulisana zakonom i nije zabava a ni potreba da nekoga ubijes-srbi su tradicionalan narod i kod srba je lov tradicionalno zastupljen,kao i odgoj lovackih pasa.
zar treba pustiti da propadne ono sto su generacije pre nas stvarale i "brusile"?To da "treba" mi nikako ne ide u glavu-pitam se zasto treba?????:dontunderstand:

Ovo sa zakonom je :zcepanje: , svi znamo ko je i kako pisao taj zakon. Kazes nije zabava, a ni potreba ... nego je tradicija. Zasto se onda lovi puskom, da ne govorim o snajperskoj? Zasto se ne lovi lukom i strelom i lovina ponese na ramenu? Zasto se sedne u npr. dzip ili neko drugo vozilo, umesto da se odpesaci do kuce, tj. pecine? Lovilo se svuda da bi se jelo, lov je u tradiciji svih zemalja, pa su ga neke toliko ogranicile da sad njihovi drzavljani dolaze kod nas da ubijaju nase nacionalno blago, a ne svoje. Nemojmo se sprdati sa nasom tradicijom.

Sta su to generacije stvarale i brusile? Koje generacije? Zasto nismo sacuvali ono sto stvarno jeste nase - sarplaninac. Zasto nismo uspeli da uvedemo pulina u spisak rasa medjunarodne kin. fed.? Ok, svaka cast za te dve-tri rase lovackih pasa ... , a sta cemo sa stetom koju lov ostavlja za sobom?

Nekako mi se cini da se vrtimo u krugu. :dash:

Ti se uhvatio mnogobozacke religije,ja se drzim one prave-SRPSKA SLAVA I TRI PRSTA.......
Znaš li ti neuki lovče šta je slava i odakle potiče? :lol:
Slava je proslava božansstva zaštitnika porodice, božanstva koje je uzelo samo ruho sveca iz judejsko-novogrčke vere.
Kako god okreneš, bilo iz ugla ekologije, bilo iz ugla održivog razvoja, bilo iz ugla vere, lovci su antisrpski element, a to pozivanje na tradiciju samo još jedna u nizu "lovačkih priča".

Ti se uhvatio mnogobozacke religije,ja se drzim one prave-SRPSKA SLAVA I TRI PRSTA.......

Aj' još reci i da slavite u kući svetog Iliju, hrišćansku verziju Peruna! :mrgreen: Inače, čini mi se da ostale pravoslavne crkve ne priznaju i ne praktikuju slavu, da je to slučaj samo u južnoslovenskim krajevima, da bi se hrišćanstvo lakše inkorporiralo u dotad mnogobožačko stanovništvo. A ako još slava pada u postu, odeš u ribarnicu pa kupiš masnog šarana za goste umesto da, shodno tradiciji, uloviš kopljem u poluzaleđenom potoku neku rečnu ribicu čisto da zamiriše čorbu, i da spremiš pasulj, sarmu i šta sve već ide-po tradiciji. :) Te priče o tradiciji ne drže vodu, pucanje u nezaštićena živa bića je čist atavizam. (Izguglaj časkom šta je to atavizam. ;)) Sport poodrazumeva ravnopravne protivnike, zato u boksu postoje težinske kategorije, zato u većini sportova imaš takmičare približnog uzrasta. Kako ste ravnopravni ti sa snajperom, u Nivi i sa psima tragačima/jamarima i lisica koja štiti leglo negde u blizini?!

evo,vec znas jednog.....i,pozdravi mi devere tj kolege mi..:bye:

Ne, ne znam te. A sa deverima se ne družim toliko, ipak su mi draže jetrve, jedna kuka na te odlaske u lov a druga se setila da (pored muža, tj. mog devera veterinarskog tehničara) da psu Soltrik kad je krenuo da propada od đardije iz vode i spasila mu život.

Grabovac jel izdržavaš?:lol::per:

Ne mora, dovoljno je da se vrati odakle je došao.

Kad pomenuste sport ... prisetih se nesto ... u sportu svaka strana ima svest o tome da ucestvuje u istom, i svesno daje svoj pristanak, i publika i sportista, a u lovu jedna strana ne zna da ucestvuje, ne zna da je lovina i na to nije pristala. Kako cemo sa tim u tom "casnom sportu" zvanom lov?

