Lost / Izgubljeni

Omiljeni lik u Izgubljenima mi je

• Dzek Separd

• Dzon Lok

• Dzejkob

• Daniel Faradej

• Ben Lajnus

• Sajid Dzara

• Kejt Ostin

• Hugo Rejes ''Harli''

• Dzejms Ford ''Sojer''

• Richard Alpert

• Dezmond Hjum

• Dzulijet Burk

• Majls Strom

• Carls Vidmor

• neko drugi

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
@ kad lupim lupim

A Majkla mi ne spominji, molim te. Najomrazeniji lik. U prvooj sezoni uglavnom sve sto radi je da vice "Walt! Walt!" i povremeno " My son!", odvratan je...onda ono smaranje sa splavom,i na kraju postane psiho ubica... o5 sve zbog je*enog Walta, koji je, ne zaboravimo, veoma vazan...

Poslednja izmena:
Pa da, ocigledno je da je akcenat ipak na misteriji Dharma Initiative, nazalost. Mislim da je sve to moglo da bude mnogo kvalitetnije da je obrnuto, kako napisah da sam mislio isprva.
Jer posle Dosije X i jos X drugih prica, inspirisanih doticnom serijom, kao i igara poput Far Crya (koja je ocigledno inspiracija za Izgubljene), Crysisa, cak i slavnog Hlaf-Lifea, ova tematika pocinje opasno da pati od izlizanosti.

Ja sam ipak ocekivao vise, jbga :neutral:
Da je obrnuto, tj. da je jos veci akcenat na likovima imali bi jos jednu sapunicu.
Upravo je misterija ono sto razdvaja Lost od ostalih serija, i cini ga posebnim.
Kljc je i u originalnosti i temeljnosti, posto ni u jednoj drugoj seriji prica nije ovako duboka.
Dok drugi menjaju scenario po potrebi i reakcijama publike, ovde je glavna prica odavno zaokruzena, samo se sitnice menjaju u hodu. To vidimo po kockicama koje su od pocetka detaljno isplanirane, i polako pocinju da se sklapaju.Sa Dosije X-om ima slicnosti koliko is a Ratovima Zvezda, nista vise.
Ovo da je Far Cry inspiracija za Lost je moram priznati jedna od najvecih nebuloza koje sam ovde procitao... :lol: Naravno da nisu izmislili toplu vodu, i da neki detalji podsecaju na odredjene knjige, filmove, serije ili pak igricama, ali reci da je Far Cry ili Crysis inspiracija za ovo zaista je besmisleno.
90 % igrica ima sablonske price, ciji je plot line ekperiment koji podje naopako i iz koga se izrode strasna cudovista... Ako nista drugo, uporedi datume izlaska Far Crya i Crysisa sa Lostom.

Far Cry je izasao marta 2004. S obzirom da je dugo najavljivan i bio veliki bum kad je izasao, uopste me ne bi cudilo da je bio inicijalna kapisla za stvaranje Izgubljenih. Bez obzira sto je relativno mali vremenski okvir od njegovog izlaska, do pilot epizode Izgubljenih.
Al' ko sto rece koncept naopako poslih eksperimenata nije uopste nov, dakako ga nije izmislio ni Far Cry, ni Izgubljeni. Problem je sto je tema vec dosta izlizana. Videli smo je u 100 razlicitih oblika, menjaju se samo ambijenti, protagonisti i eksperimenti.
Tako da i nije im neka originalnost.

Dalje, sto se tice dubine price, nije prica duboka, samo je detaljno razradjeno ostrvo u startu. Sto jeste nesto, sto dosad u tom obliku nije vidjeno i to sam izvalio u prvih metar epizoda i priznajem im da su odradili vrhunski posao po tom pitanju.
I sve bi to bilo super, da nije onih logickih rupa, koje cine likovi da bi se prica razvijala na neki odredjen nacin. Neki potezi prosto bole koliko su glupi. Sinoc sam gledao onu epizodu "Enter 7 7"... i smorio se :neutral:

Odakle ti to da je misterija kljucni faktor koji Izgubljene cini razlicitim od drugih serija, majke ti?

