Lost / Izgubljeni

Omiljeni lik u Izgubljenima mi je

• Dzek Separd

• Dzon Lok

• Dzejkob

• Daniel Faradej

• Ben Lajnus

• Sajid Dzara

• Kejt Ostin

• Hugo Rejes ''Harli''

• Dzejms Ford ''Sojer''

• Richard Alpert

• Dezmond Hjum

• Dzulijet Burk

• Majls Strom

• Carls Vidmor

• neko drugi

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
naravno da smo videli sve to, kako bi inace znali, ali nesto sasvim drugo je da nam to sto smo videli i objasne. ok, tocak su izgradili na magicnom potoku, i pomocu njega pomerali ostrvo i putovali kroz vreme. potok i tocak isceljuju, pisu pravila, stvaraju cudovistsa, dovode ljude na ostrvo, uticu na neplodnost, suse kicmu losima i cine da dobri svetle u mraku...potok resava sve probleme. jel tebi to zadovoljavajuci odgovor? meni nije!
to bojim je trebalo biti pod navodnicima, ali svakako nemoj da vadis iz konteksta ono so sam rekao :mrgreen:
naravno da se ne bojim u pravom smislu te reci, nece potok poslati smoke monstera na mene dok spavam (valjda) ali kako se finale priblizava, moji kriterijumi su opadali i vise se nisam nadao nekom super zanimljivom i logicnom resenju, vec samo nekom zadovoljavajucem (sto potok svakako nije). sad vec imam osecaj da ce se finale pretvoriti u spansku seriju, sa akcentom na tome ko ce koga/ko ce s kim, a ne na nekim kljucnim misterijama koje su ono zbog cega ja (a predpostavljam i vecina vas) voli ovu seriju.
toliko su upetljali, da ne vidim kako sve to mogu resiti u finalu. nadam se da gresim. to sam rekao i u predhodnom postu, sta tu ne razumes? :)
da li ce Kejt izabrato Dzeka ili Sojera?
ko je majka Dzekovog deteta?
hoce li se pojaviti Dzuliet?
kako ce zavrsiti Harli i Libi?
hoce li Lok prohodati i hoce li ozeniti Helen?
sta ce biti sa Dezmondom i Peni?
Koga briga? mene i nije nesto posebno, sem eventualno za Peni...

Nisam ništa izvadila iz konteksta samo sam se poslužila tvojim nazivom (čudotvorne moći), ako na to misliš...hmm, ne znam u stvari na šta misliš...

I mislim da sam već rekla šta ne razumem, nema potrebe da se osećeš ugroženim (u fazonu, šta je, šta ti nije jasno :mafijas: :lol: ) samo zato što sam ukazala na par propusta u tvom postu. Ali evo ponoviću, ne razumem da neko ko je pratio seriju 6 godina, sada par epizoda pred kraj, kaže kako se plaši (i ne, naravno da nisam mislila bukvalno da se plaši, samo sam se poslužila ponovo tvojim rečima, ništa nisam učitala) da će se u finalu raditi o likovima. A o čemu se to do sada radilo ako ne o istim tim likovima koji su smešteni u neuobičajenu sredinu i okolnosti?

I ne svode se sve priče o likovima na ljubavne zaplete ili na neke od banalnih stvari koje navodiš. Na osnovu ovoga što si napisao mogu da samo zaključim da ih ti tako posmatraš. :neutral:

Tako da, definitivno pogrešno pretpostavljaš, barem u mom slučaju, naravno da ne gledam seriju samo zbog ključnih misterija. A i generalno kada su serije u pitanju, mogu da pokušam da gledam seriju koja ima zanimljivu mitologiju, ali ako su likovi neupečatljivi sigurno neću smatrati da je ta serija kvalitetna ili zanimljiva.

Uostalom, meni ništa ne znači da li si ti ili bilo ko drugi zadovoljan ili nisi serijom na to se nisam ni osvrtala u mom postu, niti sam pokušavala da te ubedim da treba da budeš zadovoljan, nego sam ukazala na one stvari koje si napisao a koje nemaju veze sa onim što smo videli u seriji ( tipa, da je rečeno da Ben mora da ubije Džejkoba pre nego što progovori, ponavaljam kao primer, to jednostavno nije istina).

