1.Па наводим јер ти то спориш.
Kao što sam već napisao, i to nekoliko puta -
ne sporim
2.Па како се ограђујеш од било какве процене ако сматраш да их није било у већинској бројности!
Ograđujem se od bilo kakve
preciznije procjene, u posljednjoj sam poruci zaboravio posebno naglasiti (izvinjavam se za nepreciznost), za razliku od prethodnih nekoliko puta kada sam pojašnjavao moj stav oko ovog pitanja.
Da li ih je bilo 0,02%, 3,4%, 11% ili koliko već, jedno je sasvim drugo pitanje; na koje se jasan odgovor ne može dati. Da je Srba bilo
u većinskoj brojnosti - za sada
nije izgledno (da ne kažem i da je
potpuno isključeno).
3.Овде је питање постојања Срба тамо пре Турака колико знам, и кажем пошто си оспорио Милашеве наводе и изворе које он користи, да Храбак користи архив у Задру и дневник оног Сануда, а то Милаш нигде не спомиње.
To je jedno šire pitanje; ja sam ti odgovorio samo na jedan segment tvoje poruke, sa izričitom namjerom da zatvorimo bar to pitanje, kako bi diskusija u nastavku bila malo redukovana i samim time, i jasnija.
Zatvorimo za sada priču o Milašu i Končareviću, odnosno skoncentrišimo se na taj problem (što ujedno nije ni nebitni dio cijele teme, jer
velika većina navodnih činjenica koja je na ovoj temi bila iznošena - kako one koje su do sada opovrgnute kao Milaševa podmetanja, tako i ostale - upravo od pomenutoga prevaranta i došla).
Па циљам на то да још неко пише о овој теми а није Милаш, или сматраш да и Храбак преписује од Милаша, говори о турским продорима у Далмацију још почетком 15 века, бежању становништва испред Турака и откупу од Турака оних који су пали у турско ропство.
Možeš li mi malo pomoći i citarita Hrabaka...o kojem tačno dijelu je riječ; koje MIlaševe tvrdnje je on učvrstio?
Па било је и тада, углавном за манастир Драговић који је уништен непосредно пошто су Турци дошли на то подручје највероватнија опција и јесте да је постојао и пре њих.
Ne razumijem, ako je bilo i tada sumnje da se iza njih krije nekakva istina, zbog čega si te godine navodio kao eksplicitne činjenice na početku..? I prije na temi, često si navodio -
manstiri nastali otprilike u Tvrtkovo vrijeme.
Ја сам ти баш напоменуо Србе и Хрвате и њихове језике јер не знам шта подразумеваш под власима.Углавном одговор на моје питање нисам добио, и овде није реч о власима већ углавном о Србима и Хрватима.
Pitanje ti je bilo, s obzirom da sam pisao o
bilingvalcima današnjice (što bi bili Romi, Turci i Vlasi recimo), da li je takvih ljudi bilo i u srednjem vijeku. Pa nema potrebe da lutamo dalje i širimo diskusiju; dovoljno je pogledati i citirani izvor odakle je to i krenulo (Lucijusa); pod Vlasima kada sam to naveo mislim na srednjovjekovne Vlahe (recimo u Hercegovini), mnogi od kojih su vjerovatno bili bilingvalci.
No, i da se vratimo na to kako smo i krenuli - Milašev podatak
nije kritički prenesen, već predstavlja samo još jednu u nizu konstrukcija i iskrivljavanja dokumenata [a upravo to je i poenta; skoncentrišimo se na tok diskusije].
Pitanje za jezike Srba i Hrvata ne razumijem, i ne vidim kakve veze ima sa diskusijom; zato sam preskočio.
То је већ друга ствар, и шта ћеш ако се ти извештају стварно налазе у архиву у Задру, и да их Милаш наводи тачно.
Kao što si i sam napisao,
to je već druga stvar. O tom potom. Kada saznamo šta je to on stvarno vidio (i je li zaista), tada ćemo o tome i raspravljati.

Za sada imamo više nego dovoljno razloga da
sumnjamo da je to zaista tamo, a s obzirom da je manje-više svugdje drugdje dotični autor griješio, ili pak otvoreno izmišljao, možemo zaključiti i da je vrlo visoka vjerovatnoća da - ukoliko postoje tamo pod tim brojem ti dokumenti, sa podacima vezano za tu godinu - tamo uopšte i ne piše to, već nešto drugo (te da sa povjesnicom Srba Dalmacije veze nema).
Баш то си и тврдио на почетку ове расправе Срби тамо не постоје сем Јелене и њене пратње колико се сећам, до Турака.И сад је Прибићевић доказ да Милаш није у праву, Милаш се позива на Кончаревићев рукопис који нико није видео, а овај други и не наводи изворе за своје тврдње.Зато и питам који су му извори за оне Србе код Шубића и Франкопана?
Ama nisam; dotično sam napomenuo kao
jedan primjer eventualne srpske populacije u tim krajevima toliko rano (još u XIV stoljeću).
Pribićević nije nikakav
dokaz da Milaš nije u pravu; dokaz je -
Milaš sam po sebi. Nekoherentni haos od informacija koje je ostavio, nastalo iz nacionalističkih i političkih pobuda (izmišljanja tradicije i građenja nac. identiteta Srpstva Dalmacije), bez ikakve je naučne vrednosti. Na ovom pdf-u ne može biti naravno nikakav
izvor informacija, već samo navođeno kao primjer kako izgleda pamfletističko smeće epohe kasnog XIX i ranog XX stoljeća (a koje spada u isti ili slični krug sa istorijskim djelima koja danas piše recimo Šešelj u haškom pritvoru). To smo dokazali samo analizom
dostupnih izvora Milaševih (do sada nije na forumu niko pronašao niti jedan jedini primjer
adekvatnog, kritičkog korišćenja izvora; kao da je
sve jednostavno prilagođavao svojoj ideološkoj interpretaciji, odnosno fantazijskoj slici koju je unapred napisao, pa onda krenuo u potragu za izvorima da na taj način da neku vrstu potvrde i približi tekst čitaocu - ili barem
pokuša to učiniti).
Pribićević se tu pojavio jer mi je bio prvi pri ruci; dostupan internetu, kao primjer
novije publikacije (a ne prevaziđene, koja se temelji na Milašu). Nakićenović, kao jedan etnolog i dosta stariji autor, piše upravo pod tim zabludama i prenosi od Milaša podatke - što se danas u ozbiljnoj literaturi više jednostavno ne čini.
Ne mogu se koristiti dupli aršini - s jedne strane kritikovati sve hrvatske autore koji se služili falsifikatima i sličnog, ali srpske - čak i kad to vrlo očigledno jesu - potpuno
slijepo, bez ikakve kritike, usvajati!
И из Босанске Крајине заједно са Турцима дошли и населили Северну Далмацију!!!
Zapravo, samo sam htio kazati da u vremenu o kojem pričamo
ni susjedne oblasti još uvijek nisu bile naseljene Srbima (u značajnom broju), zbog je malo nevjerovatno pretpostaviti da je područje o kojem diskutujemo bilo nekakvo
ostrvo izolovano, a i svakako nema izvora koji bi dopustili tako nekakav zaključak.
Srpsko stanovništvo
svih tih zapadnih krajina, a doseljeno pod Turcima Osmanlijama (mnogo bolje reći nego
sa), ima dublje korijene u istočnoj Hercegovini (za razliku od Podrinja i istočnih bosanskih oblasti recimo, koje su naselili mahom Srbi iz doline Lima i susjednih krajeva). .