I na kraju, da su se ozbiljnije pozabavili dramom izmedju likova, uopste ne bi ispala sapunica. Sapunica bi bila jedino izmedju Kejt i njena dva frajera, Dzeka i Sojera... a da se ne lazemo i sad je sapunica ovako izmedju njih.
Ja sam negde s pocetka prve sezone kapirao da je naziv Izgubljeni ne samo bukvalan nego i metaforicki, jer svi likovi koji su seli na 815, su na neki nacin bili izgubljeni u zivotu. I da je ideja bila da ih misteriozno Ostrvo... nauci pameti :lol:
Avaj, to se rasprsilo ko balon od sapunice jos pred kraj prve sezone.

Realno ljudi, svi gledamo seriju samo da bismo zadovoljili radoznalost, sta je Dharma Initiative.

E ja imam da odgledam jos 8 epizoda i kraj.:klap:
i posle cu se smoriti do nove sezone, ali brate....
necu sad nista da komentarisem zbog onih koji nisu gledali...ali...covece...
valjda ce mi biti malo jasnije kad zavrsim
u svakom slucaju htela sam reci da mi je dugo Prison Break bila extra serija nad serijama
i odgledah LOST...

jedva cekam da odem kuci da nastavim:D:D:D

e da i omiljen lik mi je Said. Dugo je bio Sojer, ali ipak Said. I ne volim Kejt.

Far Cry je izasao marta 2004. S obzirom da je dugo najavljivan i bio veliki bum kad je izasao, uopste me ne bi cudilo da je bio inicijalna kapisla za stvaranje Izgubljenih. Bez obzira sto je relativno mali vremenski okvir od njegovog izlaska, do pilot epizode Izgubljenih.
Al' ko sto rece koncept naopako poslih eksperimenata nije uopste nov, dakako ga nije izmislio ni Far Cry, ni Izgubljeni. Problem je sto je tema vec dosta izlizana. Videli smo je u 100 razlicitih oblika, menjaju se samo ambijenti, protagonisti i eksperimenti.

Dalje, sto se tice dubine price, nije prica duboka, samo je detaljno razradjeno ostrvo u startu. Sto jeste nesto, sto dosad u tom obliku nije vidjeno i to sam izvalio u prvih metar epizoda i priznajem im da su odradili vrhunski posao po tom pitanju.
I sve bi to bilo super, da nije onih logickih rupa, koje cine likovi da bi se prica razvijala na neki odredjen nacin. Neki potezi prosto bole koliko su glupi. Sinoc sam gledao onu epizodu "Enter 7 7"... i smorio se :neutral:

Odakle ti to da je misterija kljucni faktor koji Izgubljene cini razlicitim od drugih serija, majke ti?

I na kraju, da su se ozbiljnije pozabavili dramom izmedju likova, uopste ne bi ispala sapunica. Sapunica bi bila jedino izmedju Kejt i njena dva frajera, Dzeka i Sojera... a da se ne lazemo i sad je sapunica ovako izmedju njih.
Ja sam negde s pocetka prve sezone kapirao da je naziv Izgubljeni ne samo bukvalan nego i metaforicki, jer svi likovi koji su seli na 815, su na neki nacin bili izgubljeni u zivotu. I da je ideja bila da ih misteriozno Ostrvo... nauci pameti :lol:

Realno ljudi, svi gledamo seriju samo da bismo zadovoljili radoznalost, sta je Dharma Initiative.
Sta je po tebi kljucno u Lostu, ako ne misterija? Ima i drugih stvari, ali mislim da je misterija glavna, i ne vrti se sve samo oko Darma Inicijative... znamo da postoji i druga strana - domorodci. Za sad malo toga znamo o njima. Tu su i Widmor & Co. za koje jos ne znamo jesu li isto sto i Darma.
Da skratim, hocu reci da misterija seze dosta dublje od same Darma inicijative, najvece pitanje je sta je ostrvo u stvari!
Mene u celoj toj prici najmanje zanima ko ce s kim zavrsiti.
Sto se samih likova tice, zanimljiva je njohova medjusobna povezanost, ali ta prica je vec istrosena.
Svi oni imaju "tesku" proslost, i nisu slucajno bili u avionu, ali to je nekako u drugom planu, bar meni.

Ne bre, nisi me razumeo.
Ja sam rekao da sam ocekivao, na osnovu prvih epizoda da ce akcenat biti na odnosu i ponasanju likova u takvom okruzenju, a da ce onaj misteriozni deo biti tu samo da sve ucini zanimljivijim i na neki nacin bude motor koji ce te vuci iz epizode u epizodu.