Ja lično ne želim da se neko pojavi na ekranu i da mi kaže Ostrvo je to i to, smisao/poenta serije je to i to i slično, niti imam potrebu da vidim detaljnu transformaciju Mib u Dimka, ili da mi neko objasni detaljno mehanizam kako su ljudi izlečeni, kako se putuje kroz vreme i slično.. niti štikliram rešene misterije na nekakvom spisku pitanja.

Čak cela ova kuknjava za odgovorima u meni izaziva želju da na ništa od toga ni ne bude odgovoreno :mrgreen:...Dobro, ne baš ništa....:lol:

Mene... možda ne baš za Kejt, ali sve ostalo. :D

Svaka dobra serija se zasniva na likovima, i svaka dobra serija je u suštini o ljudima, a zapleti misterije su sporedni.

Ako ti misliš da su samo telenovele (tzv. "španske serije", koje uopšte nisu španske) serije o ljudima, onda se stvarno pitam šta si ti u životu gledao. :roll: Pa upravo su loše sapunice, a posebno telenovele, zasnovane na nekim komplikovanim zapletima i šokantnim obrtima, a ne ljudskim pričama.

Da su u Lostu likovi beznačajni, onda bi mogli da imaju u svakoj epizodi druge likove... ili još bolje, šta će nam likovi, mogli bi umesto toga da gledamo Q&A sa Damonom i Carltonom. :lol:
Taj naziv spanska serija je kod nas ustaljen kao neki sinonim za latinoamericku sapunicu (ili sapunicu uopste). Nema potrebe da mi ti objasnjavas da one nisu iz Spanije, vec samo sa Spanskog govornog podrucja. Ukoliko nisi razumela, kad sam rekao Spanska serija, mislio sam na sapunicu uopsteno.
Evo malo podataka sa Vukajlije, izvinjavam se posto nije tema o tome, zato i ne stavljam ceo tekst.
španska serija - kratak siže: u početku Gabrijela živi u štali, nema jednu nogu, gluva je, slepa, nepismena i siromašna. Nema za hranu pa mora da jede šljunak. Posle 100 epizoda Gabrijela i vidi i čuje. U 120-toj epizodi izraste joj noga. U 150-toj epizodi postaje direktor banke... a to da telenovele nisu zasnovane na ljudskim pricama vec na sokantnima zapletima (verovatno nesto u vezi nuklearne fizike) necu ni komentarisati!

Za dobru seriju (film, knjigu...) su bitni i likovi i prica, to je nekako neraskidivo, ne ide jedno bez drugog, ali prica je ipak glavna, prica likovima daje smisao. Mislim da bi se vecina slozila da je u Lostu svakako akcenat na prici, u tome i jeste kljuc uspeha serije, veoma duboka prica. Nikad nisak rekao da su u Lostu likovi nebitni, naprotiv, vec da me smaraju ljubavni trouglovi, cetverouglovi... Nema potrebe da se pitas sta sam ja to pogledao u zivotu. Omiljeni zanr mi je drama, pogledao sam mnoge filmove/serije i procitao razne knjige o zanimljivilj ljudskim pricama i sudbinama, koje za tvoju informaciju ne moraju uvek biti pune jeftine patetike. A upravo ta jeftina patetika i melodramatizacija po svaku cenu je osnov mojih kritika na racun Losta.

Ne zelim dalje raspravljati o ovome (mozemo o nekim drugim detaljiam vezanim za seriju), simpaticna si mi i ti i tvoji postovi. Veliki sam fan serije, obozavam je i pratim je vec 6. godinu, ali u zadnje vreme meni to prosto nije to, malo su skrenuli s puta. Sta ti nije jasno u mom stavu, i sta te tu vredja? Ne vidim razlog tvoje provokacije, zamene teza, i izvlacenja iz konteksta mojih reci posle svake kritike koju sam izneo na racun serije.
Iskreno se nadam da cemo u finalu, na obostrano zadovoljstvo gledati i razresenje najvecih misterija i grupnajk na plazi!
srdacan pozdrav,
misko85 :)

Poslednja izmena:
Nije ti ovo HBO serija :p

a zamisli samo sta bi bilo da jeste. :D
ja nisam siguran da mogu cak i zamisliti, kao sto recimo ne mogu zamisliti kakvi bi Sopranosi bili da nisu na HBO-u ili nekom kablovskom kanalu.
da ne skrecem s teme, ali po meni HBO ima najbolju produkciju, i najjace serije. prosto imaju neku tezinu koju nisam primetio kod drugih (cak ni kablovskih) televizija.