Znam-ovo je period lovostaja.
Domaći pas, ali i svi drugi pripadnici porodice pasa (lat. Candidae) prilagodili su se za proganjanje i hvatanje plijena na otvorenim travnjacima. Pas (Canis familiaris) pripada rodu Canis, kao i njegovi najbliži rođaci – vuk, kojot i nekoliko vrsta šakala....( http://www.ffos.hr/katedre/knjiznicarstvo/ispit-digitalne/pejakic_vincetic/porijeklo_pasa.html.)
Ti pokusavas da me ubedis da onaj pas sam nije mogao nista-tacno da nije mogao sam vec je imalo jos pasa sa njim jer vise pasa drzi deo teritorije-psi su prirodno teritorijalne zivotinje.

Ponovo cu te pitati kako znas da je pas ubio srnu?Da li si video?A vi se kao pridrzavate lovostaja?:hahaha::hahaha::hahaha:

Kad pomenuste sport ... prisetih se nesto ... u sportu svaka strana ima svest o tome da ucestvuje u istom, i svesno daje svoj pristanak, i publika i sportista, a u lovu jedna strana ne zna da ucestvuje, ne zna da je lovina i na to nije pristala. Kako cemo sa tim u tom "casnom sportu" zvanom lov?

Ovde lovina i te kako zna da je protivnik........U ovom kako Marsupilami navodi "casnom sportu" akcenat je u nadmudrivanju....zivotinja sa prirodnim i izostrenim instinktom sa jedne strane i sa druge strane covek sa malo zatupljenijim instiktom i vernim psom pratiocem.....

Aj' još reci i da slavite u kući svetog Iliju, hrišćansku verziju Peruna! :mrgreen: Inače, čini mi se da ostale pravoslavne crkve ne priznaju i ne praktikuju slavu, da je to slučaj samo u južnoslovenskim krajevima, da bi se hrišćanstvo lakše inkorporiralo u dotad mnogobožačko stanovništvo. A ako još slava pada u postu, odeš u ribarnicu pa kupiš masnog šarana za goste umesto da, shodno tradiciji, uloviš kopljem u poluzaleđenom potoku neku rečnu ribicu čisto da zamiriše čorbu, i da spremiš pasulj, sarmu i šta sve već ide-po tradiciji. :) Te priče o tradiciji ne drže vodu, pucanje u nezaštićena živa bića je čist atavizam. (Izguglaj časkom šta je to atavizam. ;)) Sport poodrazumeva ravnopravne protivnike, zato u boksu postoje težinske kategorije, zato u većini sportova imaš takmičare približnog uzrasta. Kako ste ravnopravni ti sa snajperom, u Nivi i sa psima tragačima/jamarima i lisica koja štiti leglo negde u blizini?!

Atavizam-Nasleđe nekih osobina od svojih predaka u uglavnom zakržljalom obliku. http://vukajlija.com/atavizam.;)
Ima i ovde kategorije-mladji lovci sa psima gonicima su tradicionalno okrenuti ka lovu dugouhih protivnika ili teta lija-penzioneri sa pticarima su naklonjeni poljskom lovu....i to bez Niva,sa psima pticarima ili gonicima i naravno bez lisica koje neguju leglo jer je lov na predatore zatvoren u periodu razmnozavanja-dakle lisica ne stiti lisicice u periodu lova,jedino u periodu lovostaja...:rtfm:
Kategorije lovaca:lovacki podmladak,pripravnici,aktivni clanovi i starosni clanovi.pocasni clanovi ....Uh,umalo zaboravih i LOVKINJE-bez njih nista...

Poslednja izmena:
Ovde lovina i te kako zna da je protivnik........U ovom kako Marsupilami navodi "casnom sportu" akcenat je u nadmudrivanju....zivotinja sa prirodnim i izostrenim instinktom sa jedne strane i sa druge strane covek sa malo zatupljenijim instiktom i vernim psom pratiocem.....

Hm, vidiš, pominješ to da lovina ima izoštrene instinkte, dok su kod lovaca ti instinkti odumrli-valjda zato što su atavistički, a ne egzistencijalna potreba, i zato što je kod tih nesrećnih životinja ulog mnogo veći-njihov život. I kao što je Marsupilami napisala, životinje u lovu ne učestvuju svojevoljno, što bi bila odlika pravog sporta.