Meni je pocetak bio mnogo zanimljiviji, dok su se suocavali sa stvarnoscu pada na "pusto" ostrvo. Pa neki sede na plazi, suncaju se i cekaju da budu spaseni, drugi su nestrpljivi, treci realni itd. Pa nestaje hrane, pa nestaje vode, pa sta cemo, pa gde cemo, pa jedni vako, drugi onako, pa Sojer zayebava sve u kompletu itd...
A sve se to izgubilo i palo u neki zadnji plan, vec sa krajem prve sezone.

I ne bi mi sve to toliko smetalo, da nisu cinjene ustupke i ustupke u ponasanju likova, a zarad misterije.

Ja mislim da je LOST od početka bio zamišljen da se bavi misterioznim pojavama na ostrvu, to preživljavanje i ko se kako ponaša je samo jedan deo priče, ali se to brzo istroši. Ja ne znam šta su još mogli da izmisle povodom toga a da serija ne ispadne sapunica.

Meni je pocetak bio mnogo zanimljiviji, dok su se suocavali sa stvarnoscu pada na "pusto" ostrvo. Pa neki sede na plazi, suncaju se i cekaju da budu spaseni, drugi su nestrpljivi, treci realni itd. Pa nestaje hrane, pa nestaje vode, pa sta cemo, pa gde cemo, pa jedni vako, drugi onako, pa Sojer zayebava sve u kompletu itd...
A sve se to izgubilo i palo u neki zadnji plan, vec sa krajem prve sezone.

I ne bi mi sve to toliko smetalo, da nisu cinjene ustupke i ustupke u ponasanju likova, a zarad misterije.
Ok, razumem tvoj stav, znam jos ljudi koje misle tako...
Meni je recimo, kako vreme odmice serija sve bolja i bolja, ako ne racunam pocetak 3. sezone gde je bilo nekoliko zaista losih epizoda. Tad sam se uplasio da ce sve upropastiti, ali srecom nije bilo tako...
Serija je zamisljena tako da svakom novom sezonom digne pricu na visi nivo, tako iz perspektive druge sezone, mi u prvoj nismo imali pojma sta se desava, itd. Sad znamo dosta vise, ali opet mnogo toga je nejasno, Kontam da cemo glavne misterije saznati u samom finisu serije. (maj 2010.)

1. Lost uopšte ne polazi isključivo od tog koncepta. Ne znam na osnovu čega si to zaključio?!
Uostalom ne može se izdvojiti jedan koncept ili tema koja je u osnovi serije, već više njih genijalno iskombinovanih. I u tom savršenom doziranju već postojećih ideja je originalnost. A ako bismo krenuli da ih sve nabrajamo to bi bio zaista veliki spisak....
Npr. ako čitaš prepoznaćeš gomilu čak doslovno preuzetih književnih ideja, tema i motiva (najočiglednije : Gospodar muva)

2. Priča je duboka onoliko koliko onaj koji gleda želi da ona to bude. Mislim, moguće je gledati i uživati u površinskoj radnji, avanturi, uzbuđenjima, interakciji među likovima i sl. ne razmišljajući o onome što leži iza same radnje, o temama koje se nameću i pitanjima koja se postavljaju. A i o tome možemo do prekosutra. Najočigledniji primer : nauka vs. vera, slobodna volja vs sudbina itd

3. Naravno da ima nelogičnosti. Svaka serija ih ima. Ali obrazloži na šta konkretno misliš, daj neki primer. Ovo je vrlo nejasno....

4. Mislim da si apsolutno promašio poentu. Srž misterije uopšte nije šta je Dharma, već šta je Ostrvo????

Iskreno, meni taj odnos likova vise lici na sapunicu kakav je sad. Stalno se nesto biju, svadjaju, ne slazu oko ovoga i oko onoga, ne veruju jedni drugima, precutkuju razne stvari. Jbte, ko spanska serija.

Ne razumem gde tu vidiš nedoslednost?! Takvo ponašanje je vrlo realno i čak svojstveno ljudskoj prirodi.
Slažem se da su neki likovi degradirani zarad scenarija (npr. Majkl ) Ali većina likova je zadržala svoj integritet. Ne postoji serija sa bolje osmišljenim, raznovrsnijim likovima kao što je Lost.