Nisam ništa izvadila iz konteksta samo sam se poslužila tvojim nazivom (čudotvorne moći), ako na to misliš...hmm, ne znam u stvari na šta misliš...

I mislim da sam već rekla šta ne razumem, nema potrebe da se osećeš ugroženim (u fazonu, šta je, šta ti nije jasno :mafijas: :lol: ) samo zato što sam ukazala na par propusta u tvom postu. Ali evo ponoviću, ne razumem da neko ko je pratio seriju 6 godina, sada par epizoda pred kraj, kaže kako se plaši (i ne, naravno da nisam mislila bukvalno da se plaši, samo sam se poslužila ponovo tvojim rečima, ništa nisam učitala) da će se u finalu raditi o likovima. A o čemu se to do sada radilo ako ne o istim tim likovima koji su smešteni u neuobičajenu sredinu i okolnosti?
nisam se osecao ugrozeno, izvinjavam se ako te je to uvredilo. to je samo bio odgovor na tvoje ''ne razumem...'' i jos jednom, nisam rekao da se plasim da ce finale biti o likovima kao takvima vec o nekim trivijalnim stvarima, evo tacno sta sam rekao:
Bojim se da ce finale biti vise posveceno tome sta ce biti s likovima, ko ce preziveti, s kim ce Kejt zavrsiti, ko je majka Dzekovog sina, i tako nekim po meni sporednim stvarima, dok ce vecina kljucnih pitanja ostati neodgovorena.
Znaci, nemam nista protiv likova i price, ali smara me pre svega Kejt i hajp oko toga za koga ce se ona na kraju odluciti. Vec 4 sezone se premislja. Smra me i grupisanje, ko ce s kim, na koju stranu ostrva. Valjda ih je bilo potrebno pola pobiti da bi se ovi ostali ujedinili.
Ukratko, odavno se na pocetku svake epizode tajno nadam da ce polarni medved odgristi glavu Kejt, a da ce se nakon toga Sojer i doktor medjusobno poubijati. No ako nam Damon i Carlton daju kakve zadovoljavajuce odgovore na koje cekamo vec 6 godina, kunem se Penelopom Vidmor da cu mirno progutati i Kejt u beloj vencanici sa velom na glavi i sa sve Sojerom koji je drzi pod ruku i vodi Dzeku na oltar!

sad sam tek primetio sa sam diskutoveo sa dve osobe SLC i TTB, mislio sam da sam samo s jednom, zato posebno i repliciram na ovo...

e ja sad razmisljam, ajde sto bas nismo razumeli ilaninu ulogu(mozda ce nesto jos oko nje da se sazna sto ce nam otkriti zasto je ona bitna, ako ne na ostrvu onda u altu) ali sad sam tek video da ovi ostali ljudi iz hrama koji su napustili dogena i posli sa lokom uopste nisu morali to da ucine, cak je i logicnije da su napravili da su svi ostali uz dogena, coveka kome su toliko do tada verovali, i da su izginuli a ne da ih tu flok vuce sa sobom nekoliko epizoda da bi ih na kraju vidmor potamanio jer eto nisu uopste potrebni za kraj serijala....

a zamisli samo sta bi bilo da jeste. :D
ja nisam siguran da mogu cak i zamisliti, kao sto recimo ne mogu zamisliti kakvi bi Sopranosi bili da nisu na HBO-u ili nekom kablovskom kanalu.
da ne skrecem s teme, ali po meni HBO ima najbolju produkciju, i najjace serije. prosto imaju neku tezinu koju nisam primetio kod drugih (cak ni kablovskih) televizija.