Atavizam-Nasleđe nekih osobina od svojih predaka u uglavnom zakržljalom obliku. http://vukajlija.com/atavizam.;)
Ima i ovde kategorije-mladji lovci sa psima gonicima su tradicionalno okrenuti ka lovu dugouhih protivnika ili teta lija-penzioneri sa pticarima su naklonjeni poljskom lovu....i to bez Niva,sa psima pticarima ili gonicima i naravno bez lisica koje neguju leglo jer je lov na predatore zatvoren u periodu razmnozavanja-dakle lisica ne stiti lisicice u periodu lova,jedino u periodu lovostaja...:rtfm:
Kategorije lovaca:lovacki podmladak,pripravnici,aktivni clanovi i starosni clanovi.pocasni clanovi ....Uh,umalo zaboravih i LOVKINJE-bez njih nista...

A to sa lovostajem su lovačke priče.

U sportu strane ucestvuju sa punom svescu o tome da zele da ucestvuju. Da li je neka zivotinja dala svoj pristanak? Zato sam stavila pod navode.

Nadmudrivanje - e ovo je biser, kako se moze nazvati nadmudrivanjem situacija u kojoj su ucesnici neravnopravni? Kakva ironija! Verni pas i zatupljeni lovac, s jedne strane, a sa druge progonjena zivotinja. Lovac ima pusku i psa, a zivotinja ima instinkte koji mogu da je sacuvaju samo u ravnopravnoj borbi. U neravnopravnoj ne mogu da je sacuvaju i to svi lovci znaju.

Da nije tuzno bilo bi smesno. :dash:

Moram da se složim ovde sa tobom.
Evo jednog dokumentarca u vezi lova. Deo koji počinje na 01:45 upravo lepo ilustruje tvoju tvrdnju.
A ja mislio da je "smešan si kao crtani film" samo prazna fraza... :think:

Hm, vidiš, pominješ to da lovina ima izoštrene instinkte, dok su kod lovaca ti instinkti odumrli-valjda zato što su atavistički, a ne egzistencijalna potreba, i zato što je kod tih nesrećnih životinja ulog mnogo veći-njihov život. I kao što je Marsupilami napisala, životinje u lovu ne učestvuju svojevoljno, što bi bila odlika pravog sporta.

A to sa lovostajem su lovačke priče.

Sta se podrazumeva pod 'Lovackim pricama"???:dontunderstand:

mene zanima zasto lovci sve predatore smatraju stetocinama?

evo na temi divlje macke,post jedan.....mozda sam ga pogresno shvatila,al deluje kao da treba da omrznemo risa zato sto je ubio srnu,misim ne kapiram...ubio srnu,pa je stetocina?
sto? zato sto je on ubio,pa za lovce i njihovu zabavu ima srna manje,ne kapiram....?
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=15032956&postcount=44

Ne zabavu nego trpezu! :rtfm: Upucaju tako nesrećnu srnu, očiste je i zamrznu za specijalne prilike poput dečijih rođendana i onda se svi gosti dive kako je to delikatesno i pikantno i kako je domaćin pravi domaćin koji i bukvalno sam donosi hranu na sto a domaćica prava domaćica koja to ume da spremi tako ukusno, samo to dete čiji je rođendan onako iskreno kaže Da, skoro da se ne oseća miris divljači. A ako neko od gostiju slučajno zbog moralnih ubeđenja ne želi da proba taj "delikates", nazivaju ga snobom, gledaju popreko i ostatak repertoara... :whistling:

Sta se podrazumeva pod 'Lovackim pricama"???:dontunderstand:

A ti ih nikad nisi pričao? Makar sam sebi, recimo da si ti ustvari ljubitelj prirode? Mislim, sve su to lovačke priče.

Ne zabavu nego trpezu! :rtfm: Upucaju tako nesrećnu srnu, očiste je i zamrznu za specijalne prilike poput dečijih rođendana i onda se svi gosti dive kako je to delikatesno i pikantno i kako je domaćin pravi domaćin koji i bukvalno sam donosi hranu na sto a domaćica prava domaćica koja to ume da spremi tako ukusno, samo to dete čiji je rođendan onako iskreno kaže Da, skoro da se ne oseća miris divljači. A ako neko od gostiju slučajno zbog moralnih ubeđenja ne želi da proba taj "delikates", nazivaju ga snobom, gledaju popreko i ostatak repertoara... :whistling:

A ti ih nikad nisi pričao? Makar sam sebi, recimo da si ti ustvari ljubitelj prirode? Mislim, sve su to lovačke priče.

nedovoljno objasnjen termin:dontunderstand:.....moze li malo konkretnije?:hvala:

Back