Poslednja izmena:
Zaboravio si Ruso :D

DRousseau-1.jpg

Još nešto, ne kapiram zašto većina "hejtuje" Locke-a?! Ok, razlozi su naravno subjektivni. :roll: Po mom mišljenju on je jedan od najboljih likova, posebno u prvoj sezoni. Kao i najkompleksniji lik sa najpotresnijom životnom pričom, a i očigledno je najviše "povezan" sa ostrvom. Baš uživam u svakoj sceni sa Terry O'Quinn-om, posebno ako je tu i Michael Emmerson.:super:
Jedina veća nedoslednost u njegovom delanju je
kada je ubio Naomi
Omiljeni citati iz serije su mi upravo one rečenice koje Locke izgovara npr. "Don't tell me what I can't do!" :cool:

Meni je Lock jos uvek drag lik.mada je u poslednjoj sezoni dosta srozao ugled:confused:
a opet Ben mi je bas u toj cetvrtoj postao bas jak...
Dzek me je poceo nervirati, kao i Kejt...
hm da
Said mi je cool...kao i Eko (na zalost njega vise nema)...

Ok, razumem tvoj stav, znam jos ljudi koje misle tako...
Sve je stvar ocekivanja.
Ne kazem ja da je serija losa, nego nije ispala kako sam se nadao. Razumeli smo se ;)

1. Lost uopšte ne polazi isključivo od tog koncepta. Ne znam na osnovu čega si to zaključio?!
Uostalom ne može se izdvojiti jedan koncept ili tema koja je u osnovi serije, već više njih genijalno iskombinovanih. I u tom savršenom doziranju već postojećih ideja je originalnost. A ako bismo krenuli da ih sve nabrajamo to bi bio zaista veliki spisak....
Npr. ako čitaš prepoznaćeš gomilu čak doslovno preuzetih književnih ideja, tema i motiva (najočiglednije : Gospodar muva)

2. Priča je duboka onoliko koliko onaj koji gleda želi da ona to bude. Mislim, moguće je gledati i uživati u površinskoj radnji, avanturi, uzbuđenjima, interakciji među likovima i sl. ne razmišljajući o onome što leži iza same radnje, o temama koje se nameću i pitanjima koja se postavljaju. A i o tome možemo do prekosutra. Najočigledniji primer : nauka vs. vera, slobodna volja vs sudbina itd

3. Naravno da ima nelogičnosti. Svaka serija ih ima. Ali obrazloži na šta konkretno misliš, daj neki primer. Ovo je vrlo nejasno....

4. Mislim da si apsolutno promašio poentu. Srž misterije uopšte nije šta je Dharma, već šta je Ostrvo????

Ne razumem gde tu vidiš nedoslednost?! Takvo ponašanje je vrlo realno i čak svojstveno ljudskoj prirodi.
Slažem se da su neki likovi degradirani zarad scenarija (npr. Majkl ) Ali većina likova je zadržala svoj integritet. Ne postoji serija sa bolje osmišljenim, raznovrsnijim likovima kao što je Lost.
Gospodar Muvaaa... to, jbte. Pokusavam vec danima da se setim na koju me knjigu podseca, citao sam je pre sto godina, pa sam i zaboravio da postoji. Tnx :)

Kako god, Izgubljeni, su mix nekolicine ideja, pocevsi od cak Robinsonovog ostvra, ali to ne znaci da je nesto tu posebno originalno. Meni nije, ako drugi tu vide neku veliku mudrost, ok. Slicno nesto mislim i o dubini kompletne price. Ali, realno mislim da nema svrhe da oko toga raspredamo temu, jer je to stvar vidjenja. Meni nije bog zna koliko duboka prica, tebi jeste jako. Ok.

E sto se tice logike, vec sam napisa jedan primer u nekom postu pre. Ide pod spojler, zbog onih koji sad gledaju prvu sezonu na FOX-u:
Majkl koji se resava da napravi splav, da bi otisao sa ostrva. Ok, ideja koja je manje vise na mestu i ima logike. Ali odluka da krene on sa sinom, je malo... Vuci dete, koje ocajnicki hoces da spases u takvu avanturu i rizik je tezak nonsens. Valjda ne treba da objasnjavam zasto je to veliki rizik?
Da nije posao on sa sinom, pola druge sezone ne bi bilo kako bilo. Ocu reci, druga sezona je umnogome konstruisana na osnovu tog dogadjaja i kidnapovanja malog.
To je primer kako se scenarisiti frljaju logikom postupaka, da bi vukli pricu u pravcu kako su zamislili. Veliki kiks, generalno.

Ostrvo je zabava za mase, odma' da ti kazem, nista vise od toga ;)

Back