Slažem se. Većina mojih omiljenih serija su HBO.
Bilo bi super na primer to što bi epizoda možda trajala sat vremena, pošto ovako nekada imam utisak da je prošlo 15min a već je kraj epizode.

nisam se osecao ugrozeno, izvinjavam se ako te je to uvredilo. to je samo bio odgovor na tvoje ''ne razumem...'' i jos jednom, nisam rekao da se plasim da ce finale biti o likovima kao takvima vec o nekim trivijalnim stvarima, evo tacno sta sam rekao:
Znaci, nemam nista protiv likova i price, ali smara me pre svega Kejt i hajp oko toga za koga ce se ona na kraju odluciti. Vec 4 sezone se premislja. Smra me i grupisanje, ko ce s kim, na koju stranu ostrva. Valjda ih je bilo potrebno pola pobiti da bi se ovi ostali ujedinili.
Ukratko, odavno se na pocetku svake epizode tajno nadam da ce polarni medved odgristi glavu Kejt, a da ce se nakon toga Sojer i doktor medjusobno poubijati. No ako nam Damon i Carlton daju kakve zadovoljavajuce odgovore na koje cekamo vec 6 godina, kunem se Penelopom Vidmor da cu mirno progutati i Kejt u beloj vencanici sa velom na glavi i sa sve Sojerom koji je drzi pod ruku i vodi Dzeku na oltar!

sad sam tek primetio sa sam diskutoveo sa dve osobe SLC i TTB, mislio sam da sam samo s jednom, zato posebno i repliciram na ovo...

Naravno da se nisam uvredila, samo diskutujemo. :andjeo: :D

I meni je zamoran zaplet u vezi sa ljubavnim trouglom, zato što se po svaku cenu trude da održe neko stanje neizvesnosti, iako to retko ima smisla. U početku (negde do polovine treće sezone) bilo mi je i donekle interesantno, Kejt i Sojer su mi bili interesantniji, zabavniji za gledanje, dok sam nekako bila pod utiskom da Kejt i Džek ispoljavaju svoje najgore strane kada su zajedno u nekoj romantičnoj sceni, ali opet njihov odnos je nekako čini mi se komplikovaniji i mogu da nađem argumente i za tu stranu. Ali nakon što su pobegli iz onih kaveza i kada je Kejt krenula po Džeka, pa se vratili i onda je ponovo bila sa Sojerom, pa je bila ljubomorna zato što su se Džek & Džulijet družili :per:, pa opet Sojer, pa opet Džek :zzzz: :roll:....nekako mi sve to deluje istrošeno i baš me briga od tada. :neutral:

Mislim ipak da u ovoj sezoni to i nije bilo toliko u prvom planu. Meni je interesantan razvoj likova kao što su Džek i Sojer, nevezano za Kejt, i zanima me ishod njihovih priča. Ono što u stvari hoću da kažem je da Kejt nije jedini lik u seriji, postoje drugi likovi koji me interesuju.

Što se tiče grupisanja, podele ljudi na različite grupe, to je valjda prisutna tema od prve sezone ( pećina ili plaža), dinamika odnosa među likovima, različitih interesa itd. Bilo bi dosadno kada bi se svi oko svega slagali ili kada bi vladalo neko jednoumlje stalno. Ili ona čuvena podela iz 4. sezone Džek ili Lok koja je meni bila baš zanimljiva. Mada u ovoj sezoni jeste bilo dosta nepotrebnog premeštanja i natezanja bez neke jasne ideje. Kao na primer, Hugo se na osnovu onoga što je Majkl duh rekao odjednom predomislio u vezi sa prethodno odlučenim planom, što je posle dovelo do cepanja grupe na 2 dela.

Osim ovog poslednjeg Džek-Sojer sukoba, koja zaista proizilazi iz svih prethodnih događaja.

..citajuci vas..setila sam se jos necega..
ono pice koje su popili Jacob i njegova pomajka..
da li je bilo u istoj flasi, koju je Jacob dao MIB-u..
a ovaj je razbio?
naravno da ne znaci da je isti sadrzaj..sve i da jeste ista flasa..ali...

naravno da smo videli sve to, kako bi inace znali, ali nesto sasvim drugo je da nam to sto smo videli i objasne. ok, tocak su izgradili na magicnom potoku, i pomocu njega pomerali ostrvo i putovali kroz vreme. potok i tocak isceljuju, pisu pravila, stvaraju cudovistsa, dovode ljude na ostrvo, uticu na neplodnost, suse kicmu losima i cine da dobri svetle u mraku...potok resava sve probleme. jel tebi to zadovoljavajuci odgovor? meni nije!
to bojim je trebalo biti pod navodnicima, ali svakako nemoj da vadis iz konteksta ono so sam rekao :mrgreen:
naravno da se ne bojim u pravom smislu te reci, nece potok poslati smoke monstera na mene dok spavam (valjda) ali kako se finale priblizava, moji kriterijumi su opadali i vise se nisam nadao nekom super zanimljivom i logicnom resenju, vec samo nekom zadovoljavajucem (sto potok svakako nije). sad vec imam osecaj da ce se finale pretvoriti u spansku seriju, sa akcentom na tome ko ce koga/ko ce s kim, a ne na nekim kljucnim misterijama koje su ono zbog cega ja (a predpostavljam i vecina vas) voli ovu seriju.
toliko su upetljali, da ne vidim kako sve to mogu resiti u finalu. nadam se da gresim. to sam rekao i u predhodnom postu, sta tu ne razumes? :)
da li ce Kejt izabrato Dzeka ili Sojera?
ko je majka Dzekovog deteta?
hoce li se pojaviti Dzuliet?
kako ce zavrsiti Harli i Libi?
hoce li Lok prohodati i hoce li ozeniti Helen?
sta ce biti sa Dezmondom i Peni?
Koga briga? mene i nije nesto posebno, sem eventualno za Peni...

Ni meni isto.

ocekujemo da bude sexa :)

Ja se nebih zalio na grupnjak :per: :per:

Taj naziv spanska serija je kod nas ustaljen kao neki sinonim za latinoamericku sapunicu (ili sapunicu uopste). Nema potrebe da mi ti objasnjavas da one nisu iz Spanije, vec samo sa Spanskog govornog podrucja. Ukoliko nisi razumela, kad sam rekao Spanska serija, mislio sam na sapunicu uopsteno.
Evo malo podataka sa Vukajlije, izvinjavam se posto nije tema o tome, zato i ne stavljam ceo tekst.
španska serija - kratak siže: u početku Gabrijela živi u štali, nema jednu nogu, gluva je, slepa, nepismena i siromašna. Nema za hranu pa mora da jede šljunak. Posle 100 epizoda Gabrijela i vidi i čuje. U 120-toj epizodi izraste joj noga. U 150-toj epizodi postaje direktor banke... a to da telenovele nisu zasnovane na ljudskim pricama vec na sokantnima zapletima (verovatno nesto u vezi nuklearne fizike) necu ni komentarisati!

Za dobru seriju (film, knjigu...) su bitni i likovi i prica, to je nekako neraskidivo, ne ide jedno bez drugog, ali prica je ipak glavna, prica likovima daje smisao. Mislim da bi se vecina slozila da je u Lostu svakako akcenat na prici, u tome i jeste kljuc uspeha serije, veoma duboka prica. Nikad nisak rekao da su u Lostu likovi nebitni, naprotiv, vec da me smaraju ljubavni trouglovi, cetverouglovi... Nema potrebe da se pitas sta sam ja to pogledao u zivotu. Omiljeni zanr mi je drama, pogledao sam mnoge filmove/serije i procitao razne knjige o zanimljivilj ljudskim pricama i sudbinama, koje za tvoju informaciju ne moraju uvek biti pune jeftine patetike. A upravo ta jeftina patetika i melodramatizacija po svaku cenu je osnov mojih kritika na racun Losta.

Ne zelim dalje raspravljati o ovome (mozemo o nekim drugim detaljiam vezanim za seriju), simpaticna si mi i ti i tvoji postovi. Veliki sam fan serije, obozavam je i pratim je vec 6. godinu, ali u zadnje vreme meni to prosto nije to, malo su skrenuli s puta. Sta ti nije jasno u mom stavu, i sta te tu vredja? Ne vidim razlog tvoje provokacije, zamene teza, i izvlacenja iz konteksta mojih reci posle svake kritike koju sam izneo na racun serije.
Iskreno se nadam da cemo u finalu, na obostrano zadovoljstvo gledati i razresenje najvecih misterija i grupnajk na plazi!
srdacan pozdrav,
misko85 :)

To mili brate, prica je mama, svake knjige, filma, serije, igrice, samo da ta prica bude dobra, sto u ovom slucaju jeste, ali i da bude realna, a ako ne realna, onda da bude objasnjena na neki nacin... A jok, dobijem odgovor koji povuce jos 3 pitanja :evil:

Е, да, једно питање, како је њихова мајка (Џејкобова и МИБ-ова) успела сама да побије све оне људе по острву??

I ja sam to pomislio...

I jos stosta....

Sve u svemu nista ja nisam ukapirao, mislim nekako mi se bas i nije svidela epizoda, nista sto nismo znali ili naslucivali, samo neke bajke, svetlost, izvor vode, ovo ono... :neutral:

I ja sam to pomislio...

I jos stosta....

Sve u svemu nista ja nisam ukapirao, mislim nekako mi se bas i nije svidela epizoda, nista sto nismo znali ili naslucivali, samo neke bajke, svetlost, izvor vode, ovo ono... :neutral:
zato sto je ona bila crni dim?jeste vidjeli kako ju je mib koknuo sa onim istim nozem koji je dRogen dao saju da kokne mib-a,a da ona nije bas ni rijec izustila prije nego je ovaj ubio,objasnjavala je jacobu kako onaj koji prodje kroz izvor dozivi nesto gore od smrti,a i ako je ona sama mogla urnisat citavo selo,zakopat bunar...onda... :roll:

zato sto je ona bila crni dim?jeste vidjeli kako ju je mib koknuo sa onim istim nozem koji je dRogen dao saju da kokne mib-a,a da ona nije bas ni rijec izustila prije nego je ovaj ubio,objasnjavala je jacobu kako onaj koji prodje kroz izvor dozivi nesto gore od smrti,a i ako je ona sama mogla urnisat citavo selo,zakopat bunar...onda... :roll:

Kolega Skeeter je pronikao u sustinu ...sa sto manje reci objasni dosta toga ,to mi se svidja ! A svidela mi se i poslednja epizoda iako sam poslednje dve odgledao sa poprilicnom zadrskom ...nije mi smetao ni flashback na kraju ! A ovakve epizode ,cini mi se ,poput one sa Ricardom ,vise sluze za podizanje tenzije nego za davanje konkretnih objasnjenja :) !

Ok mozda je tako, mada nije bas sigurno. A ni logicno...

Ako je njihova "majka" ubijena tim nozem, zasto onda Flok=Dimko nije mogao da bude ubijen tim nozem?

Dalje, videli smo da Dimko, kada uzme necije telo, preuzme i njegova secanja, navike, zelje (kao kristijan - pozdravi mi sina, kao Lok - ne govori mi sta ja ne mogu, itd.) i ocito da je uzeo i od Dzejkobovog brata zelkju da ode sa ostrva... Zasto mu je ta zelja ostala i kada je uzeo Lokovo telo, osobe koja bi valjda jedina htela da ne ode sa ostrva...

Znaci li to da je njihova "majka" isto bila ubiVena nekad, kada je ona Dimko, i kako je onda ona bila dobar dimko, stiti ostrvo, itd. a sadasnji dimko zeli da ode sa ostrva...

Daleko, daleko od logicnog i povezanog....

Ok mozda je tako, mada nije bas sigurno. A ni logicno...

Ako je njihova "majka" ubijena tim nozem, zasto onda Flok=Dimko nije mogao da bude ubijen tim nozem?

Dalje, videli smo da Dimko, kada uzme necije telo, preuzme i njegova secanja, navike, zelje (kao kristijan - pozdravi mi sina, kao Lok - ne govori mi sta ja ne mogu, itd.) i ocito da je uzeo i od Dzejkobovog brata zelkju da ode sa ostrva... Zasto mu je ta zelja ostala i kada je uzeo Lokovo telo, osobe koja bi valjda jedina htela da ne ode sa ostrva...

Znaci li to da je njihova "majka" isto bila ubiVena nekad, kada je ona Dimko, i kako je onda ona bila dobar dimko, stiti ostrvo, itd. a sadasnji dimko zeli da ode sa ostrva...

Daleko, daleko od logicnog i povezanog....
au brate,aj odgledaj sundown opet.

Back